Bereken zelf of u te dik bent met de BODY MASS INDEX (BMI).
Dit is de internationaal erkende maat voor bepaling van uw (OVER)GEWICHT, onafhankelijk van uw leeftijd en geslacht.
Enkel vanaf 18 jaar.
GEEF UW LENGTE OP IN CM:
GEEF UW GEWICHT OP IN KG:
BMI tussen 18 en 25:
NORMAAL GEWICHT, zonder gevaar voor de gezondheid.
BMI tussen 25 en 30:
OVERGEWICHT, op lange termijn gevaar voor de gezondheid.
BMI van meer dan 30:
ZWAARLIJVIGHEID, met reële gevaren voor de gezondheid.
U mag beginnen, klik op een vakje. U speelt met X, de computer met O.
Kunt u winnen?
RAP EVEN OMREKENEN:
Klik in vakje EUR of BEF en voer daar een getal in. Gebruik een punt (.) en géén komma (,) voor het invoeren van decimalen. De omrekening gebeurt automatisch.
MET EEN JUISTE PC-HOUDING VERMIJDT U 'RSI' voor een ander?
NAAR DE PC-DOKTER! Mijn BLOG opent weer niet?
EEN KOFFIEPUTER?
DIT IS HET LAATSTE NIEUW SNUFJE: DE DVD-REWINDER!
DE POT VERWIJT DE KETEL DAT HIJ ZWART ZIET!
HELPDESK
NEE, PA. ZONDER MIJN PC GA IK NIET OP REIS!
EEN MUIS-VIRUS?
ROKEN AAN PC? ROKEN SCHAADT DE GEZONDHEID VAN UW PC!
EN ZEGGEN DAT IK ZOVEEL HEB BETAALD VOOR HAAR NIEUWE BEUGEL ... KON ER DAN ECHT GEEN BREDERE GLIMLACH VAN AF?
EEN DRAAGBARE PC
HULP OF AFSTAND!
OPTISCHE MUIS?
BEREKEN UW STERRENTEKEN
HET LAATSTE NIEUWS
zaterdag, 19 november 2005
ZONEN REDDEN MOEDER VIA WEBCAM
Twee mannen uit Noor-wegen zochten onmiddel-lijk hulp toen hun moeder Karin Jordal het bewustzijn verloor, ook al bevond die zich enkele duizenden kilo-meters verder, in Californië. Tore zag per webcam hoe zijn moeder, die aan dia-betes lijdt, bewegingsloos op de sofa lag. Toen hij haar probeerde te bellen, gebeurde er echter niets. Hij probeerde de hulpdien-sten in Californië te berei-ken, maar kreeg geen gehoor. Daarop belde hij zijn broer Ole Jordal, die in de Noorse stad Bergen woont. De vrouw van Ole is een Amerikaanse, af-komstig uit New York. Zij kende wel iemand die ze kon contacteren.
"Daarna duurde het nog 10 minuten voor de hulpdien-sten arriveerden,” vertelt Ole. “We zagen het alle-maal gebeuren op de web-cam, met tranen in onze ogen.” De 69-jarige Karin Jordal herstelt nog in het ziekenhuis. "Ik ben dank-baar dat de camera mijn leven gered heeft. We communiceerden via web-cam, omdat het nu een-maal goedkoper is dan telefoneren. Maar nu heb ik gemerkt dat het ook een goede manier is om levens te redden."
SPEEL TETRIS
COMPUTERTIPS
Leuke tips, trucs & workshops rond Windows XP, Vista en Windows 7
01-02-2015
Windows 8: alarm
Heb je dat ook soms. Je kookt spaghetti of een eitje. Of je wil herinnerd worden op een bepaald uur aan iets. Of je wil gewoon bijhouden hoe lang je bezig bent met een taak.
Er zijn natuurlijk mogelijkheden genoeg. Op de klok kijken bijvoorbeeld.
Maar je kan ook het alarm van Windows 8 gebruiken. Dat is een app die normaal gezien standaard aanwezig is. Vergelijkbaar met de alarmfunctie op een smartphone met Windows-besturingssysteem.
Maar op je desktop biedt dezelfde app meer mogelijkheden.
Als je naar de Windows-8-omgeving gaat met de tegels, dan kan je ofwel via het pijltje naar beneden (toont de apps alfabetisch) die app meteen al vinden. Of je tikt gewoon meteen in "Alarmen" en dan krijg je die app als eerste van de resultaten.
Je zal zien dat je niet enkel de typische wekfunctie hebt, met een keuze aan alarm-"ringtones", maar daarnaast ook een timer en een stopwatch.
Via de kleine cirkels rond de nogal futuristisch uitziende klok kan je het uur en de minuten instellen van je alarm. Je kan bepalen of het alarm eenmalig of op bepaalde dagen moet afgaan. En je kan kiezen uit een reeks geluiden die je moeten "wekken". Ook kan je via het plus-tekentje meerdere alarmen instellen. Bij het afgaan van het alarm (geluid moest bij mij wel redelijk hoog staan om het duidelijk te horen) heb je de keuze om te sluimeren of het alarm af te zetten. Er komt ook een notificatiebalkje bovenaan rechts. Niet vergeten om na het instellen van je alarmtijd en ringtone te bevestigen via het 'Opslaan'-icoontje.
De timer en de stopwatch wijzen zichzelf uit. Geef voor de timer via het cirkeltje aan binnen hoeveel minuten of seconden je gewaarschuwd wil worden. En start via de startknop. Een nieuwe sessie starten gebeurt via de +-knop. Verwijderen kan via het prullenbak-icoontje.
Een locatie toevoegen aan "Kopiëren naar..." (SendTo)
Als je met de rechtermuisknop op een bestand klikt, dan heb je onder andere de optie "Kopiëren naar" (Send To). Handig om bijvoorbeeld snel een of meerdere bestanden of een map naar een bepaalde locatie te verschepen.
Misschien gebruik je SkyDrive, de 'cloud'-applicatie van Microsoft voor het online bewaren van bestanden, zodat je die overal weer kunt opvragen.
In Windows 8 is er een app voor de Metro-interface en een app voor de desktop. Als alles goed is, dan zie je de verwijzing naar SkyDrive in je verkenner, linksboven onder "Favorieten".
Om nu bestanden naar de wolken te versturen, moet je vaak gaan slepen via 1 of 2 verkennervensters.
Het zou daarom nuttig zijn als in je menuutje dat verschijnt naast "Kopiëren naar" ook een optie 'SkyDrive' is.
Dat kan je zelf makkelijk voor mekaar krijgen.
Navigeer eerst naar je venstertje waar de SendTo-locaties zich bevinden. Dat doe je door de Windows-toets in te drukken, samen met de 'R'-toets. In het verkregen 'Uitvoeren'-venster tik je in: shell:sendto (zonder spaties dus, maar met dubbele punt). Druk op Enter en je bent in SendTo-land.
Open nu een tweede verkenner (Windows-toets + 'E').
Sleep nu het SkyDrive-icoontje uit de adresbalk van het laatste venstertje naar het hoofdvak in het SendTo-venster (waar je al 'Bureaublad', 'Documenten' enzovoort ziet staan).
Laat los en klaar is Kees. Je snelkoppeling is aangemaakt. Als je nu een bestand of een hele reeks bestanden of een map selecteert en erop klikt met de rechtermuisknop, dan kan je via "Kopiëren naar" kiezen voor SkyDrive en alles wordt meteen opgeladen naar je ruimte op de 'cloud'.
Misschien wil je je foto's op die manier doorsturen, maar niet naar het algemene venster van SkyDrive, maar naar de specifieke SkyDrive-map voor 'Afbeeldingen'? Dan ga je op dezelfde manier te werk. Alleen klik je nu eerst op SkyDrive in de adresbalk en dan op het pijltje rechts, vervolgens op de submap naar keuze.
Sleep dan de naam van die submap uit de adresbalk naar het SendTo-venster en laat los.
Nu heb je een bijkomende optie onder "Kopiëren naar", om bijvoorbeeld afbeeldingen in die map te kunnen plaatsen.
Liever helemaal niet slepen? Dan kan je ook gewoon Windows-toets + 'R' doen, shell:sendto, dan in het hoofdvak van je venster met de rechtermuisknop klikken, kiezen voor 'Nieuw' - 'Snelkoppeling' en dan navigeren naar de locatie die je wenst toe te voegen (SkyDrive en onderliggende mappen vind je normaal gezien onder je gebruikersnaam).
Uiteraard kan je op deze manier alle locaties toevoegen die je maar wenst. SkyDrive is hier louter een interessant voorbeeld.
Foutje gemaakt? CTRL+'Z' maakt je laatst uitgevoerde handeling ongedaan.
mailto: Snel een e-mail opstellen vanuit je browser
Stel: je bent aan het surfen en plots denk je eraan dat je deze of gene nog een e-mail wou sturen.
Normaal zou je dan het icoontje van je e-mailprogramma aanklikken, wachten tot dat opent en dan de knop gebruiken waarmee je een nieuwe e-mail kan aanmaken.
Maar het kan sneller, en zelfs vanuit je browser. Tik mailto: in de adresbalk (gebruik ALT+D om het adresveld te selecteren, of CTRL+L) en druk vervolgens op ENTER.
Een nieuwe e-mail zal aangemaakt worden vanuit je standaardprogramma voor e-mail, en enkel dit. Het volledige e-mailprogramma wordt dus niet mee geopend.
Je kan op de gebruikelijke manier de geadresseerde intikken (of laten aanvullen).
Zo verstuur je snel een e-mail, tijdens het surfen, zonder het volledige e-mailprogramma te moeten openen.
Raymond heeft een aantal puike sites opgezet, met hapklare lessen, over Powerpoint en Windows 7.
De Powerpoint 2010-site bevat maar liefst 31 lessen, die bekeken kunnen worden als een Powerpoint-presentatie, maar ook gedownload kunnen worden in pdf-formaat.
De Windows 7-site biedt in 15 lessen een handige introductie tot dit besturingssysteem. Ook hier kan je op eigen tempo de lessen volgen, in Powerpoint-formaat of als pdf.
Verder vind je er links naar lessen over Powerpoint 2003 en 2007 en er is ook een muzieksite. Nieuw is een lessenreeks over Windows Live Mail.
Interessant is ook dat Raymond deze sites heeft gemaakt met Google Sites.
Vindt snel uw opgeslagen bestanden terug onder Windows 7.
Gebeurt het u ook wel eens dat u iets te overhaastig te werk gaat zodat u zich niet meer herinnert in welke map u het bestand heeft opgeslagen? Niet zo eenvoudig om het bestand terug te vinden op uw overvolle harde schijf. Of toch?
Ga naar het menu start en typ in het zoekvenster Programmas en bestanden zoeken onderaan datum:vandaag. U ziet ogenblikkelijk welke programmas, documenten, downloads, e-mailberichten, bestanden u vandaag heeft opgeslagen. Met de zoekterm datum:gisteren vindt u alles terug wat u de dag voordien heeft opgeslagen.
Een goede houding bij computergebruik wordt mede mogelijk gemaakt door een goede inrichting van de werkplek: hou rekening met de hoogte van het bureaublad, de kijkhoek naar het beeldscherm (bovenkant scherm bij voorkeur op ooghoogte), de instelling van de stoel en goede ondersteuning voor polsen en voeten.
Té veel Toolbars in uw internetbrowser: door de bomen ziet u het bos niet meer!
Er bestaan Toolbars (= een werkbalk met knoppen voor veelgebruikte functies) in verschillende maten en gewichten. Voor u het goed en wel beseft, duiken zij plots op in uw internetbrowser. Dat kan (1.) via onoplettendheid tijdens het installeren van een programma of (2.) via malafide software (spyware, malware). Trop is te veel en te veel is trop, zei indertijd eerste minister Paul Vanden Boenants. En inderdaad, té veel Toolbars in uw browser kunnen uiteindelijk het eigenlijk scherm waarin de opgevraagde website verschijnt dusdanig verkleinen dat er niet praktisch meer te surfen valt.
Uiteraard kunt u altijd nog bovenaan op uw toetsenbord de functietoets F11 gebruiken. Door daar op te klikken, stelt u alle werkbalken, zowel boven- als onderaan uw scherm, tijdelijk buiten gebruik. Zo verkrijgt u op uw scherm de maximale ruimte voor het bekijken van de inhoud van de opgevraagde website. Nogmaals klikken op F11 en de werkbalken verschijnen weer.
Maar misschien wilt u wel enkele van die Toolbars, die u weinig of niet gebruikt, definitief verwijderen. Hoe u dat precies doet, dat is een beetje afhankelijk naargelang de manier waarop de Toolbar op uw computer is terechtgekomen.
1. Onoplettendheid tijdens het installeren van een (betrouwbaar) programma:
Nogal wat makers van gratis software (= Freeware) geven u tijdens de installatie van hun programma de mogelijkheid om een extra Toolbar te installeren. Zo stelt bv. CCleaner (zie mijn tip: CCleaner voor uw wekelijkse opkuisbeurt.) voor om ook de Yahoo!-toolbar op uw computer te installeren. Andere software stellen u dan weer andere toolbars voor of installeren ongevraagd deze automatisch. Van de meer dan 10.000 getelde toolbars zijn de meest bekende: Google Toolbar, Ask Toolbar, AIM Toolbar, Yahoo!-toolbar, MNS Toolbar, DVDVideoSoft Toolbar, MsgPlus! Toolbar, Norton Security Scan, Deamon Tool Toolbar, xp-AntiSpy Support, Web Security Gard, Skype Toolbar, SweetIM, enz.
Misschien bent u tijdens het installeren van een programma wat overhaast geweest en hebt u deze optie vergeten uit te vinken. Geen nood! Toolbars die worden geïnstalleerd via software, dat u de keuze liet of u al dan niet een Toolbar wenste te installeren, is een minder agressieve vorm, en laten zich vrij gemakkelijk verwijderen. Dat doet u zo:
STAP 1: Open Internet Explorer en klik op het menu Extra. In het uitschuifmenu dat verschijnt, klikt u op Invoegtoepassingen beheren. Werkt u nog met Windows XP klik dan in het vervolgmenu op Invoegtoepassingen in- of uitschakelen. In het dialoogvenster Invoegtoepassingen beheren selecteert u de te verwijderen toolbar, klik in Windows XP op het keuzerondje Uitschakelen en bevestig dat met de knop OK. Vista- en Windows 7 gebruikers selecteren in het dialoogvenster Invoegtoepassingen beheren via Werkbalken en extensies de te verwijderen toolbar, klikken op de knop Uitschakelen en dan op de knop Sluiten. Nu nog opnieuw Internet Explorer opstarten. De werkbalk is verdwenen!
STAP 2: Ook al is de toolbar van uw scherm verdwenen, dan nog staat deze op uw harde schijf opgeslagen. Om de toolbar volledig van uw harde schijf te verwijderen, klikt u in het Startmenu op Configuratiescherm en verder op Software. Selecteer opnieuw de te verwijderen toolbar, klik op Verwijderen en bevestig met Ja. Eventueel moet u uw computer nog herstarten. Klaar! U bent definitief verlost van die vervelende sta-in-de-weg toolbar.
2. En plots verschijnt er in Internet Explorer een toolbar zomaar uit het niets!
Wellicht hebt u ongewild op een of ander pop-upvenster geklikt of klikte u ergens op een te mooi voor waar te zijn-boodschap hoe dan ook uw computer is besmet geraakt met malware en de ongewenste toolbar is daar zichtbaar het gevolg van. Om deze agressieve toolbars dan toch te verwijderen, moet u uw computer volledig scannen én met uw antivirus programma én met een goed antimalware programma. Voer die scans uit in veilige modus. Hoe u dat het best aanpakt, dat vertel ik u later wel in een andere tip.
Verkeerd programma? Herstel of pas de bestandsassociatie aan.
Willy C. mailde mij: Als ik in de Verkenner dubbelklik op een jpg fotobestand, dan wordt de foto geopend in Picasa-fotoviewer en niet meer zoals vroeger in mijn Windows Fotogalerie. Hoe kan ik dat weer herstellen?
Het gebeurt vaak bij installatie van een nieuw programma dat dit programma, al of niet automatisch, zich bepaalde extensie toeëigent. Niet het oorspronkelijke programma maar het nieuwe programma zal voortaan gekoppeld worden aan het openen van de bestanden met die extensie. Met deze tip kunt u gemakkelijk de oorspronkelijke bestandsassociatie weer herstellen.
Het zou ook kunnen gebeuren dat voor het openen van een bepaald bestandstype u zelf liever een ander programma wilt gebruiken. Gewoon dan maar de bestandsassociatie aanpassen.
1. Klik in de Verkenner met de rechter muisknop op het bestand.
2. In het snelmenu dat verschijnt, klikt u op Openen met.
3. In Windows XP kiest u voor Kiesprogramma en in Windows Vista voor Standaardprogrammas instellen. U krijgt nu een lijst met programmas te zien die met dit bestandstype kunnen werken.
4. In dit venster klikt u op het gewenste programma.
5. Vooraleer te klikken op de knop OK moet u een vinkje plaatsen in het vakje vóór Dit type bestand altijd met dit programma openen. Zo maak je de bestandsassociatie definitief.
6. Staat het programma dat u wilt gebruiken niet in de lijst vermeld, klik dan op de knop Bladeren. U kunt het gewenste programma nu zelf opzoeken, op de knop Openen klikken en afsluiten met klikken op de knop OK.
Geen gebruikersnaam en wachtwoord opgeven bij het opstarten?
Vindt u het ook knap vervelend dat u, als voornaamste gebruiker van uw computer, steeds bij het opstarten uw gebruikersnaam en wachtwoord moet invoeren? Deze manier van opstarten is natuurlijk veiliger: u vermijdt zo dat wildvreemde personen (de poetsvrouw, de kinderoppas ) zomaar toegang krijgen tot uw computer en uw persoonlijke bestanden kunnen inkijken. Toch kan ik mij voorstellen dat sommige computeraars een snellere en comfortabele doorstart verkiezen boven die vertragende en verplichte aanmelding met een eigen gebruikersnaam en wachtwoord.
1. Hou de Windowstoets ingedrukt en typ de letter R, het venster Uitvoeren verschijnt. Typ in het venster control userpasswords2 en klik op de knop OK of Enter.
2. In het dialoogvenster Gebruikersaccounts klikt u op het tabblad Algemeen (Windows XP) of Gebruikers (Vista/7) en verwijdert u het vinkje in het vakje vóór Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken. Klik op de knop OK.
3. In het venster Automatisch aanmelden vult u de gebruikersnaam en 2 maal het wachtwoord in van die gebruiker die Windows voortaan automatisch zal opstarten. Klik op de knop OK om te bevestigen.
Constant H. mailde mij zijn computerprobleem: Wanneer ik een e-mail afdruk staat die te kort tegen de linker zijde, zodanig wanneer ik er perforatie in doe deze in de tekst komt. Kan ik deze afstand niet vergroten zodat deze meer naar rechts opschuift en niet meer in de gaatjes valt?
U kunt de linkerkantlijn bij afdrukken eenvoudig aanpassen via de instellingen van uw printer. Ik werk onder Vista, met Windows Mail en gebruik als printerCanon Pixma IP4200. Even deze methode voor Constant uitproberen:
1. Ik selecteer het af te drukken mailtje en klik op het menu Bestand en daarin op Afdrukken. Het venster Afdrukken verschijnt:
2. In dit venster klik ik op Voorkeursinstellingen. Dit zijn de instellingen voor mijn oude Canon printer:
3. Ik ga naar het tabblad Pagina-instelling en klik op de knop Marge-instellen:
4. Met de pijltjestoetsen stel ik in hoe groot mijn linkermarge moet zijn en klik op de knop OK:
5. Als ik voortaan altijd met deze ingestelde linkermarge wil afdrukken dan stel ik dit in als Standaard zodat ik de volgende keer de marge niet meer moet aanpassen.
Hoewel het voor elke printer mogelijk moet zijn om op deze manier de afdrukmarges in te stellen, deze uitleg vond Constant H. maar niets. Hij werkte onder Windows XP, mailde met Outlook Express en zijn printer was een HP Deskjet 710 C. Ik meen dat deze mogelijkheid van instellingen ergens anders moet bewerkt worden , mailt hij mij terug.
Twee dagen later mailt Constant H. triomfantelijk: Ik heb gevonden wat ik zocht. Hij bedenkt knap dat zijn Outlook Express eigenlijk een onderdeel is van Internet Explorer. Dus als hij de afdrukmarges in zijn Internet Explorer instelt, gelden die ook voor zijn Outlook Express. Inderdaad, deze methode is heel eenvoudig en algemeen toe te passen. Zet het maar in je blog, er zullen er nog wel mee gediend zijn denk ik, schrijft Constant.
1. Open Internet Explorer, klik op het menu Bestand en daarin op Afdrukvoorbeeld.
2.In het venster Afdrukvoorbeeld kunt u met de muis als slepend de afdrukmarges aanpassen of tot op de mm nauwkeurig instellen via de (4de) knop Pagina-instelling.
Venstergrootte van Internet Explorer weer schermvullend instellen.
Als ik aan het surfen ben en via een link een nieuw venster open doe dan is dat altijd een klein venstertje. Ik moet telkens weer de knop Maximaliseren gebruiken om het venstertje weer schermvullend te maken. Hoe kan ik instellen dat ik bij Internet Explorer steeds een maximale schermgrootte bekom bij het openen van een nieuw venster? mailde mij Frans H.
Als u telkens de knop Maximaliseren gebruikt, dan wordt het schermvenster uiteraard schermvullend weergegeven. Maar deze instelling is maar tijdelijk en wordt door Windows niet onthouden. Met deze werkwijze kunt u weer de grootte van elk nieuw venster schermvullend instellen:
1. Surf naar een webpagina waarin een hyperlink staat die verwijst naar een andere pagina en klik met uw rechter muisknop op die link. In het snelmenu dat verschijnt, klikt u op Openen in nieuw venster.
2. Via de juiste tab op de taakbalk onderaan keert u terug naar de eerste webpagina met daarin de hyperlink en sluit dit venster af.
3. Ga naar het door de hyperlink geopende venster. Als dit venster niet schermvullend is, dan moet u zelf handmatig het venster vergroten. Zet uw muispijl precies op één van de randen van het venster en uw muispijl verandert in een dubbelzijdige pijl. U kunt dan met ingedrukte linker muisknop de venstergrootte aanpassen.
4. Hou de Ctrl-toets ingedrukt en klik op Afsluiten in het menu Bestand.
Met de GodMode-map eenvoudiger de juiste instelling vinden.
Hoe ga ik nu weer te werk om de bestandsextensies weer te geven? Waar moet ik nu weer instellen dat ik ClearType wil gebruiken om de tekst op mijn scherm duidelijker weer te geven? Ik wil voortaan een bestandstype afspelen met een ander programma, hoe verander ik dit? Voor het oplossen van dergelijke vragen kunt u voortaan beter gebruik maken van de zogenaamde GodMode-map. Hierin zijn 250 belangrijke configuratieinstellingen netjes aan te passen vanuit één scherm. Zo wordt het veel eenvoudiger om de juiste instelling te vinden. Let op: deze tip werkt niet onder Vista 64-bit (geeft problemen met Internet Explorer).
Om u een idee te geven van het praktisch nut van deze tip, hierbij een overzicht van de eerste 31 (van de in totaal 250) aan te passen instellingen uit mijn GodMode-map:
Hoe maakt u deze map in Vista? Simpel!
1. Open de Verkenner (Windowstoets + E) en maak een nieuwe map aan. Het best kunt u een nieuwe lege map maken op uw harde schijf C:.
2. Geef deze nieuwe map de naam GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} Kopieer (Ctrl + C) en plak (Ctrl + V) deze naam om zeker geen fouten te maken.
3. Het pictogram en de naam worden automatisch aangepast.
Oorspronkelijk komt de term GodMode uit de spelletjeswereld. In de jaren 90 kon men in de spelletjes van id Software door het letterlijk intikken van het commando GOD zich beschermen tegen de meeste vijandelijke aanvallen.
Wilt u de interactieve programmas van webpaginas kunnen weergeven dan moet uw internetbrowser Java, ook wel Java Runtime Environment (JRE) genoemd, gebruiken. Vandaag de dag is de Sun Microsystems al toe aan Java versie 6 update 16. Uiteraard is het aanbevolen om steeds de laatste versie te gebruiken. Deze is altijd compatibel met de oudere versies en bevat bovendien de laatste verbeteringen en beveiligingspatches.
Maar bij elke nieuwe update van Java die u installeert, worden de oude versies niet van uw systeem verwijderd. Die oudere Java versies kunt u maar best van uw computer verwijderen. Zij bevatten immers beveiligingslekken met alle risicos vandien. En door het verwijderen van deze oude Java versies kunt u heel wat MB aan harde schijfruimte winnen.
In Windows Vista doet u dat zo:
1. Klik op de startknop en vervolgens in het startmenu op Configuratiescherm.
2. In het Configuratievenster klikt u op Een programma verwijderen. Het venster Een programma verwijderen of wijzigen verschijnt met een lijst van alle softwareprogrammas die op uw computer zijn geïnstalleerd.
3. Klik op een oude versie van Java en klik op de knop verwijderen. Herhaal eventueel deze laatste stap om alle andere oude versies van Java te verwijderen. Op mijn laptop kon ik door het verwijderen van de 4 oude versies Java zo maar eventjes 577 MB aan harde schijfruimte recupereren!
Windows XP gebruikers klikken op Start ⇒ Instellingen ⇒ Configuratiescherm ⇒ Software en gaan dan verder met stap 3 hierboven.
Vista heeft een handig hulpprogramma waarmee u snel de prestatie van uw Vista computersysteem kunt achterhalen: de zogenaamde Windows Prestatie Index of in het Engels Windows Experience Index.
U kunt dit hulpprogramma als volgt openen: klik op de knop Start, klik op Configuratiescherm, klik op Systeem en onderhoud en klik vervolgens (onder Systeem) op De basisscore voor Windows Prestatie-index van uw computer controleren.
Voor alle zekerheid kunt u best in het venster Hulpprogrammas voor en informatie over prestaties dat verschijnt eerst even klikken op de knop De Score bijwerken.
Vista heeft maar een paar minuutjes nodig om de 5 belangrijkste onderdelen van uw computersysteem te testen: de snelheid van uw processor en RAM-geheugen, de Vista Aero Glass-weergave, de 3D spelletjes weergave en de overdrachtsnelheid van uw harde schijf. De algemene totale basisscore wordt echter bepaald door de laagste individuele score per onderdeel. U ziet dus dadelijk wat de zwakste component is van uw systeem. Wilt u een hogere totaalscore dan zult u het zwakste onderdeel moeten gaan upgraden: bv. meer intern geheugen of een betere grafische kaart.
Hierbij een afbeelding van de WPI van mijn laptop:
Dank zij dit hulpprogramma kunt u, zonder veel kennis van technische computerzaken, makkelijker computersystemen onder Vista onderling vergelijken. Handig als u de aanschaf van een nieuwe computer overweegt.
Schermopnamen vastleggen met het Knipprogramma van Vista.
Heel handig is het Knipprogramma van Vista. Hiermee kunt u gemakkelijk een schermopname of knipsel maken van alles wat u op uw scherm ziet staan. Niet alleen het volledige scherm of het venster alleen, maar ook een rechthoekig deel of een vrij met de muis getekende onregelmatige vorm, kunnen zo worden gekopieerd en opgeslagen. In de Helpfile van het Knipprogramma vindt u meer uitleg: hoe u een knipsel kunt vastleggen, ook van een menu, hoe u dat knipsel van aantekeningen kunt voorzien en hoe u het knipsel kunt opslaan.
U opent het programma via het Startmenu > Alle programmas > Bureau-accesoires > Knipprogramma.
Dit is het openingscherm:
Klik op het pijltje naast Nieuw. In het menu kunt u dan kiezen voor:
Kiest u voor Vrije vorm dan selecteert u met ingedrukte linker muisknop zelf een gebied om te knippen. Met Rechthoekig knipsel kunt u een perfecte rechthoek of vierkant selecteren. De overige twee opties zijn duidelijk: u kiest voor het knippen van een volledig venster of van het volledige scherm. In feite is de term knippen slecht gekozen want u kopieert eigenlijk. In een apart venster dat opengaat, ziet u uw knipsel verschijnen. U kunt nu uw knipsel opslaan op uw harde schijf in het formaat png, gif, jpg en mht of plakken in Paint om het verder nog te bewerken.
Vindt u het Knipprogramma niet in de map Bureau-accesoires, ga dan naar Configuratiescherm > Programmas en onderdelen > Windows-onderdelen in- of uitschakelen. Daar vinkt u aan Optionele onderdelen van Tablet PC.
In Frankrijk en België gebruikt men standaard het AZERTY-toetsenbord (zogenoemd naar de eerste rij letters die begint met A, Z, E, R, T, Y). Voor ons Vlamingen dus geen enkel probleem om de accentletters die het vaakst worden gebruikt te typen: à, ç, é, è en ù hebben namelijk elk een eigen toets.
In Nederland (en in vrijwel alle andere landen die het Latijnse schrift gebruiken) typt men op een QUERTY-toetsenbord met Amerikaanse indeling, zonder aparte toetsen voor de accentletters.
De meeste van mijn Nederlandse blogvrienden verkrachten in hun e-mails mijn voornaam en schrijven dan maar 'accentloos' Arsene i.p.v. Arsène.
Toch kunnen ook zij met wat kunst en vliegwerk accentletters typen. Houd de Alt-toets ingedrukt, typ op het aparte numeriek gedeelte van uw toetsenbord de overeenkomstige ASCII-code (hieronder tussen de haakjes geplaatst) in en laat de Alt-toets weer los: à (133), ç (135), é (130), è (138) en ú (163).
Moderne Querty-toetsenborden hebben een toets waarop de 2 accenttekens staan. Druk eerst op de accenttoets (al of niet gelijktijdig met de Shift-toets naargelang het gewenste accentteken). Er gebeurt blijkbaar niets. Typ dan de letter en uw letter mét daarop het accentteken verschijnt.
Op een Azerty-toetsenbord kunt u ook de nadruktekens op de os in het woord vóór in bv. de zin Gelieve te betalen vóór einde maand als volgt typen. Houd de Alt Gr-toets (rechts van de Spatiebalk) ingedrukt en zo typt u het 3de teken (het accentteken) die u vindt op de lettertoets %ù, rechts naast de lettertoets M. Schijnbaar gebeurt er niets. Typ nu de letter o en u krijgt nu de letter ó te zien. Wilt u het trema op de letter ë , zoals bv. in België, schrijven, hou dan de Shifttoets ingedrukt en typ eerst het trema (rechts van de lettertoets P) en typ dan de letter e. Voor de circonflexe bv. in enquête, gewoon eerst diezelfde toets typen (zonder ingedrukte Shifttoets) en dan de letter e.
En wie de Spaanse omgekeerde leestekens wil typen gebruikt weer de methode Alt + Code: ¡ (173) en ¿ (168): ¡Buenos dias! ¿Que pasa?
Met de GodMode-map eenvoudiger de juiste instelling vinden.
Hoe ga ik nu weer te werk om de bestandsextensies weer te geven? Waar moet ik nu weer instellen dat ik ClearType wil gebruiken om de tekst op mijn scherm duidelijker weer te geven? Ik wil voortaan een bestandstype afspelen met een ander programma, hoe verander ik dit? Voor het oplossen van dergelijke vragen kunt u voortaan beter gebruik maken van de zogenaamde GodMode-map. Hierin zijn 250 belangrijke configuratieinstellingen netjes aan te passen vanuit één scherm. Zo wordt het veel eenvoudiger om de juiste instelling te vinden. Let op: deze tip werkt niet onder Vista 64-bit (geeft problemen met Internet Explorer).
Om u een idee te geven van het praktisch nut van deze tip, hierbij een overzicht van de eerste 31 (van de in totaal 250) aan te passen instellingen uit mijn GodMode-map:
Hoe maakt u deze map in Vista? Simpel!
1. Open de Verkenner (Windowstoets + E) en maak een nieuwe map aan. Het best kunt u een nieuwe lege map maken op uw harde schijf C:.
2. Geef deze nieuwe map de naam GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} Kopieer (Ctrl + C) en plak (Ctrl + V) deze naam om zeker geen fouten te maken.
3. Het pictogram en de naam worden automatisch aangepast.
Oorspronkelijk komt de term GodMode uit de spelletjeswereld. In de jaren 90 kon men in de spelletjes van id Software door het letterlijk intikken van het commando GOD zich beschermen tegen de meeste vijandelijke aanvallen.
Het gebeurt wel eens dat u op het eerste gezicht uw muisaanwijzer op uw scherm niet vindt. Dan maar wat geweldig heen en weer rollen met de muis tot u weer uw muispijltje ziet verschijnen. Het kan ook eleganter en makkelijker: even de Ctrl-toets aanklikken en bewegende cirkels geven duidelijk de plaats van uw muisaanwijzer aan.
Standaard is deze handige functie niet ingesteld. U doet dat zo:
1. Klik op de Startknop en klik in het menu op Configuratiescherm.
2. In het venster Configuratiescherm klikt u op Klassieke weergave en dan dubbelklikken op het pictogram Muis.
3. Klik in het venster Eigenschappen voor Muis op het tabblad Opties voor de aanwijzer en plaats een vinkje in het vakje vóór Locatie van de aanwijzer weergeven als ik op CTRL druk en klik op de knop OK.
In dat zelfde tabblad kunt u desgewenst ook nog allerlei andere instellingen aanpassen zoals de snelheid waarmee uw muis over het scherm beweegt, met of zonder aanwijzerspoor of de aanwijzer in dialoogvensters automatisch op de standaardknop plaatsen of de aanwijzer tijdens het typen verbergen.
En waarom zou u uw muispijltje niet wat groter maken? Klik daarvoor op het tabblad Aanwijzers. Normaal staat er als schema Windows-standaard (systeemschema). Met de uitschuifknop kunt u voor een betere zichtbaarheid kiezen voor Windows-standaard (groot) (systeemschema) of zelfs voor Windows-standaard (extra groot) (systeemschema).
Met dit heerlijk zomers weertje gezellig buiten in de tuin of op het terras op uw laptop tekstverwerken is zalig, ware het niet dat door het overvloedige buitenlicht de zwarte tekst op uw wit scherm nauwelijks of niet zichtbaar is. Probeer dan deze tip eens uit!
1. Klik op de Startknop en in het startmenu op Configuratiescherm.
2. Klik op Toegankelijkheidsopties en in dat venster op het tabblad Weergave.
3. Klik in het vakje vóór Hoog contrast gebruiken om het aan te vinken en klik op de knop Instellingen.
4. Kies met de uitschuifknop bij Weergaveschema voor Hoog contrast zwart en klik op de knop OK.
5. Sluit het venster Toegankelijkheidsopties door te klikken op de knop OK.
Weinig ogenblikken later krijgt u witte letters op een zwarte achtergrond en dat leest in het felle buitenlicht iets makkelijker.
Het Hoog contrast kunt u weer uit- en/of weer aanschakelen door het gelijktijdig indrukken van de linker Alt-toets + linker Shift-toets + Prnt Scrn-toets.
OESJE, EEN VIRUS OP MIJN PC? NEE, FILMKEN VAN DE HULK
KOEPUTER?
MAKE-UP MUIS?
SURFEN?
PC'S DOOR DE EEUWEN HEEN
NOG MEER LEUKE CARTOONS OP www.tomcartoon.be
Op 13 september 1956, - dat is nu 50 jaar geleden, - stelde IBM zijn eerste harddisk voor: de IBM 350 Disk File. Deze schijf woog meer dan 900 kilo, was zo groot als twee vertikale diepvriezers en had een opslagcapaciteit van slechts 5 MB. Dat is zowat evenveel als wat een digitale foto tegenwoordig nodig heeft om opgeslagen te kunnen worden!