Toen mijn broer en vriendin bij ons op verlof kwamen, profiteerden we van een werkverplaatsing van T naar het binnenland om er een tripje aan te koppelen. Het werd een trip vol verrassingen. Niet alleen de natuur zorgde voor unieke momenten maar ook het volk zelf. Het waren niet altijd verharde wegen waar we door moesten.
Dat zagen jullie al bij ons bezoek aan een huttendorpje. Daar zagen we ook hoe kleine jongetjes matten in mekaar staken.
We botsten ook af en toe op vrouwen in hun traditionele, bonte feestkledij die dansend en zingend door de straten trokken. Dat hoorde bij grote feesten!.
<
Zomaar uit het niets zagen we soms een Nigeriaanse die met wat gesprokkeld hout uit de brousse kwam en langs de autoweg wandelde of een kind dat probeerde wat brood te verkopen, maar hoe ver moest ze daar voor lopen?
Reizen in het binnenland van Nigeria is een uitdaging voor wie van fotograferen houdt. Niet alleen word je getroffen door een prachtige natuur, de groezelige dorpjes, de gevaarlijke wegen maar ook door de gewoonten van een volk! Mijn broer mocht de brug uittesten voor we erover reden.
Zo zag ze er uit en met wat geluk geraakten we veilig aan de andere kant.
IBADAN
De eerste stad die dicht bij Lagos ligt op zon 128 km ten NO van Lagos is Ibadan . Bij de onafhankelijkheid van Nigeria was Ibadan de grootste en meest populaire stad van het land en de derde grootste in Afrika na Cairo en Johannesburg. De meeste inwoners van Ibadan zijn Yorubas. In 1948 werd de eerste Nigeriaanse universiteit opgericht in Ibadan als een deel van de Universiteit van Londen. De stad ligt op de grens van de savanne en het oerwoud. Ibadan was een vuile stad kon ook moeilijk anders met zo'n stoffige hoofdwegen.
In het begin van ons verblijf was het enkel mogelijk om via dorpje naar dorpje, door de brousse Ibadan te bereiken en deed T zo'n 6 u over de 120 km! Pas na 3 jaar was er iets wat op een verharde autoweg leek. Omdat er geen verlichting was en de inwoners de baan op elk moment van de dag overstaken, was het ook een gevaarlijke weg. Probeer maar eens een Afrikaan te zien als het donker is en hij meestal ook donkere kleren draagt! Zoals jullie zien is er geen afrastering tussen de brousse en de autostrade! Dat vraagt om ongelukken!
De autowrakken liet men gewoonlijk langs de weg liggen en die lagen er meestal weken later nog ( of wat er van overbleef, het bruikbare was al lang gesloopt).
Erger was het dat er langs de weg ook doden lagen en vermits blijkbaar niemand de verongelukte persoon miste, kon het lijk er een paar dagen liggen met alle gevolgen van dien.
Ook dat is Nigeria en er werd door de media ook geprotesteerd tegen dergelijke toestanden met Tv reportages maar veel hielp dat niet. T zag bijna op elke trip naar het binnenland dergelijke taferelen!!
Reacties op bericht (2)
20-03-2011
je zou voor minder die zogenaamde brug eerst testen voor je met een auto er over steekt Natoken.... de ongevallen op die wegen is minder fraais....
Een aangename nacht toegewenst vanwege Amor Fati !
Geluk heeft geen meervoud.
Het ware geluk kost weinig; als het duur is, is het niet van een goed soort.
20-03-2011 om 23:02
geschreven door Amor Fati
CHEERY leer rijk behalve dat laatste Natoken, maar ja natuurlijk was dat ginder maar doodgewoon.