De abdijen van Averbode en Tongerlo verbonden door een uitgestippelde abdijenroute met vertrek en aankomst aan de vermaarde abdij van Tongerlo.Een ronde met enkele onverwachte bezienswaardigheden onderweg . Je fietst langs prachtige monumenten , merkwaardige gebouwen en groene bossen . Rustbanken nodigen je uit om even te verpozen en van het uitzicht te genieten .
Route : Abdij Tongerlo kp 70 : Vertrek parking abdij van Tongerlo , door de hoofdpoort , langs het binnenplein richting zijpoort . Rechts afdraaien en door een prachtige dreef naar knooppunt 70
Kp 70 kp 68 kp 80 : Door een open landschap langs Voortkapel .
Kp 80 kp 83 : Verder door een bossen van Westerlo op onverharde maar goed berijdbare boswegeltjes langs het Boswachtershuisje en door het park van het kasteel van Merode , nu het gemeentehuis van Westerlo
Kp 83 kp 84 : Via het kasteel van Merode door het centrum van Westerlo
Kp 84 kp 88 : Langs Bergom , rust bij Mie maan
Kp 88 kp 17 kp 18 : Verder langs het Procinciaal domein Hertberg naar de abdij van Averbode , tussen kp 17 en kp 18 een stuk zeer slechte weg
Kp 18 kp 25 : Na een bezoek aan de abdij , even een pauze met een ijsje in de Lekdreef .
Kp 25 kp 334 kp 15 : Een stukje door Limburg via de bossen van Merode en het natuurgebied Gerhagen .
Kp 15 kp 14 kp 13 kp 89 : Door een open landschap langs Veerle Heide
Kp 89 kp 47 Kp 82 : Verder langs Eindhout ( St . Bavo kapel ) , Oosterlo ( natuurgebied Zammelsbroek en Zammel ( St . Dimpna kapel )
Kp 82 kp 81 Abdij : Langs de vervallen Beddermolen via het centrum van Tongerlo terug naar de parking aan de abdij
Voorwaar een gezegende fietslus! Uitzonderlijk zal de Allerheiligenkapel geopend zijn in Diest. Meer nog! Je kan er die dag je fiets laten wijden en proeven van heilig vuurwater. Dit is een uniek initiatief van vrijwilligers die een prachtig stukje erfgoed hebben gered. Pareltjes van erfgoed wisselen af met adembenemende stukjes heide en bos.
Voor gezinnen met kinderen is er een korte, verkeersarme route voorzien van 15km met onderweg picknickplaats, speeltuin en bosmuseum.
Swingend fietsen, het kan met een route in de buurt van het grote festivalterrein te Werchter. Je belandt ook in Leuven waar Marktrock uitgegroeid is tot een jaarlijkse massamanifestatie. Te warm onderweg? Neem dan een duik in de prachtige zwemvijver "Plas van Rotselaar". Je bolt ook op de oevers van de Demer en op het jaagpad langs het kanaal Leuven-Dijle. Enkele indrukwekkende historische bouwwerken vervolledigen dit leuke fietsaanbod.
Route : We starten de fietsroute in het natuur-en recreatiedomein aan de Plas van Rotselaar. Er is hier een ruime parking
We verlaten het domein in noordelijke richting. We steken de Vakenstraat over en slaan onmiddellijk rechts het Meanderspad in. Dit pad is uitsluitend voorbehouden voor wandelaars en fietsers en leidt ons naar de Demer die we kunnen oversteken dank zij de 'Soldatenbrug', een Bailey brug
We volgen de Demer stroomafwaarts langs de rechteroever tot aan de samenvloeiing van Demer en Dijle in Werchter. Van op de brug zien we de Sint-Jan-de-Doperkerk met zijn fraaie peerspits .
We steken voorzichtig de straat over aan de verkeerslichten en slaan rechts de Hanewijk in. In het begin van deze straat, die vlak naast de Dijle loopt, valt de betonnen waterkeringsmuur op .Links zien we een barokkapel uit 1681 in zandsteen. Het is een schipperskapel van de gilde van de Werchterse scheepstrekkers
Waar je voor een brugje links afdraait , begint een ander Haachts monument , de antitankgracht .
Verder naar Wakkerzeel. Voorbij de kerk slaan we links af. Reeds na enkele huizen verlaten we het dorp. Het landschap dat je nu voorgeschoteld krijgt zal indruk maken. Grasgroene weiden afgezoomd door schilderachtige knotwilgen, een kronkelend beekje naast de weg, Het is net of de tijd hier is blijven stil staan .
Verder langs de molen Van Dooren en door het Wijgmaalbroek via Wijgmaal naar het kanaal Leuven Mechelen .
Langs het kanaal naar Leuven . In Leuven even van de route voor een terrasje op de Grote Markt .
Na een bezoekje aan de historische stad Leuven keren we langs dezelfde weg terug tot aan het fietsbrugje over de Vaart om vanaf hier terug de Rock-Werchterroute te vervolgen. We fietsen over de Dijle, door een 'Konijnenpijp' onder de spoorweg en vlak achter een tweede spoorwegbrug nemen we links het betonnen fietspad. Dit fietspad werdrecent aangelegd en voert ons langs de Dijleboorden tot in Wijgmaal. Het is hier aangenaam en zeer rustig fietsen. Wat opvalt is dat we drie keer de Dijle oversteken via aardige bruggetjes .We fietsen door een weids akkerlandschap terug naar Rotselaar. In de verte zien we de toren van de kerk van Wilsele-Putkapel
Lier : Netelandroute Start :Zimmertoren Lier , prov : Antwerpen Afstand : 44 km G.P.S. 43.420 km
De Nete is nooit ver weg op dit traject. Maar ook het Netekanaal, de Rupel en de Dijle houden je gezelschap. De Zimmertoren in Lier - aan de samenvloeiing van Grote en Kleine Nete - vormt een mooi vertrekpunt. Langs de dijken van de Nete en het Netekanaal rij je naar het indrukwekkende sluizencomplex op de grens Lier-Duffel. Je fietst ook langs het fort van Koningshooikt, de resten van de abdij van Roosendael en kasteel Ter Elst in Duffel, het mooie Zennegat en het elegante Hof van Ringen.
Vertrek aan de Zimmertoren in Lier langs de Nete tot de oude melkerij , links af , over en langs het Netekanaal tot aan het sluizencomplex .
Links af en langs landelijke wegen via Eusten en in Donderheide het fort van Koningshooikt
Verder langs Sint - Katelijne - Waver ( bekent om zijn groenten en grote serres ) naar Duffel .
Een stukje langs de Nete , linksaf en via een bosweg naar de abdij Roosendaelmet zijn indrukwekkende poortgebouw
Na een terrasje in de Schuur verder viaWalem naar Battebroek . Rond de grote vijver via het industrieterrein Mechelen - Noord ( Bulo ) , en langs de Dijle naar het Zennegat Naast de fietsbruggen blijven ( geen bordje ) en met de Nete meedraaien .
Bokkerieje is een fiets- en wandelhappening die je leidt langs de mooiste plekjes van de Maasvallei en het Kempenland. Op regelmatige afstanden staan "bokkenstallen" opgesteld om even uit te rusten en de inwendige mens te versterken.Ze worden uitgebaat door plaatselijke muziek-en sportverenigingen die zorgen voor sfeer en animatie.
Start : Brasschaat prov. Antwerpen Afstand : 38 km G.P.S : 34.640 km
Kapittelmakers is de spotnaam van de inwoners van Brasschaat. De Kapittelroute loodst je dan ook door deze parkgemeente. Ooit was Brasschaat een arm gehucht van Ekeren. Vele mensen sprokkelden toen takken, maakten er brandhout of kapittelhout van en verkochten het aan de meer gegoede Ekerse bevolking. Vandaar de spotnaam Kapittelmakers. De fietsroute slingert zich door het parklandschap en de diverse groendomeinen van Brasschaat en Kapellen. Deze parkgemeenten tellen bovendien heel wat fraaie kastelen en landhuizen.
Route : De route start aan het kasteel en park van Brasschaat Langs de Miksebaan ( residentie's , golfterrein ) , Jagersdreef , Kerkedreef ( Park De Mick en de kinderboerderij Mickerf ) naar Maria ter Heide . Verder langs Lage Kaart en de Guyotdreef ( villa Pfaff ) , Mishagen en via de Aeroclub Brasschaat langs het spoor door het militair kamp Polygoon Daarna verder langs de Brasschaatse- en Franse Lei ( riante villa's ) naar Kapellen. Langs manegé Hubert , gehuchten Hoogboom en Mariaburg ( rust 23 km ) , domein Caterheyde , Ter Borcht richting autostrade . Voor de autostrade linksaf , een stukje drukke baan , dan rechtsaf aan het sportcentrum en door het Peerdsbos Via de Melkerij door het park terug naar het kasteel van Brasschaat .
Baarle - Hertog : Enclaveroute Start : parking oude station Baarle - Hertog , prov : Antwerpen Afstand : 46 km G.P.S. 43.120 km
Een België-Nederland op de fiets, met het tweelingdorp Baarle-Hertog-Nassau als voornaamste attractie. Wie de Enclaveroute volgt, steekt niet minder dan zes maal de Belgisch-Nederlandse grens over. Heel bijzonder is de unieke tweeling Baarle-Hertog-Nassau. Eén dorp, twee namen, twee burgemeesters en twee landen. Een landsgrens die dwars door huizen, ja zelfs door een voordeur loopt! De opvallende rust en het decor van bossen en weidelandschappen zorgen voor grenzeloos fietsplezier.
De Enclaveroute vertrekt in Baarle - Hertog of in Baarle - Nasau ( waar ligt de grens )
Langs het Bels lijntje , een aantal keren de grens over en dan rechts naar Zondereigen ( België ) , een gehucht van Baarle - Hertog .
Verder langs het Graafsbos , Hoekeinde en Pampa ( Merksplas ) , Wortel - Kolonie ( boerderij en kerkhof van de landlopers ) Rust aan het Bootjesven
Naar Castelré ( Nederland ). Rust in het café : In Holland , ( bekent om zijn pan spek met eieren ) . Daarna naar Minderhout ( België ) langs dekapel ; Onze Lieve Vrouw van den Akker ( 1650 ) en de kerk .
Verder langs Hal en de Gouverneurbossen terug naar de grens . In Nederland door het centrum van Ulicoten , daarna aan de camping Ponderosa rechts af en langs de Oude Bredabaan terug naar de parking aan de oude station in Baarle Nassau .
Retie : Prinsenroute Start :Kerk Lichtaart , prov : Antwerpen Afstand : 48 km G.P.S. 46.210 km
Koningen en prinsen kwamen graag wandelen in hun landgoed te Retie. De Prinsenroute voert je naar deze voormalige koninklijke domeinen. Vandaag is het Antwerps Provinciebestuur de trotse eigenaar van het Prinsenpark 190 ha, dat er in elk seizoen betoverend bijligt. Nog meer moois op dit koninklijk traject: de Molen van t Veld in Geel en zijn collega De Heerser in Retie, natuurreservaat De Tikkebroeken en de Priorij van Corsendonk.
Route : De Prinsenroute start aan het vacantiecentrum De Linde in Retie Door een open landschap langs de watermolen van Retie Verder op een niet verharde weg langs het Prinsenpark naar het Kempisch Kanaal . Aan het kanaal fietst ge op het jaagpad langs het natuurgebied 'De Kasseman' naar Geel ten Aard , met een ommetje langs Gooreind . Sas 9 oversteken en verder naar Lichtaart via de Molen van t Veld Na een rust in Lichtaart centrum verder langs het jeugdcentrum Hoge Rielen , Klein en Groot Rees ,Schepershoeve ( oudste boerderijtje van Kasterlee ) en het natuurgebied Tikkebroeken naar de Priorij van Corsendonck . Verder langs de gehuchten Kinschot en Schoonbroek , via de molen ( De Heerser ) terug naar Retie Nog een ommetje langs het kasteel van Rethy en eindigen deze route op het terras van de Linde .
'De Teutenroute' is een gemeentegrensoverschrijdende familiale toeristische rondrit door Noord - Limburg. Daarom is het belangrijk dat wij kunnen rekenen op de medewerking van een aantal Noord - Limburgse steden en gemeenten Niet alleen fietsen voor eigen plezier maar tegelijkertijd zijn steentje bijdragen voor de minder fortuinlijke medemens omschrijft krachtig de doelstelling van 'De Teutenroute' dat in dit kader is uitgegroeid tot een fietsfestijn waar ieder jaar meer dan 10.000 fietsers aan deelnemen
Een kindje, Geoffrey, zit achterop de fiets van zijn vader en ze fietsen voorbij enkele hoertjes langs de kant van de weg. Nieuwsgierig als Geoffrey is, vraagt hij z'n vader: - Papa, wat doen die mevrouwen daar? - Z'n vader, blozend: Niets speciaal, kijk daar, een speelgoedwinkel! - Ja, ik heb het al gezien, maar wat doen die vrouwen daar? - Het zijn... het zijn...vrouwen die op straat verkopen! - En wat verkopen ze dan? - Ze verkopen...euhm...ze verkopen plezier! Geoffrey vindt het antwoord wel bevredigend en enkele dagen later ziet hij de vrouwen opnieuw zonder dat z'n vader erbij is en stapt er zelfverzekerd naartoe. - Mevrouw? Kan ik voor 5 Euro plezier krijgen a.u.b.? Het hoertje twijfelt even, maar aanvaardt de 5 Euro omdat ze nogal krap bij kas zit en neemt de jongen mee naar binnen. Ze smeert hem drie mega-grote boterhammen met choco. 's Avonds komt Geoffrey thuis en vertelt z'n vader dat hij voor 5 Euro plezier heeft gekregen bij de mevrouwen die op straat verkopen. - Zijn vader verbleekt en vraagt: En...euhm...hoe...hoe...was het? - Goed, goed, met de eerste twee had ik geen probleem maar de derde heb ik gewoon afgelikt!
Start Turnhout , prov : Antwerpen Afstand : 59 km G.P.S. 58.020 km Een fietsroute uitsluitend voor stoere binken? Je hoeft je geen zorgen te maken: dit traject voert je naar de stad van de binken Turnhout. De Binkenroute - bink is de bijnaam van de Turnhoutenaar en betekent o.a. baas, kerel en knoeier - slingert zich in een lus om Turnhout. Ze doet de gemeenten Beerse, Vosselaar, Kasterlee, Oud-Turnhout en Ravels aan. Groen is prominent aanwezig op deze Binkenroute, met o.a. de natuurreservaten De Tikkebroeken en Landschap De Liereman en de Gewestbossen van Ravels.
Route : Na een bezoek aan het centrum van Turnhout ( kasteel , begijnhof ) , gestart aan de jachthaven ( Nieuwe Kaai ) .
Langs het kanaal een ommetje langs Beerse ( brug 4 ) en Vosselaar ( Vossepaal ) . Terug naar Turnhout door het industrieterrein langs Carta Mundi en Plilips naar het gehucht Zevendonk.
Verder langs Kleine- en Grote Rees ( Kasterlee ) , daarna kan men kiezen , verhard of niet verhard , niet verhard is korter , maar niet goed voor dunne bandjes . Dan langs Oud - Turnhout via het natuurreservaat De Tikkebroeken , gehuchten Zwaneven en De Lint met zijn prachtige villa's , en natuurgebied De Liereman naar Ravels
Na een rust vertrek langs de "Ravelse Pier " naar Weelde door een grootschalige landschap met uitgestrekte akkers en weilanden . In Weelde langs de molen " Arbeidt Adelt en de half omwalde pastorij met de Michielskerk
Verder langs het militair domein en vliegveld naar Weelde - Statie . Daarna langs het Bels Lijntje ( Vroeger was dit de spoorlijn Turnhout - Tilburg ) door het Turnhouts Vennengebied naar het kanaal Dessel - Schoten .