Helemaal klaar gemaakt volgens een oeroud vlaams recept !!..... en de kool krijgt de tijd om te garen, op het kleinste pitje dat ik bezit.....staat de kool te sudderen..... ik hou van mijn electrische sudderaars, maar dit is toch nog eventjes iets anders, als ik later de oude cuisiniére op hout in gebruik kan nemen gaan veel van deze gerechtjes in de winter daar op klaar gemaakt worden !!
Nu geurt het naar kruidnagel, verse tijm, verse laurier..... etc .... heerlijk ...... het enige dat anders is aan het recept is dus de balsemico azijn !!, ik ben helemaal verslingerd op dit lekkere goedje.... en niet alléén voor de rode kool..... maar ook voor andere dinges njam !!..vroeger gebruikte men om de ajuin en naderhand de kool aan te stoven ( zonder ook maar 1 druppel water te gebruiken ) zoete lies,oftewel, liesvet, smout, en nog een duidelijkere omschrijving varkensvet... het is echt een heel, heel oud recept. omstreeks de late middeleeuwen !! (kruidnagel).... als je dit recept klaar maakt ruikt het inderdaad zeer mysterieus, middeleeuws.... ik mis de grote schouw, want daar zouden de geuren nog beter tot hun recht komen !!.... de uiteindelijke smaak is verbluffend....
Ik heb twee machines van kenwood waar ik echt op verslingerd ben, echt deze is lichter, maar even goed als de grote robot !!
|