Bij Ani las ik ook over vroeger. Zij schreef dat haar zonen vroeger in hun jeugd tabak gingen steken. Hewel dat heb ik ook gedaan toen ik zo'n 14 jaar was en dat niet alleen, ook massa's bonen heb ik getrokken. Misschien zijn er nog onder jullie die weten waar ik over praat!
Ik woonde op "den buiten " en leefde als kind ook meestal buiten. Toen ik 14 was, mocht ik met de CM naar Zwitserland met de veertienjarigen en had zo graag een fototoestel gehad maar daar hadden ze thuis geen oren naar.
De meeste van mijn vroegere klasgenootjes gingen op hun 14 al uit werken en in hun verlof nog wat bijverdienden op de velden. Soms was iedere cent welkom! Toen was van reizen in het verlof nog geen sprake! Mijn grootmoeder vond dat een goed idee en zat maar steeds hinten te geven over " welke dulle werkers " die anderen wel waren en dat ik in de vakantie toch maar liep te " lanterfanten". Ons ma die ook altijd aan het werken was als kapster vond het ook geen slecht idee toen ik besloot zelf voor dat cameraatje te werken.
Ik heb geen foto uit die tijd maar zo ongeveer zag ons werk er uit. We zaten ook op zo'n stoeltje om de bonen te plukken en dat soms met wel 25 op één veld!
We ( vriendinnen en vrienden) spraken af 's morgens om 7u30 en met de fiets, stoeltje en emmer achterop , trokken we in groep naar het bonenveld dat moest kaalgeplukt worden. :evil:Meestal waren de volwassenen al bezig en de beste plaatsten ingenomen want vooraf werd het veld gekeurd en ging men zien waar de dikste bonen stonden die brachten meer op zie je! Ons stoeltje werd klaargezet, de jutezakken aangebracht en zo schoven we in rij naast elkaar vooruit. We trokken de ene bonenstruik na de andere uit de grond om dan de bonen af te trekken en in de emmer te gooien.Telkens die vol was, werd de inhoud in de zak gegoten. Iedereen wist perfect waar zijn/ haar zak stond want uiteindelijk was dat heel belangrijk naar de afrekening toe!! Ik kan jullie verzekeren dat het best een lastig werkje was want we moesten meeschuiven aan het tempo van de groten anders stuurde de boer ons van het veld! Praten en zingen mocht zolang we maar verder werkten, spelen dat zat er niet in!. En zo zaten we in mooi of slecht weer bezig, Soms met een stuk plastiek over ons hoofd om de zomerregens te trotseren ofwel in een los bloesje te zweten onder de blakende zon! Op de middag was er een pauze en aten we onze boterhammetjes op allemaal samen op het veld en dat was het plezantste moment van de dag en ... ik weet niet of boterhammen ooit beter gesmaakt hebben dan toen? We stopten meestal rond 7u 's avonds en dat was het beste moment van de dag toen we 120,150 of soms 200frank in handen kregen. Sommige volwassenen plukten zelfs tot 250 kg per dag. Af en toe -als we er echt zin in hadden - wilden we voor hen niet onder doen en haalden we ook boven de 200 kg maar dan was ons pijpje behoorlijk leeg! Hier kreeg iedereen loon naar werk jong of oud.
Dat was niet altijd zo, ik heb het ook anders geweten. De boeren hadden nogal rap door wie er flink tegenaan ging of gewoon wat rondlummelde. Zo werden we met een drietal ook gevraagd om tabak te helpen steken. De boer haalde de bladeren van het veld gehaald. Daarna moesten ze per grootte op stapels gelegd worden en daarna werden ze met een lange brede , platte naald op een koord gestoken ,elk blad zo'n halve centimeter van het andere om dan de touwen op te hangen om te drogen.
(De tabaksbladeren hingen bij ons ook zo te drogen maar dan aan een touw)
Aanvankelijk kregen wij jongeren maar 75 centiemen per rank terwijl de volwassenen 1 fr kregen voor hetzelfde werk! Rebellie zal altijd een beetje in mij gestoken hebben zeker want op een dag wilden wij niet meer steken tenzij we evenveel kregen. Er waren niet zoveel kandidaten om tabak te steken want dat verdiende niet veel en bonen plukken bracht meer op, dus gaf de boer toe na veel gezaag en discussie maar .. hij haalde zijn gram dan op een andere manier, wij mochten pas beginnen te steken als de bladeren in mooie gelijke hoopjes verspreid lagen en de tijd die we daarvoor nodig hadden werd niet vergoed!! Dus .. profiteren van kinderen bestond en bestaat altijd al .
Nu ik eraan denk, dan zie ik de jongeren dat niet meer doen hoe graag ze ook dat centje meer willen. Natuurlijk heb ik ook dagen gehad dat ik mopperde en niet ging maar dan was mij cameraatje en later mijn polshorloge veraf... Dus beet ik door en ik heb het overleefd en die vuile handen en dat eten op het veld.... dat heb ik ook overleefd!! En die herinneringen blijven hangen zolang ik herinneringen meedraag want ze hebben van mij gemaakt wie ik nu ben en eerlijk gezegd...ik heb daar geleerd dat niets zomaar in je schoot geworpen wordt , dat werken geen schande is en iedereen op de één of andere manier probeert een extra cent te verdienen maar vooral dat ik heel veel geluk gehad heb dat mijn ouders mij de kans gegeven hebben om te studeren om zo mijn leven iets gemakkelijker te maken!
Reacties op bericht (5)
01-02-2011
CHEERY groetjes en nog een leuke dag vandaag voor jou.
Ja ik heb kilo's bonen gekuisd maar wel gratis, dat moest zo van mijn meter. Ben er niet van gestorven wel sterker door geworden en om het met jou woorden te zeggen Natoken daar door ben ik geworden wat ik nu ben en dat beklaag ik me niet. Dat bonen kuisen meestal wel erwtjes was wel in de buiten lucht te doen . ps. morgen komt jou gedicht eraan, bedankt voor de hint Natoken.
01-02-2011 om 12:44
geschreven door CHEERY
bij mij waren het kersen plukken Natoken, niet zo simpel met die heel grote fruitladders... en dat werd ook betaald per kilo
Een aangename dag toegewenst vanwege Amor Fati !
Beledigingen zijn de argumenten van hen die ongelijk hebben
"Het leven moet met liefde en humor worden geleefd: liefde om het te begrijpen en humor om het te dragen"
01-02-2011 om 11:24
geschreven door Amor Fati
ja hoor
ik had het over mijn jongens in de jaren zeventig , maar ik deed het ook hoor en van die bonen trekken , ken ik ook nog , DAT deed ik niet graag , maar 't verdiende meer ! ach , we leerden werken voor iets Natoken , en daardoor waarderen we misschien meer wat we nu hebben ?? en studeren in mijn tijd was ook niet gewoon , 't was een gunst en we deden ons best ! , nu is het van moeten en ze doen er VEEL langer over !!
01-02-2011 om 09:41
geschreven door ani
Lieve groetjes.....
Maak er een fijne dag van, veel liefs Gita.
01-02-2011 om 08:58
geschreven door Gita
Piepelou Nanneke
Kijk bij Ani eens wat ik mocht plukken ...
ik ben er met men rolschaatsen nog aan dan moet ik me niets van het smog alarm aantrekken ...
>
Er staat hier nen potverf ondertussen half leeg
ook enkele rollenbehangpapier liggen er
die graag tegen de muur zouden belanden
En den deze gaat dat proberen te fiksen
als menne verfpot leeg is
Nadenken en voordoen,
is voor denken en na doen niet logischer?
warme groetjes en knufffffff te brengen van ikke voor jou