Lupinen
Lupinen zijn bijzonder gemakkelijke, ouderwetse planten. Als u rekening houdt met enkele tips, krijgt u prachtige planten die overvloedig bloeien.
Geef lupinen geen mest, zelfs geen compost of andere humus en zeker geen kalk. geef ze wel een plekje in de zon.
Doorlevende lupinen verouderen zeer snel. Daarom vervang je ze best om de drie jaar, want jonge lupineplanten hebben een veel frisser blad en bloeien veel mooier. De bloeiperiode van de lupinen valt in mei en gaat door tot diep in juni. Als u de uitgebloeide aren verwijdert, krijgt u in september of oktober een tweede bloei.
Lupinen zijn er in alle kleuren: van wit over geel naar oranje, van roze over paars en purper naar karmijnrood.
Lupinus "Chandelier"
Bloeiperiode: 5 - 7
Staanplaats: zon
Heldergele bloemen. Romantische, frisse bloem die heel mooi combineert. Wordt ongeveer 1 meter hoog. Lupinus "Chatelaine"
Bloeiperiode: 5 - 7
Staanplaats: zon
Lupine met tweekleurige bloemen: roze en wit.
Lupinus "My Castle"
Bloeiperiode: 5 - 7
Staanplaats: zon
Lupine met donkerrode, opvallende bloemen. Lupinus "The Governor"
Bloeiperiode: 5 - 7
Staanplaats: zon
Lupine met tweekleurige bloemen: marineblauw en wit.
Lupinus "The Pages"
Bloeiperiode: 5 - 7
Staanplaats: zon
Lupine met karmijnrode bloemen. Lupinus hybridus "Tutti Frutti"
Bloeiperiode: 5 - 7
Staanplaats: zon
Deze prachtige nieuwe hybride wordt volgens zaadkweker 'Thompson & Morgan' de bloem van het jaar 2002. Bij het zien van deze bloemen met al hun fruitkleuren, komt het water je in de mond.
Lupinus regalis "Dwarf Lulu Mixed"
Bloeiperiode: 5 - 7
Staanplaats: zon
Deze lupine wordt tot 60 cm hoog. Hij is ideaal voor kleinere tuinen. De bloemen zijn tweekleurig, met prachtige, warme tinten. Lupinus "Noble Maiden"
Bloeiperiode: 5 - 7
Staanplaats: zon
Een meter hoge lupine met roomwitte bloemen.
Lupinus "Gallery Blue"
Bloeiperiode: 5 - 7
Staanplaats: zon
Deze lupine wordt 1 meter hoog en heeft diepblauwe bloemtrossen.
Uitleg "bomen"3
De Kastanjeboom staat voor De Eerlijkheid*
Van ongewone schoonheid,
wil geen indruk op anderen maken,
goed ontwikkeld gevoel van gerechtigdheid,
levendig, geinteresseerd, een geboren diplomaat,
maar raakt makkelijk geirriteerd,
en wordt snel gevoelig in gezelschap vaak door een gebrek aan zelfvertrouwen,
gedraagt zich soms superieur,
voelt zich niet begrepen,
heeft maar 1 liefde in zijn/haar leven,
maar heeft wel moeite met het vinden van die partner.
De Es staat voor De Ambitie*
Buitengewoon aantrekkelijk, levendig, impulsief,
veeleisend, houdt niet van kritiek,,br> ambitieus, getalenteerd, intelligent,
houdt ervan om het lot te tarten,,br> is erg betrouwbaar maar kan egoistisch zijn,
trouw en liefhebber van voorzichtigheid,
het brein regeert soms over het hart,
maar hij/zij neemt het partnerschap erg serieus.
De Haagbeuk staat voor De Goede Smaak*
Een koele schoonheid,
let op zijn/haar uiterlijk en conditie,
heeft goede smaak en is niet egoistisch, 21-04-2006 om 12:36
geschreven door hyacint
Het ridderspoor is een geslacht met 400 soorten winterharde of eenjarige planten en kruidachtige overblijvende planten met gespoorde bloemen. De meeste soorten zijn afkomstig uit de gematigde streken van het noordelijke halfrond. Ondanks het grote aantal soorten zijn er in verhouding maar weinig in cultuur. In tuinen vindt men voornamelijk de eenjarige ridderspoor en een groep van overblijvende hybriden, die zijn afgeleid van D. elatum. De hybriden met hun statige, opvallende bloeiwijzen, zijn als borderplanten zeer geliefd. Recente kruisingen beogen andere variëteiten met rode en gele bloemen te krijgen. Ze beginnen allemaal als een toef langgesteelde wortelbladeren die bestaan uit 3-7 segmenten. Bij de tuinhybriden onderscheiden we 5 grote hybride groepen: Belladonna groep, Blackmore groep, Elatum groep, Langdon groep, Pacific Giant groep. Zij passen perfect in de border. Wilde soorten zijn goed te gebruiken aan bosranden. De kleinblijvende riddersporen zijn bruikbaar in de rotstuin waar ze echte blikvangers zijn.
Delphinium 'Galahad' is een aloude hybride met sneeuwwitte bloemen aan stengels tot 180 cm hoog. Handvormig gevormde bladeren met 3-7 lobben. Zeer rijkbloeiend maar wel kortlevend.
Standplaats:
Riddersporen houden van een plek in de volle zon. Ze zijn probleemloos winterhard. Ze houden niet van winderige plaatsen. Steunen is bijna altijd noodzakelijk. Zorg voor een goede vruchtbare en doorlatende bodem die rijk is aan compost maar zeker niet overbemest is, want dan vallen ze makkelijker om. Voor een goed groei moet je voldoende ruimte voorzien. Zowel t頮atte als t頤rogen gronden zijn nadelig.
Gebruik:
Het zijn prachtige borderplanten die altijd de aandacht trekken. Steunen is meestal noodzakelijk. Het zijn zeer gewaardeerde snijbloemen die mooi te combineren zijn met pioenen, oosterse papavers en lelies. Altijd steunen, zonder steun knakken de bloemenstengels om.
Groep:
Deze ridderspoor behoort tot de Pacific Giant groep. Dit zijn kortlevende riddersporen die echter erg rijkelijk bloeien tijdens hun bestaan. Ze zijn allemaal afkomstig van de Californische Delphinium elatum. Pacific-hybriden zijn statige planten van 1.5 m of hoger met enkele, halfgevulde en zelfs gevuldbloemige bloemen die elkaar verdringen aan rechte, stijve aren. Er zijn nu ook lagergroeiende cultivars die slechts 80 cm hoog worden. De Pacific Giant group zijn niet de sterkste riddersporen.
Vermeerderen:
Om de soortechtheid te bewaren kan je stekken of delen van de wortelstokken die vlezig zijn. Enkele soorten komen ook zaadecht terug. De meeste Pacific soorten zijn gemakkelijk via zaad te kweken maar meestal ontstaat na enige tijd toch een kleurverloop.
Ziekten en plagen:
Plant ridderspoor ruim op voldoende afstand van elkaar zodat ze vrij staan en kunnen uitgroeien tot stevige, gezonde planten. Bij een te dichte stand is er meer kans op meeldauw. Slakken lusten in het voorjaar de uitkomende blaadjes. Zie ook bij de tuindokter op http:/www.tuinkrant.com/tuindokter/
Standplaats lichtbehoefte
zon
- plant (of delen ervan) zijn giftig
- deze plant is zijn onaantrekkelijk voor konijnen, zijn min of meer veilig voor konijnenvraat