Een stotteraar fietste over de Wallen. Hij wilde ook wel eens een keertje wippen. Maar de dames wisten van zijn gestotter en negeerden hem volkomen. Moedeloos tikte hij weer op een raam waaaaa-aaaaat kos-kos-kos-kost het?
Het hoerke kreeg medelijden maar wilde echter geen gestotter. Ze antwoordde als jij zonder te stotteren kan vertellen waar je vandaan komt, mag je d'r op...
Da-da-da-dat is goe-goe-goed! zei hij. Nou, vroeg ze, waar kom jij vandaan? De stotteraar nam een hap lucht; sloot zijn ogen; wachtte en wachtte en zei plotseling : Katwijk!
Zo, zei het chicky, dat is inderdaad zonder gestotter. Eerlijk is eerlijk: kom maar binnen! De man ging naar binnen; trok zijn broek uit en ging tekeer!! En maar schreeuwen : aahhh-aaaaaahhhhhhhhh-aaaaaaahhhhhh! Joh, zei ze, doe eens wat rustiger! Waarop de stotteraar zei :
Zalig genieten in het groen. Daarvoor moet je in de Antwerpse Kempen zijn. In het bos, langs de waterkant of in een gezellig cafeetje, bij een statige abdij, met een heerlijk trappistenbier. Fietsen van knooppunt naar knooppunt langs hoevetjes, molens en kronkelende riviertjes of samen met de kinderen spelen in heerlijk helder water. De Kempen verwennen jong en oud, het hele jaar door.
Ik keek op een dag naar mijn vrouw en zei: Lieverd, 28 jaar geleden hadden we een goedkoop huis, een velo, sliepen op een sofa en keken TV op een ultra klein zwart-wit beeld. Maar, ik sliep iedere nacht met een blonde stoot van 21 jaar!
Nu hebben we een mooi huis, een mooie auto, een groot bed en een plasma TV. Maar, ik slaap nu met een vrouw van 50! Ik denk dat ik er niet op vooruit ben gegaan"
Nu is mijn vrouw een erg redelijk mens. Ze zei tegen mij:
"Nou, dan ga je weer uit met een blonde stoot van 21, dan zorg ik er wel voor dat je weer kan leven in een goedkoop huis, terug met een velo en slapen op een sofa......."
Zin om na je bezoek aan de abdij van Postel even de benen te strekken? Kies dan voor de Miel Ottenroute. Miel Otten, één van de pioniers van het fietstoerisme in de Antwerpse Kempen én vriend van de abdij van Postel, kreeg in 1976 een postuum eerbetoon: een fietsroute rond de abdij die zijn naam draagt. Wie langs de vrijliggende paden door de bossen fietst, zal het snel merken: de Miel Ottenroute is één van de allermooiste trajecten in de provincie Antwerpen
Er komt een Marokkaan bij de dokter. Dokter, ik voel mij niet goed." Waarop de dokter : Allee, we zullen eens kijken. Oei, 39,5° graden koorts. Heb je al iets gepakt? Zegt de Marokkaan :
Twee nonnen fietsen door het bos. Opeens springt er een jonge gast uit de bosjes die beide nonnen verkracht en er vandoor gaat. Non 1: "Hoe vertellen we de overste dat we hier twee keer verkracht zijn? Non 2:"Hoe bedoel je twee keer?" Non 1:"Nou, we pakken straks toch ook weer dezelfde weg terug?"
Route : Borkel - Kp 32 - kp 33 : Vertrek aan de molen Sint Antonius Abt langs het dorpsplein van Borkel naar Schaft
De gemeente Borkel en Schaft, die in 1810 was ontstaan na scheiding met de gemeente Bergeyk, was samengesteld uit verschillende kernen: de dorpen Borkel en Schaft, de toen nog gehuchten Achterste Brug en Voorste Brug en de buurtschappen De Kapel, De Straot, De Hoek, Heuvel, Klein Borkel, 't Poterseind en Klein Schaft. De zelfstandige gemeente is in 1934 bij Valkenswaard gevoegd. Het is ook sindsdien dat de twee dorpen en omliggende gehuchten en buurtschappen als één woonkern worden gezien. Borkel en Schaft worden door elkaar gescheiden door de Dommel. Het ene deel heeft de St Servatius kerk en het dorpsplein met de scholen, het andere deel heeft een levendige camping. In Borkel en Schaft staat ook een ronde stenen beltmolen, 'Sint Anthonius Abt'.
Kp 33 - Kp 217 : Langs de Opperheide naar De Achelse Kluis , een abdij in Hamont - Achel , bekent om zijne Achelse trappist ( België )
Het was in 1914 dat hier nog voor het laatst bier werd gebrouwen. Maar sinds 1998 kan men in Achel weer een authentiek trappistenbier proeven, gebrouwen in de huisbrouwerij van de Achelse Kluis.
Broeder Brouwmeester, die verder werkt met de receptuur van Br.Thomas, staat garant voor de inmiddels vermaarde kwaliteit van het bier, dat gerst, hop, gist en water bevat. Achel Trappist wordt geschonken vanuit het vat. Sinds de zomer 2001 is de Achel 8 ook op fles te verkrijgen. De brouwerij is niet te bezoeken. Maar vanuit de gezellige herberg heeft men zicht op de brouwketels. Af en toe kan men het werk in de brouwerij volgen
Kp217 - Kp 36 : Terug naar Nederland . Kp 36 - Kp 38 : Op een prachtige verkeersvrij fietspad door de Groote heide
Het Leenderbos en Groote Heide vormen een aaneengesloten bos- en heidegebied. In het Leenderbos, dat voornamelijk uit naaldhout bestaat, bevindt zich een viertal heideterreinen met vennen. Ook in de Groote Heide vinden we een aantal vennen. Ten westen van het gebied loopt het riviertje de Tongelreep. Een deel van de heide is militair oefenterrein. Om het gebied open te houden graast hier een kudde schapen. Het halfopen karakter is van invloed op de vogelbevolking. In het gebied broeden onder meer nachtzwaluw en boomleeuwerik
Kp 38 - Kp 59 : Verder door het Heidegebied " Het Kranenveld " Kp 59 - Kp 54 : Langs open velden , boerderijen en de Goorse Putten naar Strijp . Kp 54 - Kp 56 - Kp 55 : Strijp (rust fietscafe De Hospes ) en dan verder door het prachtige Leenderbos . Kp 55 - Kp 02 : Verder langs Valkenswaard en de Venbergse watermolen aan de Dommel .
De molen ligt ten zuiden van Valkenswaard aan de Dommel en werd voor het eerst vermeld in 1227 als bezit van een zusterklooster in Postel. In 1343 werd deze banmolen bezit van het Norbetijnenklooster te Postel. In 1716 eindigde dit bezit na confiskatie van alle Postelse abdijbezittingen in de Meierij van 's-Hertogenbosch door de Raad van State van Holland in Den Haag. In de 19e eeuw werd de molen bemalen door telgen uit de familie Van Poppelen in de 20e eeuw door leden van de familie Rietra. Het huidige gebouw dateert van rond 1895 en werd in de jaren 1973-1977 grondig opgeknapt. Het bijbehorende molenaarshuis dateert ook uit 1895. Het molenhuis is een café-restaurant en doet vaak dienst als vertrekpunt voor een wandeling over natuurterrein de Malpie
Kp 02 - Kp 32 : Op een prachtige verkeersvrij fietspad door het natuurreservaat " Malpie " ( foto ) en de Borkelse heide . Hier is het zalig fietsen langs bossen en vennen in een grootheidegebied .
De Malpie is een natuurgebied in de gemeente Valkenswaard. Het is ongeveer 110 hectare groot. Het ligt tussen Valkenswaard en Borkel en Schaft. Kenmerkend voor de Malpie is het heidegebied met daarin een aantal kleinere en grotere vennen. De grote vennen zijn het Molenven, het Wasven en het Grote Malpieven. Het heidegebied is een van de laatst overgebleven oorspronkelijke Brabantse heidegebieden. Verder zijn er zandverstuivingen te vinden in het naaldbos. De Dommel stroomt door het gebied
Een fietsroute met vertrek en aankomst aan de vermaarde abdij van Tongerlo door de platteland van de Kempen . Een ronde met enkele onverwachte bezienswaardigheden onderweg , langs dorpjes waarvan de namen bekend in de oren klinken zoals Olen , Morkhoven en Westerlo
Start : Keeses molen , Kasterlee , prov. Antwerpen Afstand : 33 km G.P.S. 32.500 km
Deze route leidt door een typisch Kempisch landschap langs bossen , heide en weilanden .Op deze route fietst U langs drie windmolens en twee watermolens aan de Kleine Nete . U komt langs de natuurgebieden : De Hoge Mouw , De Zegge en het Prinsenpark . Voor de kinderen is er de Kabouterberg en de speeltuinen Ark van Noëen domein De Putten .
Start : Lindepaviljoen Zoersel . prov . Antwerpen Afstand : 27 km G.P.S. 28.7 km
Niet echt vertrouwd met het werk van Hendrik Conscience? Je kan dit op een originele én sportieve manier goedmaken: de Conscienceroute. Zoals de naam al aangeeft, is Hendrik Conscience op deze route nooit ver weg. Je passeert diverse plaatsen die een belangrijke rol speelden in het leven en werk van de man die zijn volk leerde lezen. Zo zijn er o.a. het Boshuisje (waar Conscience het verhaal van de Loteling hoorde vertellen), het Zoerselbos (het intrigerende decor van menig verhaal) en de hoeve van Mathias Joostens
Start : Brug kanaal ,Retie - Postel , kp 72 prov. Antwerpen Afstand : 40 km G.P.S. 34.650 km Vaartketsers ? Fiets langs de kanalen in het spoor van de paarden die eens de boten trokken.Kanalen en witzandontginning zijn prominent aanwezig op dit traject. De schepen die op de kanalen voeren, werden lange tijd door paarden voortgetrokken. De hoefijzers van de paarden ketsten af op de grindkeien van het jaagpad en zorgden voor een typisch 'kets'geluid. De Vaartketsersroute biedt je naast veel groen een kruispunt van twee kanalen, uniek in Europa.
Start : Station As , prov. Limburg Afstand : 40 km G.P.S. :42.320 km
Route 1 : Knooppunten : Station As - kp 41 - kp 60 - kp 61 - kp 62 kp 64 - kp 30 - kp 41 - Station As
Deze fietstocht laat je kennis maken met het hart van het Nationaal park Hoge Kempen en passeert 4 van de 5 toegangspoorten. Nationaal Park Hoge Kempen, natuur in al haar glorie! Uitgestrekte dennenbossen worden afgewisseld met paarsbloeiende heide, grote waterplassen getuigen van grind- en zandwinning, hoge toppen bieden grootse vergezichten, .... In dit natuurlijke decor leven tal van zeldzame en bijzondere dieren. Iedereen is welkom om hier eindeloos te ontspannen: wandelen, fietsen, ... of gewoon zorgeloos te genieten van al dit moois. Het Nationaal Park Hoge Kempen zal ook vast en zeker jou betoveren
De Demervallei is een moerassig gebied dat zich profileert als een groene zone met broekbossen , vochtige weilanden op de iets hogere delen, en grote zones met populierenaanplantingen. In de natste delen van de vallei is de bodem zeer vochtig , er is een zwarte moerassige laag waardoor de vallei ongeschikt is voor de landbouw. Langs de Demer en oude meanders vinden we langgerekte rietvelden en bosjes. De ecologische waarde is hoog: verschillende zeldzame planten- en diersoorten kunnen er gevonden worden.
Start : Zwembad Bloso Hofstade , prov. Vlaams Brabant Afstand : 39 km G.P.S. 47.210 km
De Witloofroute is een lusvormige fietsroute van 39 km door Boortmeerbeek, Kampenhout, Steenokkerzeel, Vilvoorde en Zemst. Het tracé is vlak en verrassend groen. Woonkernen zijn niet te vermijden in dit dichtbevolkte gebied maar ook de kastelen zijn dik gezaaid. Vermits de meeste in een mooie groene omgeving staan zijn ze reeds van ver zichtbaar. En daar moet je het dan ook mee doen want alle zijn privé-eigendom en niet te bezoeken. De beroemdste zijn het Steen of Rubenskasteel te Elewijt en het kasteel de Ribeaucourt te Perk.
De fietsroute leidt u door de mooiste heidegebieden in de gemeenten As, Opoeteren en OpglabbeekOp verschillende plaatsen kan u nog de zeer zeldzame jeneverbesstruiken zien. De struikvormige boom kwam vroeger veel meer op de open zandgronden voor, maar is nu in Vlaanderen een zeldzame verschijning geworden. De Jeneverbes heeft schijnbessen (in feite zijn het kleine dennenkegeltjes) die twee jaar nodig hebben om te rijpen. Het eerste jaar zijn ze groen en het volgende jaar blauw. Jenever dankt zijn naam aan het gebruik van de bessen bij het stoken van deze geestrijke drank.
Deze route voert U over een schilderachtig parcour doorheen het land van Playsantiën en het aangrenzende Lier langs drie kanalen : het Netekanaal , het Albertkanaal en het Antitankkanaal . Playsantiën slaat op de buitenverblijven van de rijke stadslieden die hier de gezonde lucht kwamen opzoeken .
De Meroderoute werd uitgestippeld om de fietsers op een aangename manier te laten kennis maken met het historische erfgoed en de prachtige natuur van Westerlo en omgeving .