De laatste chartervluchten zijn uit Kreta vertrokken. Op het eiland maakt iedereen zicht stilletjesaan klaar voor de olijvenoogst. Een leuk intermezzo tussen de zomerdrukte en de oogst, is het stoken van de "tsikoudia", de locale sterke drank. Dit gebeurt zo'n anderhalve maand na de wijnoogst. Het druivenafval (velletjes, pitjes, ...) heeft al die tijd gegist in houten of plastieken vaten, en kan nu verwerkt worden. Het stoken gebeurt in een koperen "kazani", of distilleerinstallatie. Deze enorme ketels worden op houtvuren gestookt en gevuld met gedroogde tijm of bremtakken (naargelang de streek). Hierdoor wordt vermeden dat de druivenafval in de ketel blijft kleven. Het stoken is traditioneel een echt familie- en dorpsgebeuren. De mannen nemen traditioneel enkele dagen vrij, omdat sinds enkele jaren voor een beperkte tijd stookvergunningen worden afgeleverd. Het stoken gaat - hoe kan het anders - gepaard met het nodige drankgebruik, en copieuze maaltijden in open lucht. Eens de "tsikoudia" gestookt, wordt dit dé Kretenzische drank bij uitstek: aperitief, digestief, medicijn, psychiater. Zelf zweren wij bij verkoudheid voor een Kretenzische grog: het sap van 2 citroenen vermengen met een flinke lepel tijmhoning, een "royale" scheut "tsikoudia" en kokende bergthee ... warm drinken!
06-11-2006 om 17:50
geschreven door anne
|