De Vlaamse regering heeft de jachtregelgeving vereenvoudigd.
Ter bescherming van het wild wordt nu ook duidelijk bepaald wanneer er niet meer kan gejaagd worden bij sneeuw en langdurige vorst.
De jacht op vossen wordt, onder strikte voorwaarden, uitgebreid. We laten bijzondere bejaging op vossen toe om schade te voorkomen zonder het dier vogelvrij te verklaren, legt minister van Natuur Joke Schauvliege uit.
De discussie over de vossenjacht woedt al langer. Jagersverenigingen vragen om meer te kunnen jagen op vossen omdat de dieren steeds meer schade veroorzaken, met name bij landbouwers en eigenaars van pluimvee.
Organisaties zoals Vogelbescherming Vlaanderen betwisten dan weer de noodzaak van een intensievere vossenjacht.
Minister Schauvliege heeft nu de knoop doorgehakt. De jachtbesluiten worden gewijzigd conform het unaniem advies van de Milieu- en natuurraad waarin alle stakeholders, zowel uit de milieu- en natuursector als uit de sociaal-economische wereld, vertegenwoordigd zijn, benadrukt de minister de brede steun voor haar beslissing.
Tot op vandaag kon op de vos gejaagd worden van 1 oktober tot 14 februari. Bijzondere bejaging laat toe dat er buiten de periode van de gewone jacht vossen geschoten worden om schade te voorkomen.
Bijzondere bejaging op everzwijn, wilde eend, houtduif, konijn en nu ook de vos kan enkel onder de strikte voorwaarden bepaald in het Jachtvoorwaardenbesluit. Zo mag er alleen worden opgetreden binnen de 500 meter waar schade verwacht wordt. De Minaraad gaf aan dat bijzondere bejaging de beste manier is om te reageren op het toegenomen aantal schadegevallen aangericht door de vos.
Voorts wordt de jachtregelgeving ook minder complex.
De goedgekeurde wijzigingen verlichten de administratieve rompslomp.
Zo wordt de nutteloos gebleken meldingsplicht voor zondagsjacht afgeschaft. Voortaan worden ook de verschillende rapporteringsdata op elkaar afgestemd.
Dat zal de rapportering door de jager en de controle door het Agentschap voor Natuur en Bos eenvoudiger en vlotter maken.
Voorts zal een hele reeks meldingsformulieren op papier vervangen worden door ze op een vlotte manier toegankelijk te maken via de website van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).
Ter bescherming van het wild wordt de jacht nu automatisch opgeschort op de plaatsen waar er 5 cm sneeuw ligt en dit tot 24 uur na het vallen van de laatste sneeuw.
Tegelijk kan de leidend ambtenaar van ANB om redenen van natuurbehoud de jacht opschorten.
Dit kan ook per provincie bij langdurige, harde vorst (al of niet met sneeuw).
Wallonië wil paal en perk stellen aan de manier waarop uitbaters van private jachtdomeinen groot wild lokken door extra voedsel rond te strooien.
Vanaf 1 oktober zal die wijdverspreide praktijk dan ook niet langer toegelaten zijn, waarschuwt Waals minister Carlo Di Antonio (cdH).
De maatregel moet de landbouw en de bossen helpen beschermen.
Tussen 1990 en 2010 is de everzwijnpopulatie in Wallonië verdrievoudigd van 8.500 tot 24.500 dieren. "Die overpopulatie zorgt voor verschillende onevenwichten, maar ook voor heel wat schade aan gewassen en bossen.
De minder strenge klimaatcondities en de algemene verhoogde beschikbaarheid van voedsel verklaren die heropleving", aldus de minister.
Bovendien versterkt het kunstmatig en intensief voederen van groot wild op zeer beperkte oppervlaktes ook het onevenwicht tussen fauna en flora.
Uitzonderingen
Vanaf de herfst zullen dan ook nog slechts twee uitzonderingen worden toegelaten op het voederen van groot wild in
Wallonië, en dat enkel ten zuiden van Samber en Maas.
Zo zullen herten nog 'bijkomend' gevoed mogen worden bij streng winterweer tussen 1 november en 30 april.
In bepaalde gevallen zal ook extra voedsel voor everzwijnen nog mogen, maar enkel om zo de oogst te kunnen vrijwaren.