Esdoorns planten in de tuin .
Het plantgat dient goed voorbereid te worden , erg belangrijk , zeker bij Japanse esdoorns . Maak minstens het plantgat twee maal zo groot als de wortelkluit . Planten in container dienen even diep geplant te worden als de bovenkant van de pot . Aanplant in de herfst of in de winter bij niet vriezend weer daar zal de watergift bij de aanplant niet zon rol spelen na de 1e gietbeurt . Aanplant in het voorjaar vraagt meer aandacht voor water geven , zeker controle doen bij droge perioden . Eens de boom aan de groei is kan bemesting gegeven worden . Japanse esdoorns vragen geen steun bij de aanplant . Geënte grote exemplaren en esdoorns op stam vragen een steunpaal om de ent niet af te breken bij wind en de wortels de kans te geven om aan te slaan door ze niet te laten bewegen in de aarde .
Esdoorns in potten of schalen .
Liefst in een zeer luchtig mengsel planten om de te vrezen verwelkingsziekten ,verticillium en fusariumrot te voorkomen . Tegen verticillium en fusariumrot is geen chemisch bestrijdingsmiddel voorhanden . Aangetaste delen verwijderen alsook de zwarte rotte wortels en een nood verpotting uitvoeren . Uw bonsaigereedschap die u hierbij van doen had goed ontsmetten ! Preventief kan aangieten van een product tegen stengelbasisrot misschien helpen om die verwelkingsziekten te voorkomen . Dit product probeert de waterkanalen in stam en takken open te houden en zo de gevreesde verwelkingsziekten te voorkomen . Product tegen stengelbasisrot ( Phytophthora ). Japanse esdoorns in volle grond ook luchtig aanplanten om dezelfde reden ! Zorg voor een goede waterafvoer onderin de pot . Bij het te nat staan kunnen er bruine randen optreden aan het blad bij Japanse esdoorns . s Winters hebben de bomen weinig water van doen , vochtig houden is genoeg terwijl in de zomer iedere dag water moet gegeven worden . Japanse esdoorns kunnen verloren gaan door overbemesting met kunstmest of door te stikstofrijke , felle mest , oppassen is de boodschap !
* Bij bonsai in schalen is acadama ( Japanse kleikorrels in diverse grootte ) de meest afdoende grondsoort . Bemesting aanpassen en watergifte dagelijks controleren !
Verpotten van esdoorns .
Jonge esdoorns jaarlijks want die wortelkluit groeit enorm en de boom zou uit zijn pot kunnen groeien . Oudere kunnen een paar jaar overslaan .
Snoei bij esdoorns .
Algemeen gezien moeten esdoorns in volle grond weinig gesnoeid worden .Lange uitlopers kunnen ingekort worden om de vorm van de boom te behouden . Bij de A.Palmatum soorten kan er dood hout ontstaan die moet verwijderd worden om de boom mooi en gezond te houden . Bij bonsai wordt er meer gesnoeid om de vorm te maken en of te behouden .Wortels van esdoorns in potten of schalen kunnen eveneens gesnoeid worden in de rustperiode van de boom , liefst juist voor het uitlopen van de knoppen . Zo kan de boom in dezelfde pot of schaal blijven en dient er geen grotere pot gebruikt te worden . * Idem bij bonsai .
*Vormsnoei bij esdoorns als bonsai ( gezonde bomen ) liefst juist na de bladval ofwel tijdens volle zomer om het bloeden van de gemaakte wonden niet te hebben en zo de boom niet onnodig uit te putten door verlies van zijn sappen . Acers lopen uit in april , de twijgen laten groeien tot er drie a vijf bladparen zijn en dan inkorten tot op het tweede blad . Indien mogelijk direct *pinceren bij het 3e bladpaar dan bekomt u kleinere *internodiën en fijnere dunne vertakking . Sommige soorten groeien maar één keer per jaar , andere hebben twee groeimomenten . Kan bij bepaalde soorten door bladsnoei geforceerd worden om opnieuw te groeien . Bladsnoei kan uiteraard enkel bij gezonde bomen gebeuren !
* bonsaitip .
* pinceren is het middelste bladpaar onmiddellijk verwijderen van als het zichtbaar is bij het uitlopen van de esdoorn .
* internodiën is de afstand op een tak tussen twee bladparen .
Categorie:Japanse esdoorns - beschrijving
|