Na het Paasmenu en andere feestelijke diners eens totaal iets anders.
Tips om uw gewicht te beheersen.
Als eerste een lijst met wat mag en hoeveel mag. U zult zien, bijna alles mag. Het is de hoeveelheid die bij ons heeft geholpen.
Magere vleessoorten (max 150 gr per dag):
Rundsvlees: biefstuk, filet, tournedos, rosbief, schenkel (doch liever niet te vaak rood vlees !)
Kalfsvlees: kalfsoester, tong, gebraad
Varkensvlees: haas, mignonette, ham, gebraad
Gevogelte (kip, kalkoen, fazant,...): wit, bil
Exotische vleessoorten en wild: struisvogel,...
Vis (ipv vlees, min 2x per week !):
baars, kabeljauw, pladijs, poon, rog, schar, schelvis, snoek, staartvis, tarbot, tong (inktvis)
ook vette vis is gezond: zalm, haring, makreel, heilbot,... (liever niet te vaak gerookte vis)
Schaal- en schelpdieren: scampi's, garnalen, mosselen, krab, kreeft,...
Eieren: 2 tot 3 ipv vlees of vis (bij brood max 2): voorkeur voor gekookt ei
Vegetarisch / vleesvervangers:
tofu, tempeh, seitan (is minder volwaardig en dient gegeten te worden met peulvruchten), quorn (bevat nog kippe-eiwit), combinatie van granen en peulvruchten (vb volle rijst met linzen)
Opm.: sommige "burgers" bevatten teveel vet en te weinig eiwit
Magere vleeswaren (charcuterie) (max 50 gr per dag):
kalkoenfilet, kipfilet, filet de Sax, filet rose, filet d'Alsace, filet d'Anvers, ontvette gekookte ham, filet américain, paarderookvlees, runderfilet, gebakken rosbief, magere casselerrib, gebraad
Magere kazen (2 sneetjes of max 50 gr per dag):
Oudendijk light, Belgomilk light, Milner, Westlite, Leerdammer light, Belle ligne, Babybel light, Jogging, Philadelphia light, Maredsous light, Boursin light, effi, Président léger, Suprème des ducs léger,...
Groenten (300 gr per dag):
1) andijvie, asperges, aubergines, broccoli, champignons, chinese kool, groene paprika, koolraap, postelein, rode kool, rabarber, snijbonen, soepgroenten, spinazie, tomaten, venkel, witloof, zurkel
rauwkost: andijvie, bleekselder, komkommer, groene paprika, rabarber, radijs, slasoorten, tomaten, veldsla, waterkers, witloof, wortelen, kolen, knolselder,...
2) artisjok, bloemkool, courgettes, knolselder, witte kool, savooikool, rode paprika, peultjes, prei, prinsessebonen, rammenas, rapen, spruiten, ui wortelen
3) rode biet, boerenkool, groene kool, groentenmacedoine, pompoen, taugé (= sojascheuten), tuinbonen
Fruit (2 à 3 stuks per dag):
1) aardbeien, rode bessen, bosbessen, grapefruit (= pompelmoes), meloen
2) frambozen, guave, passievrucht, bramen, perzik, kiwi, kruisbes, pruim, sinaasappel, mandarijn, abrikoos, appel, peer, nectarine, ananas, papaja
3) druiven, lychees, kaki, kersen, mango, advocado, banaan, vijg
Kruiden & specerijen:
bieslook, citroenmelisse, dille, dragon, kervel, lavas, look, marjolein, mierikswortel, munt, rozemarijn, salie, sjalot, selder, peterselie, rauwe ui,...
anijs, chili, gember, kaneel, kruidnalgel, komijn, koriander, laurier, nootmuskaat, tijm, tomatenpuree, vanillestok,...
Ook augurken en zilveruitjes vormen geen probleem
Sauzen:
koud: mosterd, pickles, ketchup, op basis van yoghurt
warm: op basis van groenten / tomaten
|