Soldaatjes
Kastelen, cowboys & indianen en de legendarische tinnen soldaatjes zijn goed vertegenwoordigd. Bekijk originele 'doe-het-zelf kits' waarmee kinderen en verzamelaars zelf hun soldaatjes goten en daarna beschilderden.
Het pronkstuk van de afdeling is zonder twijfel de maquette van de 'Slag van Waterloo'. Deze maquette met maar liefst 8007 minuscule soldaatjes toont alle hoogtepunten van de laatste veldslag van Napoleon en werd gerealiseerd door de familie Alen uit Borgerhout (België).
Vervoer in miniatuur
Wanneer we spreken over vervoer in miniatuur denk je spontaan aan Matchbox- en Dinky Toy autootjes. In het Speelgoedmuseum komen behalve autootjes ook andere voertuigen aan bod.
Het speelgoed volgde de technische ontwikkelingen van de vorige eeuw op de voet: boten, zeppelins, vliegtuigen, motoren al dan niet met sidecar deden het allemaal goed. De populairste telg onder de miniatuurvoertuigen is en blijft de trein, maar die verdiende een aparte afdeling.
Treinen
Miniatuurtreinen bestaan in alle schalen. In het museum staan de meest voorkomende op een rijtje: van de piepkleine 1/220 schaal (6,5 mm spoorbreedte) tot de 1/22,5 schaal (45 mm). Vanuit de treinafdeling kijk je uit op het Nekkerspoelstation, dus met een beetje geluk zie je zelfs een trein in schaal 1/1 voorbijrijden.
De treinafdeling is meer dan een verzameling treinen in kastjes. Dankzij het aangepaste decor voel je je daadwerkelijk een miniatuurfiguur die door een ouderwets treinlandschap wandelt. Topstuk is een Märklin-treintafel van 17,8m lang met 162m spoor en 150 huisjes. Eén druk op de knop en de treinen razen door het landschap.
'Mobiliteit in Vlaanderen'
Nog een pronkstuk is de treinmaquette 'Mobiliteit in Vlaanderen'. Deze stond in 1992 op de wereldtentoonstelling in Sevilla. Met sporen en treintjes in de kleinste schaal krijg je een overzicht van het treinnetwerk van Vlaanderen.Via een interactief computerscherm krijg je meer informatie over modeltreinen en het bouwen van treinbanen.
De treincollectie is één van de meest uitgebreide afdelingen van het museum.
Circus & Kermis
Zowel het circus als de kermis oefenen al meer dan honderdvijftig jaar een enorme aantrekkingskracht uit op kinderen. Speelgoedfabrikanten speelden daar natuurlijk gretig op in. In 1903 verschijnen de eerste beweegbare houten miniatuurclowns en diertjes van het Amerikaanse 'Humpty Dumpty Circus'.
Ook in Europa verschijnt heel wat blikken circusspeelgoed. Naast de klassieke molentjes lenen talloze andere kermisattracties zich perfect tot het maken van miniatuurversies. Beweging en modelbouw worden op een unieke wijze gecombineerd in spookhuizen, botsautootjes, rupsen en nog veel meer.
Hoewel deze kunstwerkjes niet altijd speelgoed waren, behoren ze toch tot de speel- en leefwereld van het kind. Daarom kregen ze in het Speelgoedmuseum dan ook terecht een plaats.
|