Ik ben Anne
Ik ben een vrouw en woon in Chania, Kreta (Griekenland) en mijn beroep is gids.
Ik ben geboren op 09/11/1960 en ben nu dus 64 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: koken, lezen en wandelen.
Voor "Amaltheia", een vereniging actief rond duurzaam toerisme op Kreta, geef ik als vrijwilligster kookworkshops.
amaltheia
Kreta anders Ontdek Kreta eens totaal anders ... met de bus, per fiets, of gewoon te voet. Geniet samen met de locale bevolking van een goed glas wijn, ontdek Kreta culinair tijdens kookworkshops, wandel en dans de sterren van de hemel. Kortom, ontdek het authentieke Kreta en geniet ervan. Auteur van de blog is Anne. Zij werkt tijdens de zomermaanden als (natuur-)gids op het eiland. Zij is tevens vrijwillig lesgever en gids voor "Amaltheia", een vereniging actief rond duurzaam toerisme. Haar persoonlijke visie op leven, werken en koken op Kreta kan je lezen in "De keuken van Amaltheia" via http://creta-amaltheia.blogspot.com
06-08-2006
Deelnemen aan de olijvenoogst
Olijven oogsten in Kreta ... altijd weer een magische periode van het jaar. Ben je tijdens de winterperiode een week (of meer) vrij, dan kan je deelnemen aan een heel uniek verblijf op Kreta. Kostas en Roula die een schitterend charmehotel uitbaten in Macheroi, Apokoronas, nodigen je immers uit om mee te werken op het landgoed "Madari", even buiten het dorp. Je neemt er actief deel aan de olijvenoogst, je gaat mee naar de perserij, en maakt kortom het hele proces door van pluk tot bottelen. Verblijven doe je in Kamares Houses in Macheroi. Dit is een schitterend dorp, met prachtig gerestaureerde woningen en een authentieke (stenen) olijvenpers.
Je kan aan de oogst deelnemen tussen 15 november en 15 januari.
Indien u graag reist, maar een hart heeft voor de natuur, dan kan u reizen met klimaatcompensatie. Via een aantal websites (zie voorbeelden onderaan) kan u de CO2-uitstoot van uw buitenlandse reis berekenen. Bovendien kan u berekenen hoeveel bomen een jaar lang moeten groeien om de broeikasgassen te compenseren. Voor een reis (per charter) naar Kreta komen we uit op de volgende berekening:
Totaal gevolgen kilometers: 4964 km = 979 kg Co2 uitstoot persoon. Hiervoor zijn 49 bomen per persoon ter compensatie nodig. Volgens "Milieucentraal Nederland" liggen de indicatiekosten per persoon op 15,66 euro.
Dit compensatiebedrag kan u bijvoorbeeld schenken aan "Trees for Travel". Deze organisatie legt met uw bijdrage een nieuw bos aan, of financiert het herstel van bossen die zwaar te lijden hebben gehad van ongecontroleerde houtkap. Momenteel worden er projecten gesteund in Oeganda en Ecuador.
Momenteel zijn er nog geen gelijkaardige projecten op Kreta. "Amaltheia" heeft ondertussen wel al verschillende concrete contacten rond een adoptieprogramma voor bomen. In het kader van dit programma wordt aan landbouwers gevraagd om "oude" boomsoorten (notenbomen, kastanjebomen, cypressen en dergelijke) te adopteren. Dit betekent in de praktijk: . de (her-)aanplant van inheemse boomsoorten die goed bestand zijn tegen het locale klimaat . de betrokkenheid van de locale bevolking . geen gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest
"Amaltheia" zamelt momenteel reeds fondsen in voor de aanplant van bomen via diverse activiteiten, zoals de workshops Kretenzisch en mediterraans koken, diverse wandeltochten enzovoort. Bent u op Kreta, en wilt u het adoptieprogramma alvast ondersteunen, dan kan dat via deelname aan een workshop, of een donatie ter plaatse. Neem hierover contact op via het nummer 0030/6946 871567. Op vrij korte termijn zal het ook mogelijk zijn een donatie per overschrijving te doen. Hierover echter later meer!
Mijn eerste reizen door Kreta verliepen grootendeels met het openbaar vervoer. Een auto huren was toen ofwel extreem goedkoop (zonder deugdelijke verzekering) of extreem duur (goed verzekerd). Het openbaar vervoer daarentegen was goedkoop, avontuurlijk maar vooral erg typisch! Met een zekere nostalgie denk ik terug aan de "good old days" van stokoude bussen met dito chauffeurs en passagiers. Tijdens de zomermaanden kwam daar een kleurige bende (rugzak-)toeristen bij. De bussen stopten soms op de meest onverwachte plaatsen omdat de chauffeur thuis een boodschap ging afleveren (verse vis uit Chora Sfakion!), of eenvoudigweg zin had in koffie of een volledige maaltijd. Die tijden zijn echter voorbij. Momenteel rijden er hypermoderne bussen op Kreta, waar zelfs de touringcars van de reisbureau's niet aan kunnen tippen. Parcours worden stipt gevolgd, en het vertrek uit de grote busstations is doorgaans klokvast. Maar ... de prijzen zijn helaas flink gestegen. Goedkoop openbaar vervoer is dan ook (definitief) verleden tijd. Reis je alleen, is het echter nog steeds goedkoper dan in je eentje een wagen huren. Vanaf 2 personen kan een klein autootje vaak al een goedkoper alternatief zijn.
Kies je toch voor de bus, dan moet je met een aantal zaken rekening houden: - de bussen vertrekken klokvast (soms zelfs vroeger) uit de centrale busstations: op tijd een kaartje kopen is dan ook aangeraden - op de grote assen (Heraklion - Rethymnon - Chania) rijden de bussen om het uur, tijdens de zomer zelfs om het half uur - neem je de bus op de "ethniki", de nationale weg die het Westen met het Oosten verbindt, dan wacht je best aan de bushalte. De chauffeur is immers niet verplicht te stoppen tussen 2 bushaltes - doe duidelijk teken dat de bus moet stoppen, anders rijdt ze gewoon door - indien je niet aan de centrale busstations opstapt, dan koop je een kaartje op de bus - check goed de uurtabellen van vertrek, maar vooral ook voor de terugrit. Sommige bussen naar het binnenland rijden soms pas de volgende ochtend terug! - bagage moet altijd in de bagageruimte onder de bus gelegd worden. De bijrijder op de bus helpt je daarbij. In de grote busstations kan je - mits betaling - bagage achterlaten - de stadsbussen zijn doorgaans blauwe bussen. De lijnbussen zijn niet langer per definitie groen: er rijden momenteel zowel groene, witte als beige bussen rond op de grote lijnen - uurtabellen kan je opzoeken op de website van de busmaatschappij KTEL. Het adres is: www.bus-service-crete-ktel.com., maar controleer voor alle zekerheid bij het busstation - indien de bus niet stopt om je te laten instappen ... geen paniek. Wellicht wordt deze bus gevolgd door een andere bus die wel zal stoppen. Stopt die ook niet, dan zal je beslist "ipomoni" (het magische woord geduld) moeten hebben
Een van de minder bekende kloven in het noorden van West-Kreta is de Diktamoskloof. Deze schitterende kloof loopt van het dorp Katohori tot in Stylos, onder meer bekend om z'n bronwater dat onder de naam "Samaria" gebotteld wordt. Aangezien het openbaar vervoer van en naar de kloof niet echt optimaal te noemen is, nemen de meeste wandelaars een huurwagen of een taxi naar de kloof. In het laatste geval moet u op een goede 70,00 euro heen en terug rekenen indien u vanuit de stad Chania (of omgeving) vertrekt. Gaat u met de wagen naar Katohori, dan moet u vanuit Stylos rekenen op een taxirit van ongeveer 25,00 euro om de wagen in Katohori op te halen. U kan natuurlijk ook opteren voor een halve kloof (heen en terug), vertrekkend vanuit Stylos of Katohori.
Indien u vertrekt vanuit Katohori vindt u beneden aan de taverna's de nodige pijlen richting de kloof. U loopt eerst even een stukje door de velden en langs kippenhokken, vooraleer u de rivierbedding bereikt. Zodra u in de rivierbedding bent, draait u naar links. Hier zal u de eerste aanduidingen in rode verf vinden die u doorheen de kloof zullen loodsen. Soms is er in het begin van de kloof ook een gesloten hek: in dat geval loopt u gewoon door en sluit u het hekje achter u.
Na ongeveer 1 uur lopen wordt de kloof een beetje wijder, maar kort nadien loopt u terug in vaak smalle doorgangen. Na 2 u 30 wandelen wordt de doorgang een stukje moeilijker. Hier moet u soms via houten laddertjes van de rotsen afdalen. Goede schoenen zijn dan ook onontbeerlijk ... bovendien is de Diktamoskloof niet echt een kloof voor mensen met hoogtevrees. Na de smalste doorgangen komt u terug terecht in een duidelijke rivierbedding, en krijgt u een mooi uitzicht over het Noorden van het eiland. Iets later kan u de kloof verlaten. Bovenaan de brug (dit is de weg van Stylos richting Kalives), draait u rechtsaf. Na een tiental minuten lopen komt u terecht in het dorpje Stylos, waar u iets kan eten in een van de taverna's aan de rivier ("ta moustakia" oftewel de snorretjes, is mijn favoriete adres in Stylos voor eenvoudige, maar typisch Kretenzische gerechten). Na een welverdiende maaltijd kan u zich - indien u met de wagen bent - per taxi terug laten brengen naar Katohori.
Wenst u de kloof individueel te lopen, dan kunnen wij voor u de taxirit organiseren van Stylos naar Katohori. Contacteer ons tijdig op het nummer 0030/6946 87 15 67. Wenst u kloof te lopen met een ervaren, Nederlandstalige gids, dan moet u rekenen op 36,00 euro per persoon, inclusief de transfert tussen Stylos en Katohori. Voor meer informatie kan u eveneens op bovenstaand telefoonnummer terecht.
In het Zuid-Westen van Kreta liggen de meest bekende kloven van het eiland: de Imbroskloof en de alom bekende Samariakloof. Je vindt er echter ook minder bekende pareltjes zoals de Agia Irinikloof en de spectaculaire Aradenakloof. De Imbroskloof is 8 kilometer lang en heeft prachtige rotsformaties. De "ingang" van de kloof ligt in het dorpje Imbros vlakbij de hoogvlakte van Askifou. Eindigen doe je in het dorp Komitades, vanwaar je een (onregelmatige) busverbinding naar Chora Sfakion hebt. Op het einde van de kloof wordt je wel een "taxirit" per pick up naar Imbros aangeboden (erg duur, soms tot 15,00 euro per persoon + eerder onveilig), indien je de auto daar hebt achtergelaten. Kom je met het openbaar vervoer, dan neem je de bus vanuit Vrisses (verbindingen met Chania, Rethymnon en Heraklion), tot in Imbros. Op het einde van de kloof sta je natuurlijk voor hetzelfde dilemma. Ofwel met de pick up naar Imbros, ofwel wachten in Komitades op de bus die rond 15.30 naar Chora Sfakion vertrekt. Vandaar heb je dan weer een bus richting het Noorden. Je kan natuurlijk ook opteren om de kloof voor de helft te lopen, namelijk een stuk op en dan terug (of omgekeerd). In dat geval loop je best vanuit Imbros tot het midden van de kloof, aangezien het mooiste stuk zich in het eerste deel bevindt.
De Samariakloof doe je uit practisch oogpunt best georganiseerd. Op die manier wordt je voor of vlakbij je hotel opgehaald, aan de kloof afgezet en nadien in Sougia of Chora Sfakion (naargelang de excursiemaatschappij) opgehaald met de bus. Samaria is en blijft een schitterend stuk natuur, met een kabbelende rivier, een heerlijk geurend bos en onvergetelijke rotsformaties. De eerste kilometers zijn beslist de moeilijkste: een afdaling langs geimproviseerde "trappen". Nadien loop je kilometers langs of in de rivierbedding. Zodra je het einde van de kloof bereikt hebt, loop je nog een 20-tal minuten tot Agia Roumeli met z'n talrijke taverna's, zandstrand en piepkleine haven. Dit jaar is dinsdag een absoluut te vermijden dag wegens busladingen Scandinaven. Maandag, woensdag, donderdag en zaterdag zijn een stuk rustiger.
Niet zo ver van de Samariakloof ligt de Agia Irinikloof. Dit is beslist een zeer gevarieerde kloof met z'n geurende pijnbomen, en diverse hoogteniveau's. Tot diep in de zomer is dit bovendien een zeer "kleurige" kloof: de rivierbedding staat immers vol met knalroze oleander! Starten doe je net buiten het dorp Agia Irini, eindigen doe je aan de taverna ongeveer 7 kilometer verder. Hier kan je voor ongeveer 10,00 euro een taxi nemen tot het kustplaatsje Sougia. Keer je meteen terug naar Agia Irini om je wagen op te halen, moet je zeker op 20,00 tot 30,00 rekenen voor de taxirit. Vanuit de regio Rethymnon - Georgioupolis - Kalives - Chania wordt ook een schitterende fiets- en wandelexcursie aangeboden. Je doet de afdaling van de kloof te voet tot aan de taverna, waar je door de minibus wordt opgewacht. Nadien krijg je voldoende tijd om uit te rusten, te eten en te zwemmen in Sougia. Vandaar ga je terug per minibus naar de hoogvlakte, vanwaar je een schitterende afdaling per fiets wacht door de citrusgaarden van Chania. Op sommige vrijdagen wordt de tocht begeleid door een Belgische (Nederlandstalige) gids. Voor meer informatie kan je ook terecht op het nummer 0030/6846 86 95 42.
De Aradenakloof is dan weer een van de minst bekende kloven van West-Kreta. Het eerste stuk voert vanuit het verlaten dorp Aradena onderdoor de brug tot het strand van Marmara. Aradena is beslist een kloof voor wandelaars met een goede conditie: er zijn immers nogal wat hoogteverschillen die het nodige klim- en klauterwerk vereisen. Als beloning voor je inspanning krijg je echter een schitterend stuk natuur onder je voeten. Vanop het strand van Marmara loop je verder te voet naar Loutro (ongeveer 1 uur) en neem je vandaar de boot tot Chora Sfakion (openbaar vervoer tot het Noorden). Je kan ook een klein bootje reserveren (reken op 20,00 euro) dat je naar Loutro brengt. De wandeling door Aradena is moeilijk te organiseren per openbaar vervoer, maar ook per eigen wagen. Indien je op het einde van de dag je auto moet ophalen in Aradena, moet je beslist rekenen op een taxirit van minstens 25,00 euro vanuit Chora Sfakion. Je kan ook opteren voor een verblijf van 1 nacht in Anopolis voor je de Aradenakloof gaat afdalen. Ook in dit geval zal je - naast je verblijf - moeten rekenen op een taxirit van zo'n 15,00 euro. Wil je Aradenakloof zonder kop- en logistieke zorgen lopen, kan ik je een begeleide tocht beslist aanraden. Voor ik zelf als gids begon te werken, heb ik Aradena - gemakshalve - begeleid gedaan. Je loopt weliswaar op je eigen tempo, meestal gaat de excursie door per minibus (dus in kleine groepjes), maar kunt rekenen op vervoer van en naar je verblijfplaats. Tot het eind van het zomerseizoen gids ik de kloof zelf op dinsdag voor "See You Soon", een klein toeristisch kantoor in Kavros. Kostprijs is 36,00, inclusief de transfer en de bootticketten vanuit Loutro naar Chora Sfakion. De excursie kan op andere dagen (tegen meerprijs) ook als prive-excursie georganiseerd worden. Voor meer informatie kan je terecht op het nummer 0030/6946 87 15 67.
Indien u gaat wandelen in Kreta (zie ook tekst "Wandelen op Kreta"), vragen wij jullie om de volgende gedragscode te respecteren: . neem nooit risico's op terrein dat u niet kent . blijf zoveel mogelijk op afgebakende paden . loop aan een rustig tempo: dit is veiliger, en bovendien zult u meer genieten van het landschap . wandel nooit alleen in minder bezochte kloven of op bergparcours . maak geen vuur: vooral tijdens de zomermaanden is het Kretenzische landschap KURKDROOG . ROOK NIET, ook niet op de veldwegen tussen de dorpen. Jaarlijks branden er ettelijke hectaren af door achteloos weggegooide sigaretten . respecteer de dieren en mensen die u onderweg tegenkomt . laat GEEN AFVAL achter in het landschap . indien u voor een gesloten hek komt te staan, sluit dit steeds af na uw doortocht . pluk geen fruit, bloemen of planten uit tuinen of in velden . eet geen bessen of vruchten van onbekende oorsprong
Bereid uw wandelvakantie goed voor. Aarzel niet om informatie te vragen aan Belgen die Kreta goed kennen, en er tevens als (natuur-)gids werken. Op volgende adressen en telefoonnummers kan je steeds met je vragen in het Nederlands terecht: . Anne Reyniers annereyniers@hotmail.com 0030/6946 87 15 67 (telefoonnummer tijdens de zomermaanden) 0032/499 36 48 10 (telefoonnummer tijdens de wintermaanden) . Eddy Smit esmit_argo@yahoo.com 0030/6946 86 95 42 (telefoonnummer tijdens de zomermaanden) 0032/494 35 09 72
Voor informatie over georganiseerde bergtochten, schuilhutten in de Lefka Ori, overnachtingsmogelijkheden en dergelijke kan je tevens terecht bij de Moutaineering Club of Chania 0030/28210 44359
Kreta is het wandelparadijs bij uitstek ... en biedt bovendien voor elk wat wils. Je kan er rustig wandelen langs de oeroude wandelpaden, de kalderimi, kiezen voor een kloof met diverse moeilijkheidsgraden, of opteren voor een heuse bergtrekking van 1 tot meerdere dagen. Het is echter essentieel om je wandelingen goed voorbereiden, rekening te houden met temperaturen etc. De beste periodes om te wandelen zijn het voorjaar (tot midden juni) en het najaar (vanaf midden september). De temperaturen zijn dan het aangenaamst. Hou er immers rekening mee dat de temperaturen tijdens de maanden juli en augustus een stuk boven de 30 graden liggen!
Ongeacht het seizoen, zouden we jullie een aantal tips willen geven. . bent u een beginnend wandelaar, kies eerder voor "gemakkelijke" stukken, zoals de verbindingswegen tussen verschillende dorpen. Wenst u toch kloven te lopen, kies dan voor een begeleide wandeling. Reist u met een touroperator dan kan u een excursie boeken via uw host(ess). Dit is meestal een stuk duurder, dan boeken bij de kleine toeristische bureau's. Controleer echter, of er wel degelijk een gids in de kloof meeloopt, en in welke talen de excursie wordt aangeboden . bent u een wandelaar met medium of veel ervaring, dan kan u eventueel opteren om zwaardere parcours of kloven alleen te lopen. Controleer echter altijd de weersomstandigheden voor de volgende dag, en informeer of het aan te raden is om het terrein zonder begeleiding te lopen. Sommige kloven en parcours in West-Kreta kunnen immers beter met een ervaren gidsen gelopen worden. Meer informatie kunt u onder meer krijgen bij de Griekse bergbeklimmersvereniging in Chania. Het kantoor bevindt zich onder het kantoor van Olympic Airways in Tzanakaki (recht tegenover het stadspark) . gaat u in de velden wandelen tijdens het najaar, dan kunnen jagers uw pad kruisen. Zelf kies ik in deze periode voor kleurige wandelkleding om goed op te vallen in het landschap . loop nooit door militaire terreinen, en neem er zeker geen foto's! .blijf uit de buurt van bijenkorven, en kijk uit bij bronnen en fonteinen (wespen!)
Ook een goede uitrusting is essentieel voor uw wandelingen. . draag goede - bij voorkeur gesloten - hoge wandelschoenen. Kies voor sokken in natuurlijke materialen, en neem eventueel een reservepaar mee. Trekkingssandalen zijn af te raden zodra u in kloven of door velden gaat lopen. De kans dat u verwondingen aan tenen oploopt in kloven is niet ondenkbaar, in velden schuilen vaak slangen in het (hoge) gras . neem steeds een hoed, pet en zonnebril mee . zorg (het hele jaar door!) voor een goede bescherming: zonnecreme met een hoge beschermingsfactuur, t-shirts met lange mouwen en lange broek indien u snel last heeft van zonnebrand . voldoende water . sesamkoekjes, droge vruchten en wat vers fruit voor onderweg . een goed zakmes of zwitsers mes . een eerste hulpkit (te krijgen in handige, lichtgewichtformaten) . lichtgewicht regenkleding (in de zomer kan u ze doorgaans thuislaten) . eventueel reserveveters voor uw wandelschoenen . anti-muggenmelk . zakdoeken . een fluitje . wandelstokken . een fototoestel
Tot slot nog enkele essentiele tips: . wandel nooit bij onweerachtig weer . vermijd terreinen waarop gewerkt wordt (bulldozers etc) . panikeer niet in gevaarlijke situaties . verwittig iemand (hotelier, andere reizigers) wanneer u een individuele wandeling in kloven en in de bergen maakt . wandel nooit alleen, vertrek bij voorkeur met ten minste 2 tot 3 personen . overschat uzelf niet!
Amaltheia organiseert voortaan ook dansworkshops op Kreta. De komende maanden staan in het licht van de orientaalse dans. Kreta ligt immers op het kruispunt van Oost en West. De dans en muziek van Kreta zijn dan ook sterk beinvloed door mediterraanse ritmes. De dansworkshops gaan elke zaterdagmiddag door om 16.00 in "White Mountain Retreat" in Plaka, Apokoronas (zo'n 25 kilometer ten oosten van Chania). De workshop duurt anderhalf uur. Deelname kost 10,00 en wordt gegeven in het Engels (of in het Nederlands indien er Belgische of Nederlandse dansers deelnemen). Aan deze les kunnen zowel beginners als half-gevorderden deelnemen. Er zijn ook plannen voor dansreeksen van 5 lessen voor zowel beginners, half-gevorderden en gevorderden. Voor de laatste groep zal er vooral met improvisatie gewerkt worden. Meer informatie over de workshops en de exacte ligging van "White Mountain Retreat" krijg je op volgend nummer 0030/6946 87 15 67 (in het Nederlands).
De "aloni" die op 29 en 30 juli doorging in het dorpje Nerohori was alvast een succes. Omstreeks 9.00 vertrokken we met een 24-tal Belgen, 1 Schotse vrouw, 2 Engelsen en 1 Bulgaarse vrouw vanuit het dorp Macheroi richting Nerohori. Aangezien de groep erg groot was voor dit type wandeling, werden de wandelaars opgesplitst in 2 groepen, elk begeleid door een gids. De wandelaars kregen heel wat informatie over de locale architectuur, tradities en gewoonten in de streek, planten en kruiden, de productie van olijfolie en nog veel meer... In het dorpje Macheroi werd ook de plaatselijke "fabrika" bezocht. Hier staat een oude stenen olijvenpers die tot voor een 20-tal jaar gebruikt werd. Dit soort olijvenpersen bestaat al eeuwenlang: sinds de Minoische periode ondergingen zij zelfs nauwelijks veranderingen.
Onderweg werd er genoten van de indringende geur van bomen (cypressen en dennen) en kruiden (o.a de wilde salie en de tijm die nu volop in bloei staat). Eens aangekomen aan de dorsvloer, werden de wandelaars vergast op traditioneel gebak, en een borreltje (tsikoudia). De kinderen kregen volop de gelegenheid om een ritje op de ezel te maken, of plaats te nemen op de dorsplank, achter de ezel.
Aangezien nogal wat deelnemers belangstelling hadden in olijfolie, werd de wandeling afgerond met een bezoek aan een moderne installatie. De familie Kanakis zette haar deuren open voor een bezoek aan haar olijvenperserij. Bovendien kregen de wandelaars volop de kans om te proeven van een prima kwaliteit extra-vergine olie, geserveerd met brood, zeezout en citroen.
Het succes van dit soort wandelingen bewijst eens te meer de belangstelling die er - ondanks het oprukken van all-inclusive formules - bestaat voor het plaatselijke leven.
De opbrengst van de wandeling en het bezoek aan de dorsvloer wordt integraal geschonken aan de locale (non-profit)groep "Nerohori - Topos na zeis" (Nerohori, een plaats om te leven). Het geld zal onder meer besteed worden aan de uitbouw van een locale boerenmarkt.