met tips, trucs en ervaringen Indien u vragen heeft of suggesties kunt u die altijd mailen.
21-06-2006
Na al die feestelijke diners --> vermageringstips
Na het Paasmenu en andere feestelijke diners eens totaal iets anders. Tips om uw gewicht te beheersen.
Als eerste een lijst met wat mag en hoeveel mag. U zult zien, bijna alles mag. Het is de hoeveelheid die bij ons heeft geholpen.
Magere vleessoorten (max 150 gr per dag): Rundsvlees: biefstuk, filet, tournedos, rosbief, schenkel (doch liever niet te vaak rood vlees !)
Kalfsvlees: kalfsoester, tong, gebraad
Varkensvlees: haas, mignonette, ham, gebraad
Gevogelte (kip, kalkoen, fazant,...): wit, bil
Exotische vleessoorten en wild: struisvogel,...
Vis (ipv vlees, min 2x per week !): baars, kabeljauw, pladijs, poon, rog, schar, schelvis, snoek, staartvis, tarbot, tong (inktvis)
ook vette vis is gezond: zalm, haring, makreel, heilbot,... (liever niet te vaak gerookte vis)
Schaal- en schelpdieren: scampi's, garnalen, mosselen, krab, kreeft,...
Eieren: 2 tot 3 ipv vlees of vis (bij brood max 2): voorkeur voor gekookt ei
Vegetarisch / vleesvervangers: tofu, tempeh, seitan (is minder volwaardig en dient gegeten te worden met peulvruchten), quorn (bevat nog kippe-eiwit), combinatie van granen en peulvruchten (vb volle rijst met linzen)
Opm.: sommige "burgers" bevatten teveel vet en te weinig eiwit
Magere vleeswaren (charcuterie) (max 50 gr per dag): kalkoenfilet, kipfilet, filet de Sax, filet rose, filet d'Alsace, filet d'Anvers, ontvette gekookte ham, filet américain, paarderookvlees, runderfilet, gebakken rosbief, magere casselerrib, gebraad
Magere kazen (2 sneetjes of max 50 gr per dag): Oudendijk light, Belgomilk light, Milner, Westlite, Leerdammer light, Belle ligne, Babybel light, Jogging, Philadelphia light, Maredsous light, Boursin light, effi, Président léger, Suprème des ducs léger,...
Voor wie een suggestie wil ... Ons Paasmenu ziet er als volgt uit:
- Gerookte zalm Dijonaise
- Witloofroomsoep met witte van Hoegaarden
- Lamsfilet met gesauteerde bloemkool en krielaardappeltjes
- Coupe Royale
Mmm ... Om nu al te watertanden.
De recepten gelden voor 4 personen
Gerookte zalm
Neem 3 sneetjes zalm per persoon, en schik dit op een bord.
Klop 1/4 liter room op met 1 soeplepel mosterd en peper en zout.
Versier de zalm met uiringen en rondom de saus.
Witloofroomsoep
Benodigdheden:
2 stengels prei, 1 kg witloof, 2 flesjes hoegaarden, 1 dl room, 2 kippebouillonblokjes, peper, zout, tijm, laurier, 100 gr grijze garnalen.
Bereiding:
De in stukken gesneden prei en witloof aanstoven in boter of margarine.
De 2 flesjes hoegaarden toevoegen plus een weinig water.
Bouillonblokjes en kruiden toevoegen.
Aan de kook brengen tot gaarheid (ongeveer 20 minuten).
Tijm, laurier verwijderen.
Mixen.
Verder afsmaken.
Opdienen met een beetje room en garnalen.
Lamsfilet Belle-Hélène
Benodigdheden:
4 * 180 gr lamsfilet, 1 grote bloemkool, 1/2 bot peterselie, tuinkers, 100 gr paneermeel, 5 teentjes knoflook, 3 soeplepels mosterd, 800 gr krielaardappeltjes, margarine of boter om te bakken, peper, zout en nootmuskaat.
Bereiding:
Bloemkool 3/4 gaar koken en laten uitlekken.
De filets aankleuren in de pan en kruiden met peper en zout.
In beboterde braadslee leggen.
Insmeren met een mengeling van paneermeel, mosterd, geplette look, gehakte peterselie, peper en zout.
Laat dit 15 à 20 minuten bakken in de oven op 180°.
Ondertussen bakt u de bloemkool (gekruid met peper, zout en nootmuskaat) en de krielaardappeltjes in de pan.
Schik op de voorverwarmde borden de sneetjes lamsfilet, gebakken bloemkool en gebakken krielaardappeltjes.
De braadslede blussen met een weinig water en het vlees overgieten met de bekomen jus.
Versier het bord met een beetje tuinkers.
Fruitbeker
Benodigdheden:
750 ml vanilleroomijs, 1 groene appel, 2 kiwi's, 250 gr aardbeien, 1 sinaasappel, 1 banaan, 1 pompelmoes, 1 meloen en 1 spuitbus slagroom plus munt.
Bereiding:
De gekoelde bekers vullen met bollen roomijs.
Bijvullen met de versneden fruitmengeling.
Versieren met slagroom en een muntblaadje plus een halve aardbei.
Welkom culinaire liefhebbers,
Daar onze website niet meer regelmatig aangepast wordt, laten we jullie via deze weg meegenieten van onze recepten. Indien je vragen hebt, kan je die natuurlijk altijd stellen en Bocuse zal ze beantwoorden.
Tot straks bij het eerste recept.
Bocuse
- Het vlees fel aankleuren in zeer hete pan met de margarine.
- Na elke bakbeurt de pan blussen met een weinig water en in de stoofpot gieten.
- Bij de laatste bakbeurt de pan niet blussen en er onmiddellijk de gesneden uien in aankleuren. Bestrooien met de suiker en laten goudgeel karamelliseren.
- De pan blussen met de azijn en bij het vlees voegen.
- Overgieten met het bier.
- Tomatenpuree bijvoegen.
- Kruiden met thijm, laurier, peper en zout.
- De sneden brood, dik besmeerd met mosterd bovenop leggen.
- Afgedekt laten stoven tot gaarheid ( 1,5 uur ).
- Verder afsmaken naar keuze en indien nodig een weinig bijbinden (bruine roux van maizena).