Gebruik Uw capaciteiten tenvolle ! Uitdrukken wat JIJ wil zeggen
14-04-2012
afvallen : hoe discipline opbrengen?
afvallen : hoe discipline opbrengen?
Onophoudelijk dienen zich gedachten aan. Vooral als ik me wil beraden over iets wat ik graag zou doen. Bijvoorbeeld : het voornemen af te vallen.
Mijn gewicht staat nu op 74 en ik kom van 90 ... enkele jaren jo-jo en nu weer een nieuw begin. Altijd weer opnieuw beginnen..
In feite is het een kwestie van discipline, de naam van de dieten doet er echt niet toe. Maar ... hoe doe ik dat : discipline opbrengen ?
Discipline is een persoonlijk voornemen : een doordachte beslissing. Het is een gevolg van nadenken en praten tegen jezelf.
Ik benoem dit als een ik-gesprek. Het kan een gevolg zijn op een gesprek met een ander, of anderen. Maar de beslissing is intern : het focussen op één gedachte, en daarvoor de structuur bedenken om het te onthouden om er naar te handelen. .
De moeilijkheid bij nadenken ligt in het feit dat, bij mij althans, allerlei ideeen zich aandienen, teveel en te chaotisch om er iets mee te doen. De kunst is dan me te focussen : tegen mezelf te zeggen : hier bij deze gedachte blijven, en dit meermaals. Ik mag dan niet te moe zijn, geen alcohol gedronken hebben én zelfs niet teveel gegeten hebben.
Dus ondervond ik dat het ideale moment 'mogrgens vroeg is. Misschien dat daarom vele mensen hun goede iedeeën krijgen 'smorgens onder de douche. Men zegt dan ik ben ermee opgestaan.
Anderen, kunstenaars bijvoorbeeld die krijgen hun inspiratie voor een lied of rijm dan weer juist onder de invloed van drugs of alcohol; en dan denk ik : tja misschien is het voor iedereen anders ... of is creativiteit dan toch weer een ander deel van de hersenen ... misschien is dat dan geen nadenken maar denken-aan bijvoorbeeld.
Nog een bedenking over gedachten : ideeen dienen zich aan, waarschijnlijk, tegen lichtsnelheid, want on brein werkt ontzettend snel. Dan is het otch logisch dat e die nie niet kunnen vangen met woorden want ons spreken is dan veel te traag. Terwijl we iets zeggen tegen onszelf zijn er wéér andere gerelateerde en niet-gerelateerde gedachten "voorbijgeschoten". Filosofen zijn er al duizenden jaren mee bezig, vooral de oosterse, om gedachten te laten voor wat ze zijn. Ons er vrij van te maken ! Maar ook daar wil ik het niet hebben ... alleen de gevolgtrekking : er dient zich veel aan in onze gedachten dat we niet kunnen gebruiken. Zeg dus merci! dit kan ik gebruiken en dat wijs ik af. Benoem de geachte die wel bruikbaar is, herhaal ze en dan dienen er zich wéér allemaal andere aan, of enkele dezelfde ... en dan kies ik weer ... altijd opnieuw : structuur in het denken brengen.
Zo ... nu kan ik terug over discipline. Het "voornemen tot discipline" is een gedachte. En een gedachte is nog geen handelen. Een gedachte is uitgesteld-handelen. Het is de aanloop tot handelen als de noodzaak zich voordoet tot handelen.
Als ik besluit om iets te gaan doen, schrijf ik het gewoonlijk op. Maar voor kleine taken heb ik reeds dikwijls ondervonden dat dat een uitstel is ! Uitgesteld handelen. Soms is het beter o ipv het op te schrijven, om dit dan onmiddelijk te doen.
Ik wil hier graag met anderen gesprekken voeren. Maar in levende lijve, contakteer me als je daar belangstelling in hebt. Geen verplichtingen.
Ik denk dat het bij discipline ook zo is. Onmiddelijk handelen, geen uitgesteld handelen! Ik zeg dikwijls tegen mezelf : straks ga ik dat doen, of morgen begin ik ermee.
Dat kan dus niet bij discipline. Als ik me heb voorgenomen om NU af te vallen, of geen alcohol te drinken, of geen koekje te nemen : dan kàn dat niet uitgesteld worden. De handeling is dan juist : NU doe ik dat NIET .... niet : de volgende keer, of straks ... neen : ... NU doe ik dat niet is het disciplinair voornemen.
Denken is uitgesteld handelen ... doen is handelen NU
Ik raad eenieder aan om hierover met anderen in gesprek te gaan, om je eigen gedachten te benoemen, helder uit te drukken. Daarom zijn onze hersenen ook voordurend bezig : daarvoor dienen ze ... om ons beter aan te passen ... en nog beter is : onze omgeving aan te passen. Niet letterlijk, niet anderen aanpassen of de omgeving veranderen .. dat kan ook ook ... maar het is makkelijker om ondere omstandigheden "op te zoeken", dan hoef je niks te veranderen. Gewoon andere boeken lezen, andere mensen zoeken. Handelen is de boodschap, handelen is een werkwoord ! Eerst uitgesteld handelen = nadenken en dan kan je beslsissingen nemen, en dat is nog steeds uitgesteld handelen. Maar, eens een beslissing vast staat : handelen, disciplinair er aan beginnen.
Ik ben Albert Van den Bosch
Ik ben een man en woon in Borgerhout (Belgie) en mijn beroep is antiquaar.
Ik ben geboren op 09/10/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lezen - fietsen - musea bezoek.
Ik ben Van den Bosch Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Albert3.
Ik ben een man en woon in borgerhout (belgie) en mijn beroep is antiquaar.
Ik ben geboren op 09/10/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: filosofie esoterie bewustzijn - betere wereld - gesprek - schaken - Eleu.
gehuwd - mijn vrouw is mijn beste vriendin - 2 dochters van 40 - kleinzonen : 11 en 21 jaar