Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Geldwolven
Ik hoop dat de NVA zo snel mogelijk verdwijnt in ons apenland
Ā
Ā
04-01-2017
"Bedrijven zullen vertrekken als belasting niet snel verlaagd wordt"
Dominique Leroy, de CEO van de telecomgroep Proximus, ziet het niet goedkomen met de Belgische economie als de regering de vennootschapsbelasting niet snel verlaagt. Dat zegt ze vandaag in een interview met De Tijd.
"Als ons land niet reageert, zullen veel bedrijven vertrekken", aldus Leroy. "Accountants als Deloitte en PwC werken vandaag vollen bak op dossiers van multinationals die willen uitvlaggen. Voor alle duidelijkheid: Proximus blijft in België, maar met een hoge vennootschapsbelasting zijn we minder concurrentieel tegen andere bedrijven die vanuit andere landen opereren. Belgische bedrijven als Colruyt, Bpost en Proximus en de kmo's zullen het slachtoffer zijn."
22 procent Voor Leroy moet de Belgische vennootschapsbelasting van 33,99 procent absoluut naar beneden. "Het Europees gemiddelde bedraagt 22 procent. Zonder verlaging kunnen we nooit nog bedrijven aantrekken."
De vier grootbanken hebben het officiële tarief voor hun woonkredieten op twintig jaar opgetrokken boven de symbolische grens van 3 procent. Daarmee lijkt er stilaan een eind te komen aan het lagerentetijdperk, zo schrijft Het Laatste Nieuws.
De ene bank na de andere verhoogde de voorbije weken haar tarieven voor de woonrente. Bij de vier grootbanken van ons land zijn die zelfs nipt boven de 3 procent uitgestegen voor een lening op 20 jaar met vaste rentevoet.
Bij ING bedraagt de geafficheerde prijs precies 3 procent, bij Belfius is dat 3,102 procent, bij BNP Paribas Fortis 3,2 procent en bij KBC 3,88 procent.
Zet wie een woonkrediet wil afsluiten, er best wat vaart achter? "Het dieptepunt ligt alvast achter ons", legt ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte uit.
Korte winterprik zorgt voor gevaarlijke situatie op de weg
Korte winterprik zorgt voor gevaarlijke situatie op de weg
In Gavere licht gedruppel bij -1,5 graad! Inderdaad we ontsnappen aan de koudegolf gelukkig die vanaf 10 januari ons zou moeten bereikt hebben! Iedereen die de baan op moet om nog te vieren is verwittigd en die is er 2 waard! Maar één maal de wind naar het oosten zou draaien gaan we onherroepelijk de diepvries in!!
Vandaag is het op de meeste plaatsen zwaarbewolkt met lokaal nevel en/of aanvriezende mistbanken. Over het uiterste zuidoosten van de Benelux schijnt de zon met licht positieve temperaturen. De koudste plekken situeren zich vanmiddag over het westen en centrum van België met licht negatieve temperaturen. De verwachting is dat het kwik de komende uren een fractie zal stijgen mede door de aanvoer van iets zachtere lucht uit het zuidwesten.
Vanavond en vannacht is het opletten geblazen voor een neerslagzone die over de Benelux trekt. De kans op gladheid door enerzijds ijzel en/of sneeuwval neemt significant toe, aldus Noodweer Benelux.
Winterse neerslag vanavond en vannacht In de loop van de late namiddag/avondperiode trekt een neerslagzone vanuit het zuidwesten over de Benelux. Dit koudefront produceert op dit moment regen boven het oostelijk deel van de Britse eilanden. In België en ook Nederland kan de regen later vandaag transformeren in een winterse variant. In het uiterste westen zal dat voornamelijk regen zijn die op haar beurt ijzel kan veroorzaken. Een gevaarlijke situatie voor de mensen die zich verplaatsen in het verkeer!
In het binnenland verwachten we dat de smeltlaag snel wordt opgeruimd waardoor de meeste neerslag als natte sneeuw zal vallen. In de gebieden boven 300 meter is het koud genoeg op enige hoogte om de neerslag als droge sneeuw te laten vallen. Daar kan tegen maandagochtend een sneeuwdakje gevormd worden van enkele centimeters (zie sneeuwvoorspelling).
Winterprik kent een tijdelijk karakter Volgens de laatste weermodellen lijkt het erop dat West-Europa komende week zal ontsnappen aan een aanval van Koning Winter. Grote hoeveelheden koude lucht stromen vanaf het midden van volgende week over het centrum en oostelijk deel van Europa met een klassieke winterinval. De gebieden in West-Europa komen onder invloed te liggen van een stevig hogedrukgebied waarbij het vooral in de nacht en ochtendperiode lokaal tot vrieskou kan komen. Winterweer met flinke kansen op sneeuwval verwachten we niet.
Het jaar 2017 zal in België een seconde langer duren dankzij een nieuwe schrikkelseconde in de oudejaarsnacht, zo heeft de Koninklijke Belgische Sterrenwacht KSB op gezag van de Internationale Dienst voor de Aardrotatie en Systeemreferenties in Parijs meegedeeld. De ingreep met de zogenaamde “positieve schrikkelsconde” is nodig omdat de gemiddelde zonnetijd en de atoomtijd niet in hetzelfde tempo lopen.
Op 31 december springt de klok om 23 uur 59 minuten 59 seconden niet naar 00.00 uur maar naar 23 uur 59 minuten 60 seconden. Het gaat dan om wereldtijd (UTC). In België, (dat in de winter de tijd UTC+1 kent) spelen we derhalve op 1 januari 2017 om 00.59.59 uur met de schrikkelseconde.
De tijdsschaal komt tot stand door het gemiddelde van tientallen atoomklokken verspreid over heel de wereld (ook in de Koninklijke Belgische Sterrenwacht), vermeerderd met een aantal seconden (schrikkelseconden genaamd) dat ervoor zorgt dat de atoomtijd overeenstemt met de omwenteling van de Aarde.
De omwentelingssnelheid van onze planeet is nu eenmaal niet stabiel. Ze heeft een langetermijn vertraging in haar dagelijkse rotatie, door de afremmende kracht van de getijden. Daardoor verlengt de dag met ongeveer 2 milliseconden per eeuw.
De officiële seconde is gedefinieerd als “de duur van 9.192.631.770 periodes van de straling die overeenkomt met de overgang tussen de twee hyperfijne energieniveaus van de grondtoestand van het Cesium-133 atoom”. De overeenkomstige duur van een seconde is een beetje kleiner dan wanneer men de duur van een dag deelt door 86.400.
De UTC gaat bijgevolg een beetje vlugger dan de “aardrotatie klok”. Aangezien de aardrotatie niet te corrigeren is, is het om overeen te stemmen noodzakelijk de UTC regelmatig aan te passen. De vaststelling van het verschil gebeurt door waarnemingen van hemellichamen.
Schrikkelseconden worden nodig wanneer dat verschil de 0,9 seconden nadert. De toepassing is dan op 30 juni en/of 31 december om 23.59.59 UTC.
Sinds de invoering van het - ook gecontesteerde - systeem in 1972 hebben wij al 26 schrikkelseconden gekend, de laatste keer in juni 2015. Plannen om het gegoochel met de tijd af te schaffen, belandden in januari 2012 in de prullenbak en kwam de schrikkelseconde zodoende met de schrik vrij.
Opnieuw brandje in laatste rijtuig van een trein: groter probleem?
HERSTAL In het station van Herstal (Luik) staat een trein in panne nadat "een brandje" was ontstaan in het laatste rijtuig. Dat bevestigt Thomas Baeken van spoornetbeheerder Infrabel. Aan boord van de trein was één passagier die ongedeerd bleef en werd geëvacueerd. Door het incident was het spoorverkeer ongeveer drie kwartier geblokkeerd tussen Liers en Luik en Tongeren en Luik.
Het brandje werd rond 14.15 uur gemeld op de trein van Luxemburg naar Liers. Hoe het is kunnen ontstaan, is nog niet duidelijk. De brandweer is ter plaatse gekomen, maar heeft het station ondertussen weer vrijgegeven. Daardoor is er sinds ongeveer 15 uur opnieuw treinverkeer mogelijk over één spoor. Het tweede spoor wordt vrijgegeven zodra de geblokkeerde trein kan worden weggereden.
Eind november werd ook al een trein tussen Brussel en Gent geëvacueerd nadat rookontwikkeling was ontstaan in het laatste rijtuig. Dat incident was te wijten aan de oververhitting van het verwarmingssysteem.
De politiediensten mogen vanaf nu de databank voor politiediensten raadplegen bij het uitschrijven van een boete, zonder dat dit als een schending van de privacy aanzien wordt. Dat blijkt uit een persbericht van de Communicatiecel van dePrivacycommissie.
Het Hof van Cassatie oordeelde vorige week woensdag dat iedere verkeersboete die door de politie wordt uitgeschreven louter op basis van eennummerplaat - en dus zonder de bestuurder daadwerkelijk tegen te houden - onwettig is. De politie duikt voor het uitschrijven van de boetes immers in de Kruispuntdatabank Voertuigen, om na tegaan welke persoon bij welke nummerplaat hoort. Eén probleem: de politie mocht tot voor kort die databank niet gebruiken. Ze vroeg daarvoor nooit de toestemming vande Privacycommissie en had dat wel moeten doen in 2003.
Daardoor is veel discussie ontstaan over de boetes. Moeten ze nu nog betaald worden of kunnen we al deboetes nu verticaal klasseren? Volgens de Privacycommissie mag de politie de databank vanaf nu zonder problemen raadplegen. Dat maakt de boetes dus weer wettig.
Wat met oudereboetes? Wat er nu moet gebeuren met de boetes die sinds 2003 werden uitgeschreven na raadpleging van de databank, is nog niet duidelijk.
Alle woningen moeten vanaf 2020 verplicht met rookmelders uitgerust zijn. De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld zijn het daarover eens.
Op dit moment is een rookmelder reeds wettelijk verplicht voor wie een nieuwbouwwoning afwerkt of een bestaande woning renoveert. Ook voor de meeste huurovereenkomsten en woningen die aangekocht worden via een sociale lening geldt deze verplichting, voor de overige 60 procent van het Vlaamse woonpatrimonium echter niet.
Vlaams parlementsleden Jelle Engelbosch (N-VA), Katrien Partyka (CD&V), Mercedes Van Volcem (Open Vld) brengen daar nu verandering in en dienen een voorstel van decreet in. "Ik wil de wetgeving verruimen naar alle woningen en zo de complexiteit wegwerken. Eén duidelijke regel voor iedereen, dus", legt initiatiefnemer Engelbosch uit.
Slechte brandveiligheid Een grootschalig onderzoek uit 2014 maakte duidelijk dat Vlaanderen aan de staart van het Europese peloton bengelt wat betreft brandveiligheid. Cijfers bewijzen bovendien dat een algemene verplichting levens redt. In Noorwegen is er bijvoorbeeld een daling van 2,2 doden per miljoen inwoners bij woningbrand sinds de invoering die reeds dateert van 1991. In 2015 zijn Frankrijk en verschillende Duitse deelstaten dezelfde weg ingeslagen. Vlaanderen kan dan ook niet achterblijven, zegt Katrien Partyka. "Vooral 's nachts is een rookmelder van levensbelang, omdat de meeste doden door woningbranden simpelweg niet wakker worden."
Volgens Mercedes Van Volcem (Open Vld) staat de nieuwe regelgeving niet op zich. "De wettelijke verplichting moet uiteraard samen gaan met bijkomende sensibilisering voor de burger zodat die weet dat hij/zij de eigen veiligheid aanzienlijk kan verhogen voor slechts een euro per jaar."
De Britse koninklijke familie krijgt met Kerstmis een zware klap te verwerken. Zara Phillips (35) en haar echtgenoot, voormalig rugbyspeler Mike Tindall (38), hebben hun kindje verloren. Dat meldt de BBC.
Een woordvoerster van het koppel heeft in een officiële mededeling gezegd dat de kleindochter van koningin Elizabeth en haar man hun baby hebben verloren. “Heel triest nieuws: Zara en Mike Tindall hebben hun kind verloren. We willen vragen dat iedereen de privacy van het koppel respecteert in deze moeilijke tijd”, ze zei ze. De twee kondigden eind vorige maand aan dat ze in de late lente een tweede kindje verwachtten. Het zou het zesde overkleinkind worden van de Queen.
Zara Phillips en Mike Tindall trouwden op 30 juli 2011 in het Schotse Edinburg. In 2014 kregen ze een dochter: Mia Grace. Het meisje wordt volgende maand drie jaar.
De gedeeltelijke vernietiging van het RUP voor de uitbreiding van de Antwerpse haven op Linkerscheldeoever is belangrijk omdat daarmee het Saefthingedok definitief van de baan is. Dat zegt Jan Creve van actiegroep Doel 2020. “Er wordt ook duidelijk gemaakt dat de manier waarop de Vlaamse regering het verhaal van de natuurcompensaties opvat, volledig in strijd is met het Europees recht”, merkt Creve nog op.
“Een rechtstreeks gevolg is dat Doel nu terug definitief woongebied wordt”, vindt Creve. “Ook voor een aantal natuurgebieden betekent het dat men ze niet zomaar kan vernietigen door ze elders te compenseren.” Hij denkt daarbij aan slikken en schorren in Doel en historische graslanden in Kieldrecht (De Putten).
Voor een deel van het “moeder-GRUP” moet de procedure nog ten gronde worden gevoerd. “Het gaat om dezelfde principes, dus het is een kwestie van tijd vooraleer dat ook vernietigd wordt”, zegt Creve. “Het is duidelijk dat de vernietiging van de gehuchten niet kan doorgaan en dat is goed nieuws. We zijn hier van een hoop ellende verlost en kunnen opnieuw nadenken over de toekomst van de streek. Als je daarop terugkijkt, is dat met zeer gemengde gevoelens. Er is een jarenlange verdrijving en vernietiging gevoerd die voor niemand nodig was.”
Creve benadrukt dat niemand twijfelt aan het economisch belang van de haven. “Maar nu is iedereen aan een debat toe over hoever je wil gaan met investeren en voor wat. Het probleem met de haven is dat de afgelopen jaren elk debat ten gronde onmogelijk was. Als je kijkt hoeveel braakliggende terreinen er liggen, denk ik dat er nog veel potentie in de haven zelf is.”
Stroomfactuur voor gezinnen en kmo's gaat nog maar eens omhoog, grote bedrijven betalen minder
Stroomfactuur voor gezinnen en kmo's gaat nog maar eens omhoog, grote bedrijven betalenminde
Eergisteren in de zevende dag zijn ze komen zeggen dat de belastingen niet meer omhoog gaan. NVAboert goed, de bevolking wordt elke dag armer.
Schande voor dit apenland!!
Tuurlijk, duw nog wat gezinnen richting armoede.... . En de rijken lachen zich een deuT
Gezinnen en kmo's in Vlaanderen zullen in 2017 opnieuw meer betalen voor hun elektriciteit, terwijl grotere bedrijven op middenspanning signifant minder zullen betalen. Dat is de uitkomst van de berekening door de Vlaamse energieregulator Vreg van de nieuwe distributietarieven.
De jaarlijkse stroomfactuur voor een gezin met een doorsnee verbruik stijgt in 2017 met 5 procent of 50 euro naar 1.022,29 euro. Dat is voornamelijk een gevolg van hogere exogene kosten in de distributienettarieven: kosten waar de netbeheerder geen impact op heeft, zoals de vergoeding van groenestroomcertificaten of de vennootschapsbelasting die netbeheerders sinds vorig jaar moeten betalen. Die exogene kosten stijgen met bijna twaalf procent en zorgen voor hogere distributienettarieven.
Distributienettarieven zullen in 2017 goed zijn voor maar liefst 38,5 procent van de stroomfactuur van een gezin: het hoogste percentage ooit. De prijs voor de grondstof elektriciteit zakt onder de dertig procent van de totale factuur. En van de distributietarieven is 51 procent voor rekening van die exogene kosten.
Ook voor de kmo's (op laagspanning) gaat om dezelfde redenen de factuur omhoog: met ruim 6 procent voor een gemiddelde kmo (50.000 kWh jaarverbruik).
Opvallend: voor bedrijven op middenspanning - zeg maar industriële bedrijven - daalt de factuur. Voor diezelfde kmo met een jaarverbruik van 50.000 kWh maar op middenspanning gaan de distributienettarieven met 839 euro omlaag. Dat is het gevolg van nieuwe toewijzingsregels: de netbeheerders hebben gesleuteld aan de toewijzing van de kosten, met verschuivingen tussen de klantengroepen tot gevolg. "Het voordeel is wel dat we nu een stabiele methode hebben voor de volgende jaren", aldus Thierry Van Craenenbroeck, waarnemend topman van de Vreg.
Of gezinnen en kmo's nu niet de factuur van de grote bedrijven betalen? "Dat is niet door ons gestuurd", verzekert Dirk Van Evercooren, directeur marktwerking bij de Vreg. "Het is een proces waarvan de uitkomst niet voorspelbaar was. Een samenloop van factoren".
Nog prijsstijgingen
Gaat ook omhoog voor gezinnen, maar in mindere mate: de aardgasfactuur. Die stijgt met 0,83 procent of 8 euro, als gevolg van licht hogere distributie- en transmissietarieven. Idem voor kmo's, waar de aardgasfactuur met 0,83 procent stijgt.
Wordt eveneens duurder: het prosumententarief voor vooral eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller. Eigenaars van een gemiddelde installatie zullen in 2017 gemiddeld 33 euro meer betalen.
Wordt stukken goedkoper: het injectietarief. Dat moet betaald worden om stroom in het net te injecteren. Voor middenspanning dalen ze met 41,50 procent. De uitbater van een windmolen van 2 MW op middenspanning ziet het injectietarief bijvoorbeeld dalen met 3.731 euro. Dat is het gevolg van een grote stijging van het geïnjecteerde volume, terwijl de kosten minder snel stegen.
"Solidarisering verplichtingen openbare dienst ligt bij laagspanning"
Terwijl de distributienettarieven voor gezinnen en kmo's ook in 2017 opnieuw stijgen, dalen ze fors voor bedrijven op middenspanning. "De solidarisering van de openbaredienstverplichting ligt nu eenmaal bij de laagspanning", reageert men bij Eandis.
Het zijn ook de klanten van het laagspanningsnet (gezinnen en kmo's) die het meest profiteren van de openbaredienstverplichtingen van de distributienetbeheerders (isolatiepremies, budgetmeters, ...).
Dat maakt dat de verdeling van de openbaredienstverplichtingen en toeslagen voor ongeveer 90 procent bij de gezinnen en kmo's ligt, en voor tien procent bij de bedrijven op middenspanning (industrie), bevestigt de Eandis-woordvoerder
Sp.a: "Gezinnen en kmo's betalen factuur van grote bedrijven"
"De gezinnen en kmo's betalen de energiefactuur van de grote bedrijven". Dat zegt sp.a-parlementslid Rob Beenders in een reactie op de berekening door de Vlaamse energieregulator VREG van de nieuwe distributietarieven. "Het is dé constante in het beleid van N-VA, CD&V en Open Vld: altijd dezelfden die de rekening betalen, en altijd dezelfden die niet moeten betalen", aldus Beenders
"Gezinnen en kmo's die in 2016 hebben ingezet op minder stroomverbruik krijgen in 2017 een mooie beloning: een hogere stroomfactuur", reageert Beenders. "Begrijpe wie kan. Grote industriële bedrijven daarentegen krijgen een verlaging van de stroomfactuur. Het is dus duidelijk dat gezinnen en kmo's de stroomfactuur betalen van de industriële bedrijven."
Groen: "Tekenend voor regering-Bourgeois"
"Het is tekenend voor de regering-Bourgeois van N-VA, Open Vld en CD&V dat kmo's en gezinnen steeds het gelag betalen, en de hele grote verbruikers buiten schot blijven. Dit is geen wet van Meden en Perzen, maar een duidelijke keuze". Dat zegt Groen-parlementslid Johan Danen in reactie op de nieuwe distributietarieven voor elektriciteit die dinsdag bekendgemaakt werden.
Volgens Groen-parlementslid Johan Danen zijn de mensen de steeds hogere energiefacturen beu. "De elektriciteitsfactuur lijkt wel een tweede belastingbrief. En ook het steeds maar doorschuiven van de zwarte piet is onaanvaardbaar", aldus Danen.Hij roept de regering-Bourgeois op te komen met een Energiepact voor de langere termijn. "Want zonder plan loopt de regering altijd achter, en komen de facturen steeds weer op het bord van de gewone gezinnen terecht".
Merkel reageert op aanslag: "Duitsland is in diep verdriet"
En wij mensen zijn die vluchtelingen en merkel meer dan BEU .
Bloedhonden kun je vertrouwen , maar politiekers ?
Voor de derde keer in de geschiedenis zal Duitsland zorgen voor veel miserie in Europa.
Merkel U heeft ze binnen gelaten alsof het engeltjes waren, spijtig dat onze eigen bevolking moet boeten voor het klakkeloos gedrag van politiekers als U.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vanochtend voor het eerst gereageerd op de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn. "We zullen de kracht vinden om te leven zoals wij willen, vrij en open", zo zei Merkel.
Gisterenavond reed een vrachtwagen met opzet in op een kerstmarkt in West-Berlijn. Daarbij vielen al zeker 12 doden. Ook 48 mensen raakten gewonden. De ordediensten gaan uit van een terroristische aanslag en de vermoedelijke dader, een 23-jarige Pakistaanse vluchteling, werd opgepakt.
"Het is een zware dag. Ik ben geschokt en verdrietig", zo opende Merkel haar persconferentie, waar ze ook aankondigde dat ze de plaats van de aanslag nog zal bezoeken. "Ik denk aan de doden en gewonden en hun families en vrienden."
Merkel zei ook dat ze uitgaat van een terreuraanslag. Over de vermoedelijke dader, een 23-jarige Pakistaanse vluchteling, zei ze het volgende: "Het zou heel erg zijn als de dader inderdaad een asielzoeker was. Dat zou erg zijn voor de mensen die vluchtelingen helpen, voor mensen die oprecht asiel aanvragen en voor zij die oprecht moeite doen om te integreren."
"Mensen willen weten waarom een mens dit doet", zei de bondskanselier nog. "Maar hier heb ik geen antwoord op. We willen niet dat de angst voor het kwaad ons verlamt. We zullen de kracht vinden om te leven zoals wij willen, vrij en open."
De Wever reageert op kritiek oppositie: “Hebben ze nu niets anders te doen?”
De Wever reageert op kritiek oppositie: “Hebben ze nu niets anders te doen?”
Weg met de lullen van de NVA
N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever was aanwezig op een crisisvergadering op 23 maart, onmiddellijk na de aanslagen in Brussel, op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Volgens de oppositie is dit een strafbaar feit, maar die beschuldigingen wijst De Wever nu in een eerste reactie van de hand. Volgens Jambon is de storm van kritiek niet meer dan een storm in een glas water.
De Franstalige pers onthulde dit weekend de opvallende aanwezigheid van Bart De Wever tijdens het crisisoverleg met de veiligheidsdiensten. Maar volgens het kabinet van minister Jambon was dit louter toevallig. Er was die dag ook de wekelijkse werkvergadering van de federale N-VA-ministers en de partijvoorzitter, klonk het meteen in een verklaring.
Een schending van het geheim van het onderzoek is een zwaar strafbaar feit, waarschuwde echter PS-fractieleidster Laurette Onkelinx dit weekend. Is er geheime informatie uitgewisseld in aanwezigheid van De Wever - die niet over de juiste veiligheidsmachtiging beschikt - dan zou de Brusselse procureur-generaal Johan Delmulle dus eigenlijk een onderzoek moeten starten, suggereerde de voormalige minister van Justitie.
Ook de Vlaamse oppositiepartijen Groen en sp.a reageerden fel op het nieuws. “Als De Wever van de politietop hoort wat de veiligheidsproblemen zijn en dat gebruikt voor de communicatie van de N-VA en niet om de veiligheid te verbeteren, dan heb ik daar echt problemen mee”, verklaarde sp.a-voorzitter John Crombez.
“Waarom dienen ze dan geen klacht in?”
In een reactie voor de camera’s van de nieuwsploegen van VTM en VRT laat De Wever weten dat hij niet is opgezet met de beschuldigingen van de oppositie. “Hebben ze nu echt niets anders te doen? Als ze vinden dat er een overtreding van de wet gebeurd is, moeten ze een klacht indienen”, klinkt het geïrriteerd.
“Ik zou als oppositie een ander thema kiezen om politieke spelletjes te spelen, maar dat is hun keuze. Ik vind het overbodig. In vredesnaam, er zijn vreselijke aanslagen gebeurd. Een minister stond op het punt om ontslag te geven. Waar gaat dit over?”
“Er is geen gekwalificeerde informatie uitgewisseld”
“Wat weet mevrouw Onkelinx wat daar gebeurd is?”, zei Jambon maandagochtend voor de camera’s. “Volgens mijn informatie is het alleen een strafbaar feit als gekwalificeerde informatie uitgewisseld zou zijn. Gekwalificeerde informatie kan alleen aan mensen gegeven worden met een veiligheidsmachtiging.”
“Ik zeg u met hand op het hart dat daar nul gekwalificeerde informatie is gegeven en dat alle informatie die daar uitgewisseld is, ik die vrijdag ook met de commissie gedeeld heb. Dus dit is echt ‘much ado about nothing’.”
Stadsbewoners steunen verbod op nieuwe verkavelingen “Afgelegen huizen moeten onteigend worden”
Stadsbewoners steunen verbod op nieuwe verkavelingen
“Afgelegen huizen moeten onteigend worden”
Stadsbewoners zijn voorstander van een betonstop om de overgebleven openbare ruimte te beschermen en vinden dat nieuwe verkavelingen in open gebieden zouden moeten worden verboden. Dat blijkt uit een bevraging van 1.000 bewoners van 13 Vlaamse centrumsteden door onderzoeksbureau iVox, in opdracht van projectontwikkelaar Cores Development. Opvallend is wel dat de bevraagden graag de voordelen van het wonen in een stad met die van het platteland willen gecombineerd zien, zoals het bezitten van een individuele, vrijstaande woning.
Twee op de drie bevraagde stedelingen zegt aan anderen aan te raden om in een stad te gaan wonen, vooral omwille van cultuur, horeca en zorgvoorzieningen. De grootste nadelen zijn volgens de respondenten een tekort aan groen, hoge woningprijzen en mobiliteitsproblemen. Drie op de tien stadsbewoners overweegt daarom om in de komende tien jaar te verhuizen, al wil de helft van hen wel binnen de eigen stad blijven.
De onderzoekers vroegen de stedelingen ook naar hun mening over de aangekondigde betonstop in Vlaanderen. 70 procent noemt dat een goed idee en twee op drie vindt dat nieuwe verkavelingen in open gebieden verboden zouden moeten worden. Eén op drie toont zich zelfs voorstander van het onteigenen van afgelegen woningen of woningen in afgelegen verkavelingen en de meerderheid vraagt meer stimulansen om dicht bij een knooppunt van voorzieningen te bouwen. Twee op drie ziet ook heil in nieuwe woonvormen zoals kangoeroewonen of co-housing.
Cores liet de bevraging naar eigen zeggen uitvoeren met het oog op het ontwikkelen van nieuwe woonprojecten. De projectontwikkelaar wil achterhalen waarom mensen in steden komen wonen en wat er aan hun woonomgeving zou moeten veranderen. Het onderzoek zal nu worden uitgebreid met een online applicatie waar zowel stads- als plattelandsbewoners hun zegje kunnen doen.
Het Europees Parlement wil ‘asielvisa’ voor vluchtelingen mogelijk maken. Dat is net wat staatssecretaris Francken niet wil.
Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) week de voorbije weken geen millimeter van zijn standpunt: van ‘asielvisa’ – visa kort verblijf om naar België te komen en nadien hier asiel te vragen, zoals een Syrisch gezin uit Aleppo probeerde – kan geen sprake zijn. Dat zou van elke ambassade in de wereld een poort voor asiel maken. Maar wat Francken niet wil, wil het Europees Parlement blijkbaar wel.
In maart amendeerde de commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken van het Europees Parlement in die zin een voorstel van de Europese Commissie voor aanpassing van de Europese Visumcode.
Die visumcode is eigenlijk bedoeld voor niet-Europeanen die hier familie willen bezoeken, toeristen of zakenlui, en helemaal niet voor vluchtelingen. Maar met twee amendementen wil het Europees Parlement daar een mouw aan passen.
Die amendementen leggen de lidstaten geen enkele verplichting op, maar komen erop neer dat ambassades en consulaten bij de beoordeling van een aanvraag tot visum ‘territoriaal beperkte geldigheid’ bijzondere aandacht zouden moeten schenken aan mensen die bescherming zoeken.
Door de visumcode op te rekken, hopen de Europese parlementsleden zo een extra oplossing aan te reiken voor de vluchtelingencrisis en ‘de onaanvaardbare hoeveelheid sterfgevallen op zee’.
Bij de hoofdelijke eindstemming over de volledige tekst stemde Helga Stevens (N-VA) tegen. Opmerkelijk: Gérard Deprez en Louis Michel (MR) stemden voor.
Voor Francken komt het voorstel van het Europees Parlement neer op het ‘formaliseren van asielaanvragen vanuit het buitenland’ en ‘een open poort in elke EU-ambassade’. ‘De Europese Raad, ook België, is unaniem tegen dit voorstel’, zegt hij. Het overleg erover zit vast.
Zweedse overheid stuurt brief naar alle gemeenten:
Zweedse overheid stuurt brief naar alle gemeenten: "Bereid je voor op oorlog"
Mijn grootvader zei mij gisteren er is Derde Wereldoorlog op komst
Oke hamsteren allemaal!
Dit is wat Trump wil. oorlog in Europa om daarna met Rusland te heerse
De Zweedse regering heeft de gemeenten via een officiële brief opgeroepen om zich beter voor te bereiden op een eventuele agressie nu de spanningen met Rusland in de regio verder oplopen. Dat meldt de Zweedse krant
De strategie bestaat erin om het land te verdedigen door militaire voorzorgsmaatregelen te nemen en de civiele bescherming aan te scherpen.
Een eerste stap daartoe werd door het Zweedse kabinet al een jaar geleden gezet naar aanleiding van de verslechterde veiligheidssituatie in de regio. De brief zou ook uit die periode dateren.
De veiligheidsverantwoordelijken van de gemeenten worden via het schrijven opgeroepen om hun besluitvorming, informatie-uitwisseling, crisiscommunicatie en flexibiliteit te verbeteren en om meer robuustheid te tonen in de omgang met geheime informatie.
De brief gaat uit van het 'Civil Contingencies Agency' (MSB) dat ressorteert onder het Ministerie van Defensie en verantwoordelijk is voor zaken rondom burgerbescherming, publieke veiligheid en het managen van noodsituaties. De aanpak doet denken aan de maatregelen die het land trof tijdens de Koude Oorlog.
Sommige lokale besturen hebben gereageerd door te stellen dat de eisen onrealistisch zijn omdat er geen geld voor is. Anderen beschuldigen de regering ervan om de Russische annexatie van de Krim als een excuus te gebruiken om meer budgetten voor defensie vrij te maken.
Ondanks de verspreiding van de aanbevelingen verklaarde het hoofd van het MSB, Svante Werger, dat voorlopig er niets op wijst dat een oorlog zeer waarschijnlijk is maar dat zijn dienst het mandaat heeft gekregen om alle voorbereidingen te treffen.
Afgelopen september lanceerde de regering ook het voorstel om de dienstplicht opnieuw in te voeren. Tijdens diezelfde maand heeft het land nog troepen gestationeerd op het Zweedse eiland Gotland. Volgens minister van Defensie Peter Hultqvist moet dat besluit gezien worden als een signaal voor Rusland dat in 2014 de Krim annexeerde en sindsdien de druk op de Baltische staten heeft verhoogd.
De spanningen in de regio lopen steeds meer op tussen de Baltische NAVO-leden en Moskou. Russische gevechtsvliegtuigen dringen het luchtruim van landen rond de Baltische Zee alsmaar vaker binnen.
Het Zweedse leger bestaat momenteel uit 20.000 soldaten vergeleken met 180.000 manschappen tijdens de jaren tachtig. Ook het defensiebudget ging na het einde van de Koude Oorlog alsmaar naar beneden. De nieuwe maatregelen uitgevaardigd door de Zweedse autoriteiten keren die trend om.
Bart De Wever: "Limiet van extra lasten op onze energiefactuur is bereikt"
Het stopt niet met die leugenaars partij,eerst de socialisten van alles de schuld geven en nu dat niet meer lukt is het volgend slachtoffer de O-VLD,meneer De Wever stop aub met uwe flauwekul en verdwijn zo vlug als mogelijk uit beeld,samen met heel uw partij.
BDW is een hypocriet eerst schiet hij de deal af en als het nu te heet wordt en hij heeft de chinezen nodig voor zijn haven kan plots weer alles. En laat het nu net deze regering zijn die de energie dubbel zo duur gemaakt heeft echt hoe kan je die vent nog geloven
wel stop het dan en doe er iets aan taks op taks schandalig!!!
Het alternatief voor de afgeketste deal met het Chinese State Grid mag de energiefactuur niet verder doen stijgen. Dat zegt Bart De Wever (N-VA) tijdens zijn handelsmissie in het Chinese Shanghai. "De limiet van extra lasten op die factuur is bereikt", klinkt het. Intussen heeft Moody's de kredietwaardigheid van Eandis verlaagd. Dat maakt lenen voor het bedrijf duurder en kan de tarieven doen stijgen, waarschuwde de CEO eerder al.
Gaan we ons die afgeketste deal met State Grid nog beklagen?
"Er zal nu een andere oplossing voor Eandis gevonden moeten worden. Ik hoor heel veel alternatieven die men ter elfder ure bovenhaalt, maar die zijn destijds ook allemaal afgewogen én afgewezen. Geld ophalen bij het publiek? Daar haal je nooit 900 miljoen bijeen. Of via een coöperatieve? Dat is ondenkbaar. Naar de beurs gaan? Dat is allemaal zo eenvoudig niet. We zullen met een kater wakker worden dat al die alternatieven niet zo makkelijk blijken te zijn - want we hadden die allemaal al afgewogen - en dat we aan het einde van de rit iets anders zal moeten verzinnen. Maar als iets anders betekent dat Eandis het geld voor haar investeringen bij de klant moet halen door de prijs nog maar eens te verhogen, gaan veel mensen zeggen: 'Was dat geld van die Chinezen geen betere optie?' "
Er dient zich nog geen valabel alternatief aan?
"Zeggen dat er binnen de vijf minuten een alternatief zal klaarliggen zoals men heeft doen uitschijnen: da's quatsch. Er moeten enorme investeringen in dat elektriciteitsnet gebeuren en iemand zal dat kapitaal op tafel moeten leggen. Want door de waanzin van de groenestroomcertificaten zijn er enorme schulden onder die distributienetbeheerders gelegd. Dat zijn zure druiven van het verleden die nu opgegeten moeten worden. Er is al de geweldig enthousiasmerende heffing genaamd de Turteltaks. Maar er is een limiet bereikt aan hoeveel lasten je nog aan de energiefactuur kan plakken. De intrede van een private partner in Eandis lijkt me nog altijd de beste optie, maar door het njet van andere partijen zal het toch iets anders moeten zijn."
Laat de Eandis-saga zich voelen in de economische contacten hier, in Shanghai?
"Dat valt al bij al nog mee. Wij wilden ook in de deal meestappen en de Antwerpse gemeenteraad heeft die goedgekeurd."
Maar jullie stelden wel de voorwaarde dat aan de tarieven in het Antwerpse niet geraakt mocht worden, waarop de deal ook is afgeketst.
"Ik heb wel op voorhand aan de Chinezen uitgelegd waar dat over ging. Dat het niets met hen te maken had en perfect normaal was voor de bedrijfsvoering, zoals wij die zagen. Daar heeft ook niemand over gepiept. Iedereen vond dat perfect normaal toen wij die voorwaarde stelden. Maar toen men de deal wilde kelderen heeft men er natuurlijk voor gezorgd dat het net op die voorwaarde niet voldeed, waardoor wij er de stekker uit moesten trekken. Maar dat ik de Chinezen wou hebben tegengehouden, strookt echt niet met de waarheid. Ik had geen zin om prijsstijgingen in Antwerpen te moeten aanvaarden en die hebben ze mij door de strot geduwd om de deal te kunnen kelderen. Die deal is ook afgewogen binnen het strategisch comité van Eandis. Daar zitten alle grote partijen in. Die wisten toch wat ze deden en hebben hun hoofdkwartier toch ingeseind? Bij ons is dat alleszins gebeurd. Maar màànden later beginnen opiniemakers stemming te maken tegen de deal en kantelt er een minister (Open Vld'er en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein, red.). En dan ben je de deal kwijt."
De vrees voor de intrede van het Chinese staatsbedrijf State Grid was onterecht?
"Je was bijna een volksverrader als je die deal nog liet doorgaan omdat men de mensen had wijsgemaakt dat Eandis verkòcht werd aan de Chinezen. Dat zij het operationeel gingen overnemen. En dan kwam het bericht van Eandis dat ze misschien technologie uit Eandis zouden halen. Eerlijk gezegd: als ze die willen, hoeven ze die heus niet te kopen. Echt niet. Ik weet niet welke unieke technologie Eandis heeft dat ze daar honderden miljoenen voor willen neertellen. Als het de Chinezen écht om de technologie te doen is, denk ik dat ze die voor veel minder geld kunnen komen verwerven."
Dus één partij - Open Vld - heeft haar kar gekeerd onder druk van de publieke opinie, en dat gaat ons de komende jaren kosten?
"Die partij heeft die deal eerst goedgekeurd en die daarna plots niet meer willen goedkeuren. Die is daar stemming tegen beginnen te maken. En zo was die niet meer te redden."
Iedereen wijst naar Theo Francken als ‘de geschikte kandidaat’ om Bart De Wever op te volgen. Of dat voor of na de verkiezingen in 2019 gebeurt, blijft de grote vraag.
‘Ik denk dat hij alles in zich heeft om een goede voorzitter te worden’. Ook N-VA-vicepremier Jan Jambon ziet in een interview met Knack huidig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken helemaal zitten als opvolger voor Bart De Wever. ‘Theo is een klasbak. Hij doet het uitstekend op Asiel en Migratie.’
Vlaams-Minister President Geert Bourgeois, op wiens kabinet Francken ooit gerijpt is, treedt die stelling helemaal bij. ‘Hij is een nog jonge man, met echt toch al een grote rijpheid. Hij bestuurt zeer goed en wordt breed gedragen in de partij’, zei hij op Radio 1. ‘Hij zou inderdaad een goede kandidaat zijn.’
De Wever stopt ‘als het kan’
Het hoeft niet te verbazen dat die twee vol lof over Francken spreken. Voorzitter Bart De Wever heeft een maar weken geleden in Het Laaste Nieuws zelf Francken als het ware aangeduid als zijn kroonprins. ‘Theo Francken lijkt mij de evidente figuur om over te nemen als ik morgen doodval. Hij is jong, dynamisch en top’, sprak de voorzitter.’
Maar over het tijdstip dat Francken eventueel de rol zou kunnen overnemen is De Wever minder duidelijk. Hij zei dat hij wil stoppen als het kan en dat hij zou doorgaan als het moet, maar laat wel uitschijnen dat hij de partij nog zal leiden tot na de verkiezingen in 2019. ‘Er komen twee verkiezingen aan waarbij het niet evident wordt om te consolideren. Dat aan een opvolger overlaten, is geen cadeau. Hij zit tot 2019 in de regering en hij doet dat ongelofelijk goed. Ik ben dus niet ongevoelig voor die overweging. Maar ik klamp mij echt niet aan die stoel vast. Je moest eens weten.’
Francken zelf blijft cool onder al die lof. ‘Ik heb dat gelezen. Ik zie me niet als kroonprins’, zei hij afgelopen weekend nog in De Standaard. ‘Ik ben nu staatssecretaris en heb de absolute ambitie om mijn mandaat uit te doen. Het is een compliment. Maar Bart doet het nog steeds fantastisch.’
Deurwaarder laat bevel tot betalen 20.000 euro achter bij Francken
Deurwaarder laat bevel tot betalen 20.000 euro achter bij Francken
De NVA is al zijn verstandige kiezers aan het wegjagen.
Weg met NVA en voor mijn part al hun trawanten daar zit ook niks deftigs tussen.
Francken is een gangster punt
Ik hoop dat heel die inboedel in beslag wordt genomen. Een rechter heeft een vonnis uitgesproken, dus betalen of een visum uitreiken aan dat gezin! Men heeft de mond vol van scheiding der machten en rechtsstaat maar men handelt er niet naar. Triestig...
Visumkwestie Een gerechtsdeurwaarder is rond 16.30 uur aangekomen aan het kabinet van Theo Francken, met een bevel tot het betalen van 20.000 euro aan dwangsommen en ongeveer 5.000 euro aan gerechtskosten. De eis komt er nadat de staatssecretaris het Syrische gezin uit Aleppo geen visum wilde geven. Na een kwartier vertrok de man zonder een verklaring af te leggen.
Francken gaf eerder vandaag nog te kennen dat hij niet begrijpt waarom de familie niet naar buurland Libanon wil. Volgens de staatssecretaris is het in Libanon veilig en heeft de regering met succes gesprekken gevoerd met de regering van het land. De advocate van het Syrische gezin wijst het voorstel echter resoluut af: "Libanon is totaal niet veilig voor Syrische vluchtelingen."
Michel: "We zullen alle juridische middelen gebruiken"
Tijdens een minidebat in de Kamercommissie Justitie verklaarde Charles Michel vandaag nog dat de federale regering onderzoekt of ze de dwangsommen kan laten blokkeren. De premier herhaalde dat de regering de rechtsstaat volledig zal respecteren. "Maar wij zullen onze juridische middelen gebruiken, zoals elke burger kan."
Michel kreeg van verschillende fracties vragen voorgeschoteld over de visumrel. Zoals bekend besliste het Brusselse hof van beroep vorige week dat Francken een humanitair visum moet uitreiken aan het gezin uit Aleppo, op straffe van een dwangsom van 4.000 euro per dag vertraging.
De regering stelt dat het een bevoegdheid van de staatssecretaris is om humanitaire visa toe te kennen en niet van de rechters. Ook meent de regering dat humanitaire visa niet kunnen worden aangevraagd buiten de Europese Unie, in tegenstelling tot wat de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) had geargumenteerd.
Premier Michel benadrukte dat het Belgische standpunt in heel Europa wordt gedeeld. Bovendien heeft de RVV intussen in een gelijkaardige zaak een andere lezing toegepast dan in het dossier van het Syrische gezin.
Vanuit de oppositie kreeg premier Michel het verwijt dat de regering de rechtsstaat met de voeten treedt. "Ofwel betaalt u 4.000 euro per dag, ofwel geeft u een humanitair visum", stelde Monica De Coninck (sp.a). "Doe hier niet onnozel over. Het is niet zo dat wanneer u een visum geeft, de rest van de wereld naar hier komt."
"Ik betwist dat er geen mogelijkheid meer is in de procedure om ons standpunt te verdedigen", antwoordde de premier. "Er is nog ruimte om onze juridische mening te verdedigen. Hij merkte daarbij op dat de Raad van State de procedure van staatssecretaris Francken tegen de RVV-uitspraak ontvankelijk heeft verklaard.
De eerste minister vindt ook dat de Syrische familie het voorstel van een humanitair visum in Libanon in overweging zou moeten nemen. Een logica daarachter is dat vluchtelingen niet moeten aangemoedigd worden om veel geld te betalen aan smokkelaars om de riskante oversteek naar Europa te wagen. Michel verbaasde er zich ook over dat de familie naar Libanon is geweest om daar een humanitair visum voor België te vragen, zonder dat parallel ook voor Libanon te doen.
Hij benadrukte ook dat ons land zich bijzonder solidair heeft getoond in de vluchtelingencrisis. De opvangcapaciteit werd zowat verdubbeld en België heeft meer dan 800 humanitaire visa uitgereikt, waarvan 500 aan Syrische families.
Kristof Calvo (Groen) laakte dat N-VA met belastinggeld campagne voert op de kap van oorlogsvluchtelingen. "Elke euro die deze campagne kost, moet de N-VA zelf ophoesten", stelde Calvo.
Maak de overheid efficiënter, zet meer mensen aan het werk en zoek naar extra belastinginkomsten uit milieu en bedrijfswagens. En doe het (dit keer) met ‘realistische’ aannames, vraagt het IMF.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tikte vandaag de regering-Michel op de vingers over haar begrotingsaanpak. Het Belgisch begrotingstekort steeg dit jaar naar 3 procent van het bruto binnenlands product. En dat is ‘ver boven de doelstelling’, aldus Christian Mumssen, de delegatieleider van het IMF-team in zijn jaarlijks rapport. ‘Er is daardoor te weinig ruimte om nieuwe economische schokken op te vangen’
Mumssen vindt dan ook dat de Belgische regering werk dringend moet maken van een ‘geloofwaardige’ begroting, met ‘realistische aannames’ en ‘kwalitatieve maatregelen’. Voor het gat in de begroting van 2016 zijn er wel enkele tijdelijke verzachtende omstandigheden, zoals de terreuraanslagen, maar dat verklaart niet alles. De delegatieleider van het IMF is er vooral niet over te spreken dat de financiering van de taxshift onvolledig is.
Het verder inperken van de overheidsuitgaven is dan ook een prioriteit. ‘Leg een grens op aan de overheidsuitgaven’, klinkt het. Dat kan volgens het IMF vooral door het overheidsapparaat efficiënter te maken. Mumssen en zijn team stellen bijvoorbeeld voor om te snoeien in het aantal ambtenaren, minder overheidssubsidies uit te betalen en de sociale uitkeringen beter te controleren.
België moet dus op dieet, maar dat betekent niet dat we niets meer mogen uitgeven. De groei mag niet stilvallen. Zo vindt het IMF dat België meer moet investeren in infrastructuurwerken en er een coherent plan moet komen om de verkeersknoop te ontwarren. Het fileprobleem op onze wegen heeft immers een impact op investeringen en werkgelegenheid.
Maar ook aan de inkomstenzijde zijn er voor de regering Michel nog mogelijkheden om de staatskas extra te spekken. Concreet denkt het IMF bijvoorbeeld aan hogere milieutaksen, het afschaffen van allerlei aftrekken voor bedrijven en minder belastingvoordelen voor de bedrijfswagens en een hervorming van de fiscaliteit op vastgoed, huurinkomsten en spaarboekjes.
Maar dat alles gebeurt wel best als onderdeel van een brede fiscale hervorming, die in zijn geheel inkomstenneutraal moet zijn. De extra belastinginkomsten kunnen dan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het verder verlagen van de belastingdruk op arbeid en het verlagen van de vennootschapsbelasting voor bedrijven.
De regering heeft dus nog een hoop werk voor de boeg, maar het team uit Washington vergat toch ook niet om premier Michel een bloemetje te gooien. ‘We zien veel vooruitgang in de economische hervormingen’, opende Mummsen zijn analyse op een druk bijgewoonde persconferentie. Met name de pensioenhervorming, de loonmatiging, de indexsprong en de taxshift (los van de gebrekkige uitwerking ervan, red), kregen veel lof van het IMF.