Bereken zelf of u te dik bent met de BODY MASS INDEX (BMI).
Dit is de internationaal erkende maat voor bepaling van uw (OVER)GEWICHT, onafhankelijk van uw leeftijd en geslacht.
Enkel vanaf 18 jaar.
GEEF UW LENGTE OP IN CM:
GEEF UW GEWICHT OP IN KG:
BMI tussen 18 en 25:
NORMAAL GEWICHT, zonder gevaar voor de gezondheid.
BMI tussen 25 en 30:
OVERGEWICHT, op lange termijn gevaar voor de gezondheid.
BMI van meer dan 30:
ZWAARLIJVIGHEID, met reële gevaren voor de gezondheid.
U mag beginnen, klik op een vakje. U speelt met X, de computer met O.
Kunt u winnen?
RAP EVEN OMREKENEN:
Klik in vakje EUR of BEF en voer daar een getal in. Gebruik een punt (.) en géén komma (,) voor het invoeren van decimalen. De omrekening gebeurt automatisch.
MET EEN JUISTE PC-HOUDING VERMIJDT U 'RSI' voor een ander?
NAAR DE PC-DOKTER! Mijn BLOG opent weer niet?
EEN KOFFIEPUTER?
DIT IS HET LAATSTE NIEUW SNUFJE: DE DVD-REWINDER!
DE POT VERWIJT DE KETEL DAT HIJ ZWART ZIET!
HELPDESK
NEE, PA. ZONDER MIJN PC GA IK NIET OP REIS!
EEN MUIS-VIRUS?
ROKEN AAN PC? ROKEN SCHAADT DE GEZONDHEID VAN UW PC!
EN ZEGGEN DAT IK ZOVEEL HEB BETAALD VOOR HAAR NIEUWE BEUGEL ... KON ER DAN ECHT GEEN BREDERE GLIMLACH VAN AF?
EEN DRAAGBARE PC
HULP OF AFSTAND!
OPTISCHE MUIS?
BEREKEN UW STERRENTEKEN
HET LAATSTE NIEUWS
zaterdag, 19 november 2005
ZONEN REDDEN MOEDER VIA WEBCAM
Twee mannen uit Noor-wegen zochten onmiddel-lijk hulp toen hun moeder Karin Jordal het bewustzijn verloor, ook al bevond die zich enkele duizenden kilo-meters verder, in Californië. Tore zag per webcam hoe zijn moeder, die aan dia-betes lijdt, bewegingsloos op de sofa lag. Toen hij haar probeerde te bellen, gebeurde er echter niets. Hij probeerde de hulpdien-sten in Californië te berei-ken, maar kreeg geen gehoor. Daarop belde hij zijn broer Ole Jordal, die in de Noorse stad Bergen woont. De vrouw van Ole is een Amerikaanse, af-komstig uit New York. Zij kende wel iemand die ze kon contacteren.
"Daarna duurde het nog 10 minuten voor de hulpdien-sten arriveerden,” vertelt Ole. “We zagen het alle-maal gebeuren op de web-cam, met tranen in onze ogen.” De 69-jarige Karin Jordal herstelt nog in het ziekenhuis. "Ik ben dank-baar dat de camera mijn leven gered heeft. We communiceerden via web-cam, omdat het nu een-maal goedkoper is dan telefoneren. Maar nu heb ik gemerkt dat het ook een goede manier is om levens te redden."
SPEEL TETRIS
COMPUTERTIPS
Leuke tips, trucs & workshops rond Windows XP, Vista en Windows 7
11-07-2012
Welkom - Adieu Overname blog
Vooreerst hartelijk welkom!
Op 12 april 2005, begon ik met mijn blog. Ik was toen freelance leraar informatica. Omdat aanvankelijk vele van mijn senioren-cursisten mij steeds maar dezelfde computervragen stelden, schreef ik in allerlei tipberichtjes op mijn blog het antwoord op de meest voorkomende computerproblemen. Toen ik twee jaar later op rustpensioen ging, bouwde ik dit blog verder uit en probeerde, totaal belangeloos, dagdagelijks per e-mail de vele computeraars met hun computerproblemen te helpen. Het was zowat mijn manier om aan vrijwilligerswerk te doen.
Vandaag, ruim 7 jaar verder, werd dit blog reeds meer dan 656.000 keer bekeken door meer dan 439.000 unieke bezoekers. In zijn categorie Informatica/technologieën staat het op de 1ste plaats en in de algemene top 200 lijst op de 17de plaats. Bedankt lieve bezoekers voor zoveel belangstelling en appreciatie.
Helaas, het schrijven op mijn blog is mij nu totaal vergaan. Ik verneem zopas van de dokters, die mij reeds 9 maanden behandelden, dat verdere medische behandeling weinig of geen zin meer heeft en dat ik bijgevolg nog slechts enkele maanden te leven heb. Dat is verschrikkelijk slecht nieuws, niet alleen voor mij maar ook en in het bijzonder voor mijn lieve echtgenote Ellen. Wij gaan nu beiden door een hel: onze innerlijke pijn is onbeschrijflijk en het is zo verdomd moeilijk om voor elkaar de moed er in te houden. We weten ons echter gesteund door onze vrienden en onze vele bloglezers. Wij kunnen onmogelijk de vele e-mailtjes met steunbetuigingen van bloglezers persoonlijk beantwoorden.
Tot op heden (21 november 2012) nog geen overname kandidaat gevonden. Mijn succesvol blog is dus gedoemd om binnenkort jammer genoeg te verdwijnen. Tenzij natuurlijk een van mijn bloglezers zich geroepen voelt om dit blog voort te zetten. Wil jij dit blog van mij overnemen? Graag, mail mij!
Workshop: Plaknotities, de virtuele tegenhanger van de welbekende gele 3M Post-It stickers.
Help mij eens onthouden dat ik morgenavond naar tante Jeanne bel vraagt mijn echtgenote mij lief. Ik zelf mag niet vergeten om morgen in de voormiddag even te bellen naar Peter en An vooraleer zij op reis vertrekken. En het wordt tijd dat wij bij de chocolatier terug een blok pure fondantchocolade gaan bestellen voor onze vrienden in Frankrijk. En als straks mijn echtgenote terug thuis komt van boodschappen halen moet ik haar zeggen dat een ouder van een kind aan wie zij typles geeft heeft gebeld. Ik heb snel de telefoonnummer genoteerd Dagdagelijks schieten er ons zoveel dingen plots te binnen, dingen die wij nog te doen en of voor later te onthouden hebben. We kunnen maar best al die dingen, willen wij ze stantepede niet vergeten, meteen op een velletje papier opschrijven.
Windows 7 heeft standaard hiervoor een zeer handige tooltje in huis. In het Nederlands kreeg dit geheugensteuntje de naam Plaknotities. Deze functie maakt de wereldbekende gele 3M Post-It stickers nu ook in digitale vorm beschikbaar. Persoonlijk vind ik dit een handig hulpmiddel om snel even iets op te krabbelen.
1. Plaknotities openen.
Het programma Plaknotities vindt u terug via Start / Alle programmas / Bureau-accessoires / Plaknotities. Of nog sneller: klik op de Startknop en typ plaknotities in het zoekvak onderaan de startmenu en vervolgens klikt u bovenaan in de lijst met resultaten bij programmas op Plaknoties. U krijgt onmiddellijk een leeg, geel, genre Post-It-velletje te zien waarop u uw geheugensteuntje zelf kunt typen of de informatie die zich reeds op uw klembord bevindt plakken met de toetsencombinatie Ctrl+V:
Als u op het plusteken + in de titelbalk klikt, verkrijgt u een nieuwe notitie. U kunt ook met de toetsencombinatie Ctrl+N een nieuwe notitie openen. Klikt u op het andreaskruis x, of gebruikt u de toetsencombinatie Ctrl+D dan wordt de plaknotitie verwijderd. U krijgt eerst de vraag of u wel zeker bent om de plaknotitie te verwijderen. Klik ergens anders in de titelbalk en u kunt al slepend met ingedrukte linkermuisknop de plaknotie verplaatsen.
2. Achtergrondkleur en grootte van een plaknotitie wijzigen.
De achtergrond van een plaknotitie is standaard de gele kleur. Klik met je rechtermuisknop op de gele achtergrond en via het snelmenu dat verschijnt kunt u de achtergrondkleur wijzigen naar respectievelijk Blauw, Groen, Roze, Paars, Wit, of de standaard Gele kleur. Het formaat van een plaknotitie kunt u groter of kleiner maken door op een hoek of rand van de notitie te staan. Uw muisaanwijzer verandert in een dubbelzijdige pijl en u kunt nu al slepend met ingedrukte linkermuisknop de grootte van de plaknotitie aanpassen.
3. Plaknotities opmaken.
Eerst moet u de tekst in de plaknotitie die u wenst op te maken selecteren al slepend met ingedrukte linkermuisknop. Dan pas kunt u via toetsenbord snelkoppelingen de tekst opmaken. Hierbij alvast enkele van de belangrijkste opmaak toetsenbord combinaties.
U kunt ook de tekst in uw Plaknotities uitlijnen: links (Ctrl+L), rechts (Ctrl+R) en gecentraliseerd (Ctrl+E). Met Ctrl+A selecteert u alle tekst en met Ctrl+L kunt u de tekst voorzien van opsommingstekens (er zijn 6 types mogelijk, de 7de keer typen op de L verwijdert de opsommingstekens).
Ik veronderstel dat u sub- en superscript in uw plaknotities wellicht weinig of niet zult gebruiken. Maar ook daar zijn handige toetsencombinaties voor die u ook in bv. Word kunt toepassen. Wie kent ze? Mail mij! Hem of haar wacht de eeuwige roem op mijn blog.
Druk de tip af, zo heeft u een praktische handleiding.
Regelmatig krijg ik mailtjes van computeraars die er maar niet in slagen om thuis op hun computer een van mijn tips probleemloos uit te voeren:Ik probeer uw tip goed te volgen en toch krijg ik een foutmelding. Wat doe ik verkeerd? of Ik heb Orbit gedownload en ik kan op Grooveshark muziek beluisteren maar niet downloaden. Hoe zou dat komen? of Ik heb uw volgorde van werkwijze gevolgd en toch lukt het mij niet. Hoe komt dat?
Uiteraard is het voor mij onmogelijk om met die uit frustratie geschreven uiterst beknopte uitleg iets aan te vangen. Meestal stel ik hen voor om mijn tip af te drukken. Zo verkrijgen zij een praktische handleiding die bij de uitvoering van de tip hen kan helpen bij de juiste volgorde van werken.
Zo doet u dat:
1. Selecteer al slepend met ingedrukte linkermuisknop de titel, tekst en eventuele illustraties van de tip. De volledige tip staat nu negatief (blauwe achtergrond met witte tekst) weergegeven.
2. Hou de Ctrl-toets ingedrukt en typ op de letter C-toets. Ogenschijnlijk gebeurt er niets maar met de combinatietoetsen Ctrl+C heeft u het geselecteerde naar uw inwendig klembord gekopieerd.
3. Open uw tekstverwerker, bijvoorbeeld Word.
4. Hou de Ctrl-toets ingedrukt en typ op de letter V-toets. Met deze combinatietoetsen Ctrl+Vplakt u de inhoud van uw inwendig klembord naar de tekstverwerker. De tip wordt nu in uw tekstverwerker weergegeven.
In uw Word document een foto in een geometrische vorm invoegen.
Gewoonlijk zijn de fotos in een Word document rechthoekig ingevoegd. Maar dat kan ook heel wat spectaculairder. In Word 2007/2010 kunt u een foto in gelijk welke geometrische vorm invoegen. Bekijk deze 2 voorbeelden maar eens.
Zo doet u dat:
1. Klik op het tabblad Invoegen en verder op de knop Vormen. U kunt nu kiezen uit een schat aan kant en klare vormen. In het eerste voorbeeld koos ik de basivorm Ovaal en in het tweede voorbeeld de blokpijl Vijfhoek.
2. Uw cursor verandert nu in een kruis waarmee u al diagonaal slepend met ingedrukte linker muisknop uw gekozen vorm tekent. Klik op de vorm. Nu staan er allerlei blokjes en rondjes rondom de vorm. Schuif met de muispijl naar een van de rondjes en uw muispijl wordt een dubbelpijl. Met ingedrukte linker muisknop kunt u nu al slepend het formaat van de vorm aanpassen. Met het groene rondje kunt u uw vorm vrij roteren. Probeert u maar eens alle mogelijkheden uit. Met de combinatietoetsen Ctrl+Z kunt u steeds uw laatste aanpassing ongedaan maken. Als u midden in de figuur klikt dan verandert uw muispijl in een kruisvorm en kunt u al slepend de figuur verplaatsen.
3. Vindt u de vorm nog net niet datgene wat u precies zoekt dan kunt u elke gekozen vorm nog zelf aanpassen. Klik met de rechter muisknop op de vorm en in het snelmenu dat verschijnt, klikt u op de optie Punten bewerken. U kunt nu via de vierkantjes al slepend de zijden van uw vorm naar hartenlust verbuigen en vervormen.
4. Klik in uw vorm en in het lint bovenaan verschijnt het menu Hulpmiddelen voor tekenen. Ook hier weer lembarras du choix (keuze te over). Hier kiezen we bij Opvullen van vorm de optie Afbeelding In het venster Afbeelding invoegen navigeren we naar de gewenste foto, selecteren deze door erop te klikken en bevestigen met de knop Invoegen. Uw foto staat nu in uw geometrische vorm.
5. Bij Hulpmiddelen voor tekenen vindt u onder Tekstterugloop bijvoorbeeld de leuke mogelijkheid om de tekst rondom uw vorm te laten lopen en kunt u uw vorm vóór of achter de tekst plaatsen. U kunt de kleur, dikte en lijnstijl van de omtrek van uw vorm aanpassen. U kunt aan uw vorm allerlei visuele effecten zoals schaduw, gloed, 3-D, weerspiegeling, uitvloeiende randen, toevoegen.
Er zijn ontelbare mogelijkheden die u enkel al doende kunt leren! Experimenteer er maar op los. Veel plezier ermee!
Vindt snel uw opgeslagen bestanden terug onder Windows 7.
Gebeurt het u ook wel eens dat u iets te overhaastig te werk gaat zodat u zich niet meer herinnert in welke map u het bestand heeft opgeslagen? Niet zo eenvoudig om het bestand terug te vinden op uw overvolle harde schijf. Of toch?
Ga naar het menu start en typ in het zoekvenster Programmas en bestanden zoeken onderaan datum:vandaag. U ziet ogenblikkelijk welke programmas, documenten, downloads, e-mailberichten, bestanden u vandaag heeft opgeslagen. Met de zoekterm datum:gisteren vindt u alles terug wat u de dag voordien heeft opgeslagen.
De achtergrondkleur van mijn Word document wordt niet afgedrukt.
Danny S. heeft de uitnodiging voor zijn gouden jubileum zelf ontworpen in Word. Ik heb de achtergrond een mooi kleurtje gegeven , maar als ik het wil afdrukken wordt de achtergrond van het ontwerp weer wit. Weet u soms hoe ik dat kan oplossen ? Ik werk met Word 2000 mailt hij mij.
Als ik een afdrukvoorbeeld maak van zijn uitnodiging dan wordt ook in mijn Word 2010 de achtergrondkleur NIET afgedrukt.
En eigenlijk gelukkig maar. Bedenk wat een gekleurde achtergrond u aan inkt zou kosten! U kunt dan beter gekleurd papier gebruiken (in elk copycenter los per blad te koop). Pas op met het kiezen van de papierkleur: niet te donker nemen, want u kunt geen wit afdrukken! Wit is geen inkt printen en wat wit moet zijn krijgt dus de kleur van uw gekleurd papier.
In Microsoft Word wordt standaard een documentachtergrond die u kunt maken met de opdracht Achtergrond in het menu Opmaakniet afgedrukt. Als u documentachtergronden wilt afdrukken, kunt u deze instelling wijzigen. Daartoe klikt u in het menu Extra op Opties. Schakel op het tabblad Afdrukken het selectievakje Achtergrondkleuren en -afbeeldingen in.
In Word 2010 klikt u in het menu Bestand op Opties. In het venster Opties voor Word klikt u op het tabblad Weergave. Plaats een vinkje in het vakje vóór Achtergrondkleuren en -afbeeldingen afdrukken. Bevestig met de knop OK.
Nederlandse ondertitels rechtstreeks op uw avi-film plaatsen.
De meeste tablets of e-readers kunnen wel een avi-filmbestand afspelen maar dan zonder ondertiteling. Een srt-bestand kunnen ze blijkbaar niet lezen.
U moet dus eerst zelf de srt-ondertiteling op de avi-film plaatsen. Daarvoor kunt u het gratis Nederlandstalig converteerprogramma FormatFactory (downloaden op: http://www.pcfreetime.com/) gebruiken.
In dit filmpje leg ik uit hoe u FormatFactory kunt downloaden (wellicht kunnen net zo goed andere converteerprogramma's worden gebruikt). Als voorbeeld voor het ondertitelen gebruik ik de publiek domein Zweedse dramafilm "Nasty Old People" (2009). Het torrentbestand en het ondertitelingsbestand kunt u gratis en legaal downloaden via de website http://nastyoldpeople.org/
In Frankrijk dacht men het illegaal downloaden te kunnen counteren met de op initiatief van president Sarkozy uitgevaardigde HADOPI-wet. Het instituut Haute Autorité pour la Diffusion de uvres et la Protection des Droits sur Internet identificeert de IP-adressen van wie illegaal downloadt. Overtreders krijgen eerst een waarschuwing per e-mail, daarna een tijdelijke schorsing en bij de derde keer een levenslang internetverbod. Deze wet moest reeds worden aangepast aan de bezwaren van het Grondwettelijk Hof en blijft nog steeds juridisch zeer controversieel!
Gelukkig zijn België en Nederland behoorlijk ruimdenkend wat betreft de legaliteit van het downloaden. Muziek en films downloaden voor eigen gebruik is bij ons legaal toegestaan. Het is echter illegaal om zonder de uitdrukkelijke toestemming van de copyright eigenaar deze te verhandelen, weg te geven of te ruilen. Met filesharing download diensten maakt u contact met P2P netwerken en download u legaal maar terzelfdertijd upload u illegaal. Ook al is dat laatste formeel strafbaar, in België of Nederland is bij mijn weten hiervoor nog niemand veroordeeld. SABAMs woordvoerder Thierry Dachelet verklaarde uitdrukkelijk dat zijn auteursrechtenorganisatie geen individuele mensen zou vervolgen die illegaal downloaden.
Alle pogingen van de muziek- en filmindustrie om de piraterij tegen te gaan zijn tot nu toe mislukt. Grote rechtszaken tegen P2P-netwerken maakten weinig of niets uit: illegaal downloaden gebeurt vandaag nog steeds op even grote schaal als vroeger. Ook al is SABAM geen voorstander van een harde aanpak waarbij de huis-, keuken- en tuinpiraat riskeert te worden aangeklaagd, ik vrees ervoor dat zij niet kunnen blijven toekijken hoe de inkomsten voor de Belgische artiesten stelselmatig afnemen. Wie dat verlies financieel zal moeten compenseren is voorlopig nog niet duidelijk . Het laatste juridisch woord is hierover zeer zeker nog niet gezegd!
Ik heb deze 5-delige minitipreeks over illegaal downloaden geschreven omdat mijn bloglezers mij regelmatig inlichtingen vragen voor hun, meestal zonder dat zij het goed en wel beseffen, illegale downloadpraktijken. Zo vroeg Jan S. mij of ik geen website kende waar hij gratis enkele moderne hedendaagse Nederlandse boeken kon downloaden. Hij was een fervent boekenlezer die een paar maand zou gaan overwinteren in zuid Spanje en die te weinig de taal kende om in de plaatselijke bib Spaanse boeken te gaan ontlenen en lezen. Zijn lieve echtgenote had hem speciaal hiervoor een handige e-book reader cadeau gedaan ... En Norbert D.W. mailde mij dat hij wegens gezondheidsproblemen al jaren niet naar de film in een bioscoop kon gaan en dat hij graag, liefst gratis en met Nederlandse onderschriften, de Oscar-genomineerde film Rundskop van regisseur Michaël R. Roskam en hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts zou willen downloaden ... Onlangs nog mailde Danny S. mij dat hij er maar niet in slaagde om het programma MS Publisher 2007, die op de laptop van zijn gebuur staat, over te nemen op zijn memorystick. Ik antwoord hem dat hij niet zomaar dat programma kan kopiëren, dat MS Publisher moet worden geïnstalleerd en dat hij er een wettige aankooplicentie voor nodig heeft. Op mijn vraag waarvoor hij denkt MS Publisher te gebruiken, antwoordt Danny dat hij hiermee uitnodigingskaartjes wil maken voor zijn 50 jaar trouwjubileum. Met de vele opmaakmogelijkheden in zijn Word 2010 kan hij die kaartjes ook best maken, vertel ik hem en terzelfdertijd stuur ik hem als voorbeelden een aantal uitnodigingskaartjes die ik indertijd voor het jubileum van vrienden in Word heb gemaakt ... André en Lisa V.D. gaan met de paasvakantie naar het zuiden van Frankrijk en hebben een leuk vakantiehuisje gehuurd. s Avonds zouden zij graag via hun laptop naar films met Nederlandse ondertiteling willen kijken. Waar kunnen wij gratis films downloaden, vroegen ze mij ... En Johnny V.D.B. is fervent fan van Elvis en wil graag op zijn blog zoveel mogelijke songs en muzikale videoclips van Elvis plaatsen en hij vraagt mij hoe hij dat het best kan doen Dit zijn maar enkele voorbeelden om aan te tonen hoe sterk de vraag naar illegaal downloaden is ingeburgerd. Wie maakt er zich nog zorgen om copyright vraag ik mij dikwijls af.
Ook al kunnen wij als particulier in België en Nederland profiteren van een gedoogbeleid inzake illegaal downloaden, toch zou ik de veel-downloaders willen aanraden om wat omzichtiger te werken. Zo zouden zij voor hun illegaal downloaden tijdelijk een Amerikaans IP-adres kunnen aannemen (zie mijn tip: Hoe verkrijg ik een Amerikaans IP-adres?). Zij kunnen best hun eigen IP-adres verbergen door gebruik te maken van een proxy server. Op deze website vindt u alles wat u moet weten om anoniem op het internet te surfen: http://www.infopc.be/algemeen/43-algemeen/126-hoe-anoniem-surfen-op-het-internet-ip-adres-verbergen
De meeste films die u op het internet vindt, zijn niet voorzien van een Nederlandse ondertiteling. Zo ook de speelfilm Nasty Old People die u legaal via de torrent-technologie van het Internet plukte. Zie mijn vorige tip: Illegaal downloaden is niet zonder risico! (3)
Gelukkig zijn er op het internet heel wat websites waar u probleemloos Nederlandse ondertitels vindt voor uw gedownloade (torrent)films:
Maar u kunt ook gewoon via de zoekrobot Google op zoek gaan naar Nederlandse ondertitels. Voor onze Zweedse film gebruikt u gewoon als zoekterm: Nasty Old People Dutch subtitles. De eerste hit die Google laat zien is al de goede: de link naar de website http://nastyoldpeople.org/. Bij Download subtitles klikt u op [DUTCH] en in het venster Bestand downloaden klikt op de knop Opslaan.
Een ondertitelingbestand is eigenlijk een eenvoudig, klein tekstbestand met de extensie .srt dat u met Kladblok zelf kunt bewerken: de ondertitelteksten zijn genummerd en er wordt aangegeven vanaf wanneer tot wanneer de zin in beeld moet zijn.
U moet het srt-bestand in dezelfde map zetten en precies dezelfde naam geven als de speelfilm zelf. Stel u heeft de film Nasty.Old.People.2009.Xvid gedownload en de extensie van uw film is .avi (de film kan uiteraard ook een andere bestandsextensie hebben). Uw ondertitelingsbestand krijgt dezelfde naam Nasty.Old.People.2009.Xvid maar met de bestandsextentie .srt. In dezelfde map heeft u dan 2 bestanden staan, nl. Nasty.Old.People.2009.Xvid.avi (= de film) en Nasty.Old.People.2009.Xvid.srt (= de ondertiteling).
De gratis en Nederlandstalige VLC media player (te downloaden op: http://www.videolan.org) vertoont tijdens het afspelen van uw film ook de ondertitels. Voor de Windows Media Player kunt u gratis op http://www.free-codecs.com/download/DirectVobSub.htm een codec downloaden waarmee het toch mogelijk is om gelijktijdig met de film ook het srt-ondertitelingsbestand af te spelen.
Uiteraard mag u vrij speelfilms downloaden waarvan het auteursrecht reeds verstreken is. In Europa verlopen de auteursrechten 70 jaar na de dood van de maker. Het zijn dus oudere rolprenten, grotendeels gedraaid in zwart/wit, maar daarom niet altijd de minste. Zo vindt u op http://www.publicdomaintorrents.net/985 oude speelfilms, netjes opgedeeld in diverse categorieën.
Veel auteurs verklaren bij het publiceren van hun werk uitdrukkelijk dat ze hun werk in het publiek domein willen plaatsen. Zo is de Zweedse dramafilm Nasty Old People (2009), geregisseerd door Hanna Sköld, vrij van auteursrechten gegeven. Het is een gratis film die legaal mag gedownload worden en die ik hier als praktisch voorbeeld van legaal downloaden via torrent kan gebruiken. De film duurt 84 minuten en vertelt het verhaal van Mette, een op het eerste gezicht keurig meisje die dagdagelijks vier oudjes verzorgt. Mette is sedert haar 13de een neo-nazi. Nadat zij op een avond een man bewusteloos heeft geslagen, beseft ze s anderendaags dat het leven dat ze nu leidt niet het juiste is. Zij creëert samen met de oudjes een eigen wereld
Eenmaal het programma µTorrent geïnstalleerd is, moet u nog het torrent bestand van de film zoeken. Een van de meest bekende zoekmachines voor torrents is http://www.thepiratebay.org. Helaas, als u probeert deze website te openen dan krijgt u steevast de volgende boodschap te lezen.
Immers, op 6 oktober 2011 werd in België door het Antwerpse Hof van Beroep beslist dat providers de toegang tot elf domeinennamen van The Pirate Bay moeten blokkeren via hun DNS-servers. Het team achter The Pirate Bay maakte echter een nieuwe domeinnaamhttp://depiraatbaai.be. Deze staat niet in de lijst van de rechter en is dus niet verboden. Zo zorgden ze ervoor dat hun torrent-zoekrobot toch nog bereikbaar is vanuit België.
Typ in de zoekbalk Nasty Old People, zet een vinkje in het vakje vóór Video en klik op de knop Pirate zoeken.
U krijgt dadelijk de resultaten te zien. In deze lijst klikt u op de link Nasty.Old.People.2009.Xvid.
U ziet nu de details voor deze torrent en ongeveer in het midden van de pagina klikt u op de link GET THIS TORRENT
Als uw browser Internet Explorer u vraagt of u de toestemming geeft voor het laten openen van een programma door de website van depiraatbaai.be dan staat u dat toe. Het programma µTorrent wordt automatisch geopend en u klikt op de knop OK om de nieuwe torrent in te voegen.
Het downloaden wordt gestart.
U kunt het verloop in percentage bij Status volgen. Onder Resterend ziet u de geschatte tijd die nodig is om het filmbestand volledig te downloaden. Soms kan dat heel lang duren want dat hangt af van de populariteit van het bestand, van het aantal Seeders en Peers.Seeders zijn torrent gebruikers die het volledig bestand beschikbaar stellen. Hoe meer Seeders, hoe meer mensen u stukjes van het bestand kunnen doorsturen en hoe sneller u het bestand dus kunt downloaden. Peers zijn gebruikers die net zoals u ook het bestand van andere gebruikers aan het downloaden zijn. Ook al hebben Peers nog niet het volledige bestand, zij hebben wel al delen van het bestand die zij u kunnen doorsturen.
Letterlijk bijna alles wat er beschikbaar is op het internet kunt u ook downloaden via torrent en een zogenaamd cliënt-programma dat de downloads regelt. Maar de meeste muziek, films, fotos, games, programmas, enz. hebben copyright en zijn de bij wet beschermde intellectuele eigendom van de maker. Deze bestanden met behulp van een torrent programma zonder betalen downloaden is illegaal. Waarom?
Net zoals u voor het kunnen rijden met een auto eigenlijk geen speciale kennis moet hebben van autotechniek, zo moet u niet noodzakelijk weten hoe torrent juist werkt om succesvol te kunnen downloaden maar toch eventjes een klein beetje uitleg.
De bestanden die u via torrent download staan niet op 1 grote server op het internet. Zij komen van andere computeraars verspreid over heel de wereld die in het bezit zijn van deze bestanden en ook gebruik maken van de torrent-technologie. Zodra u een torrent bestand opent in uw torrent programma gaat dit programma op zoek naar die mensen die in het bezit zijn van dit bestand of stukjes hiervan. Het programma gaat duizenden kleine stukjes downloaden van verschillende mensen en maakt hier later terug een volledig bruikbaar bestand van. Elke gebruiker van file-sharingsoftware (de zogenaamde P2P-netwerken) wordt op die manier ook een verdeler en dat laatste is totaal onwettig. Zie ook mijn tip: Je mag zoveel illegale films en muziek downloaden als je maar wil.
Om te downloaden via torrent heeft u eigenlijk maar 2 dingen nodig: een torrent-programma en een torrent bestand.
Op het internet vindt u verschillende torrent-programmas. Google maar eens met de zoektermen torrent software! Een Nederlandstalig programma dat klein, goed en snel werkt is µTorrent. U kunt het gratis downloaden op http://www.utorrent.com/intl/nl/downloads
Verder heeft u voor elke download een torrent bestand nodig. Dat is een eigen mini-bestandje met daarin alle informatie die uw torrent-programma nodig heeft om het bestand te kunnen downloaden. Deze torrent bestanden vindt u ook via de zoekrobot Google waarbij u als zoektermen ingeeft de naam van het bestand en +torrent. U kunt ook handig gebruik maken van de verschillende zoekmachines op het Internet speciaal voor torrents.
Eind februari jl. werd een arbeider uit het West-Vlaamse Harelbeke door de rechter veroordeeld tot het betalen van een geldboete van 65.651 EUR voor het illegaal down- en uploaden van honderden muziekcds en een 400-tal films. Hij liep tegen de lamp toen hij een cd van de Kaiser Chiefs, die nog niet in de winkel lag, op een forum had gezet.
Bron: Fragment nieuwsuitzending FOCUS-WTV van 29/2/2012
Wie downloadt er al niet eens stiekem een illegaal bestand? Moeten wij katholieker zijn dan de Paus en ons nooit bezondigen aan het illegaal downloaden? Wat dan met dat leuke spelletje, die spannende film, die meeslepende muziek, dat interessant programma Illegaal downloaden is enorm populair. En als u dat niet regelmatig doet en zeer omzichtig te werk gaat, verkleint u de kans dat u ook effectief veroordeeld wordt tot het betalen van een boete wegens schending van de auteurswet. Ook al wordt in België en Nederland illegaal downloaden beschouwd als een wettelijk strafbaar feit, toch wordt er in de praktijk enkel bestraft als er ook een handeltje mee gemoeid is.
Omdat niet iedereen het computermagazine CLICKX kent, hebben de redactieleden ter gelegenheid van het verschijnen van hun 250ste Clickx de leukste, boeiendste en meest leerrijke artikels van het voorbije jaar 2011 gebundeld in een gratis digitale Best of.
In deze pdf van 92 bladzijden leest u ondermeer:
- Mobiele muziekdozen: Mp3-spelers in alle maten en kleuren. - 10 manieren om de zondvloed in je inbox onder controle te krijgen. - Praktische tips om betere foto's te maken. - 10 handige workshops + veel meer...
Ook al biedt Word standaard een enorme keuze aan verschillende lettertypes aan, toch kan ik mij voorstellen dat u vindt dat u voor de opmaak van uw document niet over het juiste lettertype beschikt. Misschien wilt u de titel wel opmaken in dat specifieke lettertype van Walt Disney of van CocaCola?
Op de Nederlandstalige website www.flexfonts.nl vindt u honderden beroemde lettertypes, netjes alfabetisch gerangschikt, die u gratis kunt downloaden. U krijgt ook duidelijk uitgelegd hoe u snel en gemakkelijk uw gedownload lettertypes in Windows kunt installeren zodat zij voor alle Office programmas beschikbaar zijn.
Opgelet:
1. Uw nieuw geïnstalleerd lettertypes werken enkel en alleen op uw computer. Als u uw document op een andere computer gebruikt of bekijkt waarop niet hetzelfde nieuw lettertype is geïnstalleerd dan wordt die tekst weergegeven in het standaardlettertype.
2. Als u een nieuw geïnstalleerd TrueType lettertype heeft gebruikt in uw Word document of in uw PowerPoint voorstelling dan kunt u er toch voor zorgen dat ook op de computer van de ontvanger de nieuwe lettertypes worden vertoond. Dat doet u door bij het opslaan van uw document de lettertypes bij in te sluiten:
a) Klik op Opties in het menu Extra en klik vervolgens op de tab Opslaan.
b) Schakel het selectievakje TrueType-lettertypen insluiten bij Opties voor opslaan in.
Nog steeds niet het geschikte lettertype gevonden? Op het internet (Google maar eens met de zoekterm gratis lettertypes downloaden) vindt u heel wat andere websites waar u gratis lettertypes kunt downloaden. Lettertypes worden om het downloaden ervan te versnellen meestal verpakt in een zip-bestand. Om het lettertype te installeren moet u het zip-bestand eerst uitpakken: dubbelklik op het zip-bestand en volg de instructies op het scherm. Na het uitpakken klikt u met uw rechtermuisknop op het letterbestand en kiest u in het snel menu dat verschijnt voor Installeren.
Vandaag kreeg ik van onze vrienden Charles en Andrée uit de Franse Provence een e-mailtje met een verzoek.
Charles is voorzitter van de ADQVTHV (Association de Défense de la Qualité de Vie et du Tourisme dans le Haut-Vaucluse). Deze vereniging is een actiegroep die zich tot doel stelt om de overlast (geluidsoverlast en uitstoot van uitlaatgassen) die veroorzaakt wordt door de overvliegende militaire vliegtuigen van de nabijgelegen luchtmachtbasis Orange-Caritat (BA 115) te bestrijden.
In zijn e-mail vraagt Charles ons of we de online petitie Voor de gelijkheid van de burgers van civiele luchthavens en militaire basissen inzake het recht op geluidsisolatie willen lezen en tekenen en of we deze petitie onder onze vrienden willen verspreiden.
DOEN A.U.B. U doet er hen maar zeer zeker ook ons een groot plezier mee! Bedankt alvast.
«Chers adhérents et sympathisants, J'ai le plaisir de vous transmettre ci-joint un courrier de notre association vous informant qu'une pétition publique est ouverte. Nous vous serions extrêmement reconnaissants de prendre le temps de la signer et de la faire signer par vos amis. Ce sont VOS intérêts qui sont en jeu. Si vous hésitez, vous pouvez ne pas donner votre nom. Le nom de jeune fille de votre mère peut convenir. Seule votre adresse email doit être exacte car avant que votre signature soit prise en compte, vous recevrez un email de petitionpublique.fr qui vérifiera que vous êtes bien la personne qui a signé.
Nous vous remercions d'avance pour votre coopération, Cordialement Charles Barail Président de l'ADQVTHV»
Tegenwoordig gebruiken we allemaal een USB-stick (ook genoemd: geheugenstick, memorystick, USB flash-drive, datastick). Het is een klein en handig extern opslagmedium met flashgeheugen die u aansluit op uw computer via een USB-poort. U kunt gemakkelijk bestanden van en naar dit medium kopiëren of verplaatsen.
De eerste USB-sticks in 2000 hadden een opslagcapaciteit van 8 MB en in de loop der jaren verdubbelde steeds de hoogst haalbare capaciteit. Op de International Consumer Electronics Show (CES) van januari 2012 showde fabrikant Victorinox een Zwitsers zakmes met een (voorlopig nog onbetaalbare) 1 TB USB-stick erin.
Een USB-stick is klein in omvang, heeft een grote opslagcapaciteit, is eenvoudig en gemakkelijk in gebruik en is betrouwbaar. Voor de prijs moet u het niet laten: een goede USB-stick van 32 GB met hoge lees- en schrijfsnelheid heeft u al voor een 20 Euro. Niet verwonderlijk dat de USB-stick de diskettes, de herschrijfbare CD en DVD en andere herbruikbare draagbare opslagmedia bijna geheel heeft verdrongen.
Maar omdat een USB-stick klein is van formaat, kan deze gemakkelijk zoekraken. Een beetje sloddervos is in no time zijn USB-stick kwijtgespeeld. En om te vermijden dat de vinder dan alle gegevens zou kunnen lezen, zullen de meeste computeraars hun USB-stick uitrusten met de meegeleverde beveiligingssoftware tegen diefstal of verlies. Zo kunt u uw USB-stick niet alleen beveiligen met een wachtwoord maar u kunt ook alle bestanden versleutelen met encryptie. Met een programma zoals TrueCrypt (www.truecrypt.org/downloads) kunt u er voor zorgen dat alle bestanden die op uw USB-stick staan onleesbaar zijn voor wie het wachtwoord niet kent.
Maar is het beveiligen van uw USB-stick wel zo een goed idee? Ik ben niet bang dat bij eventueel verlies van mijn USB-stick mijn persoonlijke bestanden in verkeerde handen zullen terechtkomen. Trouwens op mijn stick staan geen staats- of militaire geheimen, hooguit wat vertrouwelijke en persoonlijke data zoals fotos. Wat mij het meest interesseert bij verlies is hoe de eerlijke vinder mij kan contacteren om mijn USB-stick terug te bezorgen. Daarom deze tip, simpel en gratis.
Op mijn USB-stick plaats ik met Kladblok een eenvoudig tekstbestandje. Voor alle duidelijkheid noem ik het bestandje VoorDeEerlijkeVinder.txt. In dit visitekaartje-tekstbestand geef ik aan dat ik de rechtmatige eigenaar ben van de USB-stick en vermeld ik (eventueel mijn woonadres) maar zeker mijn telefoonnummer en e-mailadres. Ik schrijf verder dat de informatie op mijn USB-stick enkel voor mij erg belangrijk is en dat ik het zeer zeker zou kunnen waarderen als de eerlijke vinder contact met mij zou willen opnemen. Ik kan desnoods mijn boodschap nog wat aantrekkelijker maken voor de vinder door hem een klein vindersloon aan te bieden.
OESJE, EEN VIRUS OP MIJN PC? NEE, FILMKEN VAN DE HULK
KOEPUTER?
MAKE-UP MUIS?
SURFEN?
PC'S DOOR DE EEUWEN HEEN
NOG MEER LEUKE CARTOONS OP www.tomcartoon.be
Op 13 september 1956, - dat is nu 50 jaar geleden, - stelde IBM zijn eerste harddisk voor: de IBM 350 Disk File. Deze schijf woog meer dan 900 kilo, was zo groot als twee vertikale diepvriezers en had een opslagcapaciteit van slechts 5 MB. Dat is zowat evenveel als wat een digitale foto tegenwoordig nodig heeft om opgeslagen te kunnen worden!