Ik ben Alois Van der Veken
Ik ben een man en woon in Mol () en mijn beroep is gepensionneerd.
Ik ben geboren op 04/07/1950 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Fietsen ,wandelen in de bergen.Photoshop en films monteren.
Mijn blog is gestart op 6/12/2013 en bestaat vandaag 4141 dagen!
05-05-2014
't Is van je vrienden.....
Wie iets wil doen vindt een middel, wie niets wil doen een excuus
Om me toch maar geen redenen te geven mij in laatste instantie terug te trekken, hebben de vrienden nog alles op alles gezet om mijn streefdatum te halen. De bronchitis zal nu vlug vergeten zijn dank zij de juiste medicatie.
Rit 1 op 20 mei eindigt dus in Namen. Voor de voortzetting van de tocht moet ik in Châlon-en-Champagne geraken waar ik op de vaste route "Langs oude wegen" kom. Die route is vastgelegd in de boekjes van Sweerman.
Ook nog een mogelijkheid om de camping met reputatie van Châlon te ontwijken is een B&B zoeken in Saint-Etienne-au-Temple. Daarom heb ik in de link hieronder een geheugensteuntje voor mij ingebouwd om op de belangrijkste punten mijne weg niet te verliezen. Dit zal niet de exacte route zijn omdat het mijn betrachting is zoveel mogelijk de RAVEL2 en Voie-Verte Trans-Ardennes fietsroute te volgen. Maar in Google Streetview geven ze niet altijd de fietspaden mooi in beeld.
Tegen de stroom ingaan is de enige manier om bij de bron te komen
Nu ben ik weer even een week uit het oefenschema moeten gaan i.v.m een zwaar bronchitis en vanachter het raam naar de bloesems moeten kijken. Morgen naar de dokter met een klein hartje want bang voor meer schade (longontsteking).Vertrek wordt iets vervroegd wegens al gekocht vliegtuigticket terug en zal op 20 mei van start gaan in de hoop dat er niets meer fout gaat ben ik dan op 3 juli terug in't land.Moet nu nog met volle bepakking een tour gaan maken en zien of alles goed verdeeld zit en keuzes maken van wat al dan niet mee moet. Het principe "alles wat ge thuis laat is meegenomen" indachtig zijnde,want er zijn blijkbaar in Frankrijk ook winkels.
Efkes profiteren van de laatste mooie dag om een rit van 120 km door de perenbloesems te rijden.Een paar pittige beklimmingen tot echte kuitenbijters moest ik er wel bijnemen . Ze hadden zelfs een bord gezet om om te zeggen dat ik op een fout spoor zat.
Mislukken in je voorbereiding is de voorbereiding van een mislukking.
Laatste testrit had landschappelijke verrassingen en was voor 95% fietspad. Nu kijk ik al uit op nieuwe fietsontdekkingen. Liefst nog een goeie 1000 km om conditioneel klaar te zijn voor het avontuur. Nog wat bergjes inlassen in de hagelandroute en een tourke naar mijn schoonzus in Gent staat ook nog op het programma. Rugproblemen komen gelukkig niet van het fietsen.
Vandaag is mijn credential aangekomen . Deze is nodig om op sommige plaatsen te kunnen overnachten zoals refuges of albergues als het weer niet toelaat om te kunnen kamperen.Mijn tent ook eens uitgeprobeerd en ze is in een aanvaardbaar tijdsbestek op te zetten en af te breken. Laatste 14 dagen met rugproblemen en wat achterstand opgelopen op schema. Een nieuw zadel geplaats om het staartbeentje te ontlasten, dit zit veel beter dan het vorige maar met de rug ben ik er nog niet uit.
Het gaat niet om de weg die je inslaat, maar het spoor dat je nalaat
Met misschien een beetje zelfoverschatting heb ik toch besloten om de route "Langs oude wegen" te rijden,deze is veel heuvelachtiger dan de jacobsroute maar is landschappelijk veel schoner. Het vraagt natuurlijk meer voorbereiding daar de Ardennen de eerste dag al op de proppen komen. Dag 1 zou eindigen in Namen. Dag 2 naar Fumay om dan richting Châlon-en- champagne aan te sluiten op de route" Langs oude wegen" om vervolgens dwars door midden Frankrijk over de Somportpas Spanje binnen te komen op de Camino frances naar Jacca.
Mijn naam is Alois Van der Veken. Ik ben 63 jaar en gepensioneerd sinds begin 2013. Ik loop al lang met de gedachte nog eens iets speciaals te doen nu de fysieke teller nog op 100% staat. Gesteund door mijn vrouw(+/- 5 weken van huis), wat de belangrijkste afspraak was, gaat het dus, op de fiets, op weg naar Compostela.Mijn eerste bekommernis was een goeie fiets en beginnen aan een degelijke voorbereiding . Om te weten waar ik nu sta heb ik samen met vrienden, Joris en Koen, een bijzonder leuk tochtje in Duitsland gemaakt. Daarna nog een paar honderd kilometer langs de Rijn met onze jongste zoon Simon. Een lidkaart bij het Vlaamse Compostelagenootschap en een infodag in Neerpelt met een verhelderende ontmoeting met Wim Demey auteur van 'Santiago, here we go' hebben mij nog gesterkt om aan deze tocht te beginnen dus' Santiago here i come'
Infodag Neerpelt 7 decemberInfodag voor kandidaat-pelgrims Waarom vertrekken elk jaar zoveel pelgrims naar Santiago de Compostela? Wat is dat meer dan een stevige stap- of fietstocht? Een avontuur? Een spirituele tocht? Een reis langs kunst en historie? Alleen? Tochtgenoten? Van waar vertrekken? Langs welke weg? Hoe zal ik een bed vinden onderweg? Rugzak? Kledij? Uitrusting? Hoe geraak ik (en mijn fiets?) terug naar huis? Waar vind ik een goeie gids? En een stempelboekje? Hoeveel zal me dat kosten? Hoe bereid ik mij voor? En het thuisfront?
Op zo vele vragen probeert het Vlaams Compostelagenootschap aan de kandidaat pelgrim een deugdelijk antwoord te bieden. Op het programma staan presentaties over het pelgrimeren naar Compostela en over de tocht in de praktijk (apart voor wandelaars en fietsers) en een pelgrimsforum waar pelgrims met hun heel concrete vragen terecht kunnen bij ervaren pelgrims.
Het programma ziet er als volgd uit:
10u30: een warm onthaal en registratie
11u: presentatie: pelgrimeren naar Santiago de Compostela
12u: pelgrimslunch aan de genootschaptafels met jullie meegebrachte broodjes (drankjes verkrijgbaar)
13u: presentatie: de tocht in de praktijk, aparte sessies voor stappers en fietsers
14u: pelgrimsforum: concrete vragen en antwoorden In een informele sfeer nodigen ervaren pelgrims je uit aan vele diverse thematafels
We ronden af rond 16u in ons gelegenheidscafé "de ware Jacob
Van oudsher hebben bedevaarten, naar welk bedevaartsoord ook, een religieus karakter: pelgrims reisden daar naartoe ten einde daar aanwezige relikwieën te vereren. Ook ondernam men een bedevaart ter uitvoering van een aan God gedane belofte, of bij wege van boetedoening. In de Middeleeuwen werden bedevaarten niet zelden als straf opgelegd door kerkelijke of zelfs wereldlijke rechtbanken. Zelfs het verbeteringsgesticht van Mol heeft met succes zulke tochten ingericht.
Doch een aanmerkelijk deel van de pelgrims ,en dus ik ook, die tegenwoordig naar Santiago fietst of wandelt doet dit vanwege het cultuurhistorische erfgoed op de route, vanwege de fysieke uitdaging of om, vaak in samenhang met ontwikkelingen in het eigen leven (voor mij pensioen), geruime tijd in een geheel andere omgeving te verkeren.