Welkom, gelijkgestemde lezer, je bent voorbij de eerste alinea gekomen. Als vleesliefhebbers onder elkaar vertel ik je graag waar in Amsterdam de beste steak te vinden is.
Als een van de ontwikkelaars van de internationale hotelstandaard heeft Marriott natuurlijk een reputatie hoog te houden op het gebied van gastvrijheid en kwaliteit. Een goed in-huis-restaurant hoort daarbij. Alleen is er iets bijzonders aan de hand met Midtown Grill, het restaurant van de vestiging aan de Stadhouderskade (vlak bij het Leidseplein) in Amsterdam: het is volledig toegerust op de bereiding van vlees, en steaks in het bijzonder. Hiertoe hebben ze als enige in de hoofdstad een speciale dry'n'age-kast.
Dry-aged rundvlees
Vlak nadat de koe geslacht en gereinigd is, wordt het rundvlees in een speciale vleeskast uitgestald, alwaar het enkele weken ligt om te drogen. Alleen de betere stukken - zoals sirloin en rib eye - zijn geschikt voor deze behandeling, aangezien het proces vlees vereist met een zeer gelijkmatig verdeeld vetgehalte. Daarom zie je buiten de beste steak-restaurants en luxueuze slagerijen zelden een apparaat als dit.
Maar naast de uitstraling dat het restaurant in kwestie z'n vlees erg serieus neemt, zorgt de kast er vooral voor dat het vlees op je bord vele malen beter smaakt dan een vergelijkbaar stuk dat de behandeling niet kreeg. Het proces beïnvloed het rundvlees op twee manieren: Allereerst verdampt het vocht uit de spier. Hierdoor ontstaat een grotere concentratie en verzadiging van de natuurlijke smaak. Anderzijds breken natuurlijke enzymen het bindweefsel af in de spier, waardoor de textuur van het vlees malser wordt.
Aan tafel
Sterk staaltje zelfverzekerdheid: er liggen geen steakmessen op tafel, slechts 'normale' dinermessen. Het levert nochtans geen problemen op. In tegendeel, de gedroogde Top Sirloin (prachtig gecombineerd met een Malbec-wijn) laat zich makkelijk proeven; het bestek gaat erdoorheen als een mes door de boter, zo zacht. De smaak is subliem. En doordat de keuze voor een saus moeilijk te maken was, hebben we beschikking over alle sauzen: groene peper, champignon, béarnaise, rode wijn én horseradish strijden om de voorkeur.
Dit is wat je noemt een heel goed grill-restaurant. Jammer dat het Nederlandse publiek natuurlijke scrupules lijkt te hebben om een hotel binnen te lopen voor een goede maaltijd. Zo lijken vluchtig bezoekende gasten in de hoofdstad een betere steak voorgeschoteld te krijgen dan de Amsterdammers zelf.
Midtown Grill (Marriott Hotel) Stadhouderskade 12q Amsterdam |
Gemiddelde menuprijs 45 euro Minimum menuprijs 18 euro Huiswijn per glas 4 euro |
![1 1](http://www.esquire.nl/var/hearst/storage/images/media/images/110/1007926-1-dut-NL/1.jpg)
Een overnachting in het Marriott
De laatste paar jaar openen er veel hotels met tierelantijnen in de Amsterdamse binnenstad. Maar er waren altijd al prachtige plaatsten om te slapen.
'Tijdens de warme, vochtige zomers hebben de inwoners van Washington D.C. behoefte aan een koel drankje', dacht de zevenentwintigjarige J. Willard Marriott, toen hij in 1927 met zijn vrouw een kraampje met wortelbier opende. Het ging zijn voorstellingsvermogen ongetwijfeld te boven, maar in feite begon hij die dag een onderneming die zou uitgroeien tot een miljardenbedrijf. Ook moeilijk te bevroeden was, toen hij op de winderige hoek stond van Pennsylvania Avenue en 12th Street, dat uitgerekend een gevoel van een luxe huiselijkheid hét kenmerkende element zou worden van zijn honderden hotels, resorts en restaurants.
Dit kleinschalige huiskamergevoel kon Marriott in de volgende decennia met succes wijd verbreiden, door - paradoxaal genoeg - duizenden reizigers een tijdelijk thuis te bieden. De vestiging van het Amsterdam Marriott Hotel aan de Stadhouderskade is daarin niet anders, zo ondervond Esquire onlangs.
Het linnen op de bedden in de suites, bijvoorbeeld, (maar ook dat in de 390 ander kamers) is zo strelend zacht dat je het zelf wilt hebben. Gelukkig kun je het ter plekke aanschaffen. Bovendien zijn de bedden bijkans breder dan dat ze lang zijn. Verder zijn de ruime kamers, zoals Esquire dat gewend is van de betere hotels, voorzien van alle gemakken. Gewatteerde kamerjas. Ja. Ligbad? Jawel. Wattenstaafjes. Check. Ook zeer belangrijk: het gebouw, dat zelf niet de mooiste façade van de stad heeft, biedt een uitzicht op hét uitgaanscentrum van de stad, het Leidseplein; je ziet het Hirschgebouw, hotel American en de Stadsschouwburg. De Melkweg, Paradiso en Theater Bellevue liggen om de hoek, net als Boom Chicago, het DeLaMar Theater en discotheek Jimmy Woo. Zo bezien is het Amsterdam Marriott Hotel naast een plaats waar internationale gasten neerstrijken ook een plaats voor Nederlandse bezoekers van buiten de stad die een goede uitvalsbasis zoeken.
Naast de rust en ruimte, het verzorgingsniveau, de locatie en het uitzicht heeft een verblijf op de Executive Level een ander voordeel: de toegang tot de Executive Lounge. Hier worden rond de klok versnaperingen, drankjes en koffie geserveerd. En op gezette tijden cocktails en hapjes. Ontbijten is een genot met zoveel persoonlijke aandacht, een vers krantje en - andermaal - die befaamde huiskamersfeer.
Amsterdam Marriott Hotel, Stadhouderskade 12, Amsterdam