Ik ben Anne
Ik ben een vrouw en woon in Chania, Kreta (Griekenland) en mijn beroep is gids.
Ik ben geboren op 09/11/1960 en ben nu dus 64 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: koken, lezen en wandelen.
Voor "Amaltheia", een vereniging actief rond duurzaam toerisme op Kreta, geef ik als vrijwilligster kookworkshops.
amaltheia
Kreta anders Ontdek Kreta eens totaal anders ... met de bus, per fiets, of gewoon te voet. Geniet samen met de locale bevolking van een goed glas wijn, ontdek Kreta culinair tijdens kookworkshops, wandel en dans de sterren van de hemel. Kortom, ontdek het authentieke Kreta en geniet ervan. Auteur van de blog is Anne. Zij werkt tijdens de zomermaanden als (natuur-)gids op het eiland. Zij is tevens vrijwillig lesgever en gids voor "Amaltheia", een vereniging actief rond duurzaam toerisme. Haar persoonlijke visie op leven, werken en koken op Kreta kan je lezen in "De keuken van Amaltheia" via http://creta-amaltheia.blogspot.com
23-08-2006
Kretenzische architectuur
De traditionele Kretenzische architectuur wordt algemeen beschouwd als een van de meest boeiende van Griekenland. Vooral in het Noorden van het eiland werd de bouwstijl sterk beinvloed door de Venetiaanse architectuur. Het oude centrum (en de haven) van de voormalige hoofdstad Chania werd integraal in Venetiaanse stijl gebouwd. Deze stad wordt dan ook niet voor niets het Venetie van het Zuiden genoemd. Ook in de steden Rethymnon en de huidige hoofdstad vinden we nog heel wat gebouwen, fonteinen en dergelijke (o.a. de loggia's) die uit de Venetiaanse periode dateren.
De Venetiaanse architectuur beperkt zich echter niet alleen tot de grote steden. Ook in het binnenland, en in kleinere dorpen werden heel wat woningen onder de Venetianen gebouwd. Sommige zijn nog goed geconserveerd, van andere woningen zijn enkel de fundamenten overgebleven. Vaak werd op die fundamenten een nieuwe woning gebouwd tijdens de Ottomaanse periode (die duurde tot 1898).
De Kretenzische huizen werden doorgaans gebouwd in natuursteen, opgevuld met leem. De dakstructuur bestond uit zware houten balken (meestal cypreshout) en boogstructuren (kamaro genoemd) die het dak ondersteunen bij aardbevingen. In het Noorden vindt men vooral pannendaken, in het Zuiden van het eiland platte daken. In de oude huizen vindt men doorgaans traditionele houtovens die tijdens de winter gebruikt werden voor het gaarstoven van gerechten, en als verwarming. In de zomer werd er doorgaans buiten gekookt op houtvuren of op houtovens.
Ondanks het feit dat er (doorgaans) geen subsidies gegeven worden voor het restaureren of heropbouwen van oude woningen, worden er her en der op het eiland woningen verbouwd. In een aantal volkskundemusea kan je bovendien de sfeer opsnuiven van het leven in een oude woning. Het museum van Gavalochori (Apokoronas) is zeker een bezoek waard. Tijdens de zomermaanden is het alle dagen geopend tot 15 uur. De toegangsprijs bedraagt 2,00.
Eind augustus, begin september begint de wijnoogst. Voor heel wat families (alweer) een gelegenheid om uitbundig in familiekring te vieren. Er wordt vroeg begonnen met het oogsten van de druiven of het persen, indien er druiven werden aangekocht (niet iedereen heeft genoeg druiven voor z'n eigen wijn!). Het persen verloopt machinaal, of in een grote bak, waarin de hele familie gaat staan trappelen om de druiven te persen. Het sap wordt nadien in vaten overgegoten, waarin het gistingsproces kan beginnen. De druivenafval (velletjes, pitjes) wordt in aparte vaten gedaan. Dit afval zal zo'n 2 maanden gisten, voor het stoken van de "tsikoudia" (marc) kan beginnen.
Zin om het persen van de druiven mee te maken? Geef even een belletje wanneer je eind deze maand op Kreta bent, en we zoeken voor jou een locatie uit om dit evenement mee te maken. Je kan ons bereiken op het nummer 6946/87 15 67.
Nog een 2-tal weken, en het heetste van de zomer is voorbij. In juli was het in Kreta aangenaam weer (koeler dan in Belgie!), maar in augustus sloeg de hittegolf toe. Beslist geen ideaal weer om te wandelen, tenzij zeer vroeg, of in het hooggebergte. September, oktober en november zijn daarentegen ideale wandelmaanden. In de kloven is het aangenaam koel, en wie kiest voor wandeltochten tussen kleine dorpjes kan terug genieten van groene weiden en bloemen. Na de eerste herfstregens beginnen de klavertjes in de olijvenvelden, en de talloze veldbloemen namelijk terug te bloeien. Ook bepaalde struiken die in de zomer volledig bladloos zijn, geraken stilaan terug in bloei.
Wie tijdens de herfst naar Kreta komt, reist bovendien aan laagseizoenstarieven. In de hotels en de steden is het doorgaans ook een stuk rustiger. Hou er wel rekening mee dat het af en toe wat kan regenen, en dat de avonden reeds een stuk koeler zijn. Een trui meenemen is dan ook geen overbodige luxe!