Inhoud blog
  • Resultaat zelf gemaakte zuurkool
  • Kreeft Stroganoff
  • Een lekkere stoofschotel
  • Voorstel voor 1 dag
  • Tips om uw gewicht te beheersen (deel 2)
    Laatste commentaren
  • een lekker gerechtje (valerieke)
        op Kreeft Stroganoff
  • dhr (kees smolders)
        op Zelf zuurkool maken
  • dhr (kees smolders)
        op Zelf zuurkool maken
  • Eens uittesten (Carla)
        op Zelf zuurkool maken
  • Wat is gueuze? (Bocuse)
        op Mijn alom geliefd stoofvlees
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    BOCUSE SONCK
    met tips, trucs en ervaringen
    Indien u vragen heeft of suggesties kunt u die altijd mailen.
    10-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelf zuurkool maken

    Ingemaakte zuurkool met jeneverbessen




    Benodigdheden:
    Voor een inmaakpot van 40 liter neemt u 500 gram zout, voor kleinere potten verhoudingsgewijze minder.
    De hoeveelheid zout kan zonder bezwaar worden verminderd als u niet zo van zout houdt.

    Kruiderijen: jeneverbessen, peperkorrels, kummel, mosterdzaad, dille, dragon, twee à drie druivenblaadjes, twee à drie kleine, zure en gesnipperde appels.
    De kruiden kunnen naar smaak worden gecombineerd of ook weggelaten.
    Kies naar gelang van de grootte van uw gezin en uw oogst een inmaakpot van 10, 20, of 40 liter.

    Bereiding:
    - Als u de witte kolen uit de grond heeft gehaald, moeten ze een nacht blijven liggen.
    - Vervolgens worden ze schoongemaakt en middendoor gesneden.
    - De harde stronk moet worden verwijderd.
    - Dan heeft u een groenteschaaf nodig (een stevige komkommerschaaf, een elektrisch broodsnijmachine of een groot, scherp mes zijn ook goed).
    - Boven een grote schaal of een plastic teil wordt de witte kool nu in dunne repen geschaafd.
    - Als zij op deze wijze is kleingesneden, doet u haar laagsgewijze in de inmaakpot, die van te voren grondig is schoongemaakt en open gedroogd.
    - Op een laag kool van ongeveer 20 cm strooit u nu wat zout en wat jeneverbessen.
    Dit is het basisrecept. Naar smaak kunt u ook andere kruiden toevoegen.
    - Nu begint u met een houten stamper het geheel zolang te stampen tot er vloeistof verschijnt.
    - Vervolgens komt de tweede laag kool met kruiden.
    Aan het einde moet de vloeistof absoluut boven de in elkaar gestampte kool staan. Is het u niet gelukt - menig jaar bevat de kool weinig sap - dan moet u nog een beetje water met zout koken, het laten afkoelen en over de kool gieten. Neem ongeveer 10 gram zout op 1 liter water.
    - Onder de rand van de pot moet een strook van 10 cm overblijven, omdat de gistende kool later wat schuim gaat vormen.
    - Leg tot besluit een schone linnen doek over de gestampte kool, daarop een plankje (een houten ontbijtbordje) en verzwaar het geheel met een goed schoongemaakte steen.
    - Deze pot zuurkool moet twee tot drie weken in een warm vertrek, bv. in de keuken, blijven staan en daarna kunt u hem in de kelder zetten.
    Na ongeveer 6 weken is het gistingsproces afgelopen.
    - U kunt dan voor de eerste keer het plankje, de doek en de steen verwijderen en schoonmaken, wat u vanaf dat ogenblik eenmaal per week moet doen.
    - Controleer dan ook of de vloeistof nog boven de kool staat.
    - De witte schuimlaag schept u er eenvoudig af.

    U kunt nu voortaan - zolang de voorraad reikt - uw zelf ingemaakte zuurkool gebruiken.

    SMAKELIJK

    Overgenomen uit een krant met "Tips uit de kruidenkeuken"



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (3)

    13-11-2007
    dhr
    hoi,
    Ik heb zaterdag ongeveer 8 kilo witte kool in een pot gedaan exact zoals beschreven en in de kamer gezet. Nu woensdag (4 dagen later) is de kool al volop aan het gisten. Mijn vraag moet ik de pot nu nog twee en een halve wwek laten staan op kamertemperatuur of de pot al verplaatsen naar de koele kelder.

    Vriendelijke groet,

    Kees

     

    13-11-2007 om 16:18 geschreven door kees smolders


    dhr
    hoi ik heb zaterdag ongeveer 8 kilo witte kool in een pot gedaan exact zoals beschreven en in de kamer gezet. Nu woensdag (4 dagen later) is de kool al volop aan het gisten. Mijn vraag moet ik de pot nu nog twee en een halve wwek laten staan op kamertemperatuur of de pot al verplaatsen naar de koele kelder.

    Vriendelijke groet,

    Kees

     

    13-11-2007 om 16:16 geschreven door kees smolders


    09-12-2006
    Eens uittesten
    Vandaag zelf kolen gesneden en verwerkt, zal over 10 weken bericht geven over het resultaat. Ben benieuwd.

    09-12-2006 om 11:23 geschreven door Carla




    Blog als favoriet !

    Sites die ik opbouw / bijwerk
  • PZ Druivenstreek
  • Stamcafé De Kroeg
  • Schrijnwerker te Overijse

  • Archief per week
  • 19/03-25/03 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!