Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
31-10-2021
VOOR U GELEZEN - KLIMOP
Klimop fantastische voedselbron voor insecten.
Veel planten zijn al uitgebloeid, maar klimop begint nu pas met bloeien. Dat is fijn voor vlinders, zweefvliegen en andere insecten die van nectar leven. De atalanta bijvoorbeeld kan die extra energie goed gebruiken voor zijn lange tocht naar het zuiden. Klimop is een bosplant die het ook prima doet in de tuin. Plant er dus een, of snoei al bestaande niet teveel, je doet daar de insecten een groot plezier mee. Na de bloei komen er zwarte besjes aan de struik, die weer gegeten worden door vogels: dubbel feest!!
Fazanten zijn prachtig gekleurde vogels, althans de mannetjes. De mannetjes zijn onmiskenbare grote, statige hoenders. Naast de opvallende kop hebben mannetjes een lange gebandeerde staart en een bruin lichaam met donkere vlekken en schubben. De vrouwtjes zijn bijzonder goed gecamoufleerd. Ook zij hebben, net als de mannetjes, een lange staart en zijn geheel bruin met donkere vlekken. Fazanten vliegen vaak op het laatste moment op met een rauwe kreet bij een naderend persoon. De fazant komt van nature voor in laaglandbossen, waar hij is gespecialiseerd in het vangen van insecten, hagedissen en soms muizen, zaden en aas op de bosbodem. Fazanten in Europa zijn standvogels en blijven het jaarrond in hun broedgebied. Wel vormen zich in de winter soms grotere groepen.
Fotoverslag wandeling "Beleven" in Reusel Zaterdag 23 oktober 2021
Om 09:30 uur verzamelden zowat 20 Bunters aan de Hollandershoeve voor een wandeling rond het "Beleven" in Reusel onder begeleiding van onze gidsen Roger en Jef. Het weer was een beetje donker en mistig... maar de temperatuur was prima en het bleef droog! Opvallend tijdens de wandeling waren de vele watervogels.... maar vooral ook de vele verschillende soorten paddenstoelen!! En voor het vertrek bezochten we ook nog even het dierenpark van de Hollandershoeve.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) Fotografie: Karel VERBRUGGEN en Marleen VAN WOLPUTTE.
Reuzenpaardenstaart – Equisetum telmateia – Great horsetail
Reuzenpaardenstaart is eenmaal volgroeid onmiskenbaar. Het is een erg forse paardenstaart die graag groeit in halfschaduw op natte tot zeer natte bodems. In de lente verschijnt eerst de bruine bloeistengel zonder bladeren die de sporen verspreiden. Later komen ook de groene, onvruchtbare stengels met een groot aantal kransen van zijtakken tevoorschijn. De stengel is opvallend dik. De zijtakken hebben ribbels die door fijne tandjes ruw aanvoelen. De grootste breedte van de plant ligt net onder de top.
Reuzenpaardenstaart (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)
In het begin van de lente kun je in onze rijkere loofbossen en ook in veel buitengoederen de driehoekige gevlekte bladeren van de Gevlekte aronskelk vinden. Iets later verschijnen de kolfvormige bloeiwijzen die opvallen door het witte omhulsel dat die kolf gedeeltelijk omhult. Vanaf augustus/september is de bloeiperiode van deze plant voorbij en de bloemen maken plaats voor bessen. Deze ‘staan’ in een trosje op een steel. Ze zijn aanvankelijk groen en later feloranje en kunnen eigenlijk niet verward worden met een andere plant.
Gevlekte aronskelk (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)
Vooral in de oeverzone langs rivieren, rivierarmen, plassen en meren, maar ook in licht beschaduwde beekbegeleidende oevervegetatie en in moerassige vegetaties vind je van juni tot oktober de bloeiende moerasandoorn. De tamelijk hoog wordende planten met een kaarsvormige bloeiwijze met roze lipbloemen valt dan op tussen de zeggen en andere grote kruiden.
De Gekroesde melkdistel of ruwe melkdistel is een kruidachtige, eenjarige plant uit de composietenfamilie. De stengel heeft geen tussenschotten. De plant wordt 30-60 cm hoog. De groene bladeren zijn niet of weinig ingesneden, gelobd of veerdelig. De bladrand is stekelig getand, waarbij de stekels meer lang dan breed zijn. De bloemen zijn geel en als je de stengels beschadigt komt er melk uit. Omstreeks deze tijd zijn de vruchtpluizen te zien....
Gekroesde melkdistel (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)
Nu de dagen korter geworden zijn, is het steeds gemakkelijker om een nacht-actieve egel te spotten. In het donker scharrelen ze rond, op zoek naar lekkere hapjes. Een egel in de tuin is voor veel mensen een welkome bezoeker, want hij eet graag slakken. Huisjesslakken worden met huisje en al opgegeten, geen probleem voor de egel! Bovendien is het ook gewoon leuk om nog even extra goed op egels te letten…. maar je zal je moeten haasten want eind oktober gaan ze weer in winterslaap!
Zondag 14 november 2021 - Ontbijt met thema-wandeling Je hebt de omzendbrief ongetwijfeld ontvangen. Het programma ziet er uit als volgt:
09:00 uur Ontbijt op het Campinastrand: Zanddijk 62a, DESSEL Na het ontbijt verplaatsen we ons naar ons nieuw lokaal op de Markt in Dessel Start van de thema-wandeling (5 km) met aansluitend filmpjes Ter afsluiting nog een gezellig onderonsje. Inschrijven kan tot en met zondag 07 november.
Klik op onderstaande afbeelding om de omzendbrief nog eens na te lezen.
Na de wandeling kan je in de Hollanderhoeve desgewenst iets gaan drinken. Jef ZOEF heeft nog eens geïnformeerd naar de voorwaarden. Als het goed weer is en het is er niet te druk (plaats genoeg op het buitenterras) kunnen we zonder problemen buiten gaan zitten. Echter, als we in de veranda of binnen moeten gaan zitten, moet je kunnen bewijzen dat je coronaproef bent. Een mondmasker alleen is onvoldoende.... breng dus zeker ook Uw corona-certificaat mee !!
Hierbij nog een filmfragmentje gemaakt door André NUYENS op 11 aug 2021 in het "Beleven" te Reusel: een torenvalk eet zijn prooi.... Zoals je kan zien valt er heel wat te beleven in het "Beleven". Jij komt toch ook?!
Torenvalk eet zijn prooi (Fotografie: André NUYENS)
Jos HUYSMANS stuurde ons een document met als titel: "100 jaar geleden!" De meest ernstige epidemie in de geschiedenis was de Spaanse griep van 1918. Het duurde 2 jaar, in 3 besmettingsgolven met 500 miljoen geïnfecteerde mensen, wat neerkwam op 50 miljoen doden. We willen de huidige corona-pandemie niet minimaliseren.... maar dat was toch nog erger!!
Klik op onderstaande afbeelding om het document te bekijken (WordDoc)
Ook Marleen VAN WOLPUTTE ging al eens wandelen in het "Beleven" te Reusel (okt 2014) Behalve de watervogels waren er ook heel wat paddenstoelen te zien langsheen het "Klompenpad" (7 km). Zij adviseert alle Bunters dan ook om zaterdag zeker naar Reusel te komen. Het is er mooi wandelen.... en het zal ons deugd doen om mekaar nog eens weer te zien !!
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan)
De groene knolamaniet is een uiterst giftige paddenstoel en wordt beschouwd als één van de giftigste ter wereld. Het eten van één exemplaar kan reeds leiden tot een fatale vergiftiging. Niet voor niets wordt hij in het Engels "death cap" (hoed des doods) genoemd. Linda en Walter VALGAEREN (Oud-Turnhout) gingen wandelen in de Liereman waar zij bijgaande foto maakten. Mooi maar groen vergif…. we zijn er dan ook maar wijselijk afgebleven, voegen zij er nog aan toe !
Het Prinsenpark is al lang een geliefkoosd excursiegebied voor vele vogelkijkers en –fotografen. Dat komt in de eerste plaats door de grote verscheidenheid aan biotopen: vijf vijvers, gevarieerde bosbestanden, graslanden, fauna-akkers, heideperceeltjes, ...
Vooral de kijkwand aan de Kattesteertvijveris een belangrijke trekpleister. Hij is goed georiënteerd zodat je er weinig last hebt van tegenlicht. Hij heeft zijn populariteit mede te danken aan de zeldzame roerdompen die hier sinds 2010 reeds enkele keren gebroed hebben. Wim MARTENS spotte er vorige week een visarend (met zijn prooi) en maakte enkele prachtige foto's.
Natuurvereniging Den Bunt betuigt aan Karl en de ganse familie onze oprechte deelneming, en wij wensen hen veel troost en sterkte toe. Online condoleren kan als je klikt op deze link.
Klik op onderstaand bericht om ook de "Rouwbrief" te bekijken.
Wandelen aan het "Beleven" te Reusel - Zaterdag 23-10-2021 om 09:30 uur
Er zijn twee wandelingen (7 km of 5 km) die begeleid worden door een gids. Elders op deze blog vind je nog meer informatie en kan je de omzendbrief nog eens nalezen. Roger DAMEN stuurde ons beelden die werden genomen tijdens vorige bezoeken en voegde volgende commentaar toe:
"We zijn er al eens langs geweest, tijdens een Bunt-fietstocht. Ditmaal gaan we al wandelend op verkenning. Er zijn vaak uitdagingen met uitzonderlijke waarnemingen. Mogelijk een ooievaar die het vertikt om zuidwaarts te vliegen. Ik mocht er zelfs al eens de kleine, jagende zilverreiger fotograferen. Landschappen om van te snoepen, en dat neemt een ree wel letterlijk."
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan)
Wandelen aan het "Beleven" in Reusel - Zaterdag 23 okt 2021
Er is een nieuwe wandeling toegevoegd aan de Buntkalender. Wanneer: Zaterdag 23 oktober om 09u30 Vertrek: Taverne "Hollandershoeve" Turnhoutseweg 46 te Reusel (NL) Lange (7 km) en korte (5 km) wandeling Beide wandelingen worden begeleid door een gids.
Klik op onderstaande afbeelding om de omzendbrief nog eens na te lezen. "Beleven" in Reusel (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Roze stinkzwammen groeien op omgewerkte of verstoorde grond, meestal als saprofyt op houtsnippers, maar soms ook op vermolmd hout in loof- en naaldbossen. In jonge toestand ziet de paddenstoel er uit als een langwerpig, wit “duivelsei”. Daaruit groeit na enige tijd een fallusvormig vruchtlichaam met een opvallende roze kleur en een hoogte van 5 tot 10 cm. De top van het vruchtlichaam is aanvankelijk donker gekleurd. Hij is bedekt met een slijmerige donkergrijze massa die een aasgeur verspreidt en waarin zich de sporen bevinden. Vliegen worden door deze geur aangetrokken, ze likken de sporenmassa eraf en dragen zo bij aan de verspreiding van deze zwam.
Kleine vuurvlinder - Lycaena phlaeas – Small copper
De kleine vuurvlinder, een vrij kleine vlinder zoals de naam al aangeeft, vliegt hier in drie generaties. Vliegend is hij moeilijk te herkennen, maar van zodra hij gaat zitten, opent hij zijn vleugels en maakt de warme oranje kleur snel duidelijk om wie het hier gaat.
De kleine vuurvlinder vliegt van april tot begin november, dit in 2 of 3 generaties. Van april tot midden juni vliegt de eerste generatie, van begin juli tot begin oktober krijgen we de tweede generatie te zien. Wanneer het erg warm is, kan er ook nog een derde generatie vliegen vanaf eind augustus tot begin november.
Kleine vuurvlinder (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)