Jagers willen niet opdraaien voor everzwijnenschade
Jagers willen niet opdraaien voor everzwijnenschade
Vorig jaar troffen jagers en jachtverenigingen voor het eerst financiële en andere regelingen met landbouwers die schade leden door everzwijnen. Limburgse wildbeheereenheden geven nu te kennen dat zij niet meer willen opdraaien voor de aangerichte schade. De huidige jachtwetgeving is volkomen onaangepast en ontoereikend om everzwijnen te bejagen, zegt Jef Schryvers van Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV).
De huidige wetgeving laat tussen 1 oktober en 31 december de jacht op everzwijnen toe van een uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang. Everzwijnen zijn bijna uitsluitend s nachts actief zodat het heel moeilijk is om tussen die tijdstippen een everzwijn te zien. Bovendien zijn in herfst en winter de nachten juist op hun langst, verklaart Schryvers het probleem.
Het jachtdecreet bepaalt dat wie de jachtpacht heeft, instaat voor de schade veroorzaakt door wildsoorten. Schryvers benadrukt dat de jagers erg hun best doen met de middelen die ze nu hebben. "Vorig jaar werden er in totaal 137 everzwijnen geschoten in Limburg. Dit jaar werd dat aantal al bereikt in de maand juni. De meeste zwijnen werden geschoten in het kader van bijzondere bejaging en bestrijding, uitzonderingsmaatregelen die driemaandelijks specifiek aangevraagd moeten worden bij het Agentschap voor Natuur en Bos.
Momenteel is nog niet duidelijk hoeveel schade de everzwijnen dit jaar op de akkers hebben aangericht. Daar wordt deze week over vergaderd in de provincie Limburg. De jagers zijn niet van zin die schade voor hun rekening te nemen en hopen zo druk op de ketel te zetten bij de wetgever. In Limburg wordt het aantal everzwijnen op 1.000 tot 2.000 geschat, maar niemand durft er met zekerheid een getal op te plakken. De populatie is alleszins in sneltempo aan het uitbreiden, aldus Schryvers.
Op 29 november wordt het everzwijnenbeheerplan voorgesteld waar het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek samen met het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse overheid aan werkt. Hubertus Vereniging Vlaanderen heeft bedenkingen bij een plan dat zones wil creëren waar wel en waar geen everzwijnen mogen leven. In die laatste moeten dan alle everzwijnen geschoten worden, weet Schryvers, maar de praktijk in Nederland leert dat dat zeer moeilijk is, zelfs met zeer ruime jachtmiddelen in vergelijking met de vele beperkingen in de Vlaamse jachtwetgeving.
bron Het Belang van Limburg/eigen verslaggeving
29/09/2011