Bereken zelf of u te dik bent met de BODY MASS INDEX (BMI).
Dit is de internationaal erkende maat voor bepaling van uw (OVER)GEWICHT, onafhankelijk van uw leeftijd en geslacht.
Enkel vanaf 18 jaar.
GEEF UW LENGTE OP IN CM:
GEEF UW GEWICHT OP IN KG:
BMI tussen 18 en 25:
NORMAAL GEWICHT, zonder gevaar voor de gezondheid.
BMI tussen 25 en 30:
OVERGEWICHT, op lange termijn gevaar voor de gezondheid.
BMI van meer dan 30:
ZWAARLIJVIGHEID, met reële gevaren voor de gezondheid.
U mag beginnen, klik op een vakje. U speelt met X, de computer met O.
Kunt u winnen?
RAP EVEN OMREKENEN:
Klik in vakje EUR of BEF en voer daar een getal in. Gebruik een punt (.) en géén komma (,) voor het invoeren van decimalen. De omrekening gebeurt automatisch.
MET EEN JUISTE PC-HOUDING VERMIJDT U 'RSI' voor een ander?
NAAR DE PC-DOKTER! Mijn BLOG opent weer niet?
EEN KOFFIEPUTER?
DIT IS HET LAATSTE NIEUW SNUFJE: DE DVD-REWINDER!
DE POT VERWIJT DE KETEL DAT HIJ ZWART ZIET!
HELPDESK
NEE, PA. ZONDER MIJN PC GA IK NIET OP REIS!
EEN MUIS-VIRUS?
ROKEN AAN PC? ROKEN SCHAADT DE GEZONDHEID VAN UW PC!
EN ZEGGEN DAT IK ZOVEEL HEB BETAALD VOOR HAAR NIEUWE BEUGEL ... KON ER DAN ECHT GEEN BREDERE GLIMLACH VAN AF?
EEN DRAAGBARE PC
HULP OF AFSTAND!
OPTISCHE MUIS?
BEREKEN UW STERRENTEKEN
HET LAATSTE NIEUWS
zaterdag, 19 november 2005
ZONEN REDDEN MOEDER VIA WEBCAM
Twee mannen uit Noor-wegen zochten onmiddel-lijk hulp toen hun moeder Karin Jordal het bewustzijn verloor, ook al bevond die zich enkele duizenden kilo-meters verder, in Californië. Tore zag per webcam hoe zijn moeder, die aan dia-betes lijdt, bewegingsloos op de sofa lag. Toen hij haar probeerde te bellen, gebeurde er echter niets. Hij probeerde de hulpdien-sten in Californië te berei-ken, maar kreeg geen gehoor. Daarop belde hij zijn broer Ole Jordal, die in de Noorse stad Bergen woont. De vrouw van Ole is een Amerikaanse, af-komstig uit New York. Zij kende wel iemand die ze kon contacteren.
"Daarna duurde het nog 10 minuten voor de hulpdien-sten arriveerden,” vertelt Ole. “We zagen het alle-maal gebeuren op de web-cam, met tranen in onze ogen.” De 69-jarige Karin Jordal herstelt nog in het ziekenhuis. "Ik ben dank-baar dat de camera mijn leven gered heeft. We communiceerden via web-cam, omdat het nu een-maal goedkoper is dan telefoneren. Maar nu heb ik gemerkt dat het ook een goede manier is om levens te redden."
SPEEL TETRIS
COMPUTERTIPS
Leuke tips, trucs & workshops rond Windows XP, Vista en Windows 7
14-02-2012
Maak een visitekaartje op uw USB-stick.
Tegenwoordig gebruiken we allemaal een USB-stick (ook genoemd: geheugenstick, memorystick, USB flash-drive, datastick). Het is een klein en handig extern opslagmedium met flashgeheugen die u aansluit op uw computer via een USB-poort. U kunt gemakkelijk bestanden van en naar dit medium kopiëren of verplaatsen.
De eerste USB-sticks in 2000 hadden een opslagcapaciteit van 8 MB en in de loop der jaren verdubbelde steeds de hoogst haalbare capaciteit. Op de International Consumer Electronics Show (CES) van januari 2012 showde fabrikant Victorinox een Zwitsers zakmes met een (voorlopig nog onbetaalbare) 1 TB USB-stick erin.
Een USB-stick is klein in omvang, heeft een grote opslagcapaciteit, is eenvoudig en gemakkelijk in gebruik en is betrouwbaar. Voor de prijs moet u het niet laten: een goede USB-stick van 32 GB met hoge lees- en schrijfsnelheid heeft u al voor een 20 Euro. Niet verwonderlijk dat de USB-stick de diskettes, de herschrijfbare CD en DVD en andere herbruikbare draagbare opslagmedia bijna geheel heeft verdrongen.
Maar omdat een USB-stick klein is van formaat, kan deze gemakkelijk zoekraken. Een beetje sloddervos is in no time zijn USB-stick kwijtgespeeld. En om te vermijden dat de vinder dan alle gegevens zou kunnen lezen, zullen de meeste computeraars hun USB-stick uitrusten met de meegeleverde beveiligingssoftware tegen diefstal of verlies. Zo kunt u uw USB-stick niet alleen beveiligen met een wachtwoord maar u kunt ook alle bestanden versleutelen met encryptie. Met een programma zoals TrueCrypt (www.truecrypt.org/downloads) kunt u er voor zorgen dat alle bestanden die op uw USB-stick staan onleesbaar zijn voor wie het wachtwoord niet kent.
Maar is het beveiligen van uw USB-stick wel zo een goed idee? Ik ben niet bang dat bij eventueel verlies van mijn USB-stick mijn persoonlijke bestanden in verkeerde handen zullen terechtkomen. Trouwens op mijn stick staan geen staats- of militaire geheimen, hooguit wat vertrouwelijke en persoonlijke data zoals fotos. Wat mij het meest interesseert bij verlies is hoe de eerlijke vinder mij kan contacteren om mijn USB-stick terug te bezorgen. Daarom deze tip, simpel en gratis.
Op mijn USB-stick plaats ik met Kladblok een eenvoudig tekstbestandje. Voor alle duidelijkheid noem ik het bestandje VoorDeEerlijkeVinder.txt. In dit visitekaartje-tekstbestand geef ik aan dat ik de rechtmatige eigenaar ben van de USB-stick en vermeld ik (eventueel mijn woonadres) maar zeker mijn telefoonnummer en e-mailadres. Ik schrijf verder dat de informatie op mijn USB-stick enkel voor mij erg belangrijk is en dat ik het zeer zeker zou kunnen waarderen als de eerlijke vinder contact met mij zou willen opnemen. Ik kan desnoods mijn boodschap nog wat aantrekkelijker maken voor de vinder door hem een klein vindersloon aan te bieden.
Vandaag de dag zitten op elke digitale TV (of HD-ready TV) één of meerdere HDMI (High Definition Multimedia Interface) aansluitingen. U vindt deze HDMI aansluitingen ook terug op allerlei randapparaten zoals HD-boxen/recorders, DVD-spelers, Blu-rayspelers, satelietontvangers, laptops, spelcomputers, enz Kortom, HDMI is dé moderne digitale interface voor audiovisueel materiaal: het verstuurt digitale audio (tot 8 kanalen) en video (tot 1920 x 1200 HD) tezelfdertijd via één en dezelfde kabel. Voor het verbinden van randapparatuur aan uw digitale TV volstaat een HDMI-kabel.
De maximaal te gebruiken lengte van een HDMI-kabel is afhankelijk van de sterkte van het signaal dat de kabel wordt ingevoerd en van de gevoeligheid van het apparaat dat het signaal moet ontvangen. Omdat het HDMI signaal vrij sterk is, volledig digitaal is (nulletjes en eentjes) en minder storingsgevoelig is dan de ouderwetse analoge SCART signalen kunt u zonder problemen een HDMI-kabel gebruiken tot zon 5 à 10 meter lang. Voor alle zekerheid gebruikt u best nooit een langere kabel dan strikt noodzakelijk is.
Koop ik nu best een dure of een goedkope HDMI-kabel? Algemeen kunt u stellen dat als een goedkope kabel het signaal GOED door laat komen, dan wordt het beeld NIET beter met een dure kabel. Het is immers een digitaal signaal, als dit goed aankomt, kan het niet verbeteren door een duurdere kabel te nemen. In de meeste gevallen voldoet een goedkope kabel dan ook prima. Voor het aansluiten van mijn laptop aan mijn TV kocht ik bij mijn plaatselijke computerboer een 2 meter lange HDMI-kabel met vergulde connectoren voor 7,5 Euro en deze kabel werkt prima.
Heeft het dan zin om een veel duurdere HDMI-kabel te kopen? In mijn geval niet. Maar ik kan mij best voorstellen dat er heel wat ongunstige omstandigheden zijn waarin een HDMI-kabel zijn werk moet doen. Zo kunnen er bij u thuis stoorbronnen aanwezig zijn van andere elektrische apparaten (microgolfovens, GSMs, draadloze apparaten zoals computernetwerken, controllers, deurbellen enz...). Of misschien ligt uw HDMI-kabel tussen allerlei andere slecht afgeschermde kabels die stoorsignalen afgeven zoals bv. netsnoeren of luidsprekerkabels. Of misschien woont u langs een drukke weg waar regelmatig slecht ontstoorde bromfietsen passeren. Enkel in deze niet ideale omstandigheden heeft het zin om een duurdere HDMI-kabel te gebruiken. Meestal zijn deze duurdere kabels beter afgeschermd (stoorsignalen van buitenaf hebben minder kans om door te dringen), hebben zij een dikkere binnengeleider (waardoor grotere afstanden kunnen worden overbrugd vooraleer het signaal te zwak wordt en storingen geeft), hebben zij vergulde connectoren (die vrij van oxidatie jarenlang een beter contact waarborgen) en zijn zij gemaakt van betere en mechanisch sterkere materialen (die hen bestand maken tegen het meermalig oprollen, uittrekken en weer insteken).
De muis. Wie kan nog zonder: de muis legt elke dag kilometers op uw bureau af, maar waar komt die vandaan?
De muis werd jaren voor de PC (personal computer) uitgevonden, toen computers nog gigantische apparaten (mainframes) waren. Douglas Engelbart, een onderzoeker bij het Stanford Research Institute vond de muis al in 1964 uit een houten kastje met twee metalen wielen dat een X-Y positie op een computerscherm kon tonen.
Pas jaren later, toen Steve Jobbs (van Apple) in 1979 de muis van Engelbart zag, begon de muis aan zijn opmars. De éénknopsmuis werd door Apple met de originele Apple Macintosh in 1984 geïntroduceerd en bleek bijzonder populair. Microsoft kwam pas later, toen ook zij een 'windows-systeem' adopteerde.
Eigenaardig: Engelbart heeft nooit ofte nooit enige vergoeding gekregen voor zijn uitvinding!
Soorten muizen:
De klassieke muis: een balletje beweegt een wiel in de X en de Y as. Dit wiel heeft een groot aantal gaatjes, waar licht doorheen schijnt en opgevangen wordt door een lichtgevoelige diode. Als het balletje het wiel beweegt, wordt het licht steeds onderbroken en 'weet' de muis dat er beweging in de muis zit. Deze beweging wordt doorgegeven aan de computer, die de cursor corresponderende bewegingen laat uitvoeren. De 'balletje'-muizen hebben echter een belangrijk nadeel: ze worden vies en werken dan minder goed. Stof, vuil, zweet, van alles plakt aan het balletje en de rollertjes. Na verloop van tijd moest je een muis schoonmaken omdat hij schokkerig reageert.
De optische muis kent - behalve de knoppen - geen bewegende delen meer. De optische muis scant het oppervlak waarover hij beweegt. De LED schijnt op het oppervlak en de scanner neemt duizenden keren per seconden een 'foto' en vergelijkt verschillen in het oppervlak met een foto die daarvoor is gemaakt. Zo berekent de huidige optische muis hoeveel en in welke richting hij verplaatst is. Een klein nadeel hieraan is dat zo'n optische muis slecht overweg kan met zeer egale oppervlakken: hij 'ziet' dan te weinig verschil tussen de verschillende scans. Een recent geïntroduceerde laser-muis moet de precisie vergroten.
De trackball: een soort omgekeerde muis. Het balletje zit aan de bovenkant en in plaats van de muis te bewegen, beweegt u het balletje. Zo heeft u minder oppervlak nodig en het zou RSI (Repetitive Strain Injury) tegengaan.
De tablet: een drukgevoelige plaat waar u met een pen over beweegt, vooral in de grafische industrie populair.
Veel laptops hebben een touchpad: u gebruikt gewoon uw vinger en er zitten aparte knoppen voor de linker- en rechtermuisknop en vaak ook een scrollknop op.
Eveneens meestal op laptops vind je een mini-joystick: een klein puntje op het keyboard waarmee u de cursor bestuurt. Ook nu heeft u weer aparte knoppen om te klikken en te scrollen.
OESJE, EEN VIRUS OP MIJN PC? NEE, FILMKEN VAN DE HULK
KOEPUTER?
MAKE-UP MUIS?
SURFEN?
PC'S DOOR DE EEUWEN HEEN
NOG MEER LEUKE CARTOONS OP www.tomcartoon.be
Op 13 september 1956, - dat is nu 50 jaar geleden, - stelde IBM zijn eerste harddisk voor: de IBM 350 Disk File. Deze schijf woog meer dan 900 kilo, was zo groot als twee vertikale diepvriezers en had een opslagcapaciteit van slechts 5 MB. Dat is zowat evenveel als wat een digitale foto tegenwoordig nodig heeft om opgeslagen te kunnen worden!