Hoe maak ik een gesprek anders... én beter
We weten allemaal dat een goed gesprek soms erg oplucht. Omdat echter niet alle gesprekken zulke goede resultaten opleveren, ziehier enkele vuistregels om een belastende ervaring te vertellen op een manier dat men naar je luistert : · Zoek je een goede luisteraar, neem niet de eerste de beste. Kies iemand die echt aandacht voor je heeft. · Doe het op een geschikte plaats, Liefst zonder dat je gestoord kunt worden · Denk niet : het zal wel lukken : een goed gesprek is een weldaad en je kan zulke gesprekken voorbereiden opdat ze weldadig zouden zijn voor jullie allebei · Maak gebruik van je kennis over je vorige goede gesprekkenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
· Vertel op efficiënte wijze je verhaal, vertel het nog eens zoals je het je NU herinnert en voeg er eventueel nieuwe invalshoeken aan toe . Ga niet in de herbeleving, leer een beetje afstand nemen · Als de tijd om is, wil je voldaan zijn, en dat wens je ook je compagnon toe. Draag er dus zorgvuldig toe bij dat je beiden verantwoordelijkheid hebt genomen voor een goed geprek.
Vooral als je net wat hebt meegemaakt dat je niet goed is bekomen, dan wil je daarover vertellen. In een gewoon gesprek wordt je dan onderbroken, en verandert het gesprek, en dan gaat het over allerlei anders.
Een GOED gesprek hebben is een kwestie van : het hele verhaal mogen vertellen, beluisterd worden, uitspreken en niet onderbroken worden. Als je geluk hebt wordt er een vraag gesteld waardoor je het opnieuw kunt vertellen : en dat is het geheim van een GOED gesprek. Maar wacht dat geluk niet af ... neem verantwoordelijkheid voor het hebben van ALLEEN goede gesprekken met de voorbereide partner. Je andere, gewone alledaagse gesprekken zullen ook langzaam meer de moeite worden, dank zij jouw toepassing van je betere luistertechnieken.
Als je hoopt dat je vriend(in) deze keer wèl zal luisteren, laat dan niks aan het toeval over en zorg voor timing, plaats en de hierboven uitgelegde communicatie-wijze en doe een goed gesprek minstens elke week.
Zorg voor jezelf als een goede vriend; wat zou je hem of haar aanraden? Best zou je je verhaal kwijt kunnen aan een vaste partner, dat zou fantastisch zijn, maar soms is dat onmogelijk. Soms wil je NU je verhaal kunnen doen ... daar kan je toch vooraf afspraken over gemaakt hebben. Een vaste gespreksrelatie met een goede bekende is even goed én kan beter zijn. Deze laatste moet ook deze theorie lezen en begrijpen. Psychiaters en psychologen zijn duur en het zou makkelijk zijn als je je daar niet moest voor verplaatsen. Prachtig als je zulk gesprek in je eigen huis, met een goede vriend kunt voeren. We weten allemaal dat het soms kàn én dat het SOMS lukt met een vriend(in), je moeder, zelfs je kinderen. Waarom kan het die ene keer niet en de andere keer wel? Denk er eens over na en bespreek dit met anderen. Als je er niet uit komt om de juiste methode te vinden bekijk dan eens mijn video over een goed gesprek, hij is gratis en staat op YouTube en ook op deze bladzijde onderaan 2e lijn links, gewoon op klikken. Als je hem niet vindt, mail me dan en dan stuur ik de link. Je kan me ook opbellen, je goed inlichten kost niks en is noodzakelijk als iets wil veranderen. Mijn telefoon is 03 236 59 62
ALBERT
|