Bereken zelf of u te dik bent met de BODY MASS INDEX (BMI).
Dit is de internationaal erkende maat voor bepaling van uw (OVER)GEWICHT, onafhankelijk van uw leeftijd en geslacht.
Enkel vanaf 18 jaar.
GEEF UW LENGTE OP IN CM:
GEEF UW GEWICHT OP IN KG:
BMI tussen 18 en 25:
NORMAAL GEWICHT, zonder gevaar voor de gezondheid.
BMI tussen 25 en 30:
OVERGEWICHT, op lange termijn gevaar voor de gezondheid.
BMI van meer dan 30:
ZWAARLIJVIGHEID, met reële gevaren voor de gezondheid.
U mag beginnen, klik op een vakje. U speelt met X, de computer met O.
Kunt u winnen?
RAP EVEN OMREKENEN:
Klik in vakje EUR of BEF en voer daar een getal in. Gebruik een punt (.) en géén komma (,) voor het invoeren van decimalen. De omrekening gebeurt automatisch.
MET EEN JUISTE PC-HOUDING VERMIJDT U 'RSI' voor een ander?
NAAR DE PC-DOKTER! Mijn BLOG opent weer niet?
EEN KOFFIEPUTER?
DIT IS HET LAATSTE NIEUW SNUFJE: DE DVD-REWINDER!
DE POT VERWIJT DE KETEL DAT HIJ ZWART ZIET!
HELPDESK
NEE, PA. ZONDER MIJN PC GA IK NIET OP REIS!
EEN MUIS-VIRUS?
ROKEN AAN PC? ROKEN SCHAADT DE GEZONDHEID VAN UW PC!
EN ZEGGEN DAT IK ZOVEEL HEB BETAALD VOOR HAAR NIEUWE BEUGEL ... KON ER DAN ECHT GEEN BREDERE GLIMLACH VAN AF?
EEN DRAAGBARE PC
HULP OF AFSTAND!
OPTISCHE MUIS?
BEREKEN UW STERRENTEKEN
HET LAATSTE NIEUWS
zaterdag, 19 november 2005
ZONEN REDDEN MOEDER VIA WEBCAM
Twee mannen uit Noor-wegen zochten onmiddel-lijk hulp toen hun moeder Karin Jordal het bewustzijn verloor, ook al bevond die zich enkele duizenden kilo-meters verder, in Californië. Tore zag per webcam hoe zijn moeder, die aan dia-betes lijdt, bewegingsloos op de sofa lag. Toen hij haar probeerde te bellen, gebeurde er echter niets. Hij probeerde de hulpdien-sten in Californië te berei-ken, maar kreeg geen gehoor. Daarop belde hij zijn broer Ole Jordal, die in de Noorse stad Bergen woont. De vrouw van Ole is een Amerikaanse, af-komstig uit New York. Zij kende wel iemand die ze kon contacteren.
"Daarna duurde het nog 10 minuten voor de hulpdien-sten arriveerden,” vertelt Ole. “We zagen het alle-maal gebeuren op de web-cam, met tranen in onze ogen.” De 69-jarige Karin Jordal herstelt nog in het ziekenhuis. "Ik ben dank-baar dat de camera mijn leven gered heeft. We communiceerden via web-cam, omdat het nu een-maal goedkoper is dan telefoneren. Maar nu heb ik gemerkt dat het ook een goede manier is om levens te redden."
SPEEL TETRIS
COMPUTERTIPS
Leuke tips, trucs & workshops rond Windows XP, Vista en Windows 7
08-02-2013
Powerpoint 2003: effect omslaan blad
Hermat stelde een interessante vraag op het SenNet-forum:
In photoStory kan men als overgang foto's laten omkrullen zoals men bij het lezen van een boek een blad omslaat. Zo'n overgang zou ik graag in een pps toepassen maar vind hem niet. Ik heb PowerPoint 2003 in Windows XP. Ik vind wel "omkrullen" maar krijg dan schuine zwarte balken die over de foto schuiven,wat niet de bedoeling is. Kan iemand mij helpen? Dank bij voorbaat.
Samen hebben we uiteindelijk de volgende werkwijze opgesteld.
1. Open de presentatie die je wil aanpassen. 2. Bewaar die als "JPEG-indeling" (vind je lager in het lijstje van "Opslaan als"). 3. Bevestig dat dit op alle dia's van toepassing moet zijn. 4. Nu vind je in dezelfde map als je ppt een folder met alle dia's afzonderlijk, als JPG-afbeeldingen. Die ga je nodig hebben om de overlapping te kunnen doen. 5. Klik in 'Normale weergave' op dia 2. Voeg aan dia 2 via (onderaan) Tekenen en daarnaast 'Autovormen' - 'Basisvormen' een "paginakrul" toe (pictogram van een blad met ezelsoor rechts onderaan). Sleep die helemaal open zodat de volledige dia bedekt wordt. De krul zelf kan je ook wat uitrekken via het gele puntje, naar eigen smaak. 6. Klik nu met de rechtermuisknop op je nieuwe dia 2, kies voor "Autovorm opmaken". Bij 'Opvulling', 'Kleur' kies je uit het uitklaplijstje "Opvuleffecten", daaronder kies je "Afbeelding", via de knop "Afbeelding selecteren" ga je dan op zoek naar de JPG-afbeelding die je in je map hebt, let wel: je kiest de afbeelding van dia 1!, dus de dia van er net voor. 7. Klik OK, je belandt nu weer in het venstertje van "Autovorm opmaken", hier kies je nog iets lager, onder 'Lijn', bij 'Kleur': "Geen lijn". 8. Dia 2 ziet er nu heel erg uit als dia 1, maar heeft een "ezelsoor" gekregen. 9. Klik OK, we zijn er nog niet. Ga nu via het menu naar 'Diavoorstelling' - 'Aangepaste animatie'. Voeg daar een effect toe, namelijk: 'Afsluiten' - 'Samenvouwen'. Bij "Begin" kies je "Met vorige", bij "Richting" kies je "Naar links" en bij "Snelheid" kies je "Gemiddeld". 10. Voeg nog een effect toe, namelijk 'Nadruk'- daaronder ga je voor "Vergroten/verkleinen". Als attributen zet je hier opnieuw "Met vorige", bij "Grootte" kies je "150%" en bij "Snelheid" ga je opnieuw voor "Gemiddeld". 11. Test dit uit en kijk of het je goed lijkt. 12. Indien je tevreden bent, dan kopieer je deze dia (tenminste, de overlapping-met-ezelsoor kopieer je dan) en plak die op dia 3. In dia 3 ga je dan weer voor "Autovorm opmaken" zoals onder puntje 6 beschreven. Nu moet je enkel nog de afbeelding kiezen op dezelfde wijze, maar in dit geval dus de afbeelding van net ervoor en dat is nu dia 2! 13. Ga zo verder met de rest van de presentatie.
Let wel: als er al animaties ingesteld zijn op de presentatie die je wil bewerken op deze manier, wordt het een soepje! Dit is de werkwijze voor Powerpoint 2003. Normaal gezien moet dit ook in volgende versies mogelijk zijn. Indien iemand zich geroepen voelt om de werkwijze aan te passen voor bijvoorbeeld Powerpoint 2007, dan hoor ik het graag.
De Computer Crime Unit van de federale politie waarschuwt voor een nieuwe vorm van computersabotage. Het gaat om een soort virus dat internetgebruikers in naam van de politie vraagt geld te storten omdat ze een misdrijf gepleegd zouden hebben op het internet.
Sinds februari 2012 zijn al heel wat internetgebruikers het slachtoffer geworden van wat "police ransomware" genoemd wordt. Een virus blokkeert de computer en toont een scherm van de politie met de boodschap dat de gebruiker een misdrijf heeft gepleegd op het internet. Om de computer te deblokkeren, moet het slachtoffer betalen.
Nu is een nieuwe variant van het virus opgedoken. Daarin worden ook de bestanden vergrendeld. Uit analyses van de politie blijkt dat het besturingssysteem blijft werken, maar dat andere toepassingen getroffen worden en enkele belangrijke tools worden gedeactiveerd. Momenteel heeft de politie nog niet voldoende informatie om uit te leggen hoe de werkomgeving volledig hersteld kan worden.
In België zijn er nog geen meldingen van deze nieuwe variant, maar dat is volgens de politie enkel een kwestie van tijd. De beste maatregel is preventie, luidt het. De politie raadt aan om geregeld een back-up te maken en een goed antivirusprogramma te installeren.
Een tip, klein maar fijn. Om snel en via het toetsenbord naar de adresbalk van je browser te gaan, kan je gewoon ALT + D indrukken. Spaart je de muisbeweging en -klik uit. Hierna kan je gewoon het adres van de website intikken en op ENTER drukken.
Nog eentje, nu we toch in die adresbalk zijn? Vind je het ook niet vervelend dat je vòòr de naam van een site altijd (meestal) weer die www. moet tikken? Wil je naar een site met een .com-domein (bijvoorbeeld www.microsoft.com), dan kan je in de adresbalk volstaan met microsoft. Druk dan meteen CTRL + ENTER in, en de www. en de .com worden vanzelf toegevoegd. En je wordt meteen naar die site geleid. Gaat enkel op voor .com-sites dus.
De truuk met ALT + D werkt trouwens ook voor de adresbalk van de Windows Verkenner.
Misschien twijfel je nog over een upgrade naar Windows 8 en wil je er eerst nog een nachtje over slapen. Plan dat nachtje dan maar redelijk snel, want vanaf 1 februari wordt het upgraden een stuk duurder.
Wie nu beslist om van zijn XP, Vista of Windows 7 over te schakelen naar Windows 8 Pro, betaalt daar een slordige 30 euro voor. Vanaf 1 februari kan die prijs tot wel vijf keer hoger liggen, de prijs ligt dan wellicht net onder de 200 euro (120 euro voor Windows 8). De huidige prijs is dan ook een promotieprijs. Microsoft wil iedereen een klein duwtje in de rug geven om over te stappen.
Zin om eens een oudere versie van Photoshop (dateert van 2005) gratis te downloaden en gebruiken? Dat kan. Adobe stopt met de ondersteuning van die oudere versies. Nu blijken Photoshop CS2 en andere oudere programma's van het bedrijf (Illustrator, Acrobat...) zomaar gratis van Adobe's website te plukken.
Op onderstaande link vind je het lijstje. Kies je programma (voor Mac of voor Windows) en kopieer wel eerst het serienummer dat rechts vermeld staat. Dat heb je nodig tijdens de registratie.
Een Nederlandstalige versie heb ik niet gevonden; wat je hieronder vindt, is de Engelse versie.
Misschien wel interessant voor mensen die eens willen experimenteren met beeldbewerkingssoftware die normaal gezien peperduur is.
Mijn hartelijke dank aan alle bloggers voor de vele condoleances die ik ontving bij het overlijden van mijn man Arsène. Dit welgemeend medeleven heeft mijn hart verwarmd.
Uit jullie woorden van steun en troost bleek ook hoe Arsène werd geapprecieerd voor zijn inzet voor zijn blog en voor zijn hulpvaardigheid bij het oplossen van computerproblemen. En daar ben ik blij om.
Zijn echtgenote Ellen.
Mijn dank gaat ook uit naar Tony, die het blog heeft overgenomen en zo lief is deze dankbetuiging te willen plaatsen.
Je kan al een hele tijd via je browser de VRT-radionetten beluisteren via de VRT-radiospeler. Nu is er echter een nieuwe (beta)versie online, en die heet Radio+. Het geheel oogt mooi. Je kan zoals voorheen natuurlijk je favoriete zender selecteren en ook programma's herbeluisteren. Nu krijg je in een band (uitklapbaar) ook meteen de playlist mee.
Nieuw is ook de mogelijkheid om songs te 'sharen' via Facebook of Twitter. Verder kan je ook eenvoudig feedback geven over de nieuwe radiospeler, om aan te geven wat er nog verbeterd kan worden.
Ook interessant is de knop 'Toon netten', waarmee je niet alleen een overzicht krijgt van de andere radiozenders, maar ook wat er daar op dit moment gespeeld wordt. Mooi. De link: http://www.radioplus.be/
Het spijt mij te moeten melden dat Arsène maandag overleden is. Dit blog is zijn geesteskind. Omdat het zijn wens was, en te zijner nagedachtenis, zal ik dit blog voortzetten.
Innige deelneming aan zijn vrouw, Ellen, zijn familie en zijn vrienden.
Volumouse: snel het geluid regelen met de scrollknop van uw muis
U kent het wel: het volume op uw pc moet plots wat luider, of wat stiller. Meestal moet u dan met de hand reiken naar dat knopje op de luidspreker, die altijd weer net dat tikje te ver staat. Of u probeert het te doen via het icoontje op de taakbalk, maar eerst zoekt u zich suf naar dat icoontje en dan moet u er op klikken, en het volume naar de gewenste hoogte slepen.
Zou het niet makkelijk zijn als u dit gewoon met de muis kon doen? Een moderne muis heeft immers die scrollknop in het midden. Die knop is ook handig om bijvoorbeeld een link in een ander tabblad te openen en natuurlijk om te scrollen. Met Volumouse kan u via die scrollknop, in combinatie met een andere toets, snel het volume regelen. Als u bijvoorbeeld instelt in Volumouse dat u het volume wil regelen in combinatie met de ALT-toets, dan kunt u op elk moment samen met het indrukken van die toets het volume aanpassen: naar boven scrollen is luider, naar beneden scrollen... u hebt het wel al beet.
Er zijn heel wat instelmogelijkheden in Volumouse, maar de meeste zult u allicht niet nodig hebben.
Standaard staat ingesteld dat het werkt in combinatie met de ALT-toets, maar u ziet zelf wel wat u het beste past. Let wel: de scrollknop gebruiken in combinatie met de CTRL-toets kan tot ongewenste zoomhandelingen leiden als u het volume probeert aan te passen vanop uw bureaublad.
Workshop: muzikaal genot met de Windows Media Player
Dit is een workshop van Arsène die ik aangepast heb voor Windows Media Player 12 onder Windows 7. De workshop is ook toepasbaar op oudere versies van WMP. ~tony
Foto- of videobestanden op uw PC afspelen? Uw eigen cd's draaien? Afstemmen op radiozenders op het internet aan de andere kant van de wereld? Muziek afhalen van het internet? Afspeellijsten maken van uw muziek? Uw eigen cd's maken? Uw eigen muziekcompilatie branden op cd? Uw muziek combineren met visuele disco-effecten op uw scherm? Het kan allemaal met de Windows Media Player!
STAP 1: DE NIEUWSTE VERSIE VAN DE MEDIA PLAYER
De meest recente versie van de speler is Windows Media Player 12; die is reeds geïntegreerd in Windows 7 Starter, Home Premium, Professional, Ultimate en Enterprise. Windows Media Player 12 kan niet gebruikt worden op oudere versies van Windows.
STAP 2: MUZIEK-CD'S AFSPELEN
Steek een muziek-cd uit uw eigen collectie in het cd- of dvd-station van uw computer. Leun achterover, luister en geniet. Windows Media Player schakelt automatisch aan en speelt het eerste nummer op de cd.
Als u een cd in uw computer steekt, leest de spelerde informatie op de cd en vergelijkt ze, als u bent aan-gesloten op het internet, met de informatie in een database. U ziet dan de titels, de namen van de artiesten en andere infor-matie over de opname. Een actieve snelle internetverbinding is dan handig. Soms, vooral als het om een oudere cd gaat, vindt de computer niet precies dezelfde informatie terug in de database.
Misschien speelt bij u thuis de muziek-cd niet automatisch af en krijgt u een dialoogscherm te zien. Doe dan zoals aangegeven in de afbeelding hiernaast.
Als u een vinkje plaatst (door er in te klikken) in het vakje vóór De geselecteerde actie altijd uitvoeren zal in het vervolg uw muziek-cd altijd automatisch worden afgespeeld.
Voor het instellen van de gewenste handeling voor elk apparaat of type media doet u het volgende: open Automatisch afspelen door te klikken op de knop Start en vervolgens op Configuratiescherm. Typ automatisch afspelen in het zoekvak en klik vervolgens op Automatisch afspelen. Klik in de lijst naast het apparaat of type media op de nieuwe actie die u wilt gebruiken.
Probeer de bedieningsknoppen uit:
U kunt uw lievelingsnummers ook direct afspelen door er op te dubbelklikken in de Afspeellijst in de linker zijkolom.
Als u verbonden bent met het internet, dan ziet u in de Afspeellijst een afbeelding van het CD-hoesje en de titels van de tracks.
OPGELET:
.
Door te klikken op de knop Schakelen naar Nu afspelen rechts onderaan, ziet u allerlei bewegende beelden, de zogenaamde Visualisaties. Klik met uw RECHTER muisknop in het venster van de Visualisaties om deze aan te passen. Via de vervolgmenus kunt u een passende discoshow vinden: visuele effecten met wisselende kleuroverlopen of geometrische vormen. Zo kunt u bv. kiezen voor Balken die bewegen op het ritme van de muziek. Test de vele mogelijkheden maar eens uit!
Wilt u het wat rustiger houden, kies dan i.p.v. de drukke bewegende visualisaties voor de afbeelding van het CD-hoesje en klik op Albumhoes of schakel resoluut de visualisaties uit door te klikken op Geen visualisatie.
STAP 3: MUZIEK VAN CDS KOPIËREN(= RIPPEN)
Als u uw favoriete nummers van een muziek-cd naar uw harde schijf kopieert, kunt u ze spelen op uw computer zonder dat u de cd nodig hebt. U doet dat zo:
Steek een cd in het CD- of DVD-station drive.
Als de Windows Media Player verschijnt, klik dan op bovenaan op de knop Cd rippen.
Nu moet u eerst bepalen in welk bestandsformaat u de muzieknummers op uw computer wilt opslaan. Normaal slaat Windows Media Player de muziek op in zijn eigen formaat WMA (Windows Media Audio), maar het formaat MP3 is heel wat populairder en dan ook wereldwijd verspreid.
Klik op de knop Ripinstellingen en in het uitschuifmenu op Bestandsindeling. In het vervolgmenu klikt u op MP3. Als u in het uitschuifmenu klikt op Audiokwaliteit, dan kunt u zelfs de kwaliteit van de opgeslagen muziek zelf nog veranderen van de standaardinstelling 128 Kbps (kilobits per seconde) naar de beste kwaliteit van 192 Kbps. Hoe hoger de ingestelde kwaliteit, hoe groter ook het opgeslagen muziekstuk zal zijn. De standaard Bitrate-instelling van 128 Kbps is meestal voldoende.
Deze instellingen moet u slechts eenmaal uitvoeren. Windows Media Player onthoudt al uw aanpassingen.
Standaard zijn alle vakjes vóór de nummers aangevinkt. Bij die nummers, die u niet wilt kopiëren, verwijdert u het vinkje door in het vakje ervoor te klikken.
Klik onderaan rechts op de knop Rippen starten. De Media Player converteert de muzieknummers naar het gekozen bestandsformaat en u ziet de voortgang van het rippen.
Als een nummer gekopieerd is, verschijnt onder Kopieerstatus de melding Geript naar de mediabibliotheek.
U kunt altijd het kopiëren stoppen door te klikken op de knop Rippen stoppen.
STAP 4: ZELF AFSPEELLIJSTEN MAKEN
Vaak gebeurt het dat u alle nummers van een cd niet even goed vindt. U kunt dus best zelf een compilatie maken van al uw opgeslagen muzieknummers. De Media Player heeft daarvoor de functie Afspeellijsten. Een rustig uurtje bij de open haard? Achtergrondmuziek bij het familiedineetje? Maak een afspeellijst van die muzieknummers die u nodig heeft!
Klik op Afspeellijst maken
Geef in het dialoogvenster dat verschijnt een gepaste naam voor de nieuwe afspeellijst, bv. Open haard en klik op OK. Klik op de zojuist gemaakte nieuwe, nog lege, afspeellijst Open haard.
Klik links onder Album op het album of onder Artiest op de artiest of onder Nummers om muzieknummers op te nemen in uw nieuwe afspeellijst.
Klik met de RECHTER muisknop op de titel van het gewenste nummer en in het snelmenu klikt u op Aan Open haard toevoegent.
Kies nog andere nummers en artiesten en voeg die toe aan uw afspeellijst op dezelfde manier. Uw lijst mag zo lang worden als u wilt. Wilt u de nummers op de afspeellijst in een andere volgorde plaatsen, klik dan met de RECHTER muisknop op een nummer uit de lijst en kies Omhoog, Omlaag of Verwijderen uit de afspeellijst.
Als u uw lijst wilt afspelen, dubbelklik op de lijstnaam of, als die al geselecteerd is, klik op Play of dubbelklik op een nummer in de lijst.
Een afspeellijst kan ook gemaakt worden door nummers van het detailvenster naar de rechterzijde te slepen in het tabblad Afspelen. Dit kan één voor één of meerdere nummers tegelijkertijd. Klik op Lijst opslaan boven in het lijstvenster, typ een naam voor de afspeellijst en druk op Enter om de lijst op te slaan.
STAP 5: UW EIGEN CD'S CREËREN
Met Windows Media Player kunt u uw favoriete muziek heel eenvoudig overbrengen of branden op andere audiobestanden of op een recordable cd die u op elke cd-speler kunt afspelen. Zo kunt u muziek overbrengen naar uw stereo-installatie, uw autoradio of uw draagbare cd-speler. U kunt ook zelf cd's creëren, die alleen de nummers bevatten die u wilt horen, in de door u gekozen volgorde. Daarvoor hebt u een CD-(R)W- of DVD recorderstation nodig en natuurlijk een voorraad blanco (re)writable audio cd's. Zo maakt u uw volgende feest-cd:
Klik op Start, tik in Windows Media Player of gebruik de snelkoppeling in de snelstarttaakbalk op uw bureaublad.
Klik op het tabblad Branden, klik op de knop Opties voor branden en klik op Audio-cd (dit is de standaardkeuze).
Steek een blanco (re)writablecd in uw cd-brander. Sluit eventueel het dialoogvenster Automatisch afspelen als dit wordt weergegeven.
Selecteer in de keuzelijst linksboven die Afspeellijst die u op de cd wilt branden en versleep deze met ingedrukte linkermuisknop naar de Lijst voor branden aan de rechterkant.
U kunt ook zélf uit uw mediabibliotheek muzieknummers verslepen naar de lijst. De volgorde van de nummers kunt u wijzigen door gewoonweg het muzieknummer in de lijst omhoog of omlaag te verslepen. Om een nummer te verwijderen uit de lijst, klik u met de rechtermuisknop op het nummer en klikt u in het snelmenu dat verschijnt op Verwijderen uit lijst.
Uw lijst mag niet langer zijn dan 74 minuten muziek of 650 MB. Eenmaal de lijst klaar, klik dan op de knop Branden starten.
BESLUIT:
Met Windows Media Player kunt u digitale mediabestanden die zich op uw computer bevinden zoeken en afspelen, cd's en dvd's afspelen en digitale mediastreams van het internet afspelen. Daarnaast kunt u muziek rippen van audio-cd's, cd's met uw favoriete muziek branden, digitale mediabestanden synchroniseren op draagbare apparaten, naar wereldwijde internetradio luisteren (via de knop Media Guide links onderaan) of via het internet digitale media-inhoud zoeken en kopen bij online winkels.
Windows Media Player heeft een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface, maar de mogelijkheden die het programma biedt, zijn zeer uitgebreid. Hebt u problemen of wilt u meer weten, druk dan in Windows Media Player op de functietoets F1 voor help en ondersteuning.
Arsène drukte de wens uit dat iemand zijn blog zou overnemen. Ik ben op die vraag ingegaan. Het is mijn bedoeling om het werk van Arsène voort te zetten.
Dit blog blijft de huidige vorm, naam en adres behouden.
Ik zal mijn best doen om in de voetsporen te treden van Arsène. Dat zal echter niet makkelijk zijn.
Op 12 april 2005, begon ik met mijn blog. Ik was toen freelance leraar informatica. Omdat aanvankelijk vele van mijn senioren-cursisten mij steeds maar dezelfde computervragen stelden, schreef ik in allerlei tipberichtjes op mijn blog het antwoord op de meest voorkomende computerproblemen. Toen ik twee jaar later op rustpensioen ging, bouwde ik dit blog verder uit en probeerde, totaal belangeloos, dagdagelijks per e-mail de vele computeraars met hun computerproblemen te helpen. Het was zowat mijn manier om aan vrijwilligerswerk te doen.
Vandaag, ruim 7 jaar verder, werd dit blog reeds meer dan 656.000 keer bekeken door meer dan 439.000 unieke bezoekers. In zijn categorie Informatica/technologieën staat het op de 1ste plaats en in de algemene top 200 lijst op de 17de plaats. Bedankt lieve bezoekers voor zoveel belangstelling en appreciatie.
Helaas, het schrijven op mijn blog is mij nu totaal vergaan. Ik verneem zopas van de dokters, die mij reeds 9 maanden behandelden, dat verdere medische behandeling weinig of geen zin meer heeft en dat ik bijgevolg nog slechts enkele maanden te leven heb. Dat is verschrikkelijk slecht nieuws, niet alleen voor mij maar ook en in het bijzonder voor mijn lieve echtgenote Ellen. Wij gaan nu beiden door een hel: onze innerlijke pijn is onbeschrijflijk en het is zo verdomd moeilijk om voor elkaar de moed er in te houden. We weten ons echter gesteund door onze vrienden en onze vele bloglezers. Wij kunnen onmogelijk de vele e-mailtjes met steunbetuigingen van bloglezers persoonlijk beantwoorden.
Tot op heden (21 november 2012) nog geen overname kandidaat gevonden. Mijn succesvol blog is dus gedoemd om binnenkort jammer genoeg te verdwijnen. Tenzij natuurlijk een van mijn bloglezers zich geroepen voelt om dit blog voort te zetten. Wil jij dit blog van mij overnemen? Graag, mail mij!
Workshop: Plaknotities, de virtuele tegenhanger van de welbekende gele 3M Post-It stickers.
Help mij eens onthouden dat ik morgenavond naar tante Jeanne bel vraagt mijn echtgenote mij lief. Ik zelf mag niet vergeten om morgen in de voormiddag even te bellen naar Peter en An vooraleer zij op reis vertrekken. En het wordt tijd dat wij bij de chocolatier terug een blok pure fondantchocolade gaan bestellen voor onze vrienden in Frankrijk. En als straks mijn echtgenote terug thuis komt van boodschappen halen moet ik haar zeggen dat een ouder van een kind aan wie zij typles geeft heeft gebeld. Ik heb snel de telefoonnummer genoteerd Dagdagelijks schieten er ons zoveel dingen plots te binnen, dingen die wij nog te doen en of voor later te onthouden hebben. We kunnen maar best al die dingen, willen wij ze stantepede niet vergeten, meteen op een velletje papier opschrijven.
Windows 7 heeft standaard hiervoor een zeer handige tooltje in huis. In het Nederlands kreeg dit geheugensteuntje de naam Plaknotities. Deze functie maakt de wereldbekende gele 3M Post-It stickers nu ook in digitale vorm beschikbaar. Persoonlijk vind ik dit een handig hulpmiddel om snel even iets op te krabbelen.
1. Plaknotities openen.
Het programma Plaknotities vindt u terug via Start / Alle programmas / Bureau-accessoires / Plaknotities. Of nog sneller: klik op de Startknop en typ plaknotities in het zoekvak onderaan de startmenu en vervolgens klikt u bovenaan in de lijst met resultaten bij programmas op Plaknoties. U krijgt onmiddellijk een leeg, geel, genre Post-It-velletje te zien waarop u uw geheugensteuntje zelf kunt typen of de informatie die zich reeds op uw klembord bevindt plakken met de toetsencombinatie Ctrl+V:
Als u op het plusteken + in de titelbalk klikt, verkrijgt u een nieuwe notitie. U kunt ook met de toetsencombinatie Ctrl+N een nieuwe notitie openen. Klikt u op het andreaskruis x, of gebruikt u de toetsencombinatie Ctrl+D dan wordt de plaknotitie verwijderd. U krijgt eerst de vraag of u wel zeker bent om de plaknotitie te verwijderen. Klik ergens anders in de titelbalk en u kunt al slepend met ingedrukte linkermuisknop de plaknotie verplaatsen.
2. Achtergrondkleur en grootte van een plaknotitie wijzigen.
De achtergrond van een plaknotitie is standaard de gele kleur. Klik met je rechtermuisknop op de gele achtergrond en via het snelmenu dat verschijnt kunt u de achtergrondkleur wijzigen naar respectievelijk Blauw, Groen, Roze, Paars, Wit, of de standaard Gele kleur. Het formaat van een plaknotitie kunt u groter of kleiner maken door op een hoek of rand van de notitie te staan. Uw muisaanwijzer verandert in een dubbelzijdige pijl en u kunt nu al slepend met ingedrukte linkermuisknop de grootte van de plaknotitie aanpassen.
3. Plaknotities opmaken.
Eerst moet u de tekst in de plaknotitie die u wenst op te maken selecteren al slepend met ingedrukte linkermuisknop. Dan pas kunt u via toetsenbord snelkoppelingen de tekst opmaken. Hierbij alvast enkele van de belangrijkste opmaak toetsenbord combinaties.
U kunt ook de tekst in uw Plaknotities uitlijnen: links (Ctrl+L), rechts (Ctrl+R) en gecentraliseerd (Ctrl+E). Met Ctrl+A selecteert u alle tekst en met Ctrl+L kunt u de tekst voorzien van opsommingstekens (er zijn 6 types mogelijk, de 7de keer typen op de L verwijdert de opsommingstekens).
Ik veronderstel dat u sub- en superscript in uw plaknotities wellicht weinig of niet zult gebruiken. Maar ook daar zijn handige toetsencombinaties voor die u ook in bv. Word kunt toepassen. Wie kent ze? Mail mij! Hem of haar wacht de eeuwige roem op mijn blog.
Druk de tip af, zo heeft u een praktische handleiding.
Regelmatig krijg ik mailtjes van computeraars die er maar niet in slagen om thuis op hun computer een van mijn tips probleemloos uit te voeren:Ik probeer uw tip goed te volgen en toch krijg ik een foutmelding. Wat doe ik verkeerd? of Ik heb Orbit gedownload en ik kan op Grooveshark muziek beluisteren maar niet downloaden. Hoe zou dat komen? of Ik heb uw volgorde van werkwijze gevolgd en toch lukt het mij niet. Hoe komt dat?
Uiteraard is het voor mij onmogelijk om met die uit frustratie geschreven uiterst beknopte uitleg iets aan te vangen. Meestal stel ik hen voor om mijn tip af te drukken. Zo verkrijgen zij een praktische handleiding die bij de uitvoering van de tip hen kan helpen bij de juiste volgorde van werken.
Zo doet u dat:
1. Selecteer al slepend met ingedrukte linkermuisknop de titel, tekst en eventuele illustraties van de tip. De volledige tip staat nu negatief (blauwe achtergrond met witte tekst) weergegeven.
2. Hou de Ctrl-toets ingedrukt en typ op de letter C-toets. Ogenschijnlijk gebeurt er niets maar met de combinatietoetsen Ctrl+C heeft u het geselecteerde naar uw inwendig klembord gekopieerd.
3. Open uw tekstverwerker, bijvoorbeeld Word.
4. Hou de Ctrl-toets ingedrukt en typ op de letter V-toets. Met deze combinatietoetsen Ctrl+Vplakt u de inhoud van uw inwendig klembord naar de tekstverwerker. De tip wordt nu in uw tekstverwerker weergegeven.
In uw Word document een foto in een geometrische vorm invoegen.
Gewoonlijk zijn de fotos in een Word document rechthoekig ingevoegd. Maar dat kan ook heel wat spectaculairder. In Word 2007/2010 kunt u een foto in gelijk welke geometrische vorm invoegen. Bekijk deze 2 voorbeelden maar eens.
Zo doet u dat:
1. Klik op het tabblad Invoegen en verder op de knop Vormen. U kunt nu kiezen uit een schat aan kant en klare vormen. In het eerste voorbeeld koos ik de basivorm Ovaal en in het tweede voorbeeld de blokpijl Vijfhoek.
2. Uw cursor verandert nu in een kruis waarmee u al diagonaal slepend met ingedrukte linker muisknop uw gekozen vorm tekent. Klik op de vorm. Nu staan er allerlei blokjes en rondjes rondom de vorm. Schuif met de muispijl naar een van de rondjes en uw muispijl wordt een dubbelpijl. Met ingedrukte linker muisknop kunt u nu al slepend het formaat van de vorm aanpassen. Met het groene rondje kunt u uw vorm vrij roteren. Probeert u maar eens alle mogelijkheden uit. Met de combinatietoetsen Ctrl+Z kunt u steeds uw laatste aanpassing ongedaan maken. Als u midden in de figuur klikt dan verandert uw muispijl in een kruisvorm en kunt u al slepend de figuur verplaatsen.
3. Vindt u de vorm nog net niet datgene wat u precies zoekt dan kunt u elke gekozen vorm nog zelf aanpassen. Klik met de rechter muisknop op de vorm en in het snelmenu dat verschijnt, klikt u op de optie Punten bewerken. U kunt nu via de vierkantjes al slepend de zijden van uw vorm naar hartenlust verbuigen en vervormen.
4. Klik in uw vorm en in het lint bovenaan verschijnt het menu Hulpmiddelen voor tekenen. Ook hier weer lembarras du choix (keuze te over). Hier kiezen we bij Opvullen van vorm de optie Afbeelding In het venster Afbeelding invoegen navigeren we naar de gewenste foto, selecteren deze door erop te klikken en bevestigen met de knop Invoegen. Uw foto staat nu in uw geometrische vorm.
5. Bij Hulpmiddelen voor tekenen vindt u onder Tekstterugloop bijvoorbeeld de leuke mogelijkheid om de tekst rondom uw vorm te laten lopen en kunt u uw vorm vóór of achter de tekst plaatsen. U kunt de kleur, dikte en lijnstijl van de omtrek van uw vorm aanpassen. U kunt aan uw vorm allerlei visuele effecten zoals schaduw, gloed, 3-D, weerspiegeling, uitvloeiende randen, toevoegen.
Er zijn ontelbare mogelijkheden die u enkel al doende kunt leren! Experimenteer er maar op los. Veel plezier ermee!
Vindt snel uw opgeslagen bestanden terug onder Windows 7.
Gebeurt het u ook wel eens dat u iets te overhaastig te werk gaat zodat u zich niet meer herinnert in welke map u het bestand heeft opgeslagen? Niet zo eenvoudig om het bestand terug te vinden op uw overvolle harde schijf. Of toch?
Ga naar het menu start en typ in het zoekvenster Programmas en bestanden zoeken onderaan datum:vandaag. U ziet ogenblikkelijk welke programmas, documenten, downloads, e-mailberichten, bestanden u vandaag heeft opgeslagen. Met de zoekterm datum:gisteren vindt u alles terug wat u de dag voordien heeft opgeslagen.
De achtergrondkleur van mijn Word document wordt niet afgedrukt.
Danny S. heeft de uitnodiging voor zijn gouden jubileum zelf ontworpen in Word. Ik heb de achtergrond een mooi kleurtje gegeven , maar als ik het wil afdrukken wordt de achtergrond van het ontwerp weer wit. Weet u soms hoe ik dat kan oplossen ? Ik werk met Word 2000 mailt hij mij.
Als ik een afdrukvoorbeeld maak van zijn uitnodiging dan wordt ook in mijn Word 2010 de achtergrondkleur NIET afgedrukt.
En eigenlijk gelukkig maar. Bedenk wat een gekleurde achtergrond u aan inkt zou kosten! U kunt dan beter gekleurd papier gebruiken (in elk copycenter los per blad te koop). Pas op met het kiezen van de papierkleur: niet te donker nemen, want u kunt geen wit afdrukken! Wit is geen inkt printen en wat wit moet zijn krijgt dus de kleur van uw gekleurd papier.
In Microsoft Word wordt standaard een documentachtergrond die u kunt maken met de opdracht Achtergrond in het menu Opmaakniet afgedrukt. Als u documentachtergronden wilt afdrukken, kunt u deze instelling wijzigen. Daartoe klikt u in het menu Extra op Opties. Schakel op het tabblad Afdrukken het selectievakje Achtergrondkleuren en -afbeeldingen in.
In Word 2010 klikt u in het menu Bestand op Opties. In het venster Opties voor Word klikt u op het tabblad Weergave. Plaats een vinkje in het vakje vóór Achtergrondkleuren en -afbeeldingen afdrukken. Bevestig met de knop OK.
OESJE, EEN VIRUS OP MIJN PC? NEE, FILMKEN VAN DE HULK
KOEPUTER?
MAKE-UP MUIS?
SURFEN?
PC'S DOOR DE EEUWEN HEEN
NOG MEER LEUKE CARTOONS OP www.tomcartoon.be
Op 13 september 1956, - dat is nu 50 jaar geleden, - stelde IBM zijn eerste harddisk voor: de IBM 350 Disk File. Deze schijf woog meer dan 900 kilo, was zo groot als twee vertikale diepvriezers en had een opslagcapaciteit van slechts 5 MB. Dat is zowat evenveel als wat een digitale foto tegenwoordig nodig heeft om opgeslagen te kunnen worden!