een heel erg gebruikt kookboekje ( pocketformaat) van de jaren stillekes (1612) is dinsdag geveild !! en de leuvense universiteitsbib heeft dit kunnen aanschaffen voor 3600 euro ...
een verslag.... ( Ooo wa zou ik daar graag eens in snuffelen, maar die schanse zal ik niet hebben natuurlijk )
Taart met ricotta: dit stond er in het populairste Vlaamse koekboek anno 1612 Het Koockboeck oft familieren keukenboec van Antonius Magirus ©Rob Stevens Kip met pesto, kweeperenmarmelade en taart met ricotta. Het zijn opmerkelijk 'hedendaagse' recepten die prijken in het Koocboec dat Antonius Magirus in 1612 in het Nederlands schreef. Zijn populair werk werd drie keer herdrukt maar er bestaan nog maar zeven exemplaren van. KU Leuven kon zopas een zeldzame eerste druk kopen. Garrelt Verhoeven, hoofd erfgoed van Universiteitsbibliotheek Leuven ©© Rob Stevens Het Koocboec oft familieren keukenboec van Antonius Magirus is erg persoonlijk geschreven en doorspekt met de nodige kwinkslagen. Het was destijds razend populair. "Je zou Magirus de Jeroen Meus van de zeventiende eeuw kunnen noemen", zegt Garrelt Verhoeven, hoofd erfgoed van de Universiteitsbibliotheek Leuven. Magirus schuwde ook het culinaire avontuur niet. Zijn naam, 'Magirus', is afgeleid van het Griekse woord voor 'kok': vermoedelijk was het een pseudoniem van een Leuvense professor. Die publiceerde zijn handig kookboekje - amper vijftien centimeter groot - in 1612 in Leuven. "Het was erg succesvol: onder meer Jacob Cats en Constantijn Huygens wisten het te waarderen", vertelt Garrelt Verhoeven in de Leuvense Campuskrant. Het boek was zo populair dat het in 1655 en 1663 in Antwerpen herdrukt werd. Maar het was een gebruiksboek: van de vermoedelijk hoge oplagen zijn er in totaal slechts zeven exemplaren bewaard. Het boekje dat de KU Leuven voor 4.600 euro bij het Brugse veilinghuis Marc Van de Wiele kon kopen, is beduimeld en versleten. Het is duidelijk een intensief gebruikt exemplaar, maar het gaat wel om een zeldzame eerste druk uit 1612. Tot nu toe bezat KU Leuven alleen een onvolledig exemplaar van de derde druk. Antonius Magirus richtte zich met zijn kookboek op dames van de gegoede burgerij en de lagere adel die hij "met minder moeite, kosten en tijdverlies een paar pottaggies, sauzen, saucijsjes en andere spijzen wilde leren bereiden". De 17de-eeuwse Jeroen Meus spoorde de dames aan om avontuurlijker en lekkerder te koken, introduceerde verse kruiden en gebruikte veel groenten zoals artisjokken, paddenstoelen, hopscheuten en zelfs truffels. Parmezaan en ricotta Voor zijn boek baseerde hij zich op het Italiaanse werk Opera dell'arte del cucinare uit 1570 van Bartolomeo Scappi, maar Magirus hield zelf niet van pasta, zodat dat soort recepten grotendeels ontbreekt. Ook vis vond Magirus 'te slijmerig', maar hij liet zich wel inspireren tot het gebruik van kaas - ook parmezaan en ricotta - in warme gerechten. Het is een voor die tijd erg praktisch boekje met duidelijke maten, gebruiksaanwijzingen en tips. En, niet onbelangrijk, de recepten zijn nog altijd bruikbaar. Zo blijkt de 'toerte van appelen' met pasta, ricotta en amandelen erg lekker te zijn. In januari wordt er in Leuven een fundraising-diner gehouden op basis van de recepten van Magirus. www.magirus.net
Wat ik zelf op tafel ga zetten weet ik nog niet, ik ga in elk geval toch verse soep maken ( linzen deze keer !!)
Ik heb nog twee kleine portie's nasi.... en heb nog genoeg vleessaus voor een lekkere lasagna te bereiden... maar daar ben ik nog niet over uit sé !!.... in de loop van de dag kom ik wel tot een besluit !
|