Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
14-10-2021
KALENDER - "BELEVEN" in REUSEL
Wandelen aan het "Beleven" te Reusel - Zaterdag 23-10-2021 om 09:30 uur
Er zijn twee wandelingen (7 km of 5 km) die begeleid worden door een gids. Elders op deze blog vind je nog meer informatie en kan je de omzendbrief nog eens nalezen. Roger DAMEN stuurde ons beelden die werden genomen tijdens vorige bezoeken en voegde volgende commentaar toe:
"We zijn er al eens langs geweest, tijdens een Bunt-fietstocht. Ditmaal gaan we al wandelend op verkenning. Er zijn vaak uitdagingen met uitzonderlijke waarnemingen. Mogelijk een ooievaar die het vertikt om zuidwaarts te vliegen. Ik mocht er zelfs al eens de kleine, jagende zilverreiger fotograferen. Landschappen om van te snoepen, en dat neemt een ree wel letterlijk."
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan)
Wandelen aan het "Beleven" in Reusel - Zaterdag 23 okt 2021
Er is een nieuwe wandeling toegevoegd aan de Buntkalender. Wanneer: Zaterdag 23 oktober om 09u30 Vertrek: Taverne "Hollandershoeve" Turnhoutseweg 46 te Reusel (NL) Lange (7 km) en korte (5 km) wandeling Beide wandelingen worden begeleid door een gids.
Klik op onderstaande afbeelding om de omzendbrief nog eens na te lezen. "Beleven" in Reusel (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Roze stinkzwammen groeien op omgewerkte of verstoorde grond, meestal als saprofyt op houtsnippers, maar soms ook op vermolmd hout in loof- en naaldbossen. In jonge toestand ziet de paddenstoel er uit als een langwerpig, wit “duivelsei”. Daaruit groeit na enige tijd een fallusvormig vruchtlichaam met een opvallende roze kleur en een hoogte van 5 tot 10 cm. De top van het vruchtlichaam is aanvankelijk donker gekleurd. Hij is bedekt met een slijmerige donkergrijze massa die een aasgeur verspreidt en waarin zich de sporen bevinden. Vliegen worden door deze geur aangetrokken, ze likken de sporenmassa eraf en dragen zo bij aan de verspreiding van deze zwam.
Kleine vuurvlinder - Lycaena phlaeas – Small copper
De kleine vuurvlinder, een vrij kleine vlinder zoals de naam al aangeeft, vliegt hier in drie generaties. Vliegend is hij moeilijk te herkennen, maar van zodra hij gaat zitten, opent hij zijn vleugels en maakt de warme oranje kleur snel duidelijk om wie het hier gaat.
De kleine vuurvlinder vliegt van april tot begin november, dit in 2 of 3 generaties. Van april tot midden juni vliegt de eerste generatie, van begin juli tot begin oktober krijgen we de tweede generatie te zien. Wanneer het erg warm is, kan er ook nog een derde generatie vliegen vanaf eind augustus tot begin november.
Kleine vuurvlinder (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)
Op een dik uur rijden kom je in Gelderland in een andere wereld. Het land van Maas en Waal met z’n vertakkingen, plassen en uiterwaarden nodigen uit om verkend te worden. In Ammerzoden ten NW van ‘s-Hertogenbosch duikel je terug in de tijd. Kasteel Ammersoyen is prachtig gerestaureerd en getuigt al van middeleeuwse luxe. De torenkamers waren verwarmd en er waren plonsplees. Je kan er zelfs je huwelijk bezegelen en feesten. Heerewaarden is geprangd tussen Maas en Waal. In de uiterwaarden kan je struinen.
Roger DAMEN.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te starten. Geluid aan. (Fotografie: Roger DAMEN)
De Calievallei vormt samen met Tielenheide, Tielenkamp en Winkelsbroek een groot aaneengesloten natuurgebied ten zuiden van Turnhout. Het valleigebied is van oorsprong een uitgestrekt laagveengebied. Naast een grote oppervlakte moerasbos (vnl. elzenbroek) wordt het gebied ook gekenmerkt door vele vijvers en enkele hooilanden. Een deel van de vijvers zijn oude turfputten, waar veen of bagger werd gewonnen. Via het wandelknooppuntennetwerk ontdek je al het moois van dit natuurgebied. Greet en Adri deden er de Balderijwandeling (6,5 km)
Klik op de "Play-knop" om het filmpje te bekijken - Geluid aan (Fotografie: Greet BOTTERMAN)
Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Wat de Grevelingen leuk maakt, is dat u er op vele manieren van kunt genieten. Het is vooral in gebruik als plek voor watersport, visserij en andere recreatie. En er zijn natuurlijk ook heel wat waterrijke natuurgebieden….kijkt U maar even mee!
Klik op de "Play-knop" om het filmpje te bekijken - Geluid aan (Fotografie: Marleen VAN WOLPUTTE)
Puyenbroeck is een provinciaal domein van 510 hectare in Wachtebeke (Provincie Oost-Vlaanderen). Het gebied werd in 1965 door de provincie aangekocht en werd voor het publiek opengesteld in 1969
Klik op de "play-knop" om filmpje te bekijken - Geluid aan (Fotografie: Roger DAMEN)
Natuurpunt organiseert (in samenwerking met SIBELCO) een fototentoonstelling in 't Kristallijn te Mol. Buntlid Kaat BOHY neemt ook deel aan deze tentoonstelling en nodigt alle Bunters van harte uit !
De tentoonstelling is geopend vanzondag 10 oktober 2021tot en metzondag 24 oktober 2021, enkel op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.
Zondag 10 en 24 oktober 2021 Demonstratie ’tree-carving’ aan ‘t Kristallijn tussen 14u & 17u
Zondag 10, 17 en 24 oktober 2021 Presentatie van audiovisuele natuurreeksen van Stef Smet en Kaat Bohy tussen 14u & 17u en demonstraties steenkappen door Herman Bijnens. Locatie: ‘t Kristallijn, Blauwe Keidref 3, 2400 Mol
Zondag 24 oktober 2021, 13u30 Gratis natuurwandelingnaar reservaat De Maat o.l.v. natuurgidsen met vertrek om 13u30 aan ’t Kristallijn, inschrijven kan viainfo@tkristallijn.be
De voorbije week heeft U ongetwijfeld ook de IOK-brochure in Uw brievenbus gevonden.... maar heeft U ze ook gelezen?? Op pagina 3 stond een intervieuw met Annick Hollebeke, lesgeefster bij "Velt" en fan van gevelgroen. Je kan dit intervieuw hieronder nog eens nalezen.... en bekijk zeker ook de voorbeeldfoto's die Roger DAMEN ons heeft toegestuurd !
Klik op onderstaande afbeelding om dit intervieuw nog eens na te lezen (WordDoc)
Klik op de "play-knop" om de voorbeeldfoto's van Roger DAMEN te bekijken (geluid aan)
Pepermuntolie, kruimels opruimen, goed poetsen of een kat in huis nemen ... de “tips” die op internet circuleren, hebben geen effect. Beter is het om vrede te sluiten met de kruipers en hun aanwezigheid te accepteren. Spinnen tonen aan dat je een gezond binnenklimaat hebt. Het zijn bovendien nuttige dieren die je van andere insecten verlossen, en zijn belangrijk voor het ecosysteem.
Kom je tijdens je wandeling een ijsvogel tegen? Dan weet je vanaf nu vlot te zeggen of het een mannetje of een vrouwtje is: het vrouwtje heeft een oranje/rode ondersnavel en bij het mannetje is die volledig zwart.
In open bossen, bos- en struweelranden, wegbermen en soms ook op of tegen muren kun je de mooie bloemen van Robertskruid, in een lange periode vanaf de lente tot in de herfst vinden. De plant wordt meestal nauwelijks 25 cm hoog. De piepkleine vijftallige bloemen geven na de bloei een opvallende vrucht met een lange snavel, die wel wat op de kop van een kraanvogel lijkt. De fijne verdeelde bladeren hebben een omtrek die driehoekig is. Vaak zie je wat roodkleuring aan de stengels en bladstelen; dat gebeurt vooral als de plant op wat armere zandige bodem staat.
In onze bossen, bosranden, struwelen en hagen is de hazelaar een van de meest opvallende struiken. Het is een naaktbloeier (de plant bloeit al nog voor hij bladeren heeft). De struik valt in de winter al op door de bloeiende katjes. Het is de eerste plantensoort uit onze wilde flora die in het jaar begint te bloeien. Soms zelfs al voor de jaarwisseling. De eironde bladeren die in een spitse punt eindigen en een gezaagde bladrand hebben, komen pas na de bloei tot uitbotten. De hazelnoten worden niet alleen door mensen gegeten, maar vormen een belangrijke voedselbron in de winter voor een aantal soorten dieren, waaronder eekhoorns, gaaien, spechten en boomklevers.
Staf Heurckmans stuurde ons bijgaande foto van de wilgenhoutrups met de melding dat hij deze in zijn tuin nog nooit eerder gezien had. Gelukkig maar zou ik zeggen want de rupsen van de wilgenhoutvlinder kunnen tot 10 cm groot worden en zijn circa 1 cm dik. De rupsen hebben een roodbruine kleur aan de bovenzijde en een geelwitte onderzijde. Ze hebben grote, zwarte ogen.
De wilgenhoutrups boort gaten in de onderstam van loofbomen. De jonge rupsen kunnen alleen zachte of beschadigde delen van de stam aantasten, maar oude rupsen tasten ook gezonde bomen aan. De aantasting is te herkennen aan de grote, ovale openingen want de wilgenhoutrups vreet gangen in het hout waardoor de boom uiteindelijk breukgevoelig kan worden.
De hop slingert zich om struiken, bomen en tuinhekken heen. De plant is al honderden jaren populair: hij wordt namelijk gebruikt bij de bereiding van bier! Om precies te zijn: de vruchten van de hop bevatten kliertjes die de bittere stof afscheiden die bij het brouwen van bier gebruikt wordt. Uit de vrouwelijke bloemen groeit de 'hopbel', die later wordt gebruikt bij de bereiding van bier.
Een plant die in de zomer in bloei staat met prachtige hemelsblauwe bloemen is de cichorei. Met zijn lange stengels groeit de plant soms tot meer dan anderhalve meter hoog. De bloemen staan alleen overdag open, elke dag zijn er weer nieuwe. In de volksmond wordt cichorei ook wel ‘wegenwachter’ genoemd omdat de soort vroeger vooral veel te vinden was in de bermen langs wegen. Maar ook elders komt hij veel voor. Cichorei is familie van witlof en andijvie. Ze bloeien tot ver in het najaar en zijn zeer geliefd bij onder andere puttertjes, die ook in de winter nog zaden komen eten.
Bevers gespot in Mol.... (Het Nieuwsblad 21-09-2021)
Iedereen kan zonder blikken of blozen beweren dat er zeldzame dieren in zijn tuin zitten. De familie Geys-Löffel uit Mol-Gompel kan dit effectief bewijzen. Hun wildcamera registreert zwart op wit dagelijks het gestoei van een beverkoppel met drie jongen in hun wilde tuin. En Buntlid Jef SAS geeft tekst en uitleg...
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen (WordDoc)
4G of “4th generation” is de vierde generatie van mobiele telecommunicatie standaarden…. maar dat wist U al natuurlijk! Vandaag wil ik het evenwel over iets heel anders hebben. Toevallig heb ik beelden gemaakt van plaatsnamen beginnend met de letter G.
Gijzenzele helemaal in het noorden van de Vlaamse Ardennen en Geraardsbergen in het zuiden hiervan. Verder trekkend naar “de groene gordel” is er Gooik en Gaasbeek. ’s Morgens kruipt de zon uit een zweem van mist, ’s middags is het golvende landschap zonovergoten. September scoort.
Met de groeten van Roger DAMEN
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken. (Geluid aan) Klik daarna op het vierkantje onderaan rechts om beeldvullend te maken.
(Hazelworm gespot door Leo PEETERS op de Baraque de Fraiture)
Lang niet iedereen weet het, maar de hazelworm is een hagedis zonder pootjes. Hij lijkt daardoor op een slang. Hazelwormen zijn egaal bruin van kleur. Soms loopt er een dunne, donkere streep over de rug of zijn de flanken heel donker gekleurd. Ze hebben geen vlekkentekening en bewegen zich veel stijver dan slangen. Hazelwormen zijn niet gevaarlijk: ze bijten niet en zijn al helemaal niet giftig.
Hazelwormen leven nogal verborgen. Ze zitten vaak onder gras, hout, stenen of in holletjes in de grond. Vanaf oktober tot maart zijn ze onder de grond in winterslaap. Na de winterslaap kun je ze vinden in bossen, bosranden, houtwallen en bermen, op heideterreinen en in grote tuinen en op erven. Rommelige hoekjes, met bijvoorbeeld wat ruigere begroeiing, veel dood hout, stenen, plaatmateriaal of stukken zeil zijn schuilplekken. Hazelwormen zijn overdag actief. Ze eten vooral slakken en wormen.
Klik op de "Play-knop" om het filmpje te bekijken. Klik vervolgens op het vierkantje rechts onderaan in beeld om schermvullend weer te geven)
Hazelworm gespot door Leo PEETERS op de Baraque de Fraiture.