Duurzaam toerisme op Krete houdt ook respect voor het alom geroemde Kretenzische dieet in ... een garantie voor een langer en vooral gezonder leven! Waaruit bestaat nu juist dit Kretenzische dieet?
In aflopende orde van quantiteit en frequentie van gebruik bestaat het uit de volgende voedingsmiddelen:
Graanproducten, zoals (volkoren-)brood, pasta, rijst ... en niet te vergeten de Kretenzische paximadia (3x gebakken broodjes die met tomatencoulis, zachte kaas en kruiden gegeten worden).
Fruit en groenten, vooral wanneer het om versgeplukte seizoensproducten gaat. Het dessert bestaat meestal uit vers fruit of een fruitdessert.
Bonen en noten zoals kikkererwten, linzen, noten en pijnboompitten, witte grote bonen. Proef - wanneer je in Griekenland bent - beslist eens yoghurt met honing en walnoten!
Olijven en olijfolie worden dagdagelijks gegeten. Olie in allerlei gerechten, olijven in ovenschotels of bij de mezedes (de Griekse variant van de tapas)
Melkproducten zoals kaas en yoghurt
Vis, een excellente leverancier van proteinen ... maar helaas erg duur op Kreta wegens overbevissing van de Egeische Zee.
Vlees, met mate en maximum 2 maal per week
Vermijd suiker en gebak, maar geniet gerust van een goed glas (rode) wijn.
Meer informatie over Kretenzisch en mediterraans koken, kan je vinden op http://cooking-in-crete.blogspot.com
16-07-2006 om 00:00
geschreven door anne
|