Ovenschotel van spruitjes met spek, gehakt en tomaten
Volgens de enquête aan de zijkant hier wil er 1 persoon graag ovenschotel recepten. Vandaag een lekkere met Passendale kaas.
Ingrediënten: 1 kilo spruitjes 100 gr uien gesnipperd 60 gr doorregen spek 1 el plantaardige olie 250 gr gehakt 150 gr tomaten zout en peper 1 el zoete paprikapoeder 1 el gehakte peterselie
Voor de saus: 25 gr boter 50 gr bloem 1 l melk zout en peper versgeraspte nootmuskaat 1 eierdooier 1 dl geklopte room 60 gr versgeraspte passendale (kaas) 1 tot 2 el geklopte room.
Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden
Maak de spruitjes schoon en breng in ruim water aan de kook met wat zout en kook de spruitjes 10 tot 12 minuten in. Halveer de spruitjes daarna als ze te groot zijn. Snijd het spek in dobbelsteentjes. Verhit de olie in een koekenpan en braad het spek er in aan. Fruit daarna de stukjes ui licht mee. Voeg het gehakt toe, maak met een vork los en braad het aan. Blancheer de tomaten kort in kokend water, ontvel ze en verwijder zaadjes en tussenschotten. Druk het vruchtvlees met een vork plat en voeg het met wat zout en peper, het paprikapoeder en de peterselie tot aan het gehakt. Laat alles ongeveer 5 minuten smoren. Maak nu de saus. Laat in een pan de boter smelten en roer er dan 1 tot 2 minuten de bloem door zonder die te laten verkleuren. Voeg de melk toe, roer alles glad en breng op smaak met zout en peper en nootmuskaat. Laat 2 minuten koken onder voortdurend roeren. Bind met een mengsel van de eierdooier en room en laat de saus onder voortdurend roeren kort aan de kook komen. Zeef de saus, verhit hem opnieuw en laat de kaas erin smelten. Voeg de geklopte room toe. Vul een ovenschaal met een laag gehakt en spruitjes. Bedek met saus en ze de schaal 25 minuten in de oven.