Heeft Karel De Gucht volgens U in het verleden reeds "gesjoemeld"?
Beoordeel dit blog
APENLAND
Waar Koning Filip I regeert En het ABVV en de PS de bevolking terroriseert
08-04-2014
Karel De Gucht heeft gelogen in De Zevende Dag
Eurocommissaris Karel De Gucht ontkent dat een tussenkomst van de BBI zelf hem hielp in een fiscale zaak. 'Alle documenten die in de procedure aangewend zijn, kreeg hij via het administratief dossier', aldus zijn advocaten. Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez wil tegen volgende week duidelijkheid.
De grote baas van de Federale Overheidsdienst Financiën, Hans D'hondt, beval dinsdag de opstart van een intern onderzoek naar tussenkomsten van BBI-directeur Frank Philipsen in het dossier-De Gucht. De Tijd onthulde dit weekend dat De Gucht drie brieven had gestuurd naar de BBI. De Gucht ontkende dat het om intimidatie ging. Hij zei ook op de brieven nooit antwoorden te hebben gekregen.
Maar dinsdag raakte in deze krant bekend dat de BBI-topman een vertrouwelijke mail doorspeelde aan De Gucht, komende van de Gentse BBI-directeur Karel Anthonissen. Mogelijk is Philipsen, voormalig kabinetschef van de blauwe staatssecretaris Hervé Jamar (MR), met die tussenkomst zijn boekje te buiten gegaan. Het hoofdbestuur van Financiën was niet op de hoogte en vraagt een onderzoek.
De Gucht ontkent met klem via zijn advocaten dat er een tussenkomst was. 'Het is manifest onjuist dat de heer Philipsen welkdanig document van het dossier heeft overgemaakt onze cliënten', aldus advocaten Victor Dauginet en Bruno Cardoen. De advocaten noemen het voorts 'normaal' dat De Gucht 'zich richt tot de superieuren van een ambtenaar die geen verderer garanties kan bieden voor een eerlijke behandeling van het dossier'. Ze doelen daarmee naar de rol van de Gentse BBI-directeur Karel Anthonissen.
Staatssecretaris John Crombez (sp.a) vraagt van zijn kant volledige klaarheid tegen volgende week. 'Het is te betreuren dat Europees Commissaris De Gucht onwaarheden vertelt', aldus Crombez aan een ploeg van VRT. Volgens Crombez heeft hij Financiën gevraagd tegen volgende week met de nodige informatie te komen - 'met mogelijke gevolgen'
Hoewel Europees commissaris Karel De Gucht (Open Vld) dit weekend o.a. in de Zevende Dag ontkende dat hij ooit een antwoord heeft gekregen op de drie brieven die hij naar de top van de Bijzondere Belastingsinspectie stuurde, blijkt dat nu wel het geval te zijn. Dat onthult de krant De Tijd vandaag.
De Tijd pakte dit weekend uit met drie brieven die De Gucht naar Frank Philipsen, de baas van de BBI, had gestuurd met daarin de eis om de Gentse BBI-directeur Karel Anthonissen van het onderzoek tegen hem te halen. De Gucht bevestigde dat hij de brieven had geschreven door te zeggen dat ook hij "het recht heeft om zich kwaad te maken". De Gucht voegde er ook aan toe dat hij nooit een antwoord gehad op de brieven.
Maar dezelfde krant pakt vandaag uit met een vierde brief aan Philipsen, waaruit moet blijken dat zijn vraag een positief gevolg had gekregen, onder andere telefonisch. "Aansluitend op ons telefonisch onderhoud en uw mondelinge toezegging dit stuk, dat essentieel is voor het administratief dossier, aan mij te zullen overmaken, wil ik u vriendelijk doch dringend verzoeken kwestieus document aan mij over te maken", zo schrijft De Gucht.
"Dolksteek" Na de brief stuurde Philipsen het gevraagde, interne, document door naar het privé-mailadres van De Gucht. Wanneer Anthonissen dat ontdekt, reageert hij misnoegd op het gebrek aan interne steun van zijn baas. "Een dolksteek", zo omschrijft hij het manoeuvre.
De Gucht kreeg met behulp van Philipsen ook een intern document in handen dat hem hielp te procederen tegen de BBI zelf. En ook de drie eerdere brieven blijken nu niet in dovemansoren te zijn gevallen. Hoewel Philipsen in het begin zijn gewestelijk directeur Anthonissen nog steunde, zou hij na de brieven telkens een interne nota geschreven hebben om Anthonissen van het dossier te halen. Maar die weigerde altijd.
Uiteindelijk besliste het Gentse hof van beroep dat Anthonissen onpartijdig was, maar dat er te weinig aanwijzingen waren om het onderzoek naar De Gucht verder te zetten. Anthonissen kreeg wel een tuchtsanctie van Philipsen omdat hij was blijven weigeren het dossier af te staan.
zo 06/04/2014 - 11:50 Daan Bauwens, Charlotte Van Driessche, Roel Peters Tijdens het groot debat van De Tijd zei N-VA-Bart De Wever dat wij nu 9 procent van ons bruto binnenlands product belastingen op kapitaal heffen. "Daarmee zijn we het zesde land in Europa. Boven Frankrijk, boven Nederland, de gidslanden wat dat betreft, waar vermogensbelasting bestaat. Wij heffen al meer.”
VRT-journalist Ivan De Vader daarentegen ziet België helemaal onderaan de lijst bengelen. "Juist is juist" heet zijn rubriek in de Zevende Dag, maar in praktijk gebruikt deze verguisde journalist deze item om keer op keer een politiek statement te maken. Normaal gezien mogen journalisten niet aan politiek doen. Hun ethiek verbiedt dat. Maar Ivan De Vadder is al jaren een buitenbeentje. Memorabel was ooit zijn optreden tbij Yves Leterme in De Zevende Dag. Omdat Leterme hem niet de antwoorden gaf die hij verhoopte, brak hij opeens het interview af en liep boos weg. Nadien trachtte de nationale omroep de brokken te lijmen. Op een stalinistische manier werd het interview verkapt, alsof het lang aansleepte, hetgeen überhaupt niet het geval was. Het was een zielig schouwspel waarbij De Vadder afging als een gieter. Ofschoon de publieke omroep De Vadder officieel steunde, mocht Yves Leterme de volgende dag in Terzake alles rustig komen uitleggen bij de minzame Kathleen Cools.
Maar De Vadder kan het zich niet laten. Hij is zo links dat CD&V in zijn ogen rechts is. Hij haat de Vlaamse Christendemocraten en voor de gevoelens hij koestert voor het NVA en het Vlaams Belang bestaan er geen woorden meer.
Ofschoon Bart De Wever grotendeels gelijk had met zijn stelling dat België op de zesde plaats staat qua inkomsten uit kapitaal, heeft De Vadder en zijn entourage zich kapot gezocht om de NVA-voorzitter onderuit te halen.
Met een totaal onbegrijpelijke redenering tracht hij de kijkers te overtuigen dat er toch nog VEEL ruimte is om de belastingen op kapitaal te verhogen. Veel cijfermateriaal is er niet voorhanden. Dan maar wat inproviseren. Hieronder vindt U zijn belachelijke uiteenzetting:
"“Belasting op kapitaal” is niet hetzelfde als “vermogensbelasting”. Een vermogensbelasting is een belasting op het totale vermogen van een gezin. In België bestaat momenteel geen vermogensbelasting, maar verschillende partijen stellen wel voor om zo’n belasting in te voeren.
Bart De Wever heeft het op het groot debat over de “belastingen op kapitaal”. Dit is geen belasting op het kapitaal zelf, maar op de inkomsten van dat kapitaal.
Wat zijn inkomsten uit kapitaal? Onder meer winsten van bedrijven, inkomsten van zelfstandigen, dividenden en intresten, onroerende en roerende heffing, successierechten en registratierechten. Elk van deze zaken wordt in ons land belast. Dit is waar Bart De Wever het over heeft.
Volgens De Wever is België “met 9 procent van ons bruto binnenlands product” het “zesde land in Europa”. Voor wat belastingen op kapitaal betreft, zouden we boven Frankrijk en Nederland staan. Enig speurwerk wijst uit waar De Wever zijn cijfers vandaan haalt: de publicatie “Taxation trends” van de Europese Commissie. Voor elke lidstaat van de EU geeft de studie de verhouding weer tussen de binnengekomen belastingen en het bruto binnenlands product (bbp). Wanneer we de cijfers voor België opzoeken, vinden we het volgende terug:
Bron: Europese Commissie: Taxation trends (2013), cijfers voor 2011
Het cijfer dat Bart De Wever gebruikt om zijn stelling te onderbouwen, blijkt te kloppen. Belastingen op kapitaal brachten in 2011 34,2 miljard euro op, of 9,2 procent van het bbp. Wanneer we kijken naar de rangschikking van landen waar de verhouding van de belastinginkomsten uit kapitaal tegenover het bbp het grootst is, komen we het volgende te weten:
Bron: Europese Commissie: Taxation trends (2013), cijfers voor 2011
België staat op plaats 6 in Europa. Nederland staat niet in de lijst. We staan dus hoger dan Nederland, zoals De Wever had aangehaald. In tegenstelling tot wat hij op het debat verkondigt , scoren we wel lager dan Frankrijk."
En dan gaat Ivan De Vadder helemaal uit de bocht:
"Wanneer we de bovenstaande tabel echter iets langer bekijken, merken we iets vreemd op. Volgens de lijst die Bart De Wever gebruikt, is Luxemburg het land met de hoogste belastingen op kapitaal. Hier voelt iets niet juist aan.
Belastingdruk berekenen
We keren even terug naar de uitspraak van Bart De Wever op het groot debat van De Tijd: “Wij heffen nu 9 procent van ons bruto binnenlands product belastingen op kapitaal.” Met andere woorden: Bart De Wever vergelijkt de binnengekomen belastingen op kapitaal met het bbp.
We kunnen ons de vraag stellen: heeft dit wel zin? Zegt dit iets over hoe zwaar kapitaal in werkelijkheid belast wordt? Zou het niet beter zijn om de belastingen uit kapitaal te vergelijken met de totale inkomsten uit kapitaal? De belastingdruk op arbeid wordt toch ook berekend door de geïnde belastingen te vergelijken met de totale loonmassa, en niet het bbp? Het heeft weinig zin om te vergelijken met het bbp als je iets wil zeggen over de belastingdruk.
Deze vaststelling wordt ondersteund door een verklaring van de Nationale Bank in 2010. “De omvang van de heffingen op het vermogen en op de inkomens uit vermogen in verhouding tot het BBP is geen relevant gegeven voor het niveau van de heffingstarieven in een bepaald land”, stond te lezen in de publicatie. Met andere woorden: belastingdruk kan niet bepaald worden door belastinginkomsten te vergelijken met het bbp.
We kunnen echter niet voorbij aan het feit dat we nog steeds op de zesde plaats staan in de Europese ranglijst. De belastinginkomsten uit kapitaal in ons land zijn dus hoog. Dat ligt echter niet noodzakelijk aan een hoge belastingdruk op kapitaal. Het zou even goed kunnen dat er binnen onze landsgrenzen bijzonder veel winsten op kapitaal gemaakt worden. Daarvoor heb je veel kapitaal nodig. Indien dit het geval is, zou ook een eerder laag belastingtarief op kapitaal hoge inkomsten genereren.
We hebben dus nood aan een schatting van het aanwezige kapitaal of financiële vermogen in ons land. In België is het echter bijzonder moeilijk om aan deze informatie te geraken. Er heerst stilzwijgen over het eigen vermogen. Nederland is anders: er wordt jaarlijks een vermogensstaat opgemaakt van alle gezinnen. De enige informatie over gezinsvermogens in België is terug te vinden in twee recente publicaties: “Global Wealth Report” van vermogensbeheerder Allianz uit 2012 en een rapport met dezelfde naam, gepubliceerd in 2013 door vermogensbeheerder Crédit Suisse.
Wat blijkt uit deze rapporten? Ons land beschikt over bijzonder veel kapitaal. De gezinnen in ons land hebben een totaal nettovermogen van 1.882 miljard euro. Wanneer we het financiëel nettovermogen per inwoner bekijken, blijken we het rijkste land te zijn van de EU. Wereldwijd staan we op plaats 4. We laten enkel Zwitserland, de Verenigde Staten en Japan voorgaan.
Voor wat ons financieel nettovermogen betreft, zijn we dus het rijkste land van de Europese Unie. Hoeveel belastingen betalen we op ons kapitaal? De meest recente cijfers vinden we in een recente studie, gepubliceerd bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In die studie vinden we het effectieve belastingtarief van de 4 belangrijkste vormen van belasting op kapitaal: belasting op dividenden, interestbelastingen, belasting op meerwaarde op aandelen en belasting op meerwaarde op eigendom.
Wanneer we de cijfers voor België opzoeken, komen we het volgende te weten:
Bron: OECD Taxation Working Paper No. 19 (2013)
Waar situeert ons land zich als we gaan kijken naar de lasten op kapitaal tegenover de totale inkomsten uit kapitaal? Op de lijst van 34 OESO-landen prijkt België op plaats 29 qua lasten op dividenden, plaats 20 voor interesten, plaats 20 voor lasten op meerwaarde van de eigendom en ten slotte een allerlaatste plaats voor meerwaarde op aandelen."
Tot zover de eigen statistische en economische interpretatie van Ivan De Vadder. En dan komen zijn politieke statements:
"Met andere woorden: voor wat belastingdruk op kapitaal betreft, bengelt België internationaal gezien aan de staart.
Conclusie: als we de geïnde belasting uit kapitaal vergelijken met het bbp, staat ons land inderdaad met 9,2 procent op de zesde plaats in Europa. Maar bij een vergelijking tussen de geïnde belastingen op kapitaal en het totale inkomen uit kapitaal in het hele land, blijkt dat België helemaal onderaan de lijst bengelt."
Door deze conclusie geeft De Vadder duidelijk aan dat zijn zogezegde objectieve interpretatie helemaal niet neutraal is. Immers, volgens Ivan De Vadder bengelt een land helemaal achteraan als het op de 20e plaats van 34 staat. Volgens mijn wiskundige kennis, staat zo'n land in het midden!!! Een land dat achteraan zou bengelen zou bij de laatste 5 staan.
Natuurlijk dat de belastingsdruk in dit land gigantisch hoog is. Jaar na jaar verschijnen internationale publicaties die keer op keer onderlijnen dat wij de tweede hoogste belastingsdruk van de wereld hebben. Daar kan de verschrikkelijke De Vadder niet om heen. Dat soort van publicaties gebruikt hij natuurlijk niet. Hij pikt er hier en daar cijfers uit die hem goed uitkomen.
Alle gekheid op een stokje. Indien we mensen à la De Vadder zouden volgen, zou de belastingsdruk nog toenemen en zouden wij zonder enige twijfel het zwaarst belaste land ter wereld zijn. Trop is natuurlijk teveel. Maar dat is natuurlijk zeer moeilijk uit te leggen aan een staatsambtenaar die een statuut heeft dat nergens ter wereld zijn gelijke heeft. Misschien dat De Vadder dat eens dient te vergelijken in zijn volgende aflevering van "juist is juist" in de Zevende Dag
Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD).
GENT - Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) heeft in drie brieven geprobeerd het hoofd van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), Frank Philipsen, onder druk te zetten om op te treden in zijn belastingdossier. Dat schrijft De Tijd.
De drie brieven werden publiek gemaakt door de Gentse directeur van de Bijzondere Belastinginspectie, Karel Anthonissen. Anthonissen kreeg de brieven gericht aan zijn baas in bezit in het kader van de openbaarheid van bestuur. De Bijzondere Belastinginspectie van Gent ligt al sinds 2009 overhoop met eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht.
In december 2013 oordeelde het Gentse hof van beroep dat de BBI over te weinig munitie beschikte om de bankrekeningen van Karel De Gucht te mogen inkijken. Hiermee verviel ook meteen de vaststelling van fraude aan het adres van de eurocommissaris.
Het is nu aan Frank Philipsen, de topman van de BBI, of er cassatieberoep wordt aangetekend tegen het arrest van het Gentse hof van Beroep.
Iedereen die Karel De Gucht persoonlijk kent, beweert dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Oud-partijgenoten zoals Hugo Coveliers en Jean-Marie De decker omschrijven Karel De Gucht als een duistere figuur met vele geheimen. Zeker op financieel vlak zou er veel te zeggen zijn over de handel en wandel van de De Gucht-clan. Dedecker beweert dat er onder andere vanalles fout liep bij de transacties van overheidsgebouwen en Hugo Coveliers vergeleek hem in het verleden al met een Albanese maffiafiguur. Voor sommige insiders is het slechts een kwestie van tijd. Vroeg of laat komen een aantal schandalen in de openbaarheid.
De brieven van De Gucht gericht aan Philipsen, waar de Gentse BBI-directeur Karel Anthonissen nu mee in de openbaarheid treedt, zorgen natuurlijk voor extra druk op de ketel.
De brieven werden geschreven tussen eind 2012 en midden 2013, dus toen het conflict tussen de Europees commissaris en de Gentse BBI in alle hevigheid losbarstte. De Gucht ondertekende zijn brieven als ‘minister van staat’ en niet als ‘Europees commissaris’.
‘Bedreigd’
De toon van de brieven laat weinig aan de verbeelding over. De Gentse BBI-directeur Karel Anthonissen moet van het dossier worden gehaald en het is aan Philipsen om dat in orde te brengen. Ondermeer de opiniestukken uit de pen van Anthonissen in het extreemrechtse blad ’t Scheldt en op een extreemlinkse site, komen aan bod in de brieven. Volgens De Gucht draagt Anthonissen dan ook de zweem van partijdigheid met zich mee, iets wat het Gentse hof van beroep in zijn arrest later ontkrachtte.
Het is totaal onbegrijpelijk dat men in regeringskringen De Gucht blijft steunen
De Gucht vraagt in een latere brief ook nog om de bevestiging van Anthonissen die van het dossier gehaald werd, om te zetten in de praktijk en stuurt aan op een minnelijke schikking in het dossier. Anthonissen werd effectief van het dossier gehaald en kreeg ook een blaam van de BBI-top omdat hij zou geweigerd hebben het dossier uit handen te geven zoals hem was bevolen.
De Gentse BBI-directeur vraagt nu aan minister van Financiën Koen Geens (CD&V) om klacht in te dienen tegen Europees commissaris De Gucht wegens smaad. Als BBI-directeur voelt Karel Anthonissen zich door De Gucht ‘bedreigd’.
‘Ik sta 100 procent achter die brieven’
Victor Dauginet, de advocaat van Karel De Gucht, was niet op de hoogte van de brieven aan het adres van BBI-baas Frank Philipsen en wenst zich van commentaar te onthouden. De Gucht zelf geeft toe aan De Tijd dat de brieven van zijn hand komen. ‘Ik sta er nog altijd 100 procent achter. (...) Ik heb er geen enkel probleem mee dat dit publiek wordt. Ik heb de brieven bewust niet ondertekend als eurocommissaris.’
Volgens De Gucht is Anthonissen zijn boekje zwaar te buiten gegaan in een onderzoek dat volgens het Gentse hof van Beroep nooit had mogen opgestart worden. ‘U weet toch dat andere BBI-directeurs afstand genomen hebben van zijn optreden in mijn dossier?’
Ofschoon Karel De Gucht al jaren in opspraak is, mocht hij recent als Europees Commissaris nog aan tafel zitten met de Amerikaanse president Obama, hetgeen meteen ook de relativiteit van de (Belgische) politiek demonstreert. Oud-Navosecretaris Willy Claes moest destijds voor minder opstappen, maar blijkbaar gelden niet voor iedereen dezelfde spelregels.
Een hoogbejaarde bewoonster van een Brussels rusthuis die vorige week in een ziekenhuis overleed, is per vergissing gecremeerd. De bedoeling was eigenlijk om het lichaam van de vrouw bij te zetten in de familiegrafkelder op het kerkhof van Bonlez (Chaumont-Gistoux). De familie van de overleden vrouw heeft een klacht ingediend, zo berichten diverse media.
De vrouw van in de negentig verbleef in een OCMW-rusthuis in Sint-Lambrechts-Woluwe, maar overleed in het ziekenhuis. De bedoeling was om de vrouw een laatste rustplaats te geven in de familiegrafkelder, waar ze naast haar man zou worden begraven.
De dochter van de vrouw had gevraagd dat het lichaam in het mortuarium van het OCMW-rusthuis zou worden bewaard, tot aan de aankomst van de begrafenisondernemer. Dinsdagavond merkte het OCMW echter dat het lichaam was verdwenen. Nadien bleek dat de familie van een andere overleden bewoner een privébegrafenisondernemer had ingeschakeld om het lichaam van hun naaste, dat eveneens in het mortuarium lag, te recupereren en te cremeren. De privéfirma heeft zich blijkbaar om een nog onbekende reden vergist van lichaam. Het lichaam van de bejaarde vrouw werd gecremeerd en de assen verstrooid.
Volgens Johan Dexters, van de Nationale Federatie van Beroepsverenigingen en Syndikale Kamers van Aannemers van Begrafenissen van België, zijn er in de afgelopen tien jaar 3 à 4 gevallen bekend in ons land waarbij overleden personen per vergissing werden gecremeerd.
De kopstukken van CD&V hebben het sociaaleconomisch verkiezingsprogramma van de partij - het '3D-plan' - overhandigd aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dat gebeurde op de vergadering van de Europese Volkspartij (EVP) in Brussel, kort voor de start van de Europese top.
Vlaams minister-president Kris Peeters, partijvoorzitter Wouter Beke, vicepremier Pieter De Crem en Europees lijsttrekker Marianne Thyssen zaten kort met Merkel samen om het plan te overlopen. De tekst is nu ook naar het Duits en het Engels vertaald en werd aan de bondskanselier overgemaakt. Later wordt het 3D-plan ook nog in het Frans omgezet.
Volgens Peeters zag Merkel dat het plan veel elementen bevat die ook in haar programma terug te vinden zijn en dat het "alles heeft om de kiezer te overtuigen". Peeters hoopt op een positief antwoord. "Als ons plan door haar en haar diensten goed wordt bevonden, ben ik tevreden", zei hij. Zelf was Merkel niet aanwezig op de persbriefing.
Analyse
Mocht NVA dit gedaan hebben, het land was te klein. Wie bedenkt nu zoiets? Waarom Merkel en bv niet de Engelse premier. Het toont aan hoe CD&V denkt over de werkelijke leiding van Europa en dat is blijkbaar niet de EU of de Raad van Ministers. Neen, dat is inderdaad de facto Duitsland. Wie had dat durven denken 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog?
Ondertussen kent ongeveer iedereen het standpunt van de EU. Rusland moet met zijn handen afblijven van Oekraïne. Europa doet nu ongeveer alles om het regime in Kiev te steunen en de eerste pesterijen tegen Rusland zijn bezig. Ook Karel De Gucht trachtte zich onlangs nog op dit thema te profileren.
Fascisten in de regering
Maar in beide "kampen" mist men de nodige nuance. Europa gedraagt zich zo pro-Oekraïne dat ze vergeten zijn dat er een fascistische partij in de nieuwe regering zit. Zonder de problematiek rond de Krim zouden ze zich nu misschien beraden over sancties tegen het extreem-rechtse regime. In België is men vlijtig met een cordon-sanitair rond extreem-rechtse partijen, maar in de internationale politiek gelden er plots andere regels...
Radio-actieve groenten importeren
En Karel De Gucht is plotseling vergeten dat de Oekraïnse landbouwproducten niet voldoen aan de Europese normen. Plots lijken we vergeten dat Tsjernobylj nog steeds radio-actieve straling afgeeft aan de landbouw...
Moordenaar in opdracht van huidige regering?
Maar wat nog erger is: Heel de discussie rond Oekraïne is ontspoord op het ogenblik dat een sluipschutter op demonstranten is beginnen schieten. Rusland vraagt een onderzoek naar deze sluipschutter. Er bestaat een massa beeldmateriaal over hem en er is het ballistisch onderzoek. Maar het huidige regime weigert dit te onderzoeken. Rusland is immers zeker van haar stuk dat het geen Rus was, noch iemand van het vorige regime. Het heeft er alle schijn van dat het huidige regime moedwillig chaos en dood heeft willen creëren om zo aan de macht te komen. Europa zwijgt voor dood over dit onderwerp.
Krimoorlog
Europa is de geschiedenis vergeten. De Krim is door de Russen veroverderd na jarenlange strijd en er woont een meerderheid Russen. In feite zou men historisch kunnen argumenteren dat de Krim niet behoort tot Oekraïne noch tot Rusland. Want de oorspronkelijke bevolking is Tataars. Zij maken nu nog een minderheid uit van de bevolking. En indien we consequent zijn zouden de Canadezen en Amerikanen hun land dan ook moeten teruggeven aan de Indianen. Dat is natuurlijk een onbegonnen zaak. De Krim werd ooit binnen de Sovjetunie door Chroetsjov aan Oekraïne geschonken omdat de Russische leider de stemmen nodig had van Oekraïne voor zijn verkiezing als secretaris van het Politbureau, de facto president van de Sovjetunie dus. Binnen de Sovjetunie maakte dat ook niet zoveel verschil uit. Natuurlijk na het uiteenvallen van de Sovjetunie kwam het verlies van de Krim zeer hard aan, zeker omdat een meerderheid van de inwoners Russisch is.
40 miljoen doden voor niets
Maar de vergetelheid van Europa is ruimer. De Europese Unie is vergeten dat de Sovjetunie zonder slag of stoot uiteen is gevallen. Rusland verloor op enkele jaren tijd gans haar invloedzone in Oost-Europa. Landen werden massaal binnen gehaald bij de EU zonder dat er rekening werd gehouden met het standpunt van Rusland.
We zijn natuurlijk al lang vergeten dat Rusland 40 miljoen doden heeft geteld na de Tweede Wereldoorlog. Een blijvende neutrale bufferzone tussen Rusland en West-Europa is vanuit Russisch oogpunt meer dan wenselijk. Maar de EU gedraagt zich als een olifant in een porseleinenwinkel. Men houdt bijna geen rekening met het Russisch standpunt en tracht gebied na gebied in te palmen en zelfs tot de NAVO te laten toetreden. Een beetje meer nuance langs de zijde van de EU zou welkom zijn.
Referendum
Het referendum wordt in Europa voorgesteld als bestaande uit EEN vraag terwijl de inwoners twee vragen krijgen voorgesteld. De Krim kan terugkeren naar Rusland als een autonoom gebied.
Gekke Russische redeneringen in de media
De Russen houden er natuurlijk ook een aantal gekke redeneringen op na. Zo menen Russische opiniemakers dat de Verenigde Staten achter de chaos zit omdat zij zo Europa trachten te verzwakken. Volgens de Russen creëert Washington bewust oorlogen in het Midden-Oosten om Europa zo op te zadelen met miljoenen vluchtelingen. De Russen denken dat de VS belang heeft met een verzwakt West-Europa. Een zeer bizarre redenering...
Conclusie
Op dit ogenblik heeft men dus vooral nood aan gezond verstand en een diplomatieke oplossing waardoor de rust terugkeert. Maar gezever à la De Gucht kunnen we op dit ogenblik missen als kiespijn.
UPDATE Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt Russische troepen ervan een dorp buiten de Krim bezet te hebben. Tientallen militairen zouden het dorp Strilkove op een smalle landstrook ten oosten van het schiereiland hebben bezet, aldus een verklaring. Voor die tijd waren Russische militairen voor zover bekend alleen op de Krim zelf aanwezig. De G8-landen zouden de recente acties van Rusland moe zijn, en zelfs pogingen ondernemen om het land eruit te gooien?
Buitenlandse Zaken liet weten zich 'het recht voor te behouden alle mogelijke middelen te gebruiken om de invasie te stoppen'. Over het conflict in de regio Cherson heerst echter nog veel onduidelijkheid: het ministerie van Defensie had eerder op zaterdag juist laten weten een Russische inval te hebben afgeslagen.
Gasinstallatie Volgens de Oekraïense grenswacht hebben de Russen verteld dat zij zijn gekomen om een gasinstallatie uit handen van terroristen te houden. Ze zouden de gasinstallatie inmiddels hebben ingenomen en bezig zijn met de aanleg van loopgraven, maar van een militaire confrontatie tussen troepen zou geen sprake zijn geweest.
Eerder zaterdag sprak Rusland in de VN-Veiligheidsraad een veto uit over een Oekraïne-resolutie. De resolutie riep landen op het referendum dat zondag op de Krim wordt gehouden, niet te erkennen. De grotendeels Russische bevolking op de Krim stemt dan over aansluiting bij Rusland. De Russen stonden met hun veto echter alleen: 13 van de 14 andere landen stemden voor de resolutie. China stemde niet.
Ontbonden Het parlement van Oekraïne heeft zaterdag het parlement van de Krim, nu nog officieel een autonoom deel van het land, als ontbonden verklaard. De daad was symbolisch bedoeld in aanloop naar het referendum. Het parlement van de Krim had het schiereiland zelf eerder al onafhankelijk van Kiev verklaard.
In Moskou zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de Russische aanwezigheid op de Krim. Hoeveel actievoerders op de been waren, is niet duidelijk. Volgens de organisatie waren er 50.000 betogers, terwijl de politie het op 3000 hield.
Ooggetuigen hadden het over zo'n 30.000 mensen, onder wie leden van punkband Pussy Riot en de vroegere vicepremier Boris Nemtsov. Een andere, kleinere groep demonstranten ging juist de straat op uit steun voor het beleid van de Russische president Vladimir Poetin. (lees hieronder verder)
"G8-landen willen van Rusland af" Zeven van de acht landen die lid zijn van de G8 willen Rusland (de achtste staat) uit het overlegorgaan zetten. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel op gezag van bronnen binnen de Duitse regering. De landen zouden zelfs al voorbereidingen treffen om Rusland weg te sturen vanwege diens rol in de crisis op de Krim.
Volgens de bronnen is het forum op zoek naar een alternatieve locatie voor de G8-top die vooralsnog in juni in het Russische Sotsji wordt gehouden. De zeven regeringsleiders zouden elkaar bijvoorbeeld in Londen willen ontmoeten. Ook een voor april geplande Duits-Russische bijeenkomst zou op losse schroeven staan.
De club van acht belangrijke industrielanden komt jaarlijks samen over wereldwijde thema's als economie en veiligheid te bespreken. Naast Rusland en Duitsland zijn ook Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Italië en Canada lid.
Het moest zolang mogelijk geheim blijven om maximaal effect te bereiken. Maar nu 'doelwit' Johan Vande Lanotte (sp.a) het verklapt heeft, mag iedereen het weten: oud-spoorbaas en bij velen verguisde Marc Descheemaecker heeft een boek klaar waarin hij de rekening maakt van zijn gedwongen afscheid bij de NMBS. Het boek, 'Dwarsligger', verschijnt dinsdag al.
Blijkbaar vrezen sommigen dat de sp.a ook na 25 mei weer iets te zeggen zal hebben
Johan Vande Lanotte, sp.a-vicepremier
Uitgeverij Van Halewyck verbergt niet dat de publicatie zo lang mogelijk stil gehouden moest worden. "Een beetje verrassing in het leven kan geen kwaad", lacht uitgeefster Lut Raymaekers. Het boek van Descheemaecker stond niet in de voorjaarsaanbieding die de uitgever eerder rondstuurde. Dat doet vermoeden dat het boek als een bommetje in de lopende kiescampagne moet landen.
De flaptekst bevestigt die gedachte. Descheemaecker belooft er het hele verhaal van zijn periode bij het spoor te vertellen. Maar toch ook: "Wie neemt de beslissingen nu precies bij de NMBS? Waarom mocht Descheemaecker niet gedelegeerd bestuurder van de NMBS blijven? Waarom leidde dat tot zo'n opvolgingscircus?" Zelf wil de auteur nog geen verdere commentaar geven.
Descheemaecker is zelf geen onbesproken blad. Zijn benoeming was nog een politieke aanstelling van de gevallen open VLD-er Marc Verwilghen en toen diens ster aan de hemel taande, verloor Descheemaecker ook veel van zijn "gewicht".
Op televisie verkondigde Descheemaecker natuurlijk stoer dat het zijn houding was en zijn strategie die hem parten speelde, maar in Brussel weet iedereen waarom Descheemaecker de laan werd uitgestuurd. De Vlaamse liberalen waren electoraal zodanig afgezwakt, dat ze hem wel moesten opofferen. Het is maar de vraag of Marc Descheemaecker de eerlijkheid zal hebben dit in zijn boek toe te geven.
Sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte, die de herbenoeming van Descheemaecker persoonlijk blokkeerde, weet dus waaraan zich te verwachten. "Het zal de sp.a procenten kosten", citeert Vande Lanotte in Knack een dreigement dat Descheemaecker zou geuit hebben over zijn boek. Hij vervolgt: "Dat is dus chantage. Blijkbaar vrezen sommigen dat de sp.a ook na 25 mei weer iets te zeggen zal hebben. Anders zouden ze niet zoveel boekskes over mij volschrijven."
Als een rancuneuze jongen rekent Descheemaecker nu af met de politiek. Nochtans heeft hij zijn carrière grotendeels via diezelfde politiek kunnen uitbouwen. Maar in tegenstelling tot zovele collega-managers weigert hij de consequentie onder ogen te zien van verkeerde politieke keuzes uit het verleden.
Het boek wordt dus een zielige bedoening van een "pot die ketel verwijt dat hij zwart ziet." Het lijkt erop dat twee gehavende figuren nu met elkaar afrekenen, terwijl wij als toeschouwer mogen toekijken. Arm Vlaanderen!
Eerder verscheen al bij dezelfde uitgever 'De Keizer van Oostende' over Vande Lanottes activiteiten in de badstad.
In een interview in Knack reageert sp.a-minister Johan Vande Lanotte op de vele beschuldigingen die hem al lang achtervolgen. "Het is de logica zelf dat ik onder vuur lig", zegt hij. "Maar mijn werk is belangrijk, niet mijn goede naam."
Vande Lanotte blikt in het interview ook kort vooruit op de verkiezingen. "Het zal op 25 mei gaan over de vraag of er nog socialisten in de regering zitten of niet", zegt hij. "Want als de N-VA straks de dominante kracht wordt, krijg je een rechtse regering zonder socialisten."
"Maar blijkbaar vrezen sommigen toch dat de sp.a ook na 25 mei weer iets te zeggen zal hebben", klinkt het nog. "Anders zouden ze zoveel 'boekskes' over mij niet volschrijven."
Dat hij zo vaak onder vuur wordt genomen, deert Vande Lanotte niet, zegt hij in Knack. "In 2000 behaalden we met de sp.a de absolute meerderheid in Oostende. Zes jaar lang probeerde de oppositie ons op alle manieren te pakken. Het resultaat: in 2006 werd onze absolute meerderheid alleen maar groter. Wat via de verkiezingen niet lukte, de sp.a uit het bestuur krijgen, probeert men nu op een andere manier."
Electrawinds Over de heisa rond de cumul van zijn ministerschap en zijn activiteiten bij Electrawinds zegt hij het volgende: "Ik heb altijd openlijk gecommuniceerd. Ik heb publiek aangekondigd dat ik opnieuw consultant was van Electrawinds. Dat heeft geduurd van na de verkiezingen van 2010 tot ik minister werd in 2011. Toen is alles definitief gestopt. Maar tegen geruchten en beeldvorming kan men toch niet op. Dit land kan niet goed om met een politicus die in de privé werkt. Elders juicht men dat toe; in Vlaanderen ligt dat lastig."
Ook in het boek 'De Keizer van Oostende' wordt Vande Lanotte bekritiseerd. "En het is nog niet gedaan, want er gaat nog een boekje van Marc Descheemaecker verschijnen", zegt hij. "Op 4 juli 2013 bevond Europarlementslid Saïd El Khadraoui zich als rapporteur van de Commissie Infrastructuur van het Europees Parlement in Wenen. Samen met de toenmalige ceo's van de NMBS zat hij op de bus naar het Sofitelhotel. Tijdens die rit begon Marc Descheemaecker tegen El Khadraoui over zijn eigen herbenoeming bij de NMBS. 'Anders ga ik in april 2014 een boek schrijven tegen de sp.a.', zei hij. Hij heeft er zelfs aan toegevoegd: 'Het zal de sp.a procenten kosten.' Dat is dus chantage."
De peperdure NH-90-helikopters die Defensie heeft aangeschaft als vervangers van de Sea King, zorgen in het Nederlandse leger voor problemen. 'We zullen extra waakzaam zijn', reageert minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) in 'De Ochtend' op Radio 1.
België kocht voor 300 miljoen euro acht NH-90 helikopters, een transporttoestel waarvoor de Navo koos en dat diverse landen al gebruiken. Vier helikopters dienen voor transport over land en vier moeten de Sea Kings vervangen die vanuit Koksijde reddingsoperaties op zee uitvoeren. Twee landtoestellen zijn al in gebruik, maar de ene marineversie die al werd geleverd zit nog altijd in de testfase. Veel zee heeft die nog niet gezien.
Dat is wel anders bij onze noorderburen. Zij voerden er al operaties mee uit, onder meer voor de kust van Somalië. En de moeilijkheden met de heli’s stapelen zich op. Ze zijn log en zwaar en kunnen niet zoveel lading meenemen, maken een hels lawaai en hebben snel onderhoud nodig.
Maar de Nederlanders stonden deze week perplex toen bleek dat de NH-90’s niet goed tegen zeezout kunnen. Blijkbaar veroorzaakt het zout roestvorming. Opvallend detail: de NH-90 wordt gebouwd door een zusterbedrijf van AnsaldoBreda, de producent van de Fyra.
'Geen indicaties van problemen'
Volgens het kabinet van Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) kreeg Nederland de oude versie van de NH-90. Ondertussen zijn de kinderziektes eruit gehaald en wij kregen de jongste versie, klinkt het. Op dit moment zijn er volgens de minister geen 'indicaties' van problemen.
'Als er problemen zouden opduiken, dan zullen we maatregelen nemen', zegt De Crem, die ervan overtuigd is dat het contract een oplossing zal bieden bij mogelijke problemen. Hij belooft extra waakzaamheid en dat het dossier in alle transparantie zal verlopen.
De minister wijst er ten slotte op dat het om een beslissing van de paarse regering-Verhofstadt II ging. 'Zoals altijd ben ik een loyale uitvoerder van beslissingen die voor mij zijn genomen', verklaart hij in De Ochtend.
De beperking van de inschakelingsuitkering was "een verstandige beslissing". Zo heeft sp.a-voorzitter Bruno Tobback vandaag in het VRT-radioprogramma 'De Ochtend' gereageerd op het pleidooi van de Franstalige socialisten om die hervorming te herbekijken.
Deze week voerden de vakbonden nog actie tegen de beslissing van de regering om de inschakelingsuitkering in de tijd te beperken. De PS wil de maatregel na de verkiezingen herbekijken. Tobback noemde de hervorming vandaag "een verstandige beslissing". Wel wil hij een oplossing zoeken voor een aantal "sociaal ongewenste effecten" van de hervorming, bijvoorbeeld voor alleenstaande moeders met versnipperde jobs.
Rijkentaks Tobback loopt ook niet warm voor een rijkentaks zoals de PS die bepleit. Wel wil hij net als de Franstalige socialisten de strijd tegen fiscale fraude blijven voeren en inkomsten uit kapitaal sterker belasten. Met de gestage opheffing van het bankgeheim bijvoorbeeld zouden winsten uit buitenlandse beleggingen weer zichtbaarder moeten worden, meent hij.
Ook de sp.a-voorzitter heeft de indruk dat de partij van premier Elio Di Rupo met haar verkiezingsprogramma haar linkerflank wil afschermen tegen de opkomst van de PVDA in Wallonië. In Vlaanderen komt die partij volgens Tobback electoraal niet echt van de grond.
Fantastisch werk Tobback is overigens niet gefrustreerd over het palmares van de regering-Di Rupo, die ervoor gezorgd heeft dat België "niet enkel op de FIFA-ranking" hoger genoteerd staat dan de meeste buurlanden. "Ik ben één van de enigen die zegt dat de regering fantastisch werk heeft neergezet".
Minder enthousiast klonk Tobback over Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) en diens optreden in het debat over het tekort aan sociale woonleningen. Tobback vindt het "een eigenaardige redenering" dat minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) "dat maar met haar centjes moet oplossen". "Dit is een gezamenlijk probleem van de regering, een maatschappelijk probleem in Vlaanderen", zo nam hij de "verkokering" in de Vlaamse regering op de korrel.
"De PS stelt met haar plan voor een fiscale hervorming de keuze op scherp. Vlaanderen zal te maken krijgen met het PS-model met meer belastingen en de sluipende dood van het sociaal stelsel, of met het N-VA-model met minder belastingen en meer ruimte voor de economie", zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een reactie op het verkiezingsprogramma van de Franse socialisten. "Dat de PS niets voorstelt om de loonkostenhandicap te verhelpen is het meest asociale beleid dat er is."
"Het lijkt er sterk op dat de PS wat nog rest van onze competitiviteit vakkundig de nek wil omwringen", analyseert De Wever het plan van de Franstalige socialisten. Hij laakt het feit dat er "amper of geen aandacht is voor besparingen, wel des te meer voor extra belastingen" en het "tomeloze gebrek aan ambitie om de uitgaven te verlagen".
In haar plan schuift de PS een nieuwe belasting op vermogens boven de 1,25 miljoen euro en een hogere heffing op bepaalde financiële producten naar voren. Ze wil de strijd tegen fiscale fraude opvoeren en de notionele intrestaftrek afschaffen ten voordele van een lastenverlaging voor kmo's. Op die manier moeten meer jobs gecreëerd kunnen worden en zal 70 procent van de werknemers zijn koopkracht verhoogd zien, legde voorzitter Paul Magnette uit.
Asociaal "De PS is socialistische luchtkastelen aan het bouwen", gaat De Wever voort met zijn kritiek. "De Vlaamse middenklasse moet het ergste vrezen. Wie werkt, spaart of onderneemt, zal een volgende belastingtsunami over zich heen krijgen."
Dat de Franstalige socialisten niets voorstellen om de loonkostenhandicap te verhelpen, zegt de N-VA-voorzitter, "is het meest asociale beleid dat er is".
Volgens Bart De Wever is het nu aan Open Vld en CD&V, de twee Vlaamse partijen in de regering-Di Rupo, om duidelijk te maken of ze voor het N-VA- of het PS-model kiezen. "In hun verkiezingsprogramma's beloven ze een N-VA-beleid van lastenverlagingen. Wel, CD&V en Open Vld mogen eens uitleggen hoe zij dat denken door te voeren met deze PS."
"Als we niet verder handelen, dan zal onze industrie verdwijnen. En met die industrie ook onze welvaart." Dat zei Vlaams minister-president Kris Peeters aan het slot van de Nieuw Industrieel Ondernemen Happening in de Antwerpse Waagnatie, waar gisteren en vandaag achthonderd ondernemers, ceo's en leden van het middenveld debatteerden over innovatie in Vlaanderen.
"Ook de volgende regering zal moeten kiezen voor het Nieuw Industrieel Ondernemen als het wil kiezen voor de welvaart van Vlaanderen", sprak de minister-president in Antwerpen. "Want de industrie blijft de grootste innovator. Het blijft de grootste exporteur. En het blijft de belangrijkste hefboom voor de jobs van morgen."
Gisteren, tijdens de 'managersavond' van het evenement, verklaarde Peeters dat we op zoek moeten naar de 'lopende band van deze tijd'. "De globalisering en de economische crisis hebben iedereen duidelijk gemaakt dat het productiviteitsgeloof nu finaal achterhaald is. De wereld van 2014 lijkt in niets nog op die van 1913", zei hij in een verwijzing naar de innovatie van Henry Ford. "Als we onze industrie willen behouden en versterken in deze 21ste eeuw, dan moeten we dus op zoek naar nieuwe antwoorden op de nieuwe uitdagingen. Dan moeten we op zoek naar de lopende band van deze tijd." Peeters maakt zich sterk dat Vlaanderen daarin momenteel voorop loopt: "Heel Europa kopieert vandaag de oplossingen die wij naar voren schuiven. En met reden."
Tijdens het evenement vond ook een jobbeurs plaats. Daar werden 600 vacatures en stageplaatsen in de innovatieve industrie voorgesteld aan 750 geïnteresseerden.
Bij de NMBS zijn sinds 2009 voor 225 miljoen euro 'onverklaarbare schulden' gemaakt. Dat blijkt uit een nota die vrijdag is besproken op het auditcomité van het spoorbedrijf, schrijft De Tijd vandaag.
Volgens een eerste onderzoek zijn de rekeningen jarenlang opgesmukt. Ook werden achterstallige vorderingen, zoals onbetaalde boetes van reizigers, systematisch te hoog ingeschat. Door die inkomsten kunstmatig op te blazen zijn volgens NMBS-kringen de resultaten sinds 2009 voor 123 miljoen euro opgesmukt.
Daarnaast is het zoeken naar een verklaring voor een gecumuleerde schuld van 102 miljoen euro. Voor 2013 gaat het om 38 miljoen euro onverklaarbare schulden. het auditcomité gaf de bedrijfsrevisoren de opdracht de zaak uit te zoeken.
Tomorrow's D-Day for tax filers across the United Sates. While its easy to bemoan your tax rate, especially if you owe money to Uncle Sam, the United States actually has a relatively low personal tax rate compared with other countries.
Last October, accounting firm KPMG put together a study of the countries with the world's highest tax rates on personal income. Not surprisingly, Europe was among the most-taxed regions. Western Europe led all world regions with a 46.1% tax rate on personal incomes. By contrast, North America stood at 27.7%.
Also, while the top income-tax bracket for America is jumping to 39.6% this year, it stands neck-and-neck with Spain for having the world's highest income level where the highest rate of taxes takes effect.
Clearly, taxes are a matter of significant controversy. Not only do tax codes and deductions vary wildly by country, but the services a citizen receives for his or her tax dollars also differ. Services are difficult to measure in an objective manner, but KPMG tried looking beyond purely top tax rates by measuring effective taxes for people who earn both $100,000 and $300,000 per year.
Let's look which countries' citizens had the highest tax burden in 2012, and how they compare with the United States.
1. Belgium
2012 top rate of income taxes: 50%
Effective tax rate on $100,000: 47% (13.1% Social Security, 33.9% income tax)
World rank on effective tax rate of $100,000: 1
Effective tax rate on $300,000: 53.4% (13.1% Social Security, 40.3% income tax)
World rank on effective tax rate of $300,000: 2
2. Italy
2012 top rate of income taxes: 43%
Effective tax rate on $100,000: 45.2% (9.6% Social Security, 35.6% income tax)
World rank on effective tax rate of $100,000: 4
Effective tax rate on $300,000: 51.8% (10% Social Security, 41.8% income tax)
World rank on effective tax rate of $300,000: 3
3. France
2012 top rate of income taxes: 45%
Effective tax rate on $100,000: 42% (22% Social Security, 20% income tax)
World rank on effective tax rate of $100,000: 8
Effective tax rate on $300,000: 54% (20% Social Security, 34% income tax)
World rank on effective tax rate of $300,000: 1
4. Denmark
2012 top rate of income taxes: 55.4%
Effective tax rate on $100,000: 42.3% (0.2% Social Security, 42.1% income tax)
World rank on effective tax rate of $100,000: 6
Effective tax rate on $300,000: 51.5% (0.1% Social Security, 51.4% income tax)
World rank on effective tax tate of $300,000: 4
5. Greece
2012 top rate of income taxes: 45%
Effective tax rate on $100,000: 46.5% (16.5% Social Security, 30% income tax)
World rank on effective tax rate of $100,000: 2
Effective tax rate on $300,000: 45.1% (5.6% Social Security, 39.5% income tax)
World rank on effective tax rate of $300,000: 14
For comparison: The United States
2012 top rate of income taxes: 35% (rising to 39.6% in 2013)
Effective tax rate on $100,000: 26% (7.3% Social Security, 18.7% income tax)
World rank on effective tax rate of $100,000: 55
Effective tax rate on $300,000: 30.5% (3.7% Social Security, 26.8% income tax)
World rank on effective tax rate of $300,000: 53
It could be worse While Denmark makes this list as one of the highest-taxed countries, it also routinely scores rankings as the "world's happiest country" and ranks amazingly well in areas such as regulatory efficiency. Also bear in mind that income-tax rankings don't fully account for areas such as VATs and sales taxes, as well as payroll taxes levied on employers that can act as hidden taxes reducing income.
Yet if you're a last-minute filer bemoaning your tax burden in 2012, just remember: If you live in America, it could be worse.
Investing advice from The Motley Fool If you're lucky enough to be getting money back from your taxes and are looking for safe places to invest, The Motley Fool has compiled a special free report outlining our nine top dependable dividend-paying stocks. It's called "Secure Your Future With 9 Rock-Solid Dividend Stocks." You can access your copy today at no cost! Just click here.
Uit de gevangenis van Wortel is zaterdag een gedetineerde even kunnen ontsnappen door met zijn bezoekers naar buiten te wandelen. Dat meldt de nieuwsdienst van de VRT. De directie van de gevangenis bevestigt de ontsnapping en laat weten dat de man wat later kon worden opgepakt in Antwerpen. Daar zit hij inmiddels opnieuw achter de tralies.
De gedetineerde zou er tijdens het bezoekmoment in geslaagd zijn om burgerkledij aan te trekken op het toilet. Nadat hij naar buiten was gewandeld, viel zijn verdwijning al snel op. De politie trof de ontsnapte kort na de feiten aan bij zijn broer in Antwerpen. De man werd opnieuw ingerekend en voorlopig in de Antwerpse gevangenis opgesloten.
UPDATEDe uitzending van 'Alloo in de vrouwengevangenis', die gisteren volledig gewijd was aan de zelfdoding van Kim Van den Broeck (30), heeft heel wat ongenoegen veroorzaakt bij de ACOD-vakbond. "We hebben beslist om meteen actie te voeren, als Luk Alloo nog een stap in de gevangenis zet. We willen hiermee onze collega's steunen, want het personeel in de gevangenis werkt zeer professioneel en correct. De uitzending getuigde van een laag journalistiek niveau", aldus Kristof Muyters, ACOD-vakbondsafgevaardigde.
In de uitzending van gisteravond kwamen vooral de ouders van de vrouwelijke gedetineerde aan het woord. "Onze collega-cipiers kunnen niets zeggen, want er bestaat zoiets als een deontologische code en beroepsgeheim. Als Alloo de gevangenis binnenkomt, dan gaan wij naar buiten. Hij zou als criminoloog toch beter moeten weten. Het is zeer erg dat de feiten op deze manier zijn weergegeven. Mensen, die met zelfmoordplannen rondlopen, zullen het uiteindelijk toch doen. Met dit besluit willen we als ACOD aantonen dat wij achter onze collega's staan", besluit Muyters.
De ouders van de jonge drugsverslaafde vrouw, die vorig jaar in haar cel zelfmoord pleegde, maakten het verwijt dat hun dochter in de gevangenis aan haar lot zou zijn overgelaten. "Alloo kan misschien van oordeel zijn dat deze vrouw niet in de gevangenis thuishoorde, maar dat is een zaak van het gerecht", aldus nog Muyters.
Begeleiding Ook de Liga voor de Mensenrechten (LvM) laat van zich horen. "Er is dringend nood aan meer begeleiding van verslaafden in de gevangenissen." Volgens de Liga heeft het gebrek aan begeleiding en middelen "dramatische gevolgen". Uit een onderzoek naar het penitentiair drugsbeleid in de Gentse gevangenis tussen februari en april 2013 bleek dat er weinig tot geen mogelijkheden tot hulpverlening bestaan voor gedetineerden. Nochtans zijn de gedetineerden vragende partij. De LvM verwijst ook naar het succes van de Drugbehandelingskamer (DBK) in Gent, waar drugsgerelateerde criminaliteit op een meer specifieke manier wordt aangepakt. "En met succes. Bij 80 procent van de behandelde gedetineerden daalde de recidive", luidt het persbericht.
Mijn opinie
Natuurlijk dat ons gerechtelijk apparaat al jaren vierkant draait. Ons justitie is een afgeleide van onze politiek. Zogezegd is er scheiding der machten, maar iedereen weet dat raadsleden benoemd worden door de politiek. Tot zover de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. En wanneer politieke kleur belangrijker is dan de intrinstieke kwaliteit, krijgt men een slecht werkend apparaat. Niemand die er iets aan doet of zal aan doen. In feite is er in België ook nood aan een "Arabische" of "Oekraïnse lente". Telkens weer opnieuw hopen wij op een ommekeer, telkens weer opnieuw komen wij bedrogen uit. Leiders volgen elkaar op, terwijl er weinig verbetering merkbaar is.
Al meer dan 25 jaar bestaat er bij de bevolking afkeer ten opzichte van ons migratiebeleid. Maar in plaats van onze grenzen beter af te schermen, heeft men ze wagewijd open gezet. Verhofstadt zal de geschiedenisboeken ingaan als de slechtste politicus van de 20e eeuw. Hij verkocht zijn ziel aan de socialisten voor de snel-Belgwet. Dat de liberalen straks met moeite kiesdrempel halen, is daar een gevolg van.
Justitie zou worden hervormd na het Dutroux schandaal en witte ridder Marc Verwilgen mocht deze taak uitvoeren. In praktijk werd Verwilghen op alle mogelijke manieren gesaboteerd. De socialisten konden hem de eer niet gunnen en in zijn partij werden de messen geslepen. Uiteindelijk werd baarde de olifant een muis. Enkel een peperdure politiehervorming werd doorgevoerd. Het 19e eeuwse justitie-apparaat draaide rustig verder. Een Dutroux-scenario is vandaag de dag opnieuw perfect denkbaar. Veel geld en gemeenschapsmiddelen werden verprust.
In feite is Justitie niet geïnteresseerd in het lot van de bevolking. Zware criminelen worden licht gestraft, maar rijdt maar eens als Jan Modaal door een rood licht. Dan grijpen ze U bij de kraag alsof je een gangster bent. De wereld op zijn kop dus. Ikzelf werd ooit eens opgelicht door een cybercrimineel voor 1.700 euro. Ik bezorgde aan de politie en het parket alle gegevens van deze crimineel. Na twee jaar werd het dossier geklasseerd. Ik mocht het gaan inkijken. Amper één mailtje zat erin!!! Nochtans had men de naam, de bankgegevens, alles. Men was te lui geweest om één poot te verrichten. En daarvoor betalen wij allemaal belastingen.
Natuurlijk dat de bevolking mort over onze leiders en onze administratie. Maar wij Belgen zijn brave kuddedieren. Wij werden gedurende eeuwen gedomineerd door Romeinen, Fransen, Spanjaarden, Oostenrijkers, Duitsers, Nederlanders en zijn daardoor doetjes geworden. Een Hollander is veel arroganter en zou dat niet laten gebeuren. Maar wij staan erbij en kijken ernaar.
We hopen allemaal dat het met het NVA beter gaat worden. Maar het NVA alleen zal het zeker niet kunnen waarmaken. De Belgische structuren zijn zo uitgebreid en geinstitutionaliseerd dat bijna niemand het zou kunnen veranderen. Ik vrees dat men op staatkundig vlak beter tabula rasa kan maken. Hoeveel politieke organen bestaan er niet? Hoeveel nutteloze niveaus kunnen worden afgeschaft? Maar we zitten vast. Ik weet bij god niet wat hoe men beweging in dit institutioneel monster kan krijgen.
Tenslotte Luc Alloo en zijn verhaal over de zelfmoord van een gedetineerde. Ik vind het verhelderend om de keerzijde van de medaille te kunnen aanschouwen. Het verhaal van de gedetineerden, de menselijke kant ervan. Langs de andere kant vind ik dat Alloo zich teveel heeft laten meeslepen in het dramatisch verhaal. Dat een reporter stuurt, kan ik begrijpen, maar dat hij zich zo publiekelijk engageert vind ik erover. Wat er met Kim is gebeurd is een drama. En ik geloof dat ze werd gepest door de opzichters. Maar ik geloof niet dat ze een engeltje was. Ze was al sinds haar kindertijd verslaafd en in een slecht milieu actief. Tja en dan deel je natuurlijk van de brokken. Wij kennen haar dossier niet en dat wordt volgens mij zeer eenzijdig gebracht. Een klein beetje nuance is zeker welkom. En daar had men voldoende zendtijd voor. Maar Alloo heeft het verhaal uitgesmeerd met zelfs dramatische muziek van de scorpions er bovenop. En volgende week gaat hij er weer over doorbomen. Tot zover mijn kritiek. Anderzijds denk ik wel dat deze serie iets ten gunste kan betekenen voor Justitie.
Praktijkonderwijs heeft zo z'n nadelen. Dat moest de trainer van een groep Iraakse zelfmoordterroristen ondervinden toen tijdens de les per ongeluk een bommengordel ontplofte. De balans: tweeëntwintig doden en vijftien gewonden.
Het ongeval gebeurde maandag in een trainingskamp van ISIS, de Islamitische Staat van Irak en Syrië. Deze soennitische militanten bestrijden de overwegend sjiietische Iraakse regering en legerleiding.
Maar eergisteren ging het dus fout in het opleidingskamp in de noordoostelijke provincie Samara. De uiteenzetting van de instructeur over het gebruik van een explosievengordel ging mis toen het wapen bij uitstek van de zelfmoordterroristen in spe ontplofte.
De balans was zoals gemeld vernietigend. Ook al omdat volgens de politie tal van explosieven en zware wapens waren opgeslagen in het kamp.
De verkiezingen zijn in aantocht en de bevolking zal het geweten hebben. Partijen profileren zich, stellen zich scherper op. Zo ook met het ongevraagde debat over euthanasie bij kinderen. Jean-Jacques De Gucht zat wat verloren in de senaat. Onder invloed van zijn omgeving wilde hij zich dan maar profileren op een totaal zinloos debat: Euthanasie voor kinderen. Mensen die de medische sector goed kennen, weten dat men terminaal zieke patienten reeds jaar en dag op een zachte manier euthanaseert. Immers, men geeft aan patienten zodanig veel morfine dat ze enerzijds geen pijn meer voelen en anderzijds sneller sterven. Er was geen haan die er naar kraaide.
Toch vond De Gucht junior het nodig zich op het verdriet van de mensen te profileren. En natuurlijk dat de timing zeer belangrijk is in dit debat. Met de verkiezingen voor de deur was dit ongeveer het beste moment dat men kon uitkiezen. Dat de media dit circus slikt, verwondert mij keer op keer. En wat mij meer stoort is de imagoschade die ons land weer eens oploopt door dit soort van zinloze wetten. In het buitenland denkt men dat kleine kinderen in België in gevaar zijn.
Ik begrijp onze politici al lang niet meer. Langs de ene kant heeft men in België de grootste regelneverij van de wereld en langs de andere kant wil men de meest progressieve koers varen ter wereld. Is dit wat er overblijft van het ooit katholieke Vlaanderen? Op ethisch vlak blijkt hier ongeveer alles te kunnen en voor de rest lijken we hier van 's morgens tot 's avonds te worden gecontrolleerd. Ik vind het een onbegrijpelijke schizofrene situatie. En ik ben wellicht niet de enige.
UPDATEDe Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft zonet de uitbreiding van de euthanasiewet tot wilsbekwame, terminaal zieke minderjarigen goedgekeurd met 86 stemmen voor, 44 stemmen tegen en 12 onthoudingen. Een wisselmeerderheid van liberalen, socialisten, groenen en N-VA namen het voortouw, al waren er bij sommige van deze partijen ook enkele tegenstemmen en onthoudingen. CD&V, cdH en Vlaams Belang stemden tegen.
België is zo het eerste land ter wereld geworden waar euthanasie ook voor alle minderjarigen mogelijk is. Of een kind van bijvoorbeeld 7 jaar oordeelsbekwaam is, wordt vastgesteld door een psychiater of psycholoog. Bovendien moeten de ouders (of voogden) instemmen met het verzoek tot euthanasie.
Onomstreden is het voorstel niet. Daags voor de stemming riepen 160 kinderartsen op niet over het voorstel te stemmen. Er is geen noodzaak voor de uitbreiding van de euthanasiewet, meenden ze. Bovendien wezen ze erop dat personen onder de 18 jaar niet denken als een volwassene.
De stemming zelf werd verstoord door een jongeman die "assassins" ("moordenaars") naar het halfrond riep.
Tegenstemmen Gisteren berichtte De Morgen al dat er bij initiatiefnemende partijen sp.a, PS en Open Vld wellicht geen afwijkende stem te bespeuren valt. Omdat er bij wetten over ethische kwesties naar eer en geweten gestemd mag worden, zouden enkele leden van de Franstalige liberalen (MR) wel tegen de uitbreiding gestemd hebben. Ook was er te horen dat een vijftal N-VA'ers zich zouden onthouden, bij Ecolo zou er één tegenstem en één onthouding geteld worden.
Eerder werd het wetsvoorstel al goedgekeurd in de Senaat en in de Kamercommissie Justitie. De nieuwe wetgeving kan toegepast worden van zodra het in het Staatsblad verschenen is.
De FOD Justitie heeft alle gevangenissen, gerechtsgebouwen en justitiehuizen gevraagd om zo snel mogelijk door te geven hoeveel wc-papier ze de komende drie maanden nodig denken te hebben. Het contract met leverancier Papyrus loopt maandag af en er moet nog snel een bestelling doorgegeven worden. De nieuwe leverancier begint immers pas over drie maanden met leveren, zo schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag.
Een personeelslid van de Federale Opdrachtencentrale, die jaarlijks ongeveer 80.000 wc-rollen moet bestellen, was een tijdje ziek. Daardoor heeft de nieuwe bestelling drie maanden vertraging opgelopen. Om die periode zonder ongemakken te overbruggen, moet Justitie zelf voor een oplossing zoeken.
"We hebben nog een week de tijd om bij de huidige firma onze laatste bestellingen door te geven. Als we nu snel kunnen inschatten hoeveel toiletpapier er ongeveer gebruikt wordt, kunnen we er gelukkig nog op tijd voor zorgen dat we volgende week niet in de problemen komen", zegt Koen Peumans, woordvoerder van de FOD Justitie.
De FOD voegt eraan toe dat indien nodig uitzonderingen gemaakt kunnen worden en de diensten de toestemming kunnen krijgen om zelf nog wc-papier in te slaan en de kosten nadien terug te vorderen.