Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
09-03-2008
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
9 Maart 2007 was een bewolkte dag met een bui ! De maximum temperatuur werd om 11u11 waargenomen en die bedroeg 9,1°. Om iets na middernacht, om precies te zijn om 0u22 schreef men 5,8° op als minimum temperatuur voor deze dag. De warmste 9de maart sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1977 met 18,8°. - De koudste 9de maart ooit kwam in 1931 voor met min 7,9° !
Morgen zeggen en schrijven we 9 maart en bekend is het feit dat we van 7 tot 14 maart met veel buien geplaagd kunnen worden. Morgen is het ook de feestdag van Sinte-Franciska en die is vooral in het Gentse goed bekend waar men dan zegt :
" Ciska, Ciska, schiet' er uit, en schudt al dienen brol niet uit. "
Met wat we gisteren zagen over die maartse buien, stel ik heden de vraag of we er dan wel goed aan doen om Sinte-Franciska te vragen van te stoppen met " dienen brol " zoals men dat in het Gentse noemt ? Morgen kijk ik vooruit naar de HH. Veertig Martelaren en ik kan u nu al verklappen dat dit weer een lotsdag is. Wilt u straks voor geen verrassingen komen te staan raad ik u aan van hier morgen zeker te komen lezen ! ! ! Tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
8 Maart 2007 was een mooie zonnige dag met een maximum temperatuur van 14,1° die om 13u58 waargenomen werd. - 's Nachts om 3u57 noteerde men toen de minimum temperatuur en die liet 2,4° opschrijven. De warmste 8ste maart sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1950 met 16,5°. - De koudste 8ste februari ooit kwam in 1845 voor met min 8,3° !
Het aantal buien in maart staat met deze van de overige elf maanden gelijk zegt maar en een weerspreuk vertelt ons dat zo :
" In maart zijn er 99 buien of bijzen. "
En of we het willen of niet, we moeten ze aanvaarden zegt de volgende weerspreuk :
" Maartse bijzen moeten rijzen, al kwamen ze in april. "
Klagen moge we daar zeker niet over doen hoor want .......
" Vele maartse buien, brengen een schone zomer. "
En de landman, wel die zegt :
" Maartse buien die beduiden dat de lente aan komt kruien. "
Laat komen die maartse buien, met de weet van deze weerspreuken zijn het onze beste vrienden ! Ja toch ? Morgen kijken we uit naar de komst van Sinte-Francisca die ons overmorgen komt bezoeken en welk geschenk zij voor ons in petto heeft, wel dat leest u morgen wel ! Wees dus morgen op de afspraak, tot dan !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
7 Maart 2007 was een bewolkte dag waar er af en toe een lichte bui uit de hemel viel ! Om 14u45 werd de maximum temperatuur waargenomen en die bedroeg 12,5°. - 's Morgens om 7u20 noteerde men toen 8,7° als minimum temperatuur voor die dag ! De warmste 7de maart sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1977 met 18° ! - De koudste 7de maart ooit kwam in 1971 voor met min 10,4° !!!
Gisteren kwamen weerspreuken ons vertellen dat we rond deze tijd erg voorzichtig moeten zijn met het uitlaten van kledij, en terecht trouwens. Vandaag komt er ons een weerspreuk waarschuwen dat maart als moordend bekend staat voor het vee ! Met betrekking daarop hoort men vooral in de Kempen 't volgende :
" Maart, pakt ze met de staart; April, pakt ze met de bil; In mei, zet men ze in de wei. "
Deze spreuk heeft vooral betrekking op de lammetjes, eens door maart en april, is er voor deze lieve beestjes niets meer te vrezen ! Morgen hoop ik samen met u de weerspreuken in verband met de buien eens te bekijken. Ik zal er morgen zeker zijn, u komt toch ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
6 Maart 2007 was een bewolkte, winderige dag waar het kwik om 9u51 zijn hoogste punt al bereikt had en dat liet 11° opschrijven. - In de vroege morgen, om precies te zijn om 5u17 noteerde men toen de minimum temperatuur van die dag en die bedroeg 8,3° ! De warmste 6de maart sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1989 met 19,5°. - De koudste 6de maart ooit kwam in 1845 voor met min 11,3° !
Vroeger hoorde men in Mechelen waar ik geboren ben al eens 't volgende zeggen : " Meert zal heur meê nemen, voor meert nen stoel zetten. " Daar hebt ge die stoel weer ! Vermoedelijk waren die uitspraken wel de rechtstreekse aanleiding waaruit de volgende apologische spreuk ontstaan is :
"Kom ik door maartje, zo leef ik nog een jaartje. "
Ook mijne goeie vriend klein Warreke zei dat en de vent, wel hij stierf op de 1ste april. De maan in maart brengt " kwaai weer " mee, zo beweren men toch en in verband daarmee ken ik een anekdote die ik u zeker niet wil onthouden. In Loenhout was het dat er twee wijvekes naast elkander woonde bij zoverre dat tussen het bed van de ene en dat van de andere enkel een "half steense muureke" stond. De 31ste maart, om middernacht, klopte de ene op de muur en riep tot de andere : " We zijn de meert al weer eens door ! " - En ze waren alle twee nog in de meertse maan. Wat er ook moge van zijn, sla de volgende spreuk zeker niet in de wind :
" Die zich zelve bemint, wachte zich voor maartse zon en aprilse wind. "
En in West Vlaanderen wel daar zegt men ' t vlolgende :
" Dat 't alle weêr is dat 't wilt, ontkleed u niet voor half maarte of april. "
Men wil ons alleen duidelijk maken dat het lichaam stilletjes moet gewennen aan de vernieuwde warmte. Opgepast dus, geen ongewenste verkoudheden opdoen !!!! Of doe ook niet zoals de Jan :
" Is er 't were niet de tijd is er, zei Jan en hij ging te Pasen met zijn witte broek door de sneeuw. "
Morgen ben ik er weer, u komt toch ook ? En wat er dan op 't menu staat, laat dat nog eens een verrassing zijn !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
5 Maart 2007 was een dag met even wat zon maar ook met de eerste maartse buien. De maximum temperatuur werd die dag 's nachts om 0u19 waargenomen en die bedroeg 12,9° ! - Om 11u58 op de middag dus, noteerde men toen de minimum temperatuur van die dag en die liet 6,3° opschrijven. De warmste 5de maart ssinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1948 met 18,1°. - De koudste 5de maart ooit kwam in 1845 voor met min 9,5° !
Dat de maartse buien geweldig kunnen zijn, getuigen de drie volgende weerspreuken die vooral weer in het Gentse erg goed gekend zijn.
" Al op Sint-Adriaan en laat de hagel gien gesken staan. "
De regenbuien zijn echte stortvlagen, getuige is de volgende weerspreuk :
" Regen op Sint-Adriaan en laat niets meer druuge staan. "
En.....is het morgen een koude dag met vorst dan :
" Vorst op Sint-Adriaan, ghiel de maand mee 't goe were gedaan. "
Duimen voor een aangename dag is voor morgen de enige goede boodschap die ik u vandaag kan meegeven ! ! ! Morgen ga ik het over de maartse maan hebben, en nog heel eventjes over die fameuze stoel weet je wel ! Tot morgen dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
4 Maart 2007 was een tamelijke zonnige dag wel met een lichte bui maar met een gunstige temperatuur voor de tijd van 't jaar. Om 13u55 noteerde men toen 14,1° als maximum temperatuur. 's Morgens om 6u47 schreef men 3,7° op als minimum temperatuur. De warmste 4de maart sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1997 met 17° ! - De koudste 4de maart ooit kwam in 1890 voor met min 10,9° !
Maart welke meestal bar en woest is, is erg gevaarlijk voor zwakken en ouderlingen. Vooral oude mensen moeten in het voorjaar hun overmoed beteugelen. Ze voelen zich dan wel eens jonger dan ze werkelijk zijn, en begaan in die stemming onvoorzichtigheden welke soms noodlottig aflopen. Ook de weerspreuk die ik vandaag voor u meebracht, brengt ons een verwittigende boodschap en die luidt als volgt :
" Voor oude lieden heeft de meert kwaad haar in hare steert. "
Of nog ietsje anders gezegd maar met net dezelfde betekenis :
" Voor oude mensen heeft de maart venijn in haar staart. "
Ook in Frankrijk kent men dat gevaar en daar zegt een weerspreuk het als volgt :
" En mars vieillard, le froid évite, le mort te guette, ta vie s' éfritte. "
Daarom dat de ouderlingen in het land van Waas op de vooravond van maart aan de achterdeur een stoel plaatsten, maar dat vertelde ik u al op 28 februari dacht ik. In Merchtem, dat is in Vlaams-Brabant en vlak in mijn buurt, daar pleegde men 't volgende te zeggen : " Welkom mieet, mou trekt maa nie mee me a stieet. Blijkbaar zat de schrik voor maart er vroeger wel diep in ! Morgen is het uitkijken naar Sint-Adrianus en het geschenk dat deze brave man voor ons gaat meebrengen ! Hij komt ons op 5 maart bezoeken en ik zou zeggen, begin al maar wat schrik te krijgen !!! Morgen vertel ik er alles over. Tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
3 Maart 2007 begon met storm en regen die gelukkig in de namiddag wat temperde en kalmer werd. Onder een bewolkte hemel steeg het kwik toen tot een maximum van 10,5° en dat werd om 16u03 opgetekend. - In de voormiddag, om precies te zijn om 9u39, schreef men die dag 5,5° op als minimum temperatuur. De warmste 3de maart sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1930 met 18,9° ! - De koudste 3de maart ooit kwam in 1890 voor met min 11,1° !
Dat maarte verweten wordt van een vuile taarte te zijn konden we hier gisteren al lezen. Vandaag komt ons een weerspreuk vertellen waar het venijn verscholen zit :
" De grille maand maart, heeft venijn in hare staart. "
Of.......
" Het eynde van de Meert, zal roeren zynen steert. "
Opletten dus, en vooral naar het achterste van meert kijken, we zijn verwittigd ! ! ! Gisteren beloofde ik u van vandaag een zeer oud, en erg mooi rijmpje mee te brengen dat men bijna nooit meer te horen krijgt en dat vooral in 't Gentse zeer goed gekend was. Dat gaat als volgt :
" Maarte, Maarte, die bakt taarten, van water en van wind, den bakker wel gezind, en valt maar stil, en valt maar stil, al in april, en kan het niet gedijen, tons wacht hij tot in meië. "
Geef toe dat dit enig mooi gezegd is ! Hier vlak onder pik ik in op dit rijmpje en vertel ik er nog een ietsje meer over, ga eens kijken zou ik zo zeggen. Morgen laat ik de weerspreuken aan 't woord met een boodschap voor de oude lieden, ik zou zeggen mis die boodschap niet !!!!!! Bedankt voor u bezoek, ik beloof u van morgen weer op post te zijn !
Men zou geneigd zijn van te denken dat het alleen maar ter wille van het rijm is dat maart taart bakt, maar niets is minder waar. Op een zeer oud santje-wale : de jaargetijden en de maanden , wordt maart voorgesteld als een wijveke met een kapmantelke, dat met een koekepaal voor een oven staat, waaruit de vlammen slaan; nevens haar staan grote smakelijke koeken opgestapeld, en de rijmtekst zegt daarop :
Pas maar op, mijn liefste kind,
t Zijn koeken van hagel en wind !
In de oude volksverhalen van Gustaaf Vigoureux, dat was een Volksschrijver die leefde van 1892 tot 1948, wordt wel eens gewaagd van een maartkoek, waarvan het deeg uit hagelstenen gekneed werd door de duivelsmaarte of meid van de duivel. Al wie van die koek at, kon in de zwaarste slagregen niet nat worden, hij moest echter oppassen van nooit met zijn gezicht vlak in de noordenwind te staan, want dan vloog hij hoog de lucht in, en kwam nimmer meer op de aarde terecht.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
2 Maart 2007 was een fijne zonnige dag waar het kwik om 16u20 gestegen was tot een maximale hoogte van 12,1° ! - 's Morgens om 7u27 schreef men die dag 4,9° op als minimum temperatuur ! De warmste 2de maart sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1928 met 18,2°. - De koudste 2de maart ooit kwam in 1890 voor met min 9,5° !
Maart heeft van oudsher en in alle almanakken een slechte naam en faam. Er is voorzeker geen maand welke meer op hare donder krijgt door middel van gezegden en spreuken als "meerte". Men beschuldigt haar van heel wat kwade streken. Naargelang deze maand voorbij schuift, verneemt u daar uiteraard wel alles over. Vandaag wil ik beginnen met een spreuk die vooral in 't Gentse voorkomt en die zegt :
" Maarte speelt altijd in de duvel zijn kaarte."
Sneeuwbuien, hagelbuien, regen en wind wisselen elkander af en ze zijn zowat de eigenschappen van deze maand zegt maar. Volgende weerspreuk vertelt het ons zo :
" Sneeuw en hagel, regen en wind, daarvan is de maart een vrind. "
Ik denk niet dat hier nog enige commentaar bij hoort, we weten op de eerste dag van deze maand al direct wat er ons te wachten staat. Om af te ronden voor vandaag geef ik u nog een weerspreuk mee die deze maand alleen maar komt uitschelden :
" Maarte, Maarte, Vuile taarte. "
Je moet toch maar durven he ? Morgen ben ik er terug met een een heel oud rijmke dat we jammer genoeg niet, of bijna niet meer horen. Uiteraard breng ik dan ook weer een weerspreuk voor u mee, en......vertel ik u nog wat in een apart stukje over Maarte en zijn taarte ! ! ! Die hier morgen terug komt lezen, zal daar zeker geen spijt van hebben. Tot morgen dan maar ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
1 Maart 2007 was een zonnige, maar wel wat winderige dag met een maximum temperatuur van 11,8° en die werd om 13u56 waargenomen. 's Morgens om 7u18 noteerde men die dag de minimum temperatuur en die liet 8,3° opschrijven. De warmste 1ste maart sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1959 met 18,4° ! - De koudste 1ste maart ooit kwam in 1888 voor met min 10,9° !
Morgen duwen we de deur van maart open en al direct staat er ons een weerheilige op te wachten. Wel schijnt deze brave man niet zo braaf te zijn als dat we dat van hem zouden verwachten want vooral in het Gentse hoort men 't volgende :
" Sint - Albijn, verandert suiker in azijn. "
Dit wil niets anders zeggen dan dat het weer plots kan omslaan en dat is helemaal niet vreemd aan maart, daar horen we straks (binnen enkele dagen) nog wel meer over ! Wel moeten we vanaf heden tevreden zijn dat de winter voorbij is zegt maar en een weerspreuk komt ons dat op een zeer mooie manier vertellen, leest u maar :
" Als 't weder is van goede zin, trekt nu de kou zijn steertje in, en 's morgens reeds de eerste meert, zegt men : Welkom ! aan de kwiksteert. "
Als dat niet mooi gezegd is !!! Morgen gaan we eens kijken wat maart zelve ons te bieden heeft, en ik kan u nu al verklappen dat dit heel wat is ! Tot morgen ?
Maart was gedurende vele eeuwen de eerste maand van het jaar, ook bij de Romeinen, welke haar Martius noemden naar de oorlogsgod Mars. Pas toen Numa de maanden januari en februari in de kalender bracht, bekwam ze de derde plaats. Thormaand heette zij in de noordelijke Germaanse landen, naar Thor, de oorlogsgod der Germanen.
Eigenlijk verbeeldt Mars zowel als Thor, de natuurkracht. Deze namen zijn niet zo kwaad gevonden, want in deze maand begint de lente, de winterkoude wordt verslagen in de strijd tussen de warmte welke komt en de koude welke blijven wil.
In oude Vlaamse documenten uit de middeleeuwen droeg ze reeds de naam van Maerte en Meerte. Ook hoort men nog dorremaand, waarschijnlijk de verbasterde vorm van Thor. Toch willen sommigen die naam in verband brengen met de dorheid van de natuur in deze tijd. Ze heeft hoe dan ook de naam van lentemaand behouden, een benaming welke Karel De Grote haar gaf : Lenzin- of Lengizinmanoth. De letter g in het woord lengizin heeft aanleiding gegeven tot de verklaring van t woord lente als een in betekenis met lengte, t geen te meer geloofwaardig scheen, omdat thans de dagen gaan langer worden dan de nachten.
Ik was den krijgsgod Mars voor desen toegewyd,
omdat sig t krygsvolk nu weer wapend tot den stryd
om vroeg te veld den boer en vyanden te plaegen,
t is goed voor die het doet, maer quaed voor die het draegen.