MARCHE DES MONASTERES.
FOOTING CLUB FOSSES.
FOSSES-LA-VILLE.
Fosses-la-Ville is een aantrekkelijk stadje in de streek 'Tussen-Samber-en-Maas', de regio van de militairfolkloristische marsen. De Sint-Follianusmars van Fosses-la-Ville is de grootste en zeker een van de beroemdste, maar deze mars vindt slechts plaats om de zeven jaar (voor het eerst weer in september 2012). Op stedenbouwkundig vlak heeft Fosses-la-Ville de erg boeiende stadsindeling bewaard in een kanunniken- en een burgerkwartier.
<
Fosses was één van de 23 Goede Steden van het prinsbisdom Luik. De zogenaamde Bonnes Villes waren de belangrijkste steden van het Prinsbisdom Luik. Om de naam van Goede Stad te krijgen moest een stad omwald zijn of kreeg hij het recht om een verdedigingsmuur op te trekken. Zij konden ook afgevaardigden sturen naar de Staten van Luik, een soort parlement. Op het einde van de middeleeuwen waren er 21 Bonnes Villes, in 1651 werden het er definitief 23 (waaronder twaalf in Limburg). Wij vertrekken in het centrum maar verlaten al vlug het dorpscentrum. Wij komen langs een versterkte hoeve met ronde toren. Dan wandelen we langs de weilanden en velden en komen aan Chateau du Chene.
<
Een groot kasteel met twee vierkante hoektorens. Wat verder komen we aan de voormalig station. Dan komen we aan een bijzonder gebouw met twee hoektorens langs liggen verschillende hallen, dit is eens een bedrijf geweest en het hoofdgebouw straalt nog altijd de rijkdom uit van de oorspronkelijke bezitters. De industriële gebouwen van vorige eeuwen straalden de rijkdom van de eigenaars uit. Sommige waren zelfs een staaltje van bouwkunst.
Het hoofdgebouw is in restauratie en zal binnenkort weer in zijn oude glorie verschijnen. Wij wandelen verder en komen in Bambois. Dit dorp is gekend voor zijn Meer. Les jardins du lac de Bombois Het grote meer van Bambois wordt omringd door tuinen, de een nog mooier en origineler dan de andere: een watertuin, een tuin met geneeskrachtige planten, een prachtige Japanse tuin, een poëtische tuin om te dromen, en zelfs een tuin voor kinderen, waar het accent ligt op zintuiglijke en speelse ontdekking. De site is onlangs opnieuw aangelegd met een bijzondere aandacht voor het ecologische en het esthetische. Spijtig dat het meer gesloten is, maar we kunnen toch even over de heggen kijken en zien hoe groot het meer wel is.
Wij wandelen weer een stukje verder en wandelen door de prachtige natuur. Dan weer wandelen we door het bos met vele paddenstoelen. De loofbomen geven de bossen een speciale sfeer. Dan komen we terug in Fosses-Le- Vielle. We wandelen langs het stadshuis en langs de kiosk. In Fosses-la-Ville is nog heel wat te zien uit het verleden van de stad. Naast die architectuur zijn ook de oude tradities bewaard gebleven. De grote trekpleister van Fosses-la-Ville is de kapittelkerk van Saint-Feuillen. Het opmerkelijkste gedeelte van de kerk is de imposante vierkante toren met steunberen en geflankeerd door twee kleine torentjes. Uit zijn structuur en zijn vorm blijkt dat dit Romaanse bouwwerk eerder tot de Rijnlandse dan tot de Maaslandse stijl behoort. De basis van de toren dateert uit de 12de eeuw. Het is duidelijk dat hij diende als verdedigingstoren tegen plunderaars en andere aanvallers. Hij was om strategische redenen enkel via de kerk toegankelijk. In de toren werden de kerkdiensten voor het gewone volk opgedragen, want dat had geen toegang tot de kerk van de kanunniken. De inscriptie Ici est un puis duidt waarschijnlijk op een watervoorraad die benut kon worden in geval van belegering. De arduinen barokke torenspits vervangt sinds de 18de eeuw een 15de eeuwse constructie die op haar beurt de plaats van een houten structuur had ingenomen.
Het oorspronkelijke kruis en de oude wijzerplaat van de kerkklok zijn nog te zien in de tuin van de pastorij, op de Place du Chapitre. Ook op dit plein ligt hetMusee le Petit Chapitre Op de Place du Châpitre stichtte de heilige Folllanus reeds in de 7e eeuw een klooster. Diens relieken werden ln 1083 bijgezet in de later gebouwde Collégiale Saint-Feuillin. De massale toeloop van bedevaartgangers maakte in de 18e eeuw grote verbouwingen noodzakelijk, zodat alleen nog de romaanse toren uit de begintijd stamt. Binnen kunt u de crypte uit de 10e eeuw bewonderen en de laat gotische koorbanken waarop het leven van Follianus is afgebeeld.
In het vroegere kapittelhuis achter de kerk zetelt het aardige Musée Le petit Chapitre. In miniformaat trekken hier vrijwel alle folkloristische en historische figuren van België aan u voorbij: de steltlopers uit Namen, de Haguettes van Malmédy, Tijl Uilenspiegel, het Mechelse Opsignoorke en de Nar van Ieper. In het college Saint Andre eindigd onze wandeling. Een wandeling in Fosses-la-Ville die zijn tradities in ere houdt. Een stad met een rijk verleden en prachtige dorpen rondom om in te wandelen.
Voor het fotoalbum de link volgen
|