Een plantenvijver als aanvulling bij de koivijver, was dit de goede oplossing ?
Zeven jaar terug vond ik dat een plantenvijver als aanvulling bij een koivijver de ideale oplossing zou zijn om de waterwaarden in evenwicht te houden en zo de kringloop rond te maken .
Enkele jaren verliep dit uitstekend , gefilterd water uit de koivijver liep langzaam door de plantenvijver om die de gelegenheid te geven het nitraat weg te werken , de planten groeiden zeer goed door het aanwezige nitraat ( voeding ) in het vijverwater die de plantengroei ten goede kwam , salamanders ( vuurbuik salamander ) en groene kikkers bevolkten de plantenvijver en zorgden voor nakomelingen , het was een droom !
Ofwel door merels die pootje kwamen baden of door de groene kikkers die van andere vijvers uit het gebuurte in mijn plantenvijver kwamen maar ik ontwaarde wat eendenkroos tussen de waterplanten . Oei oei dit deed mij naar een schepnetje grijpen om die eendenkroos vlug te verwijderen . s Anderendaags opnieuw van dat
weer die weinige kroos wegscheppen . Het moet zijn dat er toch hier of daar wat kroos uit mijn gezichtveld bleef ( onder waterleliebladeren ) maar iedere dag kon ik kroos scheppen en ik hield dit niet vol om dit iedere dag maar te blijven doen en liet de eendenkroos dan maar zijn gang gaan , maar o wee !! Na korte tijd zag mijn plantenvijver zo groen van de kroos dat er geen vijverwater meer zichtbaar was . Een beekloop die de plantenvijver met de koivijver verbind zag er uit als een stukje gazon . Dit was uiteraard mijn bedoeling niet maar ik liet dit toch een drietal jaren zo , ik had de moed niet om dit goedje op te ruimen , gelukkig kwam er geen eendenkroos terecht in de koivijver anders was het een totale mislukking geweest . Na zeven jaren dat de waterplanten weelderig hadden gegroeid vond ik het toch tijd die plantenvijver eens onder handen te nemen
De pontederia ( snoekkruid ) was goed uit zijn potten gegroeid , het pijlkruid , waarvan ik één mandje had gepoot had een oppervlakte van wel vier vierkante meter in beslag genomen , de Kaapse waterlelie had er het loodje bij neergelegd en mijn vijf waterlelies hadden een zodanige groeikracht ontwikkeld die vulden bijna ¾ van de oppervlakte van de vijver en de zeer grote leliebladeren staken wel twintig cm boven het wateroppervlak uit zodanig dat u de bloemen moest gaan zoeken tussen de bladeren om dan niet te spreken over de potten biezen . Kortom het was niet meer mooi .
Mijn besluit stond vast , de plantenvijver zou eraan moeten geloven , ik zou alle planten verwijderen en aangezien ik daar geen bodemdrainage heb zou ik die vijver bevolken met drie koi op 13000 liter water, kwestie van proper / helder water te behouden . Dan maar de vijver leegmaken , alle eendenkroos verwijderen , alle waterplanten weg , de kikkers wisten niet wat er gebeurde !
De wortels van de waterlelies waren zo ontwikkeld dat bijna de ganse vijverbodem overgroeid was ! Na het laatste restje vijverwater verwijderd te hebben deed mij dit besluiten om toch maar geen koi in die voormalige plantenvijver te houden want wat ik zag was een zes cm dikke blubber die achterbleef op die lavasteentjes die er zo nodig waren , dacht ik om de zo nodige bacteriën te huisvesten . Dan maar alles verwijderen wat wel een lastige karwei bleek .Nu ik die vieze troep uit de vijver had en alles kraak net stond zag ik af van mijn eerste gedachte koi in de vijver te steken en er een school ( zeven stuks ) goudwinden in te huisvesten .Ondertussen zijn reeds een koppeltje goudwinden aanwezig van 56 cm lengte die ik via internet op de kop kon tikken . Goudwinden vervuilen het water niet doordat ze niet woelen in de bodem zoals karperachtigen . Ik hoop met deze een goede beslissing te treffen en mijn beide vijvers hebben nu helder gefilterd water en de beekloop ligt er proper bij en weg is die vervelende eendenkroos ! Houden zo !
Categorie:Onze plantenvijver
|