Denise V. mailde mij dat zij bij het verzenden van haar e-mail naar haar zuster plots een waarschuwingsvenster kreeg. Wat nu weer! Ik koos voor de 2de oplossing, schreef ze.
Wellicht heeft zij in de tekst van haar e-mail het EURO-teken gebruikt. Dat teken staat echter niet vermeld in de standaard-tekenset, de zogenaamde ASCII tekenset (American Standard Code for Information Interchange) met zijn 256 tekens (2 tot de 8ste macht). Die standaardtekenset werd in de jaren 1980 internationaal afgesproken. Toen was er uiteraard nog geen sprake van het euroteken , dus zit het ook nu nog niet in die standaardtekenset.
Als u nu in een nieuw e-mailbericht een teken gebruikt dat niet is opgenomen in die standaardtekenset dan zal Outlook Express en Windows Mail, vooraleer het uw mail verzendt, u daarvan verwittigen. Immers, oude computers werkenuitsluitend met die oude standaardtekenset en kunnen dan in uw mailtje enkel dat teken niet lezen. Hebt u bv. een gebruikt, dan bestaat de kans dat de ontvanger van uw mail op die plaats een klein opstaand rechthoekje ziet. Om dat te vermijden, kunt u best i.p.v. de officiële benaming EUR gebruiken. De meeste moderne computers echter kunnen probleemloos de tekens, gebruikt in de UNICODE tekenset, lezen in Windows Mail. U kunt dus gerust kiezen voor Verzenden als Unicode als u weet dat uw ontvanger werkt met Vista.
Al in 1991 werd internationaal een nieuwe tekenset, UNICODE versie 1.1 (met 65.536 of 2 tot de 16de macht), ontworpen. De oude 256-tekens waren niet voldoende voor talen zoals bv. het Chinees, het Arabisch, het Japans, het Indisch, het Vietnamees, enz... Vandaag werkt men met UNICODE versie 6 en deze tekenset heeft meer dan 1 miljoen tekens! Niet te verwonderen want alleen al het Chinees heeft zowat 25.000 tekens nodig.
|