Ik ben
Ik ben een en woon in (VLAANDEREN .) en mijn beroep is Gepensioneerd..
Ik ben geboren op 09/02/1939 en ben nu dus 85 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Raad eens ?.
Vlaanderen wordt op den duur een eigen natie, zonder Brussel en de randgemeenten, denkt de Vlaamse ex-hoogleraar Lode Wils. Hij legt in het boek Van de Belgische naar de Vlaamse natie uit waarom. In Knack zegt hij dat de Franstalige Belgen zich nog steeds verzetten tegen de toch door hun politici zelf goedgekeurde aparte taalgebieden, maar zij vinden dat ze in hun eigen land hun eigen taal overal moeten kunnen gebruiken. Wils: "De Franstaligen begrijpen werkelijk niet wat de Vlamingen willen en dat is het onoplosbare probleem in dit land". Het boek bundelt artikelen die Wils de laatste jaren schreef over meer dan een halve eeuw historisch onderzoek naar Vlaanderen en Wallonië. Meer info en online bestellen
Het Vlaamse regeerakkoord is - vergelijk met de federale regeringsonderhandelingen - een goede maand na de verkiezingen van 7 juni rond. Eén van de opvallendste nieuwigheden is het op te richten VL.Energie, waarvan in een vorige Tussendoor reeds sprake.
VL.Energie moet in de eerste plaats de belangen van de Vlaamse overheid in groene energiebedrijven, samen goed voor zon 300 miljoen euro, bundelen. Vlaanderen zal dit belang met nog eens 200 miljoen euro vergroten, zodat een Vlaams energiebedrijf met een kapitaal van een half miljard euro ontstaat dat op termijn het Franse monopolie in onze energiesector moet kunnen aanvallen. In het verleden werd Telenet al met overheidssteun opgericht om Belgacom te bekampen. Zoals bekend met succes, hoewel met toen wel de fout heeft gemaakt het bedrijf te snel van de hand te doen, een fout die men niet opnieuw mag maken. Het is om ontslagen en delokalisatie te voorkomen immers zeer belangrijk dat bedrijven met hun kapitaal in Vlaanderen verankerd zijn en blijven. Dit is het geval wanneer een of meer eigenaars vanuit Vlaanderen opereren. Op die manier kunnen essentiële beslissingen meer vanuit Vlaanderen genomen worden in het belang van Vlaanderen.
VL.Energie zal omwille van de crisis echter nog niet voor morgen zijn, net als de Vlaamse kinderbijslag en de Vlaamse hospitalisatieverzekering. We hopen dat dit alles er komt, maar dat men vooral niet voorbijgaat aan het feit dat het slechts de eerste stappen zijn op weg naar een echte Vlaamse sociale zekerheid. Een staatshervorming blijft dan ook meer dan nodig.
13-07-2009
Koningshuis !!!
Derde Belgen wil dotatie koningshuis afschaffen
Wart Van Schel 10-07-2009
De senaatswerkgroep Dotaties maakte deze week haar conclusies bekend. In de toekomst zullen enkel de troonopvolger en zijn echtgenote en de afgetreden koning en zijn echtgenote nog dotaties ontvangen. Prinses Elisabeth haar broers en zus vallen dus uit de boot. Voor Astrid en Laurent werd een uitzondering gemaakt. Zij blijven hun dotatie van jaarlijks 350.000 euro behouden. Nieuw is dat de troonopvolger een dotatie ontvangt om zijn of haar functies waar te nemen in overleg met de regering. Vandaag moet enkel het staatshoofd gedekt zijn door de regering.
Uit een bevraging door het onderzoeksbureau Profacts blijkt intussen dat deze inperking van de dotaties voor een derde van de Belgen niet ver genoeg gaat. Zij willen het koningshuis financieel droogleggen en vinden dat ook koning Albert II en Paola maar moeten werken voor hun brood. Hoeveel procent van de Vlamingen tot dit derde gerekend mogen worden, wordt niet bekend gemaakt. Wel weten we dat vooral Vlamingen onder de veertig jaar de dodaties willen beperken. De Belgische monarchie en haar privileges is dus geen vanzelfsprekendheid meer bij een groot deel van de Vlaamse jeugd. Hopelijk merkt men dit ook bij de traditionele Vlaamse partijen op en stemt deze peiling tot nadenken. Want na bijna 180 jaar België rijmt monarchie nog altijd niet op democratie, zeker niet in het Vlaams.
Voor 5 jaar ?
Peeters II wil innovatieve, duurzame en solidaire regio
De nieuwe Vlaamse regering heeft een duidelijk doel: van Vlaanderen een innovatieve, duurzame en solidaire samenleving maken, open voor de internationale samenleving. "We willen ons engageren om daarvoor de komende 5 jaar onze verantwoordelijkheid te nemen. En we hebben een duidelijke strategie en concrete maatregelen om dat doel te bereiken," zei Vlaams minister-president Kris Peeters in zijn regeringsverklaring.
De Vlaamse regeringsleider las een relatief korte, maar toch gedetailleerde tekst voor waarin alle maatregelen en doelstellingen staan opgesomd waarover de coalitiepartners CD&V, sp.a en N-VA het vorige woensdagnacht eens raakten. Kris Peeters vroeg hiervoor het vertrouwen van het Vlaams parlement. Die vertrouwensstemming vindt overmorgen plaats, na afloop van het plenaire debat dat om 10.00 uur van start gaat. (belga/sam)
12-07-2009
Even denken aan Vinkenoog
De dichter is van ons geen gegaan. ----------------------------------------------------------------------------------------------------Ver als de horizon ben je
ver als de horizon ben je in de glazen kist van het weer geborgen beukend op de blikken deksels van het najaar ik zie de bliksem langs je lichaam trillen en de regen loopt onrustig door je ogen
ik kan de afstand die mij van je scheidt in lichtjaren tellen en in de meter van het geluid zoemen de seconden
mijn handen opnieuw in gebruik gesteld sluiten het onweer in je borsten buiten
alleen de regen is thuis op de platte daken van de nachten zonder duizelingen
Vinkenoog,
En nu even naar Voeren ?
Na de 11 Juli-viering even uitwaaien in Voeren ? Het boek Voeren buiten de lijntjes, De Euregio tussen Maastricht, Luik en Aken geeft informatie over die gebieden, plus wandel- en fietsroutes in en rond Voeren, recepten van streekgerechten, tips voor lekker eten en sfeervol slapen. 15,50 euro. Meer info en online bestellen
Op 11 juli 1302 versloegen de milities van de Vlaamse steden en gemeenten, die voornamelijk bestonden uit voetvolk van ambachtslieden en boeren, een leger van Franse ridders te paard, aan de Groeningekouter bij Kortrijk.
Op het slagveld werden nadien honderden gouden sporen teruggevonden, maar de naam Guldensporenslag wordt pas in de loop van de negentiende eeuw algemeen gebruikt.
Deze veldslag moet worden gezien als een episode in de strijd van het voormalige graafschap Vlaanderen tegen de politiek van de Franse koningen om het graafschap aan te hechten bij het Franse kroondomein.
Los van de sociaal-economische factoren die mee oorzaak waren van het verzet en de opstand tegen de Franse koning, en van het democratiserende effect van deze overwinning op de samenstelling van de stedelijke bestuursorganen, heeft deze veldslag een definitieve annexatie van het historische graafschap Vlaanderen bij het Franse kroondomein kunnen verhinderen.
De Guldensporenslag bood alle elementen voor een romantische visie op het eigen verleden, die in de loop van de negentiende eeuw en kort na de Belgische onafhankelijkheid opgang maakte. Deze veldslag gold als een voorbeeld van verzet tegen vreemde overheersing en van drang naar zelfstandigheid en autonomie.
Het ontluikende Vlaamse ontvoogdingsstreven binnen België vond daarin het ideale symbool en voorbeeld voor de verdere ontwikkeling van de eigenheid en het zelfbehoud van Vlaanderen. In een niet geringe mate heeft ook de geromantiseerde versie van deze veldslag door Hendrik Conscience in het boek De Leeuw van Vlaenderen (1838),daartoe bijgedragen.
De gebeurtenissen van 1302 zijn tot het collectieve bewustzijn van de Vlamingen gaan behoren en liggen vandaar mee ten grondslag aan de officiële symbolen van de Vlaamse Gemeenschap.
Bron: vlaanderen.be
10-07-2009
11 JULI - Vlaams Nationale Feestdag.
Vergeet ook niet van te bevlaggen,laat zien dat U vlaming bent.
BeschrijvingInschrijven vanaf 14u30 Parcours: Knijfelingestraat, Koolskamp (aan voeders Danis) Voouit: 250 Jeugd: 30 voor de jeugd (zelf tekenen in de reke) Natura: 200 1ste Eerste Reeks: Trofee + Guldenspoor + Bloemen Trofee voor de 5de 10de - 15de van de eerste reeks 1ste Tweede Reeks: Trofee + Guldenspoor + Bloemen Trofee voor de 5de 10de van de tweede reeks Trofee voor eerste inwoner Ardooie-Koolskamp + Guldenspoor + Bloemen, geschonken door Dhr. Burgemeester Callens Carlos Trofee onbekend getal + Guldenspoor + Bloemen, geschonken door Vlaams volksvertegenwoordiger Dhr Bourgeois Geert Guldenspoor + Bloemen voor 1ste buiten de prijzen Guldensoor + Bloemen voor 1ste lid van De Meizangers Prijsuitreiking: In CC Het Zonneke, Ardooisestraat 12, Koolskamp vanaf 18u Org.: De Meizangers
Vergeet ook niet van uw huizen te bevlaggen,wees fier Vlaming te zijn.
Groot gelijk.
Voka legt druk op Franstaligen om ook te besparen
Voka-voorzitter Luc De Bruyckere (midden): "Men moet ophouden te zeggen dat Vlaanderen niet solidair is."
De Vlaamse ondernemersorganisatie Voka vraagt dat ook Brussel en de Franstalige deelstaten een grotere inspanning leveren om zo snel mogelijk hun begroting weer in evenwicht te krijgen. Dat is de boodschap die Voka-voorzitter Luc De Bruyckere meegeeft naar aanleiding van het nakende Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Door de economische crisis dreigt de begroting van ons land voor jaren in het rood te gaan. De Vlaamse regering hoopt om tegen 2011 opnieuw een evenwicht te bereiken. De Waalse, Brusselse en Franstalige gemeenschapsregering zien een begrotingsevenwicht pas vele jaren later mogelijk.
Daerden "Ik weet dat Brussel en Wallonië hun budget in 2010 niet in evenwicht kunnen brengen, ik ben niet naïef. Maar ze moeten het wel zo snel mogelijk door bezuinigingen de zaken op orde brengen. Als Vlaanderen alle moeite doet om in 2011 een begroting in evenwicht te brengen en ik dan Waals minister Michel Daerden hoor zeggen dat het in Wallonië misschien 2015 zal zijn, dan is dat een slag in het gezicht", zegt De Bruyckere.
Solidariteit Voka is tegen de splitsing van het land en wil de solidariteit met de Franstaligen behouden, zegt De Bruyckere. De transfers die jaarlijks naar Franstalig België gaan, zes tot zeven miljard euro, zouden volstaan om het actieplan Vlaanderen in Actie uit te voeren. "Maar we willen solidair blijven. Dat ze dan ook ophouden met te zeggen dat Vlaanderen niet solidair is. We zijn wel genereus", zegt hij.
Efficiëntie Dat ook de Franstalige deelstaten meer moeten doen om de Belgische begroting op orde te brengen, is volgens de Voka-voorzitter geen louter communautair gegeven. "Dit is een zaak van efficiëntie. Het gaat om het re-engineeren van het land", zegt De Bruyckere. Voka wil overigens nauwer samenwerken met de Waalse zustervereniging UWE en hoopt dat die de Franstalige politici mee kan overtuigen om de nodige inspanning te doen. (belga/kh)
Hoe lang nog ?
Vlaming betaalt een derde meer belastingen
Jan Van de Casteele 07-07-2009
De personenbelasting bracht 31,13 miljard euro op. Het Belgische gemiddelde (4.744 euro) zegt niks. De regionale kloof des te meer.
Vlaanderen 58 procent inwoners 3,7 miljoen belastingplichtigen (onder wie enkele tienduizenden Franstaligen) Een modale Vlaming betaalde 5.284 euro personenbelasting Vlamingen betaalden bijna 64 procent van de totale Belgische belastingfactuur (19,7 miljard euro)
Wallonië 8,8 miljard voor Wallonië 2,1 miljoen belastingplichtigen Een modale Waal betaalde 4.075 euro personenbelasting Walen betaalden 28 procent van het totaal
Brussel 676.307 inwoners (onder wie ruim 60.000 Vlamingen) 2,65 miljard voor Brussel. Een modale Brusselaar betaalde 3.909 euro personenbelasting Brusselaars betalen 8,5 procent van het totaal
Dat Brussel en Wallonië veel minder belastingen betalen, heeft vooral te maken met het veel hogere percentage werklozen. In Vlaanderen schommelde de werkloosheid twee jaar geleden rond 6 procent, in Wallonië rond 14 procent; in Brussel flirtte ze met 19 procent
Bron: cijfers minister van Financiën Didier Reynders (MR) op een vraag van senator Alain Destexhe (MR). Johan Corthouts in De Standaard, 25 juni 2009
Een modale Vlaming betaalt dus 30 procent meer belasting dan een Waal, 35 procent meer dan een Brusselaar en 11,4 procent meer dan het Belgische gemiddelde.
De examendrukte achter de rug, komen het KVHV en KVSV net als vorig jaar samen op onze Vlaamse-nationale feestdag in Brussel: een heerlijk weerzien van onze Vlaamse vrienden uit het hele Vlaamse land.
Op zaterdag 11 juli vieren we de heldhaftige en glansrijke overwinning van onze voorouders op de snode Fransmannen (Guldensporenslag).
We komen samen om 10u in de Snip (La Bécasse, Taborastraat 11 te Brussel). We zitten in de kroeg tot ongeveer 14.30u, dus na 10u toekomen is geen enkel probleem.
We drinken er het hemelse geuzebier, of voor wie dit niet zou lusten andere drank, op het einde van de examens, de heerlijke vakantie en de Guldensporenslag. De gezellige kroeg schept de ideale sfeer voor een leuke babbel afgewisseld met een lied.
Voor zij die volgend jaar universiteit of hogeschool aanvatten, is het een ideale gelegenheid om het KVHV en haar leden nog wat beter te leren kennen.
ARDOOIE - De Eneco Tour, een achtdaagse rittenkoers, doet opnieuw Ardooie aan. Op 19 augustus is er de aankomst van de 184 km lange rit, die start in Aalter. Op 20 augustus wordt hier aangezet voor de rit naar Brussel. Zien of ook dit jaar Tom Boonen in zijn Belgische driekleur zich de sterkste weet in Ardooie. (dbm)
De Vlaamse hospitalisatieverzekering was een van de vijf speerpunten van N-VA en is mede voorwerp van de formateursnota van Kris Peeters. Een écht goed idee en een politieke meesterzet noemt Walter Pauli dat in De Morgen (23 juni). De nv België had destijds geen geld voor een zorgverzekering, maar die kwam er (omdat ook sp.a en ACW daarachter stonden). Voor de nv België is een aanvullende hospitalisatieverzekering geen prioriteit. Voor Vlaanderen nu wel. Zo gaat het vooruit.
Het idee is vooral uitgewerkt door dokter Louis Ide (N-VA senator), die zich ergerde aan de peperdure supplementen die ziekenhuizen durven aan te rekenen en die vooral de langdurig zieken en de bedlegerigen hard in de portemonnee treffen.
Onder de titel De Vlaamse aanvullende zorgverzekering werkte Ide samen met Danny Pieters (KU Leuven, partijgenoot, specialist socialezekerheidsrecht) een voorstel uit dat de Vlaamse bevoegdheden maximaliseert. Concreet zou de verzekering de Vlaming 100 euro per jaar kosten. Ze zou ten bate zijn van betalers van supplementen voor twee- of meerpersoonskamer (niet voor wie een privékamer wil), worden geënt op de bestaande zorgverzekering en uitgevoerd door privéverzekeraars én ziekenfondsen.
Binnen de lijntjes?
De grondwet laat toe dat de deelstaten actief zijn op specifieke vlakken van de sociale zekerheid (Vlaams en Waals gehandicaptenbeleid zijn zeer apart georganiseerd, zorgzekering...). Moet je in Vlaanderen iets níét doen omdat het op Belgisch vlak niet kan? Dat is toch al te gek, zegt Guy Swennen, het Vlaams Parlementslid (sp.a) dat destijds samen met Sonja Becq (CD&V) het voorstel tot decreet van de Vlaamse zorgverzekering lanceerde.
Socialisten (Swennen, Vande Lanotte) en CD&Vers (Vandeurzen, Dehaene) waren ook bezig met het thema, maar uiteindelijk werd (federaal) getreuzeld. Vanuit die partijen zal vermoedelijk weinig weerstand komen.
Ook CM-voorzitter Marc Justaert noemt het een goed idee om extra kosten voor patiënten inzake remgelden, supplementen of extra onkosten bij materiële hulpmiddelen te solidariseren. Ik zie niet in waarom we daar tegen zouden zijn. Idealiter kan dit volgens hem federaal georganiseerd worden in de schoot van het Riziv, maar als blijkt dat daar geen geld voor is of als er geen overeenstemming bestaat, waarom zouden we dan niet de techniek van de zorgverzekering kunnen herhalen: een eigen bijdrage van de Vlaming, die verplicht is in het Vlaamse Gewest en facultatief voor de Vlamingen in Brussel?
Volgens Pauli leidde intern overleg op hoog niveau in de socialistische zuil tot één conclusie: Je kunt de mensen er nauwelijks van overtuigen waarom dit niet goed zou zijn. Het interesseert hen niet of die hospitalisatieverzekering Vlaams of federaal georganiseerd wordt, ze willen dat er eindelijk iets aan het onrecht gedaan wordt. Welk niveau, dat zal hen een zorg wezen.
Pauli besluit dat het toch om een goed idee gaat, dat helder is voor vele mensen en zelfs aantrekkelijk voor decision makers en daarom moeilijk te weerstaan.
Een zelfde verhaal in De Tijd (27 juni). Is de Vlaamse hospitalisatieverzekering de eerstesteenlegging van een Vlaamse sociale zekerheid? Is het een provocatie naar de Franstaligen? Misschien, maar dan is het niet de eerste keer, aldus Bart Haeck. De Vlaamse zorgverzekering, die een deel van de rusthuis- of verzorgingsfactuur voor ouderen betaalt, werd door Franstalig België destijds ook gebrandmerkt als een Vlaamse poging om de sociale zekerheid te splitsen... En ook het socialistische en christelijke ziekenfonds werkten mee. Waarom? Deels omdat in de federale regering een zorgverzekering voor niet-medische kosten er maar niet kwam Er was geen geld. Net als nu. De N-VA doet die sp.a-ACW-strategie nog eens over met de hospitalisatieverzekering, eerst in de verkiezingscampagne en straks aan de onderhandelingstafel.
Commentaar
Tegenkanting valt nog te verwachten van verstarde dogmatici binnen het ABVV (uitholling van de federale solidariteit, noemt men dat daar), en van VLD (wordt dat niet te duur? lees: kan de privé dat niet beter aanpakken red.).
Pauli vermoedt dat er ook tegenstand komt van de privéverzekeraars (DKV, Ethias en Fortis, thans AG). Maar alvast Philippe Colle, gedelegeerd bestuurder Assuralia, liet al weten de gedachte, die achter het voorstel tot invoering van een Vlaamse hospitalisatieverzekering schuilgaat, waardevol te vinden. Ze spreekt de verzekeraars wel degelijk aan. Daarom zullen zij graag deelnemen aan het nodige overleg terzake. (DM, 26 juni 2009)
Bart Haeck (De Tijd, 27 juni 2009) stelt vast dat sp.a en N-VA in verschillende grote dossiers (energie, kinderbijslag, hospitalisatieverzekering) best door één deur kunnen. Goedkopere hospitalisatiekosten, extra gezinsbijslag en een vuist maken tegen Electrabel? Voor de sp.a is dat socialisme, want het is bescherming van de zwakkeren. Voor de N-VA is dat Vlaams-nationalisme want het is de Vlaamse regering die doet wat de federale niet kan. En als dat laatste lukt, is het voor kandidaat-minister-president Kris Peeters (CD&V) gewoon Vlaanderen in Actie. Iedereen tevreden in de eerste kilometers.
(integraal artikelen van Walter Pauli en Bart Haeck: zie bijlage)
Bijlage
(49 Kb)
Nu nog eens Kampioen van Vlaanderen ? Waarom niet.
Na alle perikelen rond het nieuwe cocaïneverhaal en zijn al dan niet deelname aan de Tour de France, beleefde Tom Boonen zondag in het Luikse Aywaille nog eens een sportieve hoogdag. Net in de thuishaven van zijn concurrent Philippe Gilbert, die tweede werd, pakte de Balenaar zijn eerste Belgische driekleur bij de profs. De Waalse triomftocht van Tom Boonen in beeld. bron:HLN.
28-06-2009
Eigen soep koken.
Meer Vlaanderen, minder energiekosten
Jan Van de Casteele 27-06-2009
Vlaanderen krijgt waarschijnlijk zijn eigen energiemaatschappij, want die wordt aangekondigd in de formateursnota van minister-president Kris Peeters. Een dossier waar ook Geert Bourgeois en Jan Peumans (N-VA) vaart achter steken. Johan Corthouts lichtte het dossier toe in De Morgen (Eigen energie eerst, 27 juni). Een korte samenvatting.
Vaststelling: Volgens Geert Bourgeois betalen onze bedrijven voor hun energie nu 30 procent te veel. Test-Aankoop weet dat de Vlaamse gezinnen veel meer betalen dan gezinnen in andere landen (alleenstaande: 43% meer dan gemiddeld tarief in buurlanden.). Oorzaak: monopolie van Electrabel (duopolie Electrabel en SPE)
Inspiratie: Telenet, midden in de jaren negentig met steun van de Vlaamse overheid opgericht als concurrent van Belgacom (nu verpatst aan het Amerikaanse bedrijf Liberty)
Doel: naar analogie met Telenet het Franse monopolie op onze energiemarkt doorbreken (Electrabel en SPE). Opzet volgens Jan Peumans (N-VA): niet zelf stroom te produceren of te gaan leveren, wel Vlaamse Milieuholding meer slagkracht geven en groene stroom maximaal benutten (afzetmogelijkheden op stroomnet, tweerichtingsverkeer verbeteren om stroomoverschotten van bedrijven en particulieren beter te recupereren via een snel en slim netwerk kostprijs geraamd op 1,5 miljard euro)
Haalbaar? Volgens topeconoom Geert Noels alvast wel: Niets houdt ons vandaag nog tegen om met dit project te starten. Hij ziet een Vlaams energiebedrijf wel uitgroeien tot een producent en leverancier.
Praktisch: wie moet het doen? De Vlaamse Milieuholding, eigenaar van Aquafin + duurzame stroomprojecten van de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) in samenwerking met gemeenten en kapitaalverstrekkers. Er is ook sprake van afvalstoffenbeheerder Indaver en de Vlaamse Instelling voor Techologisch Onderzoek (VITO).
Johan Corthouts stelt dat er binnen de federale regeringonvoldoende eensgezindheid om Electrabel aan banden te leggen en te zorgen voor meer concurrentie. Dan doen we het zelf maar, hoort hij almaar luider in Vlaamse kringen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek