GEMZENTOCHT.
WSV. DE GEMZEN.
MAASTRICHT. NL.
Onze wandeling in Maastricht brengt ons naar Sint Pietersberg. Een pracht van een wandeling, onze eerste prachtige plek is het wijndomein de Apostelhoeve Waar in 1970 de wijngaard van de Apostelhoeve werd aangelegd, hadden al eerder druiven gestaan. De wijncultuur rond Maastricht is geen nieuw verschijnsel.
In de Romeinse tijd was het drinken van wijn in deze streken heel gewoon. Voor het bewijs van een eigen inheemse wijncultuur moeten we wachten tot 871, wanneer een oorkonde ons attendeert op een wijngaard bij de kapel van Sint-Salvator bij Aken. Wijngaarden bij Maastricht worden vermeld in 968, als koningin Gerberga haar goederen laat beschrijven. Vandaag is het een prachtige hoeve met de wijnranken op de flank. Wij dalen af en komen langs de Apostelgroeve. De Apostelgroeve ligt in de Louwberg aan de rand van het Jekerdal bij Maastricht en wordt ook wel Louwberggroeve genoemd.
Op de hellingen rondom de Apostelhoeve wordt sinds 1970 wijn verbouwd door de familie Hulst. De groeve werd in 1770 geopend om kalksteen te winnen. De ingang werd in het voorjaar van 1770 geopend. De groeve diende om het inkomen van de bewoners van de Apostelhoeve van een beter inkomen te voorzien. Met behulp van drie paarden en twee man personeel werden de blokken uit de" groeve omghoog gesleept tot bij de hoeve. Omdat de ingang onstabiel was, maakte men in 1772 een nieuwe ingang.De exploratie werd reeds in 1776 gestaakt door het uitblijven van de verwachte winst. Dan dalen we af en klimmen weer tot we aan het Chateau Neercanne komen.
Het kasteel werd vroeger omgeven door prachtig aangelegde tuinen en vijvers in de stijl van Lodewijk XIV; oude gravures geven hiervan nog een indruk. Sinds 1998 de tuinen weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Vandaag zijn ze de waterpartij aan de overzijde van de weg aan restaureren. Wij dalen af langs de wijngaard en komen zo in Kanne België, wij wandelen naar de Heilig Hartkapel, we komen eerst aan het Huis Poswick gebouwd als klooster van de kanunniken van H. Graf 1714. Daarna een school internaat Latijnse School. Dan woning burgemeester Felix Paswich. Een pracht van mergelhuis. Dat de wijncultuur hier aanwezig was kunnen we zien aan de waterput met prachtige wijntaferelen. Dan komen we aan de H Hartkapel. De barokke kapel werd in 1647 gebouwd in opdracht van Herman Jekermans en dit na een bedevaart naar de Heilige Grafkapel te Jeruzalem.
Het gebouw is één van de mooiste kerkelijke monumenten in de omgeving. Wij wandelen door het witte dorp en zo komen we aan de Albertkanaal. Wij wandelen nu een eind de Sint Pietersberg op langs de Duyivelsgrot hier is de natuur op zijn mooist, groene weilanden en bossen, wij wandelen aan de rand van het reservaat tegen de cementfabriek af. Hier word de mergel afgegraven en je kun duidelijk de gangen in de mergelberg zien. Wat verder komen we langs het cementfabriek.
Wij wandelen nu meer het natuurreservaat in en genieten van de mooie omgeving. We komen aan de Motte De Tombe is een op de westflank van de Sint-Pietersberg bij Maastricht gelegen restant van een laat-middeleeuwse motte aan de rand van het ENCI-bos. Van oorsprong stond bovenop de berg een kasteel. Fundamenten van de toren zijn in 1920 blootgelegd, van de rest van de bebouwing is anno 2010 niets meer te zien. De top van de heuvel is verstoord door recente ingravingen.
Wel is er nog een restant van de gracht aanwezig. De kasteelberg heeft een doorsnede van 30 meter en een hoogte van 8 meter. Franse, Spaanse en Staatse legers hebben de motte in het verleden gebruikt om de stad Maastricht te bestoken. Om die reden wordt hij dan ook wel Spaanse Heuvel of Napoleonsberg genoemd. Enkele andere namen die worden gegeven aan de motte zijn Ouden Borg, Ouborch, Vetus Castrum, De Oude Tombe, Brommelentrom, Franse Batterij. De motte is onlangs volledig gerestaureerd door de eigenaar vereniging Natuur monumenten. De Tombe heeft de status van rijksmonument, het terrein is voor de plaatselijke cultuur-historie van belang en zeldzaam. Wij wandelen verder en komen zo terug richting Maastricht en komen aan de Natuurtuinen Jekerdal. De Natuurtuinen Jekerdal liggen midden in het Jekerdal, vlakbij de rivier de Jeker.
De vallei wordt omringd door de Sint Pietersberg en de Cannerberg. Hier is het een voorbeeldgebied voor natuurtuinieren, een kwekerij van wilde planten en een verscheidenheid aan milieus zoals een akker, bermen, takkenrillen, geveltuinen en een overstromingsvlakte met vijvers. Wij wandelen even rond en bezoeken het bezoekerscentrum, daarna vervolgen we onze wandelweg. We komen zo terug aan ons vertrekpunt. Een mooie wandeling die eigenlijk aansluit met de wandeling van gisteren in Kanne.
Voor het fotoalbum de link volgen
|