Inhoud blog
  • Resultaat zelf gemaakte zuurkool
  • Kreeft Stroganoff
  • Een lekkere stoofschotel
  • Voorstel voor 1 dag
  • Tips om uw gewicht te beheersen (deel 2)
    Laatste commentaren
  • een lekker gerechtje (valerieke)
        op Kreeft Stroganoff
  • dhr (kees smolders)
        op Zelf zuurkool maken
  • dhr (kees smolders)
        op Zelf zuurkool maken
  • Eens uittesten (Carla)
        op Zelf zuurkool maken
  • Wat is gueuze? (Bocuse)
        op Mijn alom geliefd stoofvlees
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    BOCUSE SONCK
    met tips, trucs en ervaringen
    Indien u vragen heeft of suggesties kunt u die altijd mailen.
    17-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tips om uw gewicht te beheersen (deel 2)
    Na de lijst met wat mag en hoeveel mag, nu nog enkele tips om uw gewicht te beheersen

    Eet- en leefgewoonten

    - vermijd winkelen met een lege maag (anders koop je meer dan nodig is)
    - eet regelmatig kleine maaltijden (vermijd grote volumes)
    - sla nooit een maaltijd over
    - neem een kleiner bord om uit te eten
    - kauw uw eten beter (effectievere vertering, u eet minder)
    - eet langzaam
    - leg geregeld je bestek neer tijdens een maaltijd
    - eet geen restjes van anderen
    - ga zitten als je eet
    - ingeval zin in zoet / knabbelen: tanden poetsen
    - drink een glas water of neem een kom soep in plaats van iets te knabbelen
    - noteer wat je gegeten hebt
    - sport (regelmatige lichaamsbeweging onderdrukt de eetlust)

    Eten & drinken

    - drink minimum 2 liter water per dag
    - eet veel verse soep (op basis van ontvette bouillon en groenten)
    - eet een eiwitrijk ontbijt en maak het de grootste maaltijd van de dag
    - vermijd grote porties vlees en pasta
    - mijd kant-en-klare maaltijden
    - mijd gefrituurde gerechten
    - mijd voedingsmiddelen op basis van witte suiker of witte bloem
    - pas op met vetrijke sausen
    - breng gerechten op smaak met kruiden
    - mijd snoep in huis (ook de kinderen hebben hierbij baat)
    - vermijd niet alle vetten: visvetten en plantaardige oliën zijn essentieel
    - eet veel natuurlijke vezelrijke voedingsmiddelen (vooral rauwe groenten)
    - leer variëren, eet niet altijd hetzelfde

    Bereidingstips

    - visbereidingen in aluminiumfolie
    - bereidingen in de microgolfoven (groenten, aardappelen, vis)
    - vis / groenten stomen
    - grillen (warmtebron boven het gerecht), gratineren met een weinig magere kaas
    - roosteren (warmtebron onder het gerecht)
    - roerbakken (vlees/vis en groenten in wok met beperkte hoeveelheid olie)
    - vis / ei pocheren
    - warme saus op basis van groenten (vb. Provençaalse saus) of ontvette bouillon
    - koude saus op basis van yoghurt met kruiden (of op basis van mosterd, pickles, ketchup)

    SUCCES

    17-08-2006 om 18:53 geschreven door Bocuse  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelf zuurkool maken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingemaakte zuurkool met jeneverbessen




    Benodigdheden:
    Voor een inmaakpot van 40 liter neemt u 500 gram zout, voor kleinere potten verhoudingsgewijze minder.
    De hoeveelheid zout kan zonder bezwaar worden verminderd als u niet zo van zout houdt.

    Kruiderijen: jeneverbessen, peperkorrels, kummel, mosterdzaad, dille, dragon, twee à drie druivenblaadjes, twee à drie kleine, zure en gesnipperde appels.
    De kruiden kunnen naar smaak worden gecombineerd of ook weggelaten.
    Kies naar gelang van de grootte van uw gezin en uw oogst een inmaakpot van 10, 20, of 40 liter.

    Bereiding:
    - Als u de witte kolen uit de grond heeft gehaald, moeten ze een nacht blijven liggen.
    - Vervolgens worden ze schoongemaakt en middendoor gesneden.
    - De harde stronk moet worden verwijderd.
    - Dan heeft u een groenteschaaf nodig (een stevige komkommerschaaf, een elektrisch broodsnijmachine of een groot, scherp mes zijn ook goed).
    - Boven een grote schaal of een plastic teil wordt de witte kool nu in dunne repen geschaafd.
    - Als zij op deze wijze is kleingesneden, doet u haar laagsgewijze in de inmaakpot, die van te voren grondig is schoongemaakt en open gedroogd.
    - Op een laag kool van ongeveer 20 cm strooit u nu wat zout en wat jeneverbessen.
    Dit is het basisrecept. Naar smaak kunt u ook andere kruiden toevoegen.
    - Nu begint u met een houten stamper het geheel zolang te stampen tot er vloeistof verschijnt.
    - Vervolgens komt de tweede laag kool met kruiden.
    Aan het einde moet de vloeistof absoluut boven de in elkaar gestampte kool staan. Is het u niet gelukt - menig jaar bevat de kool weinig sap - dan moet u nog een beetje water met zout koken, het laten afkoelen en over de kool gieten. Neem ongeveer 10 gram zout op 1 liter water.
    - Onder de rand van de pot moet een strook van 10 cm overblijven, omdat de gistende kool later wat schuim gaat vormen.
    - Leg tot besluit een schone linnen doek over de gestampte kool, daarop een plankje (een houten ontbijtbordje) en verzwaar het geheel met een goed schoongemaakte steen.
    - Deze pot zuurkool moet twee tot drie weken in een warm vertrek, bv. in de keuken, blijven staan en daarna kunt u hem in de kelder zetten.
    Na ongeveer 6 weken is het gistingsproces afgelopen.
    - U kunt dan voor de eerste keer het plankje, de doek en de steen verwijderen en schoonmaken, wat u vanaf dat ogenblik eenmaal per week moet doen.
    - Controleer dan ook of de vloeistof nog boven de kool staat.
    - De witte schuimlaag schept u er eenvoudig af.

    U kunt nu voortaan - zolang de voorraad reikt - uw zelf ingemaakte zuurkool gebruiken.

    SMAKELIJK

    Overgenomen uit een krant met "Tips uit de kruidenkeuken"

    10-08-2006 om 19:00 geschreven door Bocuse  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (17 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    21-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na al die feestelijke diners --> vermageringstips
    Na het Paasmenu en andere feestelijke diners eens totaal iets anders.
    Tips om uw gewicht te beheersen.

    Als eerste een lijst met wat mag en hoeveel mag. U zult zien, bijna alles mag. Het is de hoeveelheid die bij ons heeft geholpen.

    Magere vleessoorten (max 150 gr per dag):
    Rundsvlees: biefstuk, filet, tournedos, rosbief, schenkel (doch liever niet te vaak rood vlees !)
    Kalfsvlees: kalfsoester, tong, gebraad
    Varkensvlees: haas, mignonette, ham, gebraad
    Gevogelte (kip, kalkoen, fazant,...): wit, bil
    Exotische vleessoorten en wild: struisvogel,...

    Vis (ipv vlees, min 2x per week !):
    baars, kabeljauw, pladijs, poon, rog, schar, schelvis, snoek, staartvis, tarbot, tong (inktvis)
    ook vette vis is gezond: zalm, haring, makreel, heilbot,... (liever niet te vaak gerookte vis)

    Schaal- en schelpdieren: scampi's, garnalen, mosselen, krab, kreeft,...

    Eieren: 2 tot 3 ipv vlees of vis (bij brood max 2): voorkeur voor gekookt ei

    Vegetarisch / vleesvervangers:
    tofu, tempeh, seitan (is minder volwaardig en dient gegeten te worden met peulvruchten), quorn (bevat nog kippe-eiwit), combinatie van granen en peulvruchten (vb volle rijst met linzen)
    Opm.: sommige "burgers" bevatten teveel vet en te weinig eiwit

    Magere vleeswaren (charcuterie) (max 50 gr per dag):
    kalkoenfilet, kipfilet, filet de Sax, filet rose, filet d'Alsace, filet d'Anvers, ontvette gekookte ham, filet américain, paarderookvlees, runderfilet, gebakken rosbief, magere casselerrib, gebraad

    Magere kazen (2 sneetjes of max 50 gr per dag):
    Oudendijk light, Belgomilk light, Milner, Westlite, Leerdammer light, Belle ligne, Babybel light, Jogging, Philadelphia light, Maredsous light, Boursin light, effi, Président léger, Suprème des ducs léger,...

    Groenten (300 gr per dag):
    1) andijvie, asperges, aubergines, broccoli, champignons, chinese kool, groene paprika, koolraap, postelein, rode kool, rabarber, snijbonen, soepgroenten, spinazie, tomaten, venkel, witloof, zurkel
    rauwkost: andijvie, bleekselder, komkommer, groene paprika, rabarber, radijs, slasoorten, tomaten, veldsla, waterkers, witloof, wortelen, kolen, knolselder,...
    2) artisjok, bloemkool, courgettes, knolselder, witte kool, savooikool, rode paprika, peultjes, prei, prinsessebonen, rammenas, rapen, spruiten, ui wortelen
    3) rode biet, boerenkool, groene kool, groentenmacedoine, pompoen, taugé (= sojascheuten), tuinbonen

    Fruit (2 à 3 stuks per dag):
    1) aardbeien, rode bessen, bosbessen, grapefruit (= pompelmoes), meloen
    2) frambozen, guave, passievrucht, bramen, perzik, kiwi, kruisbes, pruim, sinaasappel, mandarijn, abrikoos, appel, peer, nectarine, ananas, papaja
    3) druiven, lychees, kaki, kersen, mango, advocado, banaan, vijg

    Kruiden & specerijen: bieslook, citroenmelisse, dille, dragon, kervel, lavas, look, marjolein, mierikswortel, munt, rozemarijn, salie, sjalot, selder, peterselie, rauwe ui,...
    anijs, chili, gember, kaneel, kruidnalgel, komijn, koriander, laurier, nootmuskaat, tijm, tomatenpuree, vanillestok,...
    Ook augurken en zilveruitjes vormen geen probleem

    Sauzen:
    koud: mosterd, pickles, ketchup, op basis van yoghurt
    warm: op basis van groenten / tomaten

    21-06-2006 om 00:00 geschreven door Bocuse  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (10 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paasmenu
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor wie een suggestie wil ... Ons Paasmenu ziet er als volgt uit:

    - Gerookte zalm Dijonaise
    - Witloofroomsoep met witte van Hoegaarden
    - Lamsfilet met gesauteerde bloemkool en krielaardappeltjes
    - Coupe Royale

    Mmm ... Om nu al te watertanden.

    De recepten gelden voor 4 personen

    Gerookte zalm

    Neem 3 sneetjes zalm per persoon, en schik dit op een bord.
    Klop 1/4 liter room op met 1 soeplepel mosterd en peper en zout.
    Versier de zalm met uiringen en rondom de saus.

    Witloofroomsoep

    Benodigdheden:
    2 stengels prei, 1 kg witloof, 2 flesjes hoegaarden, 1 dl room, 2 kippebouillonblokjes, peper, zout, tijm, laurier, 100 gr grijze garnalen.
    Bereiding:
    De in stukken gesneden prei en witloof aanstoven in boter of margarine.
    De 2 flesjes hoegaarden toevoegen plus een weinig water.
    Bouillonblokjes en kruiden toevoegen.
    Aan de kook brengen tot gaarheid (ongeveer 20 minuten).
    Tijm, laurier verwijderen.
    Mixen.
    Verder afsmaken.
    Opdienen met een beetje room en garnalen.

    Lamsfilet Belle-Hélène

    Benodigdheden:
    4 * 180 gr lamsfilet, 1 grote bloemkool, 1/2 bot peterselie, tuinkers, 100 gr paneermeel, 5 teentjes knoflook, 3 soeplepels mosterd, 800 gr krielaardappeltjes, margarine of boter om te bakken, peper, zout en nootmuskaat.
    Bereiding:
    Bloemkool 3/4 gaar koken en laten uitlekken.
    De filets aankleuren in de pan en kruiden met peper en zout.
    In beboterde braadslee leggen.
    Insmeren met een mengeling van paneermeel, mosterd, geplette look, gehakte peterselie, peper en zout.
    Laat dit 15 à 20 minuten bakken in de oven op 180°.
    Ondertussen bakt u de bloemkool (gekruid met peper, zout en nootmuskaat) en de krielaardappeltjes in de pan.
    Schik op de voorverwarmde borden de sneetjes lamsfilet, gebakken bloemkool en gebakken krielaardappeltjes.
    De braadslede blussen met een weinig water en het vlees overgieten met de bekomen jus.
    Versier het bord met een beetje tuinkers.

    Fruitbeker

    Benodigdheden:
    750 ml vanilleroomijs, 1 groene appel, 2 kiwi's, 250 gr aardbeien, 1 sinaasappel, 1 banaan, 1 pompelmoes, 1 meloen en 1 spuitbus slagroom plus munt.
    Bereiding:
    De gekoelde bekers vullen met bollen roomijs.
    Bijvullen met de versneden fruitmengeling.
    Versieren met slagroom en een muntblaadje plus een halve aardbei.

    SMAKELIJK

    13-04-2006 om 21:49 geschreven door Bocuse  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom
    Welkom culinaire liefhebbers, Daar onze website niet meer regelmatig aangepast wordt, laten we jullie via deze weg meegenieten van onze recepten. Indien je vragen hebt, kan je die natuurlijk altijd stellen en Bocuse zal ze beantwoorden. Tot straks bij het eerste recept. Bocuse

    09-04-2006 om 12:30 geschreven door Bocuse  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn alom geliefd stoofvlees

    KARBONADEN MET GUEUZE

    Recept: Voor 4 pers

    • -- 1 Kg karbonaden
    • -- 3 à 4 uien
    • -- 75 cl geuze
    • -- 30 gr tomatenpuree
    • -- 5 cl azijn
    • -- 2 sneden brood
    • -- 50 gr suiker
    • -- mosterd, thijm, laurier, peper, zout
    • -- bakmargarine

    Bereiding:

    - Het vlees fel aankleuren in zeer hete pan met de margarine.
    - Na elke bakbeurt de pan blussen met een weinig water en in de stoofpot gieten.
    - Bij de laatste bakbeurt de pan niet blussen en er onmiddellijk de gesneden uien in aankleuren. Bestrooien met de suiker en laten goudgeel karamelliseren.
    - De pan blussen met de azijn en bij het vlees voegen.
    - Overgieten met het bier.
    - Tomatenpuree bijvoegen.
    - Kruiden met thijm, laurier, peper en zout.
    - De sneden brood, dik besmeerd met mosterd bovenop leggen.
    - Afgedekt laten stoven tot gaarheid ( 1,5 uur ).
    - Verder afsmaken naar keuze en indien nodig een weinig bijbinden (bruine roux van maizena).

    SMAKELIJK !

    09-04-2006 om 00:00 geschreven door Bocuse  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (10 Stemmen)
    >> Reageer (2)


    Blog als favoriet !

    Sites die ik opbouw / bijwerk
  • PZ Druivenstreek
  • Stamcafé De Kroeg
  • Schrijnwerker te Overijse

  • Archief per week
  • 19/03-25/03 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!