Er zijn feesten die ieder jaar op een andere datum vallen zoals Pasen. Andere feesten hebben een vaste datum maar vallen steeds op een andere weekdag zoals Nieuwjaarsdag. U wilt bijvoorbeeld weten wanneer en op welke dag van de week volgend jaar de 10 wettelijke feestdagen vallen. Of u zou graag nu al voordelig willen boeken voor die citytrip volgend jaar in mei maar u moet wel rekening houden met de schoolvakantie Hemelvaart van uw kleinzoon. Vieren we Pasen volgend jaar vroeger of later dan dit jaar? Wanneer is het in Vlaanderen weer Open Monumentendag en wanneer Open Bedrijvendag? Wanneer begint de wintertijd weer?
We sukkelen allemaal wel eens met datums!
En als we nu eens probeerden om in Excel een eenvoudige eeuwigdurende kalender te maken die zelf berekent wanneer en op welke dag van de week in een bepaald jaar al die voor ons belangrijke data vallen? In de bijlage onderaan (gewoon er op klikken om te openen in Excel op uw computer en dan opslaan op uw harde schijf via het menu Bestand en Opslaan als) vindt u alvast een proeve van mijn Eeuwigdurende datakalender België. xls.
A. ENKELE TOELICHTINGEN bij het 1ste werkblad DATAKALENDER BELGIË:
1. In cel A1 staat nu het jaar 2009 vermeld. In cel B1 heb ik met behulp van de werkbalk Formulieren een Kringveld-knop gemaakt (knop met 2 pijltjes) om gemakkelijk het jaar in de gekoppelde cel A1 te veranderen. Als u rechts klikt op deze knop en in het uitschuifmenu kiest voor Besturingselement opmaken kunt u bv. volgend jaar de huidige waarde 2009 eventueel zelf aanpassen naar 2010.
2. In deze afbeelding ziet u de 10 wettige feestdagen in 2009.
Voor de feestdagen met vaste datum kunt u gewoon de formule =DATUM($A$1;m;d) gebruiken. Voor bv. Nieuwjaar is dat: =DATUM($A$1;1;1). Bij Celeigenschappen koos ik bij Aangepast voor het type ddd d mmm jjjj om ook de dag van de week te zien: do 1 jan 2009. Deze celopmaak heb ik op alle data toegepast. Met de functie Voorwaardelijke opmaak heb ik die wettige feestdagen die in het weekend vallen in het rood aangegeven.
Maar hoe berekent men de data voor Paasmaandag, Hemelvaartsdag en Pinkstermaandag? Deze feestdagen zijn gerelateerd aan Pasen. Algemeen kan men stellen dat Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente. Zie daarvoor ook mijn tip: Berekening Pasen. Hoe krijg ik zon gecompliceerde Paasberekening in een Excelformule? Gelukkig vond ik op internet die formule, uitgedokterd door de Duitser Thomas Jansen: =EURO(("4/"&A1)/7+REST(19*REST(A1;19)-7;30)*14%;)*7-6 .
3. Hiermee kon ik de belangrijkste kerkelijke feesten berekenen: Paasmaandag is dan Pasen+1, Hemelvaartsdag is Pasen+39, enz. Alleen voor de berekening van het begin van de Advent (de Advent begint altijd op de zondag die valt tussen 27 november en 3 december en eindigt op 24 december bij het avondgebed) gebruikte ik deze formule: =DATUM($A$1;11;27)+1-WEEKDAG(DATUM($A$1;11;27))+(1-(1>=WEEKDAG(DATUM($A$1;11;27))))*7
4. En zeker voor alle opas en omas die regelmatig tijdens de schoolvakanties op hun kleinkinderen moeten passen is de berekening van de schoolvakanties belangrijk. Op de officiële website Infolijn Onderwijs (http://www.ond.vlaanderen.be/infolijn/faq/schoolvakanties/) vindt u een lijst van alle schoolvakanties tot en met het schooljaar 2019-2020. U vindt deze data nu ook terug op uw eeuwig durende kalender.
5. Wellicht ook interessant om weten zijn de volgende data:
B. ENKELE TOELICHTINGEN bij het 2de werkblad PERSOONLIJKE DATA:
1. Op dit blad (klik onderaan op de tab PERSOONLIJKE DATA) kunt u zelf de verjaardagen van uw familie, vrienden en kennissen bijhouden.
In de samengevoegde kolommen A en B typt u de namen van de jarigen. Ik gebruikte voor mijn eigen verjaardag de formule ="Arsène is "&$A$1-1942&" jaar op" (1942 = mijn geboortejaar) en zie dan dadelijk hoe oud (= jong) ik ben of word. In kolom C komt dan weer de formule =DATUM($A$1;m;d) of voor mijn verjaardag =DATUM($A$1;11;13). De 100 eerste cellen van kolom C zijn al opgemaakt om ook de dag van de week te zien.
2. Op dit blad kunt u ook automatisch laten berekenen hoelang het vandaag precies is geleden dat bepaalde gebeurtenissen in het verleden hebben plaatsgevonden. In kolom D typt u de gebeurtenis, in kolom E de datum waarop de gebeurtenis plaats heeft gevonden in het formaat dd/mm/jjjj en in kolom F komt dan de formule: =DATUMVERSCHIL(E4;NU();"y") & " j, " & DATUMVERSCHIL(E4;NU();"ym") & " m en " & DATUMVERSCHIL(E4;NU();"md") & " d" In deze formule verwijst E4 naar de cel met de datum van de gebeurtenis.
C. MIJN VRAGEN:
1. Alle gebruikte formules geven de juiste databerekeningen weer. Sommige berekeningsformules (bv. de begindatum van de paasvakantie) kunnen wellicht korter en eenvoudiger worden uitgewerkt. Wie helpt hierbij?
2. Wie van mijn Nederlandse bloglezers wil het werkblad aanpassen aan de Nederlandse situatie?
3. De Grieks Orthodoxe Kerk gebruikt niet de Gregoriaanse maar de Juliaanse kalender om Pasen te berekenen. Op deze website kunt u Paskha berekenen voor elk jaar: http://www.smart.net/~mmontes/ec-cal.html Wie schrijft voor deze berekening een aangepaste Excelformule?
4. Het zou ook prettig zijn om te weten wanneer onze moslim-landgenoten hun vastenmaand Ramadan houden. Zij rekenen met het maandjaar: elke maand begint bij de nieuwe maan en duurt afwisselend 29 en 30 dagen. Een moslimjaar telt dus 354 dagen. Volgens mij zou u het begin van de Ramadan kunnen berekenen met deze formule: =GEHEEL((A1-1900)*354,367+1421,44) Klopt deze formule wel? En hoe zit dat dan met de berekening van alle andere moslimfeesten?
5. En hoe berekent men in Excel de Joodse feesten en feestdagen?
Mail mij uw opmerkingen en aanvullingen. Uw reacties plaats ik hier. Als u deze datakalender gebruikt, geef dan een waardering aan deze tip. Zo weet ik of deze tip al of niet aanslaat.
Succes!
|