Als een zware en een lichte man uit een vliegtuig springen en op dezelfde hoogte hun parachute uitklappen, zijn ze dan tegelijkertijd beneden?
Galileo Galilei (1564-1642) worstelde met hetzelfde probleem. De Italiaanse wetenschapper liet loden kogels van verschillende afmeteingen van een schuine baan afrollen en mat hun snelheid met een zandloper. Hij formuleerde een wet die voorspelt dat elk object even snel valt. Het probleem is dat zijn wet alleen opgaat in een luchtledige omgeving. De lucht waar de dikke en de dunne man doorheen vallen, wekt weerstand op. Die zal bij de dikke man iets groter zijn, waardoor hij later op de grond aankomt. Veel mensen hebben gevoelsmatig moeite met de wet van Galileo en denken dat de dikke man juist veel eerder op de grond zal zijn. Maar in het luchtledige valt elk object toch echt even snel. Kijk maar naar het experiment van de Apollo 15 met een veer en een hamer, die op de maan even snel vielen: http://tinyurl.com/b312x
Elders op dit GRATIS blog vindt U een internetadres waaraan U héél veel plezier kunt beleven en waarmee U Uw vrije tijd zinvol kunt besteden, zittend aan Uw computer.
U kunt namelijk via deze site een BLOG aanmaken ( of meerdere zoals ik heb gedaan ). Een blog is een soort internetsite van U zelf, waarop U alle mogelijke berichten, verhalen, gedichten en nog véél meer kunt schrijven, waarvan U denkt dat anderen dit wel interessant zullen vinden. BLOGS aanmaken gaat heel eenvoudig, IS HELEMAAL GRATIS, en U kunt meteen beginnen en alles wat U ingevoerd hebt ook meteen zelf lezen en eventueel wijzigen. Het is echt niet moeilijk. Ook foto's kunt U toevoegen, voor legpuzzels kunt U zich opgeven, dan ontvangt U dagelijks een achttal puzzels, waarvan het U vrij staat om ze te maken, krantenberichten kunt U lezen, een stamboom aanmaken en ga zo maar door. En al die activiteiten op UW blog zijn allemaal gratis ! Vele duizenden zijn U al voorgegaan en al die blogs kunt U, ook weer GRATIS, bekijken. Probeer het eens en U zult zien dat ook U verrast wordt door de mogelijkheden welke deze gratis blogs geven. Bent U het later beu, dan kunt U alles verwijderen.
Het adres: http://blog.seniorennet.be en dan kiest U voor blogs natuurlijk.
Ik wens U veel plezier met Uw blog en wie weet ontmoeten we elkaar straks wel via het blog..
Vleermuizen kunnen weliswaar vliegen, maar opstijgen is een probleem. De oplossing: ze hangen ondersteboven, laten los en spreiden hun vleugels. Na een centimeter of 10 zijn ze dan in vlucht, zo laat onderzoeks-centrum Bat Conservation International in Texas ons weten. De dieren moeten overigens ook hangen omdat ze simpelweg niet kunnen staan.. Ze hebben slecht ontwikkelde pootjes en vleugels die langer zijn dan hun lijf. Vleermuizen krijgen gelukkig geen hoofdpijn van al dat gehang. Ze zijn zo klein dat hun bloedsomloop tijdens het hangen geen probleem ondervindt van zwaartekracht. Door het handige grijp-mechanisme van hun pootjes kost het hangen hen bovendien geen energie. Meer weten over vleermuizen ? Kijk dan op www.batcon.org
Waarom voelt de stoel van een ander warm aan en mijn eigen stoel niet ?
Een thermometer meet nauwelijks het verschil tussen de stoel waar je zelf op hebt gezeten en de stoel van iemand anders. Waar het om draait, is de emotie: het is onaangenaam de warmte van een andere, vaak onbekende persoon te voelen.
deze en meer puzzels kunt U maken via Seniorennet.be/puzzels. De vorm en het aantal stukjes zijn per puzzel door U zelf te bepalen. Aanmelden voor Seniorennet.be is GRATIS, wel is inloggen verplicht. Behalve legpuzzels maken zijn er honderden andere leuke dingen via deze site op te roepen en te bekijken of te lezen, ook kunt U zelf Uw eigen blog aanmaken. En alles is GRATIS. Het juiste adres: www.jigzone.com/puzzles.
De kruiswoordpuzzel is een uitvinding van een Britse journalist die luisterde naar de naam Arthur Wynne, die leefde van 1862 tot 1945. Hij publiceerde de puzzel, in de vorm van een ruit en nog zonder zwarte blokjes, in het Amerikaanse blad The New York World. De eerste puzzel werd gepubliceerd in het nummer van 21 december 1913. Andere kranten keken de kunst af en gingen hun eigen kruiswoord-raadsels maken. Met name in het Verenigd Koninkrijk sloeg de puzzel-manie toe. In de jaren 20 werden daar ook de eerste puzzel-boekjes uitgegeven. De Britten zijn nog steeds fervente puzzelaars en ook de Grieken zijn er dol op, zo weet een medewerker van Denksport te vertellen. Dat zou iets te maken hebben met lange overtochten op veerboten.
Stembanden zijn gemaakt om lucht aan het trillen te brengen. En trillende lucht is geluid. Helium is lichter dan lucht. Onze stembanden zijn gewend aan normale lucht. Dus als we het lichte helium inademen, trillen ze sneller dan normaal. Het resultaat is dat een volwassen man klinkt als Donald Duck op snelheid. Het effect duurt net zo lang als het helium langs de stembanden stroomt. Op een feestje waar lol-broeken een vol ballonnetje helium inademen, is dat een paar seconden. En duikers kunnen dagen lang "Ducks" praten wanneer zij in een helium kamer het drukverschil tussen buitenlucht en de gassen in hun bloed in orde brengen.
Waarom moet je een teek verwijderen door hem LINKSOM te draaien ?
Het maakt niet uit welke kant je opdraait. Het is een fabeltje dat je een teek alleen linksom zou kunnen verwijderen. Belangrijk is om de teek zó te verwijderen dat geen enkel deel van zijn lijf in de huid achterblijft. Want dat levert lelijke ontstekingen op. Daarom zijn er speciale pincetten of teken-tangen in de handel. Vroeger werd geadviseerd om vóór het verwijderen alcohol te gebruiken om de teek te verdoven. Maar dat advies geldt niet meer, want als reactie daarop kan het insect zijn maaginhoud met mogelijk schadelijke bacteriën in de wond lozen. En dan sta je snel bij de dokter. Pas op, want teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen.
Tussen duim en wijsvinger zit een soort vliesje. Is dat een zwem-vliesje ?
Dat vliesje op zich heeft geen naam. Althans, we konden het nergens in de literatuur of in de anatomische naslagwerken terugvinden. Of het een zwem-vliesje is, valt te betwijfelen.Het feit dat je daar veel huid hebt, geeft de duim de vrijheid om alle kanten op te bewegen. Wel is bekend dat onder dit stukje huid een belangrijke spier ligt, de adductor pollicis. Die neemt ongeveer de helft van de duim-bewegingen voor zijn rekening. Deze spier zit gehecht aan het middenhandsbeentje van je middelvinger, en aan het 2de kootje van je duim.
Hoe konden ze 500 jaar geleden al landkaarten maken ? Ze hadden toen immers geen luchtfoto's.
Kaarten-makers uit de late Middeleeuwen gebruikten vooral hun ogen. Veel oude landkaarten zijn getekend vanuit het perspectief van de zeeman die een kust ziet. Een kaart van Nederland en Vlaanderen werd bijvoorbeeld zo gedraaid dat de Noordzeekust onderaan lag. Kaarten-makers die langs een kust zeilden, tekenden wat ze zagen. Door de snelheid van hun schip te meten met een touw met knopen, berekenden ze de afstand tussen objecten. Deze methode was niet altijd even betrouwbaar.. Eilanden lagen soms op verkeerde plaatsen en rechte vormen werden krom. Pas vanaf 1730, toen John Hadley de sextant ( een nautisch navigatie instrument ) uitvond, konden cartografen locaties goed in kaart brengen.
Het klassieke cilinderslot in de voordeur herkent de bijpassende sleutel door middel van pennetjes die in de kartels van de sleutel vallen (passen). Vanuit het draaibare omhulsel van de sleuf waarin we de sleutel duwen, vallen de pennetjes elk door een gaatje. De pennetjes variëren in lengte en worden alleen bij de passende sleutel tot het juiste punt terug gedrukt. Daardoor kan het slot draaien. Andere typen sloten herkennen de bijpassende sleutel aan de gaatjes die erin zitten.
Welke astronaut verbleef het langst in de ruimte ? ( vóór februari 2009) Het huidige record staat op naam van de Russische kosmonaut Valeri Polyakov. Hij verbleef in 1994/1995 bijna 15 maanden aaneengesloten in het ( inmiddels afgedankte) ruimtestation MIR. Langdurig verblijf in gewichtsloosheid is allesbehalve gezond. Astronauten trainen weliswaar regelmatig op speciaal voor gewichtsloosheid ontwikkelde fitnessapparatuur, maar toch belasten zij hun skelet en spieren uitzonderlijk weinig. Hierdoor treden botontkalking en spiermassa-verlies op. Een tussenstop op Mars kan deze problemen voor toekomstige astronauten wellicht verminderen. Want op Mars heerst een zwaartekracht die 0,38 keer sterker is dan die op aarde.
Klopt het dat je van warme melk beter slaapt ? Ja, grootmoeder had gelijk: van warme melk slaap je beter. Warme melk bevat tryptofaan, een aminozuur dat een kalmerend effect heeft op mensen. Het stabiliseert bovendien je stemming en het helpt volgens recente publicaties ook bij de omgang met anderen. Geen trek in melk ? Het goedje zit ook in chocolade, havermout, banaan, gedroogde dadels, vlees, vis, kalkoen en pinda's. Warme melk werkt beter dan koude melk, omdat de warmte van de drank zorgt dat je lichaamstemperatuur iets stijgt. Daar reageert het lichaam op met het vertragen van bepaalde processen. Samen met de tryptofaan word je daardoor lekker loom.
Wat is metaalmoeheid ? Een eenvoudig experiment: neem een paperclip en vouw die uit. Buig dan de twee uiteinden herhaaldelijk heen en weer. Na zes of zeven keer buigen, knapt het ijzerdraad op een van de rondingen. De oorzaak: metaalmoeheid. Wat je hebt gedaan tijdens het buigen, is kracht zetten op een klein deel van het metaal. Daar ontstaan door de spanning zeer kleine barsten, die bij iedere buiging steeds iets breder en dieper worden. Na verloop van tijd is het metaal op die plek zo zwak geworden, dat nog en keer buigen zorgt voor een totale desintegratie van het metaal. Met andere woorden: de paperclip breekt uit elkaar.
Wie of wat bepaalt of een film in de bioscoop gaat draaien of niet ?
Wijlen Theo van Gogh maakte zich erg boos over de macht van grote bioscoop ketens. als Pathé en de film distributeurs.. Samen bepalen zij voor een groot deel welke films in de Nederlandse zalen draaien. Soms sloegen ze de films van van Gogh over. Hoe werkt het ? Grote internationale ( vaak Amerikaanse) block-busters komen in elk geval in de Nederlandse bioscopen. Die worden door grote distributeurs als UiP, RVC en Buena Vista naar Nederland gehaald en zijn aantrekkelijk voor bioscopen om op primetime te vertonen. Soms zit aan een "grote" film de verplichting vast om ook een mindere film af te nemen. Voor kleinere films uit Europa en andere "B-landen" is het knokken geblazen om vertoond te worden. Ze zijn afhankelijk van kleinere lokale distributeurs als Cinemien of A-Film en komen niet zelden terecht in kleinere bioscopen en filmhuizen. De Duitse film Das Leben der Anderen (2006), gedistribueerd door Cinemien, was een onverwacht succes in de Nederlandse bioscopen. Met honderd-duizend bezoekers bewijst deze film dat ook producties die niet uit Hollywood komen, succesvol kunnen zijn.
Waar komen nagels vandaan ?? Nagels zijn nodig om de extreem gevoelige vingertoppen te beschermen. Zonder nagels zouden deze te veel te lijden hebben van stoten en botsen. Een nagel ontstaat in de "matrix". daar waar de nagel iets doorloopt onder onze huid. In de matrix zitten cellen die zich voortdurend vermenigvuldigen. Nagelcellen maken keratine aan, een stof die binnenin de cel wordt opgeslagen. Hoe voller de cel met keratine raakt, hoe minder actief deze wordt. Dat gaat net zolang door tot de cel afsterft. Jonge, nieuwe matrixcellen duwen de dode nagelcellen naar voren. Op die manier "groeit"de nagel. Nagels groeien zo'n 3 millimeter per maand. Voor de afstand van matrix tot nagelrand hebben ze dan ook ongeveer een half jaar nodig.
Waarom is de maan de ene keer wit en de andere keer geel-oranje ? Dat heeft niets met de maan te maken, maar alles met de aarde. Vocht, stof en gassen die door fabrieken, de natuur en vulkanen in de atmosfeer worden uitgestoten, hebben allemaal hun effect op hoe we de maan zien. Dan is er nog de hoek waaronder we naar de maan kijken. De maan aan de horizon lijkt geler van kleur dan de maan hoog aan de hemel. Dat heeft te maken met de breking van het licht door de atmosfeer. Hoe langer het licht onderweg is, hoe geler de maan lijkt. Hetzelfde fenomeen veroorzaakt oranje zonsondergangen. Het meest opmerkelijk is maanlicht in een gebied waar bosbranden of een vulkaanuitbarsting zijn geweest. Door de zwavel lijkt de maan dan blauwer.
Groeien groene en zwarte olijven an aparte bomen ?
NEE. Het verschil komt door de rijpheid. Groene olijven zijn onrijp geplukt en rijpen daarna niet verder. Ze hebben harder vruchtvlees en vaak een bittere smaak. Rijpe olijven zijn donkerbruin. Ze worden na het plukken zwart door de inwerking van zuurstof. Ze bevatten meer olie dan groene olijven en ze hebben een zachtere smaak. Er zijn ruim 900 soorten olijfbomen. En die brengen allemaal een eigen type olijf voort.
Hoe groot is de kans dat een vrouw zwanger raakt na eenmalige seks ?
Héél klein. Hoe klein is afhankelijk van allerlei factoren, leeftijd, gezondheid en het moment waarop je seks hebt. De kans dat een gezonde vrouw van onder de 30 jaar na 3 maanden geregeld onbeschermd seksueel contact zwanger raakt, is volgens grootschalig Nederlands onderzoek maar 13 procent. Na een jaar doorbikkelen is de kans op nageslacht nog steeds slechts 27 procent. Als er na drie jaar proberen nog altijd geen baby is, kun je langs gaan bij een vruchtbaarheidskliniek. Berekenen hoe groot de kans op een zwangerschap is ? Dan kun je terecht op de site van de Universiteit van Bristol .