Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
13-09-2021
GOED OM WETEN - Achilles COOLS
Boekvoorstelling Achilles COOLS in Turnhout
Achilles Cools is een kunstenaar bij wie leven en werk in elkaar vloeien. Al wat hij doet heeft met elkaar te maken. In zijn kunst staat de natuur centraal in al zijn aspecten. In het bijzonder is het de kauw, een vogel die voor alles staat. Op het dak van zijn huis heeft hij voor de tamme kauwen die rond hem leven een hoge toren gebouwd. Zo volgt hij ze dagelijks in hun doen, en uit wat ze vertellen maakt Achilles zijn eigenzinnige kunst.
Zo schreef hij ook het boek "MIJN-MIEREN-HOOP" dat op zaterdag 25 september (19:30 tot 21:00 uur) wordt voorgesteld in de bibliotheek van Turnhout (gratis inkom) Alle natuurliefhebbers zijn uiteraard welkom.... en als je voorafgaandelijk inschrijft aan de balie of via de website ben je zeker van een plaats.
Je hebt de atalanta vast al zien vliegen. Het is een veelvoorkomende vlinder in ons land met opvallende kleuren. De atalanta heeft bruinzwarte vleugels, met een brede oranje band op elke vleugel en witte vlekken op de toppen van de voorvleugels. In de lente komt hij vanaf Zuid-Europa naar hier gevlogen. Hier brengen ze één of meerdere generaties voort. De voorbije maand augustus kon je er opvallend veel zien vliegen, maar vanaf half september worden het er weer minder.
Kale jonker is een forse distel van vochtige, enigszins schrale bodems met veel bloemhoofdjes die steeds met meer dan vier bij elkaar staan. De bloemen zijn roodpaars. De stengel is allerminst kaal, maar stekelig gevleugeld. Bloemhoofdjes en bladranden kunnen rood aangelopen zijn. De langwerpige bladeren hebben twee tot drielobbige spleten. Ook de bladrand is gestekeld. De bloeiperiode loopt tot en met september.
De koninginnenpage is in ons land de grootste dagvlinder. Dankzij zijn prachtige, geel-zwarte tekening met blauwe en oranje oogvlekken is het net een gevleugeld juweel. De kans dat je zelf een koninginnenpage ziet wordt groter en groter, want deze schoonheid duikt op steeds meer plekken en in steeds grotere aantallen op. Ook de rups is bijzonder fraai en kan je spotten vanaf half mei/half juni en van juli tot half september (twee generaties)
Bosje vormt begin van verbinding natuurgebieden Mosselgoren en De Zegge (Het Nieuwsblad)
Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) wil op lange termijn de twee natuurgebieden Mosselgoren en De Zegge in Geel met elkaar verbinden. De aanplanting van een nieuw bosje moet daartoe de aanzet geven.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen (WordDoc)
Witzandbedrijf Sibelco verbetert ecologische waarde van Netes en Colateur ( Krant "Het Laatste Nieuws")
Sibelco ontgint al jaren zand uit de plas Pinken voor de productie van kwartszanden en kwartsmelen. Om te kunnen blijven putten uit deze waterplas is de Voorste Nete in de afgelopen jaren verlegd, met grote gevolgen voor de aangrenzende waterlopen de Achterste Nete en de Colateur. Om twee vliegen in één klap te slaan, wordt van de gelegenheid gebruikgemaakt om ineens ook de ecologische en maatschappelijke functie van beide Netes en de Colateur te verbeteren.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen (WordDoc)
Zandwinning "De Pinken" in Dessel (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Van nevengeul tot overstromingsvlakte: zo worden uiterwaarden langs de Waal natuurlijker en robuuster (Een natuurbericht van "Nature Today" ingestuurd door Jan DIRKX)
Onze grote rivieren zijn vooral ingericht voor een goede doorstroming en de scheepvaart. Dat gaat vaak ten koste van de biodiversiteit. Langs de Waal bij Wamel, Dreumel en Heerewaarden gaan Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en provincie Gelderland de natuur uitbreiden en versterken. Voor de soorten die langs de rivier leven, is dit gebied is een stapsteen tussen de Gelderse Poort en De Biesbosch.
Klik op onderstaaande afbeelding om het volledige bericht te lezen (WordDoc)
Natuurhistorische wandeling in Retie – Zondag 05 september 2021
De jaarlijkse Natuurhistorische wandeling (i.s.m. de Retiese Heemkundige kring en Davidsfonds Retie) gaat opnieuw door, en wel op zondag 5 september.
We gaan deze keer op zoek naar de bron van de “Warme Nete” (= SPOILER ALERT de Ronde Put) We vertrekken om 09:00 uur aan Brug 2 en hopen rond 12:00 uur daar terug te zijn. Stevige wandelschoenen zijn aanbevolen, want het wordt een hele trip (tot aan de verdwenen Brug 3 en terug) Wij rekenen op een talrijke opkomst !
Langs de Grote Nete in Westmeerbeek - Maandag 13 september 2021
Daguitstap met auto's - Gidsen Leo PEETERS en Roger DAMEN
Vergeet zeker geen muggenmelk.... want het zal nodig zijn !!!
Graag willen we nog eens herinneren aan deze daguitstap, want eindelijk trekken we er nog eens op uit... en nog wel voor een hele dag !!
Plaats van samenkomst: Kasteel Hof Ter Borght, Heide 41, HULSHOUT Datum en uur : Maandag 13 september om 10 uur Inschrijven tot en met woensdag 08 september bij Charlie (014 /37.14.58 of 0472/58.49.45 na 17 uur).... maar doe het vandaag nog !! Vergeet niet te vermelden wat je wil eten (friet met vidé of stoofvlees) En of je met iemand wil meerijden.... of hoeveel mensen je nog kan meenemen.
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken Niet klikken - Loopt automatisch - Downloadtijd: +/- 15 sec Klik dan op functietoets F5 als de PPS niet automatisch opent.
In het rijtje van de meest opvallende insecten, staan de sprinkhanen toch wel ergens bovenaan. Ze zijn niet alleen vrij groot van formaat en fleurig gekleurd, de meesten kunnen ook een aardig deuntje zingen. Bovendien is de soortenrijkdom overzichtelijk en hebben ze welluidende Nederlandse namen die de essentie van het diertje sprekend vatten. De naam verklapt hoe ze eruit zien, welk geluid ze maken of waar ze voornamelijk voorkomen…..
Moerassprinkhaan (Foto: Roger DAMEN)
Ratelaar (Foto: Achiel CLAESSEN)
Krasser (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Grote groene sabelsprinkhaan (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Rik en Mimi VAN ROMPAEY-VERTESSEN zijn deze zomer op vakantie geweest bij hun dochter in Los Masos (Pyrénées Orientales). Dit is een klein dorpje in het uiterste zuiden van Frankrijk, vlakbij de Spaanse grens. Mimi maakte heel wat mooie natuurfoto's die ze graag met alle Bunters wil delen....
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken Niet klikken - Loopt automatisch - Downloadtijd: +/- 10 sec Klik dan op functietoets F5 als de PPS niet automatisch opent.
Kijk de komende tijd eens goed naar de grond als je buiten bent; je zou zomaar rupsen van de grote beer kunnen tegenkomen. De grote beer is een nachtvlinder die zijn naam dankt aan het uiterlijk van de rups. Die zijn namelijk behoorlijk dichtbehaard, net een berenvacht. Vooral in vochtige natuurgebieden kunnen de hoeveelheden rupsen behoorlijk oplopen. Soms worden er wel duizenden bij elkaar gezien! Ze vallen vaak op omdat ze met flinke snelheid paden oversteken, op zoek naar een plek om te verpoppen. Te zien vanaf september....
Mimi VERTESSEN maakte bijgaande prachtige foto! Ook na heel wat opzoekingswerk blijft nog altijd het probleem: om welk insect gaat het? Voor zover ik het kan beoordelen gaat het om minstens 2 (misschien wel 3?) parende exemplaren. En dan nog een gokje.... gele strontvliegen of gele hommelroofvliegen??
Maar dat is helemaal niet zeker.... en dus willen we graag beroep doen op jullie kennis en jullie medewerking. Heb je enig idee om welk insect het hier gaat, laat het ons weten. Klik onderaan de foto op "Reageer" en geef Uw commentaar (vergeet ook niet om je naam te vermelden)
Bij het woord ‘wesp’ denken heel wat mensen meteen aan de lastpak die in de zomer rond je blikje frisdrank cirkelt of je hardnekkig achtervolgt als je het op een loopje zet. Nochtans zijn er heel wat verschillende soorten wespen, bijen, graafwespen,… die allen hun eigen temperament hebben. En dus zijn er ook aangenaam zoemende en wonderlijke diertjes bij… zoals de harkwesp. Deze soort is uiterst zeldzaam in ons land, maar in het stuifduingebied van de Kapucienenberg in Geel-Bel kan je ze nog vinden van juni tot september (min. temperatuur 22°) Maar ook in Retie, Oud-Turnhout en Ravels zouden ze onlangs gespot zijn. Ze vliegen heel laag boven de grond om eitjes in te graven. Zorg wel dat je ze dus zeker niet vertrappelt? In elke zelfgegraven nestgang leeft één larve, die gevoed wordt met versgevangen vliegen.
Na de Voerstreek liggen in Heuvelland de hoogste bergen van Vlaanderen met de Monteberg (131 m) en de Kemmelberg (154 m). De toppen en flanken zijn bebost. Vooral de overgang naar open landschap met doorkijkjes over het wijdse landscap zijn bloemenrijk en geliefd door buizerd, sperwer en torenvalk. Beschermd landschap als "Provinciedomein Heuvelland", heeft nog veel meer te bieden, o.a. de kweek van hopbellen.... en zelfs druivelaars voelen er zich thuis !
Roger DAMEN
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken Klikken op eigen tempo - Downloadtijd: +/- 15 sec
Wat een vraag: Waarom beschildert de hop haar eieren? (Een natuurbericht uit de nieuwsbrief van ZOOM ingestuurd door Jan DIRKX)
Met zijn parmantige kuif, bonte kleuren en vlindervlucht is de hop een tropische verschijning én staat hij hoog op de verlanglijst van menig vogelliefhebber. Ook in het nest van de hop spelen kleuren een belangrijke rol. Na de leg smeert een vrouwtjeshop haar blauwe eieren namelijk in met een grijsgroene afscheiding van haar stuitklier.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen. (WordDoc)
De Spaanse wegslak is een niet-inheemse naaktslak waarvan het voorkomen in ons land sinds 1989 bekend is. Het oorspronkelijke leefgebied ligt waarschijnlijk in Zuidwest-Europa…. en vandaar allicht ook de naam. De soort is nauwelijks te onderscheiden van de inheemse en talrijk voorkomende gewone wegslak (Arion rufus). De Spaanse wegslak is een belangrijk plaagorganisme, veel schadelijker dan inheemse naaktslak-soorten. Schade wordt vooral gemeld in de tuinbouw en aan siergewassen in particuliere tuinen en openbaar groen.
U wil cijfers? Naar verluidt zou deze invasieve naaktslak tot 15 cm groot worden, en als het weer een beetje mee wil, vindt je er wel 200 per m². Begin daar maar eens zout op te leggen! Elk exemplaar legt zo'n 400 eitjes en volwassen slakken verorberen dagelijks tot 40 keer hun lichaamsgewicht...
Langs de Grote Nete in Westmeerbeek - Maandag 13 september 2021 Daguitstap met auto's - Gidsen Leo PEETERS en Roger DAMEN
U heeft de omzendbrief ongetwijfeld ontvangen. Eindelijk trekken we er nog eens op uit... en nog wel voor een hele dag !!
Plaats van samenkomst: Kasteel Hof Ter Borght, Heide 41, HULSHOUT Datum en uur : Maandag 13 september om 10 uur Inschrijven tot en met 08 september bij Charlie (014 /37.14.58 of 0472/58.49.45)
Klik op onderstaande afbeelding om de omzendbrief nog eens na te lezen.
MooiMol maait minder: aangepast maaien voor de bloemen, bijtjes en het klimaat. Vanaf de lente van 2021 is onze groendienst overgeschakeld op een bij- en bloemenvriendelijk maaischema. Het gemeentebestuur start met het nieuwe maaischema voor alle openbare graspleintjes. De voorbije jaren maaiden we 106 groenpleintjes maar liefst 20 tot 25 keer per jaar. Dit aantal schroeven we vanaf deze lente geleidelijk aan maar drastisch terug naar slechts twee keer per jaar. Naast de mindere arbeidsuren levert deze overschakeling tal van voordelen op. Het groenpleintje is beter bestand tegen aanhoudend droog weer. Bovendien creëren we een paradijs voor vogels, bijen en andere insecten, wat dan weer de bloei van prachtige bloemenvelden bevordert.