Ingemaakte zuurkool met jeneverbessen
Benodigdheden:
Voor een inmaakpot van 40 liter neemt u 500 gram zout, voor kleinere potten verhoudingsgewijze minder.
De hoeveelheid zout kan zonder bezwaar worden verminderd als u niet zo van zout houdt.
Kruiderijen: jeneverbessen, peperkorrels, kummel, mosterdzaad, dille, dragon, twee à drie druivenblaadjes, twee à drie kleine, zure en gesnipperde appels.
De kruiden kunnen naar smaak worden gecombineerd of ook weggelaten.
Kies naar gelang van de grootte van uw gezin en uw oogst een inmaakpot van 10, 20, of 40 liter.
Bereiding:
- Als u de witte kolen uit de grond heeft gehaald, moeten ze een nacht blijven liggen.
- Vervolgens worden ze schoongemaakt en middendoor gesneden.
- De harde stronk moet worden verwijderd.
- Dan heeft u een groenteschaaf nodig (een stevige komkommerschaaf, een elektrisch broodsnijmachine of een groot, scherp mes zijn ook goed).
- Boven een grote schaal of een plastic teil wordt de witte kool nu in dunne repen geschaafd.
- Als zij op deze wijze is kleingesneden, doet u haar laagsgewijze in de inmaakpot, die van te voren grondig is schoongemaakt en open gedroogd.
- Op een laag kool van ongeveer 20 cm strooit u nu wat zout en wat jeneverbessen.
Dit is het basisrecept. Naar smaak kunt u ook andere kruiden toevoegen.
- Nu begint u met een houten stamper het geheel zolang te stampen tot er vloeistof verschijnt.
- Vervolgens komt de tweede laag kool met kruiden.
Aan het einde moet de vloeistof absoluut boven de in elkaar gestampte kool staan. Is het u niet gelukt - menig jaar bevat de kool weinig sap - dan moet u nog een beetje water met zout koken, het laten afkoelen en over de kool gieten. Neem ongeveer 10 gram zout op 1 liter water.
- Onder de rand van de pot moet een strook van 10 cm overblijven, omdat de gistende kool later wat schuim gaat vormen.
- Leg tot besluit een schone linnen doek over de gestampte kool, daarop een plankje (een houten ontbijtbordje) en verzwaar het geheel met een goed schoongemaakte steen.
- Deze pot zuurkool moet twee tot drie weken in een warm vertrek, bv. in de keuken, blijven staan en daarna kunt u hem in de kelder zetten.
Na ongeveer 6 weken is het gistingsproces afgelopen.
- U kunt dan voor de eerste keer het plankje, de doek en de steen verwijderen en schoonmaken, wat u vanaf dat ogenblik eenmaal per week moet doen.
- Controleer dan ook of de vloeistof nog boven de kool staat.
- De witte schuimlaag schept u er eenvoudig af.
U kunt nu voortaan - zolang de voorraad reikt - uw zelf ingemaakte zuurkool gebruiken.
SMAKELIJK
Overgenomen uit een krant met "Tips uit de kruidenkeuken"
|