Ik ben Anne
Ik ben een vrouw en woon in Chania, Kreta (Griekenland) en mijn beroep is gids.
Ik ben geboren op 09/11/1960 en ben nu dus 64 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: koken, lezen en wandelen.
Voor "Amaltheia", een vereniging actief rond duurzaam toerisme op Kreta, geef ik als vrijwilligster kookworkshops.
amaltheia
Kreta anders Ontdek Kreta eens totaal anders ... met de bus, per fiets, of gewoon te voet. Geniet samen met de locale bevolking van een goed glas wijn, ontdek Kreta culinair tijdens kookworkshops, wandel en dans de sterren van de hemel. Kortom, ontdek het authentieke Kreta en geniet ervan. Auteur van de blog is Anne. Zij werkt tijdens de zomermaanden als (natuur-)gids op het eiland. Zij is tevens vrijwillig lesgever en gids voor "Amaltheia", een vereniging actief rond duurzaam toerisme. Haar persoonlijke visie op leven, werken en koken op Kreta kan je lezen in "De keuken van Amaltheia" via http://creta-amaltheia.blogspot.com
01-08-2006
Dorsfeest
De "aloni" die op 29 en 30 juli doorging in het dorpje Nerohori was alvast een succes. Omstreeks 9.00 vertrokken we met een 24-tal Belgen, 1 Schotse vrouw, 2 Engelsen en 1 Bulgaarse vrouw vanuit het dorp Macheroi richting Nerohori. Aangezien de groep erg groot was voor dit type wandeling, werden de wandelaars opgesplitst in 2 groepen, elk begeleid door een gids. De wandelaars kregen heel wat informatie over de locale architectuur, tradities en gewoonten in de streek, planten en kruiden, de productie van olijfolie en nog veel meer... In het dorpje Macheroi werd ook de plaatselijke "fabrika" bezocht. Hier staat een oude stenen olijvenpers die tot voor een 20-tal jaar gebruikt werd. Dit soort olijvenpersen bestaat al eeuwenlang: sinds de Minoische periode ondergingen zij zelfs nauwelijks veranderingen.
Onderweg werd er genoten van de indringende geur van bomen (cypressen en dennen) en kruiden (o.a de wilde salie en de tijm die nu volop in bloei staat). Eens aangekomen aan de dorsvloer, werden de wandelaars vergast op traditioneel gebak, en een borreltje (tsikoudia). De kinderen kregen volop de gelegenheid om een ritje op de ezel te maken, of plaats te nemen op de dorsplank, achter de ezel.
Aangezien nogal wat deelnemers belangstelling hadden in olijfolie, werd de wandeling afgerond met een bezoek aan een moderne installatie. De familie Kanakis zette haar deuren open voor een bezoek aan haar olijvenperserij. Bovendien kregen de wandelaars volop de kans om te proeven van een prima kwaliteit extra-vergine olie, geserveerd met brood, zeezout en citroen.
Het succes van dit soort wandelingen bewijst eens te meer de belangstelling die er - ondanks het oprukken van all-inclusive formules - bestaat voor het plaatselijke leven.
De opbrengst van de wandeling en het bezoek aan de dorsvloer wordt integraal geschonken aan de locale (non-profit)groep "Nerohori - Topos na zeis" (Nerohori, een plaats om te leven). Het geld zal onder meer besteed worden aan de uitbouw van een locale boerenmarkt.