Na de lijst met wat mag en hoeveel mag, nu nog enkele tips om uw gewicht te beheersen
Eet- en leefgewoonten
- vermijd winkelen met een lege maag (anders koop je meer dan nodig is)
- eet regelmatig kleine maaltijden (vermijd grote volumes)
- sla nooit een maaltijd over
- neem een kleiner bord om uit te eten
- kauw uw eten beter (effectievere vertering, u eet minder)
- eet langzaam
- leg geregeld je bestek neer tijdens een maaltijd
- eet geen restjes van anderen
- ga zitten als je eet
- ingeval zin in zoet / knabbelen: tanden poetsen
- drink een glas water of neem een kom soep in plaats van iets te knabbelen
- noteer wat je gegeten hebt
- sport (regelmatige lichaamsbeweging onderdrukt de eetlust)
Eten & drinken
- drink minimum 2 liter water per dag
- eet veel verse soep (op basis van ontvette bouillon en groenten)
- eet een eiwitrijk ontbijt en maak het de grootste maaltijd van de dag
- vermijd grote porties vlees en pasta
- mijd kant-en-klare maaltijden
- mijd gefrituurde gerechten
- mijd voedingsmiddelen op basis van witte suiker of witte bloem
- pas op met vetrijke sausen
- breng gerechten op smaak met kruiden
- mijd snoep in huis (ook de kinderen hebben hierbij baat)
- vermijd niet alle vetten: visvetten en plantaardige oliën zijn essentieel
- eet veel natuurlijke vezelrijke voedingsmiddelen (vooral rauwe groenten)
- leer variëren, eet niet altijd hetzelfde
Bereidingstips
- visbereidingen in aluminiumfolie
- bereidingen in de microgolfoven (groenten, aardappelen, vis)
- vis / groenten stomen
- grillen (warmtebron boven het gerecht), gratineren met een weinig magere kaas
- roosteren (warmtebron onder het gerecht)
- roerbakken (vlees/vis en groenten in wok met beperkte hoeveelheid olie)
- vis / ei pocheren
- warme saus op basis van groenten (vb. Provençaalse saus) of ontvette bouillon
- koude saus op basis van yoghurt met kruiden (of op basis van mosterd, pickles, ketchup)
SUCCES
|