Foto
Inhoud blog
  • Nieuwe berichten op creta-amaltheia.blogspot.com
  • Zongedroogde tomaten
  • Kretenzisch koken
  • Pame laïki
  • De keuken van Amaltheia
    Zoeken in blog

    Over mijzelf
    Ik ben Anne
    Ik ben een vrouw en woon in Chania, Kreta (Griekenland) en mijn beroep is gids.
    Ik ben geboren op 09/11/1960 en ben nu dus 63 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: koken, lezen en wandelen.
    Voor "Amaltheia", een vereniging actief rond duurzaam toerisme op Kreta, geef ik als vrijwilligster kookworkshops.
    amaltheia
    Kreta anders
    Ontdek Kreta eens totaal anders ... met de bus, per fiets, of gewoon te voet. Geniet samen met de locale bevolking van een goed glas wijn, ontdek Kreta culinair tijdens kookworkshops, wandel en dans de sterren van de hemel. Kortom, ontdek het authentieke Kreta en geniet ervan. Auteur van de blog is Anne. Zij werkt tijdens de zomermaanden als (natuur-)gids op het eiland. Zij is tevens vrijwillig lesgever en gids voor "Amaltheia", een vereniging actief rond duurzaam toerisme. Haar persoonlijke visie op leven, werken en koken op Kreta kan je lezen in "De keuken van Amaltheia" via http://creta-amaltheia.blogspot.com
    02-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kloofwandelen in West-Kreta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het Zuid-Westen van Kreta liggen de meest bekende kloven van het eiland: de Imbroskloof en de alom bekende Samariakloof. Je vindt er echter ook minder bekende pareltjes zoals de Agia Irinikloof en de spectaculaire Aradenakloof. De Imbroskloof is 8 kilometer lang en heeft prachtige rotsformaties. De "ingang" van de kloof ligt in het dorpje Imbros vlakbij de hoogvlakte van Askifou. Eindigen doe je in het dorp Komitades, vanwaar je een (onregelmatige) busverbinding naar Chora Sfakion hebt. Op het einde van de kloof wordt je wel een "taxirit" per pick up naar Imbros aangeboden (erg duur, soms tot 15,00 euro per persoon + eerder onveilig), indien je de auto daar hebt achtergelaten. Kom je met het openbaar vervoer, dan neem je de bus vanuit Vrisses (verbindingen met Chania, Rethymnon en Heraklion), tot in Imbros. Op het einde van de kloof sta je natuurlijk voor hetzelfde dilemma. Ofwel met de pick up naar Imbros, ofwel wachten in Komitades op de bus die rond 15.30 naar Chora Sfakion vertrekt. Vandaar heb je dan weer een bus richting het Noorden. Je kan natuurlijk ook opteren om de kloof voor de helft te lopen, namelijk een stuk op en dan terug (of omgekeerd). In dat geval loop je best vanuit Imbros tot het midden van de kloof, aangezien het mooiste stuk zich in het eerste deel bevindt.

    De Samariakloof doe je uit practisch oogpunt best georganiseerd. Op die manier wordt je voor of vlakbij je hotel opgehaald, aan de kloof afgezet en nadien in Sougia of Chora Sfakion (naargelang de excursiemaatschappij) opgehaald met de bus. Samaria is en blijft een schitterend stuk natuur, met een kabbelende rivier, een heerlijk geurend bos en onvergetelijke rotsformaties. De eerste kilometers zijn beslist de moeilijkste: een afdaling langs geimproviseerde "trappen". Nadien loop je kilometers langs of in de rivierbedding. Zodra je het einde van de kloof bereikt hebt, loop je nog een 20-tal minuten tot Agia Roumeli met z'n talrijke taverna's, zandstrand en piepkleine haven. Dit jaar is dinsdag een absoluut te vermijden dag wegens busladingen Scandinaven. Maandag, woensdag, donderdag en zaterdag zijn een stuk rustiger.

    Niet zo ver van de Samariakloof ligt de Agia Irinikloof. Dit is beslist een zeer gevarieerde kloof met z'n geurende pijnbomen, en diverse hoogteniveau's. Tot diep in de zomer is dit bovendien een zeer "kleurige" kloof: de rivierbedding staat immers vol met knalroze oleander! Starten doe je net buiten het dorp Agia Irini, eindigen doe je aan de taverna ongeveer 7 kilometer verder. Hier kan je voor ongeveer 10,00 euro een taxi nemen tot het kustplaatsje Sougia. Keer je meteen terug naar Agia Irini om je wagen op te halen, moet je zeker op 20,00 tot 30,00 rekenen voor de taxirit. Vanuit de regio Rethymnon - Georgioupolis - Kalives - Chania wordt ook een schitterende fiets- en wandelexcursie aangeboden. Je doet de afdaling van de kloof te voet tot aan de taverna, waar je door de minibus wordt opgewacht. Nadien krijg je voldoende tijd om uit te rusten, te eten en te zwemmen in Sougia. Vandaar ga je terug per minibus naar de hoogvlakte, vanwaar je een schitterende afdaling per fiets wacht door de citrusgaarden van Chania. Op sommige vrijdagen wordt de tocht begeleid door een Belgische (Nederlandstalige) gids. Voor meer informatie kan je ook terecht op het nummer 0030/6846 86 95 42.

    De Aradenakloof is dan weer een van de minst bekende kloven van West-Kreta. Het eerste stuk voert vanuit het verlaten dorp Aradena onderdoor de brug tot het strand van Marmara. Aradena is beslist een kloof voor wandelaars met een goede conditie: er zijn immers nogal wat hoogteverschillen die het nodige klim- en klauterwerk vereisen. Als beloning voor je inspanning krijg je echter een schitterend stuk natuur onder je voeten. Vanop het strand van Marmara loop je verder te voet naar Loutro (ongeveer 1 uur) en neem je vandaar de boot tot Chora Sfakion (openbaar vervoer tot het Noorden). Je kan ook een klein bootje reserveren (reken op 20,00 euro) dat je naar Loutro brengt. De wandeling door Aradena is moeilijk te organiseren per openbaar vervoer, maar ook per eigen wagen. Indien je op het einde van de dag je auto moet ophalen in Aradena, moet je beslist rekenen op een taxirit van minstens 25,00 euro vanuit Chora Sfakion. Je kan ook opteren voor een verblijf van 1 nacht in Anopolis voor je de Aradenakloof gaat afdalen. Ook in dit geval zal je - naast je verblijf - moeten rekenen op een taxirit van zo'n 15,00 euro. Wil je Aradenakloof zonder kop- en logistieke zorgen lopen, kan ik je een begeleide tocht beslist aanraden. Voor ik zelf als gids begon te werken, heb ik Aradena - gemakshalve - begeleid gedaan. Je loopt weliswaar op je eigen tempo, meestal gaat de excursie door per minibus (dus in kleine groepjes), maar kunt rekenen op vervoer van en naar je verblijfplaats. Tot het eind van het zomerseizoen gids ik de kloof zelf op dinsdag voor "See You Soon", een klein toeristisch kantoor in Kavros. Kostprijs is 36,00, inclusief de transfer en de bootticketten vanuit Loutro naar Chora Sfakion. De excursie kan op andere dagen (tegen meerprijs) ook als prive-excursie georganiseerd worden. Voor meer informatie kan je terecht op het nummer 0030/6946 87 15 67.

    02-08-2006 om 00:00 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandelen op Kreta: gedragscode
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Indien u gaat wandelen in Kreta (zie ook tekst "Wandelen op Kreta"), vragen wij jullie om de volgende gedragscode te respecteren:
    . neem nooit risico's op terrein dat u niet kent
    . blijf zoveel mogelijk op afgebakende paden
    . loop aan een rustig tempo: dit is veiliger, en bovendien zult u meer genieten van het landschap
    . wandel nooit alleen in minder bezochte kloven of op bergparcours
    . maak geen vuur: vooral tijdens de zomermaanden is het Kretenzische landschap KURKDROOG
    . ROOK NIET, ook niet op de veldwegen tussen de dorpen. Jaarlijks branden er ettelijke hectaren af door achteloos weggegooide sigaretten
    . respecteer de dieren en mensen die u onderweg tegenkomt
    . laat GEEN AFVAL achter in het landschap
    . indien u voor een gesloten hek komt te staan, sluit dit steeds af na uw doortocht
    . pluk geen fruit, bloemen of planten uit tuinen of in velden
    . eet geen bessen of vruchten van onbekende oorsprong

    Bereid uw wandelvakantie goed voor. Aarzel niet om informatie te vragen aan Belgen die Kreta goed kennen, en er tevens als (natuur-)gids werken. Op volgende adressen en telefoonnummers kan je steeds met je vragen in het Nederlands terecht:
    . Anne Reyniers
      annereyniers@hotmail.com
      0030/6946 87 15 67 (telefoonnummer tijdens de zomermaanden)
      0032/499 36 48 10 (telefoonnummer tijdens de wintermaanden)
    . Eddy Smit
      esmit_argo@yahoo.com
      0030/6946 86 95 42 (telefoonnummer tijdens de zomermaanden)
      0032/494 35 09 72

    Voor informatie over georganiseerde bergtochten, schuilhutten in de Lefka Ori, overnachtingsmogelijkheden en dergelijke kan je tevens terecht bij de Moutaineering Club of Chania 0030/28210 44359

    02-08-2006 om 00:00 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandelen op Kreta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kreta is het wandelparadijs bij uitstek ... en biedt bovendien voor elk wat wils. Je kan er rustig wandelen langs de oeroude wandelpaden, de kalderimi, kiezen voor een kloof met diverse moeilijkheidsgraden, of opteren voor een heuse bergtrekking van 1 tot meerdere dagen. Het is echter essentieel om je wandelingen goed voorbereiden, rekening te houden met temperaturen etc. De beste periodes om te wandelen zijn het voorjaar (tot midden juni) en het najaar (vanaf midden september). De temperaturen zijn dan het aangenaamst. Hou er immers rekening mee dat de temperaturen tijdens de maanden juli en augustus een stuk boven de 30 graden liggen!

    Ongeacht het seizoen, zouden we jullie een aantal tips willen geven.
    . bent u een beginnend wandelaar, kies eerder voor "gemakkelijke" stukken, zoals de verbindingswegen tussen verschillende dorpen. Wenst u toch kloven te lopen, kies dan voor een begeleide wandeling. Reist u met een touroperator dan kan u een excursie boeken via uw host(ess). Dit is meestal een stuk duurder, dan boeken bij de kleine toeristische bureau's. Controleer echter, of er wel degelijk een gids in de kloof meeloopt, en in welke talen de excursie wordt aangeboden
    . bent u een wandelaar met medium of veel ervaring, dan kan u eventueel opteren om zwaardere parcours of kloven alleen te lopen. Controleer echter altijd de weersomstandigheden voor de volgende dag, en informeer of het aan te raden is om het terrein zonder begeleiding te lopen. Sommige kloven en parcours in West-Kreta kunnen immers beter met een ervaren gidsen gelopen worden. Meer informatie kunt u onder meer krijgen bij de Griekse bergbeklimmersvereniging in Chania. Het kantoor bevindt zich onder het kantoor van Olympic Airways in Tzanakaki (recht tegenover het stadspark)
    . gaat u in de velden wandelen tijdens het najaar, dan kunnen jagers uw pad kruisen. Zelf kies ik in deze periode voor kleurige wandelkleding om goed op te vallen in het landschap
    . loop nooit door militaire terreinen, en neem er zeker geen foto's!
    .blijf uit de buurt van bijenkorven, en kijk uit bij bronnen en fonteinen (wespen!)

    Ook een goede uitrusting is essentieel voor uw wandelingen.
    . draag goede - bij voorkeur gesloten - hoge wandelschoenen. Kies voor sokken in natuurlijke materialen, en neem eventueel een reservepaar mee. Trekkingssandalen zijn af te raden zodra u in kloven of door velden gaat lopen. De kans dat u verwondingen aan tenen oploopt in kloven is niet ondenkbaar, in velden schuilen vaak slangen in het (hoge) gras
    . neem steeds een hoed, pet en zonnebril mee
    . zorg (het hele jaar door!) voor een goede bescherming: zonnecreme met een hoge beschermingsfactuur, t-shirts met lange mouwen en lange broek indien u snel last heeft van zonnebrand
    . voldoende water
    . sesamkoekjes, droge vruchten en wat vers fruit voor onderweg
    . een goed zakmes of zwitsers mes
    . een eerste hulpkit (te krijgen in handige, lichtgewichtformaten)
    . lichtgewicht regenkleding (in de zomer kan u ze doorgaans thuislaten)
    . eventueel reserveveters voor uw wandelschoenen
    . anti-muggenmelk
    . zakdoeken
    . een fluitje
    . wandelstokken
    . een fototoestel

    Tot slot nog enkele essentiele tips:
    . wandel nooit bij onweerachtig weer
    . vermijd terreinen waarop gewerkt wordt (bulldozers etc)
    . panikeer niet in gevaarlijke situaties
    . verwittig iemand (hotelier, andere reizigers) wanneer u een individuele wandeling in kloven en in de bergen maakt
    . wandel nooit alleen, vertrek bij voorkeur met ten minste 2 tot 3 personen
    . overschat uzelf niet!

    02-08-2006 om 00:00 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    01-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dansworkshops op Kreta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Amaltheia organiseert voortaan ook dansworkshops op Kreta. De komende maanden staan in het licht van de orientaalse dans. Kreta ligt immers op het kruispunt van Oost en West. De dans en muziek van Kreta zijn dan ook sterk beinvloed door mediterraanse ritmes.
    De dansworkshops gaan elke zaterdagmiddag door om 16.00 in "White Mountain Retreat" in Plaka, Apokoronas (zo'n 25 kilometer ten oosten van Chania). De workshop duurt anderhalf uur. Deelname kost 10,00 en wordt gegeven in het Engels (of in het Nederlands indien er Belgische of Nederlandse dansers deelnemen). Aan deze les kunnen zowel beginners als half-gevorderden deelnemen. Er zijn ook plannen voor dansreeksen van 5 lessen voor zowel beginners, half-gevorderden en gevorderden. Voor de laatste groep zal er vooral met improvisatie gewerkt worden.
    Meer informatie over de workshops en de exacte ligging van "White Mountain Retreat" krijg je op volgend nummer 0030/6946 87 15 67 (in het Nederlands).

    01-08-2006 om 00:00 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dorsfeest
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De "aloni" die op  29 en 30 juli doorging in het dorpje Nerohori was alvast een succes. Omstreeks 9.00 vertrokken we met een 24-tal Belgen, 1 Schotse vrouw, 2 Engelsen en 1 Bulgaarse vrouw vanuit het dorp Macheroi richting Nerohori. Aangezien de groep erg groot was voor dit type wandeling, werden de wandelaars opgesplitst in 2 groepen, elk begeleid door een gids.
    De wandelaars kregen heel wat informatie over de locale architectuur, tradities en gewoonten in de streek, planten en kruiden, de productie van olijfolie en nog veel meer... In het dorpje Macheroi werd ook de plaatselijke "fabrika" bezocht. Hier staat een oude stenen olijvenpers die tot voor een 20-tal jaar gebruikt werd. Dit soort olijvenpersen bestaat al eeuwenlang: sinds de Minoische periode ondergingen zij zelfs nauwelijks veranderingen.

    Onderweg werd er genoten van de indringende geur van bomen (cypressen en dennen) en kruiden (o.a de wilde salie en de tijm die nu volop in bloei staat). Eens aangekomen aan de dorsvloer, werden de wandelaars vergast op traditioneel gebak, en een borreltje (tsikoudia). De kinderen kregen volop de gelegenheid om een ritje op de ezel te maken, of plaats te nemen op de dorsplank, achter de ezel.

    Aangezien nogal wat deelnemers belangstelling hadden in olijfolie, werd de wandeling afgerond met een bezoek aan een moderne installatie. De familie Kanakis zette haar deuren open voor een bezoek aan haar olijvenperserij. Bovendien kregen de wandelaars volop de kans om te proeven van een prima kwaliteit extra-vergine olie, geserveerd met brood, zeezout en citroen.

    Het succes van dit soort wandelingen bewijst eens te meer de belangstelling die er - ondanks het oprukken van all-inclusive formules - bestaat voor het plaatselijke leven.

    De opbrengst van de wandeling en het bezoek aan de dorsvloer wordt integraal geschonken aan de locale (non-profit)groep "Nerohori - Topos na zeis" (Nerohori, een plaats om te leven). Het geld zal onder meer besteed worden aan de uitbouw van een locale boerenmarkt.

    01-08-2006 om 00:00 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    23-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.All inclusive: topformule of valstrik?
    De kranten staan er vol van: de Belgische toerist kiest steeds vaker voor de all inclusiveformule. All inclusive als een nieuwe "cornucopia", een hoorn des overvloeds die zich vult met wat je maar wenst. Is de formule echt zo voordelig, of ligt er ergens een addertje onder het gras? Uit ervaring weet ik (ik werkte 5 jaar als hostess op Kreta) dat all inclusiveformules zelden de kwaliteit bieden die beloofd wordt. De hotelier is verplicht om quasi 24 uur op 24 uur onbeperkt maaltijden, snacks, ijsjes en drank te verstrekken voor ongeveer dezelfde prijs als een half board. Om toch nog een minimale winst te behalen is de hotelier dan ook verplicht om de qualiteit (drastisch) te beperken. De voorgeschotelde maaltijden zijn een stuk minder van kwaliteit, de wijnen zijn vaak amper te drinken, de cocktails zoete-licht alcoholische siropen, aangelengd met water. In het beste geval merkt de klant er niet zoveel van, omdat hij/zij geen basis heeft om te vergelijken. Indien het hotel zowel all inclusive als half board aanbiedt, zijn de verschillen tussen beide formules soms schrijnend. Als hostess kreeg ik geregeld opmerkingen over de flagrante verschillen tussen wat de all inclusiveklanten voorgeschoteld kregen en de anderen. Met andere woorden: de all inclusiveformule ontpopt zich tot een regelrecht "kleren van de keizer"-verhaal. Indien de toerist bedrogen wil worden (verblind door de belofte dat zij - sorry voor de uitdrukking - ongebreideld kunnen zuipen en vreten) dan is dat hun zaak. Erger is het voor de locale bevolking die met lede ogen de opmars van deze formule meemaakt. Taverna's en cafeetjes blijven avond na avond leeg, omdat de meeste klanten eenvoudigweg niet uit het hotel komen. Locale auto-, fiets- en brommerverhuurders zien hun inkomsten eveneens naar beneden gaan. Ook de locale gidsen (vaak Belgen die zich in het buitenland gevestigd hebben) hebben jaar na jaar minder werk. Ondanks een toename van het aantal toeristen deze zomer, komen de inkomsten voor heel wat locale agenten meer en meer uit de transfert luchthaven - hotel en terug. Algemeen wordt er geklaagd over het dalend aantal excursies die verkocht worden. All inclusiveklanten verlaten namelijk zelden hun hotel, omdat zij anders x-aantal snacks en drankjes aan hun neus voorbij laten gaan. En ... helaas moeten we vaststellen dat het niveau van de gemiddelde (ik zeg wel degelijk gemiddelde) all inclusivetoerist een stuk lager ligt dan de andere reizigers. Veel all inclusivetoeristen selecteren het hotel immers op prijs (zo laag mogelijk) en op aanbod (zo veel mogelijk), terwijl bestemming, omgeving en dergelijke een inferieure rol spelen. Zo wordt je als hostess meer dan eens geconfronteerd met klanten die nauwelijks of niet weten waar zij hun vakantie doorbrengen.Aangezien ik hier op Kreta de overgang van halfboard naar all inclusive in heel wat hotels heb meegemaakt, kan ik onmogelijk enthousiast zijn over de formule ... integendeel! Noch de toerist, noch de hotelier vaart er uiteindelijk wel bij. En de uiteindelijke gedupeerde van het verhaal is de locale bevolking die uiteindelijk niets verdient aan het volbouwen van hun streek.

    23-07-2006 om 00:00 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    16-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Kretenzisch dieet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Duurzaam toerisme op Krete houdt ook respect voor het alom geroemde Kretenzische dieet in ... een garantie voor een langer en vooral gezonder leven! Waaruit bestaat nu juist dit Kretenzische dieet?

    In aflopende orde van quantiteit en frequentie van gebruik bestaat het uit de volgende voedingsmiddelen:

    Graanproducten, zoals (volkoren-)brood, pasta, rijst ... en niet te vergeten de Kretenzische paximadia (3x gebakken broodjes die met tomatencoulis, zachte kaas en kruiden gegeten worden).

    Fruit en groenten, vooral wanneer het om versgeplukte seizoensproducten gaat. Het dessert bestaat meestal uit vers fruit of een fruitdessert.

    Bonen en noten zoals kikkererwten, linzen, noten en pijnboompitten, witte grote bonen. Proef - wanneer je in Griekenland bent - beslist eens yoghurt met honing en walnoten!

    Olijven en olijfolie worden dagdagelijks gegeten. Olie in allerlei gerechten, olijven in ovenschotels of bij de mezedes (de Griekse variant van de tapas)

    Melkproducten zoals kaas en yoghurt

    Vis, een excellente leverancier van proteinen ... maar helaas erg duur op Kreta wegens overbevissing van de Egeische Zee.

    Vlees, met mate en maximum 2 maal per week

    Vermijd suiker en gebak, maar geniet gerust van een goed glas (rode) wijn.

    Meer informatie over Kretenzisch en mediterraans koken, kan je vinden op http://cooking-in-crete.blogspot.com

    16-07-2006 om 00:00 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    10-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amaltheia's recepten op een aparte blog
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op algemene aanvraag zullen de recepten van onze kookworkshops opgenomen worden in een aparte blog. Naast recepten kan hier ook heel wat informatie terugvinden in verband met Mediterraans koken in het algemeen. Kijk snel op http://cooking-in-crete.blogspot.com. Via deze blog kan je de onze vereniging ook sponsoren: klik gewoon op de advertentiebanner! "Amaltheia" krijgt hiervoor een bedrag van "Google Ad Sense" dat wij op onze beurt kunnen investeren in locale projecten rond milieubeheer en dierenwelzijn.
    Groetjes, Anna

    10-07-2006 om 00:00 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    08-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kookworkshops ... de eerste buitenlandse reacties
    De kookworkshops van "Amaltheia" blijken alvast bij de Belgen in de smaak te vallen. Een van onze deelnemers, Martine Roels (Belgische maar wonend in de streek van Hulst) tipte onze kookworkshops in "De Morgen" in de rubriek "Lezers tippen lezers".

    08-07-2006 om 00:00 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kookworkshops op Kreta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Naast het promoten van duurzaam toerisme heeft Amaltheia ook tot doel om de locale producten en keuken te promoten. Dit gebeurt onder meer door middel van kookworkshops "Kretenzisch en mediterraans koken". Er wordt gekookt in de keuken van een traditionele dorpswoning. De deelnemers aan de workshop staan mee aan de kookpot, en krijgen zo de kans om kennis te maken met het beste locale recepten. Nadien wordt er samen gegeten en genoten van een goed glas locale wijn.

    Op het programma staat het bereiden van een 5 tal "mezedes" of voorgerechten (tsatsiki, auberginepuree, gemarineerde pepertjes, etc), een hoofdgerecht (meestal een stoofschotel in de oven) en het nagerecht. Op verzoek kan er enkel met vis of vegetarisch gekookt worden. Tijdens de workshops leren de deelnemers ook om met kruiden geparfumeerde olijfolie te maken.

    Deelname kost 25,00 euro per persoon, inclusief flesje olijfolie, aperitief, maaltijd met wijn, koffie en borreltje toe.

    De workshops gaan door in het dorpje Nerohori in de streek tussen Chania en Rethymnon. Reserveren voor de (Nederlandstalige) workshops kan via het nummer 0030/6946 87 15 67.

    08-07-2006 om 00:00 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Traditioneel oogstfeest
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wie eind juli in (West-)Kreta is, heeft de kans om deel te nemen aan een "aloni", oftewel traditioneel dorsfeest in het dorpje Nerohori. Na de oogst van vorige maand, wordt er nu gedorst. Op 29 juli a.s. begint het dorsen rond 7 uur 's morgens in het veld van "petakoyanni", net buiten het dorp. Het dorsen gebeurt op traditionele manier ... met de ezel. Het scheiden van kaf en koren gebeurt dan weer manueel: naast de dorpsbewoners kunnen ook gasten aan het gebeuren deelnemen. Rond 8.30 start in het dorpje Macheroi een wandeling richting Nerohori. Tijdens die wandeling (maximum 20 deelnemers, deelnamekost 5,00 euro) krijgen de deelnemers boordevol informatie over de geschiedenis van de streek, de locale tradities, planten en kruiden, de productie van olijfolie en nog veel meer. Aangekomen in Nerohori kunnen de deelnemers genieten van een koel drankje ... of deelnemen aan het dorsen.
    's Avonds gaat het dorsfeest door in het dorp zelf. Op het programma staan - naast een heerlijke Kretenzische maaltijd, muziek en dans, ook kortfilms en kindertheater op het programma. In het dorp wordt tevens een "laiki" of locale markt georganiseerd. Aan landbouwers, imkers, mandenvlechters enz. werd gevraagd hun producten voor te stellen en te verkopen. Met dit initiatief wil de dorpsvereniging van Nerohori "Nerohori topos na zeis/ Nerohori een plaats om te leven" landbouwers stimuleren om over te schakelen op biologische landbouw. Het is de bedoeling dat 1 tot 2 maal per maand een biomarkt georganiseerd wordt in de streek.

    Deelname aan de "aloni" en het avondfeest is gratis, de maaltijd, drank en dergelijke wordt apart betaald.
    De wandeling kost 5,00 euro (het bedrag wordt onder meer gestort voor de organisatie van de boerenmarkten) en gebeurt in beperkte groep (maximum 20 personen). Wil u deelnemen aan deze tocht (ook in het Nederlands), en u bent die dagen in Kreta, neem contact op met Anna op het nummer 0030/6946 87 15 67.

    08-07-2006 om 00:00 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    30-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amaltheia nu ook in Engels
    Amaltheia zit niet stil. Voortaan zijn de berichten ook als Engelstalige blog te lezen via http://creta-amaltheia.blogspot.com. Dit betekend natuurlijk niet dat we onze Nederlandstalige Belgische lezers zullen vergeten! Nieuwsjes rond alternatieve activiteiten op Kreta vind je uiteraard nog steeds op deze blog.
    Groetjes uit Kreta,
    Anna

    30-06-2006 om 00:00 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    27-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenmarkt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een fenomeen dat we in Belgie al een hele tijd kennen - de boerenmarkt - bestond tot nu toe nog niet op Kreta. Elke grote stad heeft wel zijn eigen markt of "laiki" waarop boeren hun waren verkopen, maar de echte "boerenmarkt" was tot hier toe een utopie. Vanuit verschillende dorpen hier in de omgeving is nu het idee ontstaan om regelmatig zo'n "laiki" te organiseren. Landbouwers worden hier namelijk geconfronteerd met een lamentabele prijzenpolitiek, zodat hun producten nauwelijks nog iets opbrengen. Met de boerenmarkt willen wij daar verandering inbrengen. Het is de bedoeling dat iedereen z'n waar aan eerlijke prijzen kan verkopen, en dat biologisch geteelde producten voorrang krijgen. De eerste contacten zijn reeds gelegd: olijfolieproducenten, imkers, wijnbouwers ed. hebben zich reeds aangemeld. Ook plaatselijke groenten- en fruittelers zijn enthousiast over het idee. We willen uiteraard in de eerste plaats focussen op Griekse klanten en op de vele buitenlanders die hier (semi-)permanent wonen, maar tijdens de zomermaanden ook op de toeristen. Op die manier kunnen zij kennis maken met de traditionele producten van de streek, of zoals het zo mooi heet in het Frans "les produits du terroir". Er is in ieder geval nog heel wat werk aan de winkel. Zo'n markt op poten zetten vereist in de beginfase heel wat voorbereiding. Wij zijn er echter van overtuigd dat het initiatief - ondanks het nodige bloed, zweet en tranen, op middellange termijn zijn (biologische) vruchten zal afwerpen.

    27-06-2006 om 00:00 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    26-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalderimi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    "kalderimi", de oeroude Kretenzische wandelpaden zijn zeker een ontdekking waard. Ze werden door de eeuwen heen gebruikt als verbindingswegen tussen de dorpen in de heuvels en de bergen. Ze slingeren tussen de olijvenvelden door, en zijn in de lente omzoomd door duizenden wilde bloemen. Ook in het "droge seizoen" (wij hadden de laatste regen 2 weken geleden) is een wandeling langs deze paden zeker de moeite!
    Vorige week - naar aanleiding van ons oogstfeest - organiseerde ik een wandeling tussen de dorpjes Macheroi en Nerohori, waar de oogst volop aan de gang was. Macheroi is een oud, deels beschermd, dorp met enkele tientallen oude huizen, en een traditionele olijvenperserij. Het was schitterend weer, en we genoten volop van het uitzicht op de Lefka Ori, de Witte Bergen. Tijdens zo'n wandeling kan je als gids boordevol informatie kwijt: over de oude architectuur, olijven en olijfolie, tradities van de locale bevolking, wilde planten en kruiden... De salie is weliswaar uitgebloeid, maar de geur van de plant was indringend. De wilde tijm en de "rigani",oregano, staan daarentegen in volle bloei. Er werd dan ook volop geplukt ... niets zo lekker als verse kruiden in de stoofpot!
    Na de wandeling werd er volop genoten van de "oogstmaaltijd". De vrouwen van Nerohori hadden traditionele gerechten gekookt, brood gebakken, en de wijn vloeide rijkelijk. De Belgen die zich ingeschreven hadden voor de wandeling waren in de wolken over deze picknick onder de olijfbomen, het eten en het plukverse fruit dat als dessert werd rondgedeeld.
    Momenteel zijn we volop bezig met de voorbereiding van het dorsfeest. Op 28 en 29 juli wordt er gedorst, alweer gefeest, en organiseren we ook een biomarkt. Een wandeling staat natuurlijk ook op het programma. Eind juli in Kreta? Welkom!

    26-06-2006 om 00:00 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    25-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amaltheia in de griekse mythologie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onze vereniging - Amaltheia - ontleent haar naam aan de Griekse mythologie. Volgens de legende werd Zeus op Kreta door de geit Amaltheia gevoed. Dankzij haar voedzame melk groeide hij op tot de belangrijkste God in het pantheon. Andere legendes spreken dan weer over de nymph Amaltheia, die Zeus gevoed zou hebben met geitenmelk en honing (de Kretenzische honing is trouwens nog steeds van uitzonderlijke kwaliteit!). Uit dankbaarheid veranderde Zeus de geitenhoorn in een "cornucopia", de hoorn des overvloeds ...
    Voor ons symboliseert Amaltheia de schitterende natuur van Kreta, haar vele natuurlijke bronnen, de rijkdom van haar keuken ...  Via ons project van duurzaam toerisme willen we de Kreta-reiziger in deze rijkdom laten delen. We nemen je mee langs oeroude wandelpaden, laten je proeven van de heerlijkste Kretenzische gerechten, leren je de Kretenzische wijnen kennen en apprecieren... we houden je op de hoogte!

    25-06-2006 om 00:00 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duurzaam toerisme op Kreta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kalimera, even mezelf voorstellen. Ik ben Anna, Belgische, en woon/werk tijdens de zomermaanden op Kreta. Beroepshalve ben ik verbonden aan een bureau voor "alternatief" toerisme, tijdens mijn vrije tijd ben ik actief voor de vereniging Amaltheia. Die zet zich in voor duurzaam toerisme via kleinschalige wandeltochten, kookworkshops en dergelijke. De winst van de activiteiten gaat naar projecten rond milieubeheer, biologische landbouw en dierenwelzijn. Een van de projecten die we op touw willen zetten is een "adoptieplan" voor bomen. Wie zijn landbouwgrond niet, of slechts gedeeltelijk gebruikt vragen we om een of meer bomen te "adopteren" ... geen olijfbomen, maar andere boomsoorten die in de loop van de 20e eeuw gekapt zijn ten voordele van de olijventeelt. We denken onder meer aan notenbomen, kastanjelaars ed. Die komen nog wel op het eiland voor, maar in veel mindere mate. Het geld voor dit project wordt ingezameld via kleinschalige toeristische activiteiten. We organiseren natuurwandelingen voor kleine groepjes, kookworkshops mediterraans koken en dergelijke. Met plaatselijke groeperingen organiseren we eind juli ook een "aloni", waarbij het graan op traditionele manier gedorst wordt. Aansluitend is er ook een bio-markt, de verkoop van locale producten, muziek, dans en eten ... Ben je eind juli op Kreta, en wil je de Griekse gastvrijheid van dichtbij meemaken? Geef een belletje op het nummer 0030/6946 87 15 67. Groetjes, Anna

    25-06-2006 om 00:00 geschreven door anne


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 10/08-16/08 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 09/06-15/06 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 06/11-12/11 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006

    kijk voor het (kook-)dagboek van de auteur op http://creta-amaltheia.blogspot.com
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Gastenboek
  • Groeten uit De Haan
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • Kreta is mooi, ik verbleef er in Agua Galini, en vond de kloof de moeite
  • fijne avond en voor straks, slaap zacht
  • Zonnige meer frisse groetjes uit de Kempen.

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    stresskonijn
    blog.seniorennet.be/stressk
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • amaltheia
  • trees for travel
  • voetenbank
  • kamares houses
  • creta-amaltheia
  • archeokriti
  • kreta.2link.

  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Startpagina !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!