Ik ben Anne
Ik ben een vrouw en woon in Chania, Kreta (Griekenland) en mijn beroep is gids.
Ik ben geboren op 09/11/1960 en ben nu dus 64 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: koken, lezen en wandelen.
Voor "Amaltheia", een vereniging actief rond duurzaam toerisme op Kreta, geef ik als vrijwilligster kookworkshops.
amaltheia
Kreta anders Ontdek Kreta eens totaal anders ... met de bus, per fiets, of gewoon te voet. Geniet samen met de locale bevolking van een goed glas wijn, ontdek Kreta culinair tijdens kookworkshops, wandel en dans de sterren van de hemel. Kortom, ontdek het authentieke Kreta en geniet ervan. Auteur van de blog is Anne. Zij werkt tijdens de zomermaanden als (natuur-)gids op het eiland. Zij is tevens vrijwillig lesgever en gids voor "Amaltheia", een vereniging actief rond duurzaam toerisme. Haar persoonlijke visie op leven, werken en koken op Kreta kan je lezen in "De keuken van Amaltheia" via http://creta-amaltheia.blogspot.com
16-07-2006
Het Kretenzisch dieet
Duurzaam toerisme op Krete houdt ook respect voor het alom geroemde Kretenzische dieet in ... een garantie voor een langer en vooral gezonder leven! Waaruit bestaat nu juist dit Kretenzische dieet?
In aflopende orde van quantiteit en frequentie van gebruik bestaat het uit de volgende voedingsmiddelen:
Graanproducten, zoals (volkoren-)brood, pasta, rijst ... en niet te vergeten de Kretenzische paximadia (3x gebakken broodjes die met tomatencoulis, zachte kaas en kruiden gegeten worden).
Fruit en groenten, vooral wanneer het om versgeplukte seizoensproducten gaat. Het dessert bestaat meestal uit vers fruit of een fruitdessert.
Bonen en noten zoals kikkererwten, linzen, noten en pijnboompitten, witte grote bonen. Proef - wanneer je in Griekenland bent - beslist eens yoghurt met honing en walnoten!
Olijven en olijfolie worden dagdagelijks gegeten. Olie in allerlei gerechten, olijven in ovenschotels of bij de mezedes (de Griekse variant van de tapas)
Melkproducten zoals kaas en yoghurt
Vis, een excellente leverancier van proteinen ... maar helaas erg duur op Kreta wegens overbevissing van de Egeische Zee.
Vlees, met mate en maximum 2 maal per week
Vermijd suiker en gebak, maar geniet gerust van een goed glas (rode) wijn.
Op algemene aanvraag zullen de recepten van onze kookworkshops opgenomen worden in een aparte blog. Naast recepten kan hier ook heel wat informatie terugvinden in verband met Mediterraans koken in het algemeen. Kijk snel op http://cooking-in-crete.blogspot.com. Via deze blog kan je de onze vereniging ook sponsoren: klik gewoon op de advertentiebanner! "Amaltheia" krijgt hiervoor een bedrag van "Google Ad Sense" dat wij op onze beurt kunnen investeren in locale projecten rond milieubeheer en dierenwelzijn. Groetjes, Anna
De kookworkshops van "Amaltheia" blijken alvast bij de Belgen in de smaak te vallen. Een van onze deelnemers, Martine Roels (Belgische maar wonend in de streek van Hulst) tipte onze kookworkshops in "De Morgen" in de rubriek "Lezers tippen lezers".
Naast het promoten van duurzaam toerisme heeft Amaltheia ook tot doel om de locale producten en keuken te promoten. Dit gebeurt onder meer door middel van kookworkshops "Kretenzisch en mediterraans koken". Er wordt gekookt in de keuken van een traditionele dorpswoning. De deelnemers aan de workshop staan mee aan de kookpot, en krijgen zo de kans om kennis te maken met het beste locale recepten. Nadien wordt er samen gegeten en genoten van een goed glas locale wijn.
Op het programma staat het bereiden van een 5 tal "mezedes" of voorgerechten (tsatsiki, auberginepuree, gemarineerde pepertjes, etc), een hoofdgerecht (meestal een stoofschotel in de oven) en het nagerecht. Op verzoek kan er enkel met vis of vegetarisch gekookt worden. Tijdens de workshops leren de deelnemers ook om met kruiden geparfumeerde olijfolie te maken.
Deelname kost 25,00 euro per persoon, inclusief flesje olijfolie, aperitief, maaltijd met wijn, koffie en borreltje toe.
De workshops gaan door in het dorpje Nerohori in de streek tussen Chania en Rethymnon. Reserveren voor de (Nederlandstalige) workshops kan via het nummer 0030/6946 87 15 67.
Wie eind juli in (West-)Kreta is, heeft de kans om deel te nemen aan een "aloni", oftewel traditioneel dorsfeest in het dorpje Nerohori. Na de oogst van vorige maand, wordt er nu gedorst. Op 29 juli a.s. begint het dorsen rond 7 uur 's morgens in het veld van "petakoyanni", net buiten het dorp. Het dorsen gebeurt op traditionele manier ... met de ezel. Het scheiden van kaf en koren gebeurt dan weer manueel: naast de dorpsbewoners kunnen ook gasten aan het gebeuren deelnemen. Rond 8.30 start in het dorpje Macheroi een wandeling richting Nerohori. Tijdens die wandeling (maximum 20 deelnemers, deelnamekost 5,00 euro) krijgen de deelnemers boordevol informatie over de geschiedenis van de streek, de locale tradities, planten en kruiden, de productie van olijfolie en nog veel meer. Aangekomen in Nerohori kunnen de deelnemers genieten van een koel drankje ... of deelnemen aan het dorsen. 's Avonds gaat het dorsfeest door in het dorp zelf. Op het programma staan - naast een heerlijke Kretenzische maaltijd, muziek en dans, ook kortfilms en kindertheater op het programma. In het dorp wordt tevens een "laiki" of locale markt georganiseerd. Aan landbouwers, imkers, mandenvlechters enz. werd gevraagd hun producten voor te stellen en te verkopen. Met dit initiatief wil de dorpsvereniging van Nerohori "Nerohori topos na zeis/ Nerohori een plaats om te leven" landbouwers stimuleren om over te schakelen op biologische landbouw. Het is de bedoeling dat 1 tot 2 maal per maand een biomarkt georganiseerd wordt in de streek.
Deelname aan de "aloni" en het avondfeest is gratis, de maaltijd, drank en dergelijke wordt apart betaald. De wandeling kost 5,00 euro (het bedrag wordt onder meer gestort voor de organisatie van de boerenmarkten) en gebeurt in beperkte groep (maximum 20 personen). Wil u deelnemen aan deze tocht (ook in het Nederlands), en u bent die dagen in Kreta, neem contact op met Anna op het nummer 0030/6946 87 15 67.
Amaltheia zit niet stil. Voortaan zijn de berichten ook als Engelstalige blog te lezen via http://creta-amaltheia.blogspot.com. Dit betekend natuurlijk niet dat we onze Nederlandstalige Belgische lezers zullen vergeten! Nieuwsjes rond alternatieve activiteiten op Kreta vind je uiteraard nog steeds op deze blog. Groetjes uit Kreta, Anna
Een fenomeen dat we in Belgie al een hele tijd kennen - de boerenmarkt - bestond tot nu toe nog niet op Kreta. Elke grote stad heeft wel zijn eigen markt of "laiki" waarop boeren hun waren verkopen, maar de echte "boerenmarkt" was tot hier toe een utopie. Vanuit verschillende dorpen hier in de omgeving is nu het idee ontstaan om regelmatig zo'n "laiki" te organiseren. Landbouwers worden hier namelijk geconfronteerd met een lamentabele prijzenpolitiek, zodat hun producten nauwelijks nog iets opbrengen. Met de boerenmarkt willen wij daar verandering inbrengen. Het is de bedoeling dat iedereen z'n waar aan eerlijke prijzen kan verkopen, en dat biologisch geteelde producten voorrang krijgen. De eerste contacten zijn reeds gelegd: olijfolieproducenten, imkers, wijnbouwers ed. hebben zich reeds aangemeld. Ook plaatselijke groenten- en fruittelers zijn enthousiast over het idee. We willen uiteraard in de eerste plaats focussen op Griekse klanten en op de vele buitenlanders die hier (semi-)permanent wonen, maar tijdens de zomermaanden ook op de toeristen. Op die manier kunnen zij kennis maken met de traditionele producten van de streek, of zoals het zo mooi heet in het Frans "les produits du terroir". Er is in ieder geval nog heel wat werk aan de winkel. Zo'n markt op poten zetten vereist in de beginfase heel wat voorbereiding. Wij zijn er echter van overtuigd dat het initiatief - ondanks het nodige bloed, zweet en tranen, op middellange termijn zijn (biologische) vruchten zal afwerpen.
"kalderimi", de oeroude Kretenzische wandelpaden zijn zeker een ontdekking waard. Ze werden door de eeuwen heen gebruikt als verbindingswegen tussen de dorpen in de heuvels en de bergen. Ze slingeren tussen de olijvenvelden door, en zijn in de lente omzoomd door duizenden wilde bloemen. Ook in het "droge seizoen" (wij hadden de laatste regen 2 weken geleden) is een wandeling langs deze paden zeker de moeite! Vorige week - naar aanleiding van ons oogstfeest - organiseerde ik een wandeling tussen de dorpjes Macheroi en Nerohori, waar de oogst volop aan de gang was. Macheroi is een oud, deels beschermd, dorp met enkele tientallen oude huizen, en een traditionele olijvenperserij. Het was schitterend weer, en we genoten volop van het uitzicht op de Lefka Ori, de Witte Bergen. Tijdens zo'n wandeling kan je als gids boordevol informatie kwijt: over de oude architectuur, olijven en olijfolie, tradities van de locale bevolking, wilde planten en kruiden... De salie is weliswaar uitgebloeid, maar de geur van de plant was indringend. De wilde tijm en de "rigani",oregano, staan daarentegen in volle bloei. Er werd dan ook volop geplukt ... niets zo lekker als verse kruiden in de stoofpot! Na de wandeling werd er volop genoten van de "oogstmaaltijd". De vrouwen van Nerohori hadden traditionele gerechten gekookt, brood gebakken, en de wijn vloeide rijkelijk. De Belgen die zich ingeschreven hadden voor de wandeling waren in de wolken over deze picknick onder de olijfbomen, het eten en het plukverse fruit dat als dessert werd rondgedeeld. Momenteel zijn we volop bezig met de voorbereiding van het dorsfeest. Op 28 en 29 juli wordt er gedorst, alweer gefeest, en organiseren we ook een biomarkt. Een wandeling staat natuurlijk ook op het programma. Eind juli in Kreta? Welkom!
Onze vereniging - Amaltheia - ontleent haar naam aan de Griekse mythologie. Volgens de legende werd Zeus op Kreta door de geit Amaltheia gevoed. Dankzij haar voedzame melk groeide hij op tot de belangrijkste God in het pantheon. Andere legendes spreken dan weer over de nymph Amaltheia, die Zeus gevoed zou hebben met geitenmelk en honing (de Kretenzische honing is trouwens nog steeds van uitzonderlijke kwaliteit!). Uit dankbaarheid veranderde Zeus de geitenhoorn in een "cornucopia", de hoorn des overvloeds ... Voor ons symboliseert Amaltheia de schitterende natuur van Kreta, haar vele natuurlijke bronnen, de rijkdom van haar keuken ... Via ons project van duurzaam toerisme willen we de Kreta-reiziger in deze rijkdom laten delen. We nemen je mee langs oeroude wandelpaden, laten je proeven van de heerlijkste Kretenzische gerechten, leren je de Kretenzische wijnen kennen en apprecieren... we houden je op de hoogte!
Kalimera, even mezelf voorstellen. Ik ben Anna, Belgische, en woon/werk tijdens de zomermaanden op Kreta. Beroepshalve ben ik verbonden aan een bureau voor "alternatief" toerisme, tijdens mijn vrije tijd ben ik actief voor de vereniging Amaltheia. Die zet zich in voor duurzaam toerisme via kleinschalige wandeltochten, kookworkshops en dergelijke. De winst van de activiteiten gaat naar projecten rond milieubeheer, biologische landbouw en dierenwelzijn. Een van de projecten die we op touw willen zetten is een "adoptieplan" voor bomen. Wie zijn landbouwgrond niet, of slechts gedeeltelijk gebruikt vragen we om een of meer bomen te "adopteren" ... geen olijfbomen, maar andere boomsoorten die in de loop van de 20e eeuw gekapt zijn ten voordele van de olijventeelt. We denken onder meer aan notenbomen, kastanjelaars ed. Die komen nog wel op het eiland voor, maar in veel mindere mate. Het geld voor dit project wordt ingezameld via kleinschalige toeristische activiteiten. We organiseren natuurwandelingen voor kleine groepjes, kookworkshops mediterraans koken en dergelijke. Met plaatselijke groeperingen organiseren we eind juli ook een "aloni", waarbij het graan op traditionele manier gedorst wordt. Aansluitend is er ook een bio-markt, de verkoop van locale producten, muziek, dans en eten ... Ben je eind juli op Kreta, en wil je de Griekse gastvrijheid van dichtbij meemaken? Geef een belletje op het nummer 0030/6946 87 15 67. Groetjes, Anna