Wandeling Dessel - 1 mei om 9 u (vertrek: Sas4-Toren)

      Buienradar

Klik op onderstaande afbeelding en wij linken U door.


Klik op onderstaande afbeelding en wij linken U door naar de Facebookpagina

Downloads
Klik op onderstaande foto om brochure van het Buntpad te downloaden.

Klik op onderstaande foto om activiteitenkalender te downloaden.


Klik op onderstaande foto om de kalender van de cursus te downloaden.

Klik op onderstaande foto om Buntpad-brochure van Gary SPAENENBORGH te downloaden.

Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
    Zoeken in blog

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    Gastenboek
  • Goeden avond
  • ijsvogel
  • mooi
  • mooi
  • Geniet van het mooie weer. Doe ik ook.

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Categorieën
    Natuurvereniging DEN BUNT vzw



    Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
    04-04-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NU TE ZIEN - WITTE BULTZWAM

    Witte bultzwam altijd te vinden....

    De algemeen voorkomende witte bultzwam kan een grote paddenstoel worden. Deze paddenstoelen groeien vooral op de stronken van dode beuken en zijn dus een van de opruimers in het bos. Witte bultzwammen hebben geen steel, maar zitten direct met de hoed vast aan het hout. Ze zijn dik en taai. Op de hoed zitten uitgroeisels in de vorm van bulten. In de naam staat dat hij wit is. Dat is in eerste instantie ook zo, maar al snel worden ze als gevolg van algengroei groen op de hoed. Dat komt omdat er vocht tussen de haren blijft zitten en daar zijn algen dol op! Platen van twintig centimeter zijn geen uitzondering. En waar er één zit, zitten er meer. Ook in dit seizoen zijn ze makkelijk te vinden.

    Witte Bultzwam (Foto: Karel VERBRUGGEN)

    Witte Bultzwam (Foto: Achiel CLAESSEN)

    Witte Bultzwam (Foto: Achiel CLAESSEN)

    04-04-2022 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    03-04-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOTOVERSLAG

    Daguitstap -  Zaterdag 26 maart 2022 (NM)

    Kastanjebos en Hof ten Dormaal

    Het Kastanjebos is een bos- en natuurgebied in Veltem-Beisem en wordt beheerd door Natuurpunt. Het gebied bestaat uit vochtige graslanden, dikwijls afgeboord met houtkanten, en bossen. Ondanks de naam komen er vandaag bijna geen kastanjebomen meer voor in het bos. Vroeger kenmerkte mineraalrijk kwelwater het bos, waardoor er een typische kalkminnende vegetatie groeide. Dit veranderde in 1968 door de vestiging van een drinkwaterwinning in het bos. Er bloeit onder andere bosanemoon, slanke sleutelbloem, éénbes, gevlekte aronskelk en daslook.

    Na de wandeling bezochten we nog “Hof ten Dormaal”  een statige vierkantshoeve in Tildonk, Deze hoeve herbergt sinds 2009 een ambachtelijke brouwerij in een uniek ecologisch concept. Ze verbouwen hun eigen granen en hop en ze mouten, brouwen en bottelen zelf. Alle gerstproducten en draf worden als veevoeder verwerkt voor het vee op de boerderij. Zo is de cirkel rond en dat maakt hen de meest ecologische brouwerij ter wereld.

    Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan)

    03-04-2022 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    02-04-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GOED OM WETEN - MEREL

    Een mereltuin maken

    U kunt op vijf manieren uw tuinmerel helpen, of in elk geval het leven gemakkelijker maken. Zo kunt u (natuurlijk) voedsel en veilige plekken om te rusten of te broeden bieden. Maakt u ook een echte mereltuin? Tip 2, 3 en 4 zijn ook prima uitvoerbaar op het balkon.

    1. Grasveldje

    Merels zijn gek op wormen en die vinden ze in uw gazon. In een echte mereltuin mag een klein grasveldje daarom niet ontbreken. Al zaait u maar een paar vierkante meter graszaad in, dan zijn ze al blij en is het territorium naar hun gevoel compleet. Houd het 's zomers lekker nat met regen- of badwater, dan zijn de pieren makkelijker te pakken.

    2. Klimplanten

    Een klassieke nestelplek voor merels is een lekker dichte klimop. De bladeren bieden bescherming tegen katten en andere rovers en de late bessen zijn welkom voedsel voor de ouders. Ook andere klimplanten zoals klimhortensia, klimroos, hop of wilde kamperfoelie weet de merel te waarderen.

    3. Appels

    Merels en andere lijsterachtigen houden van fruit en zijn best bereid er ruzie om te maken. Leg een paar halve appels of peren voor ze op de grond in de tuin en strooi er wat rozijntjes bij. Vechten ze elkaar nou de tuin uit? Maak dan een paar van dit soort voerplekken met flink wat ruimte ertussen.

    4. Struiken met bessen

    Struiken met bessen, zoals de lijsterbes of vuurdoorn, zijn niet alleen voor de merel, maar eigenlijk voor alle tuinvogels een must. Ze hebben alles: bloemen (met insecten) in het voorjaar, bessen in het najaar en het hele jaar door dichte (stekelige) plekken om te rusten of een nestje te bouwen.

    5. Rommelhoekjes met bladeren

    Ruim de tuin niet spic en span op, maar laat her en der in een paar rommelhoekjes wat bladeren en takken liggen. Of maak een composthoop. Kleine diertjes leven onder de bladeren en tussen de takken en dat maakt het voor de merel makkelijker om voedsel te vinden. 

    Merels (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)

    02-04-2022 om 01:56 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    01-04-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOTOVERSLAG

    26 maart 2022 - Daguitstap naar het Bertembos

    Eindelijk is het weer zover en kunnen wij er samen nog eens op uit. In maart beginnen we toch al een beetje de lentekriebels te voelen en onze laatste daguitstap is, omwille van corona, geleden van januari 2020 en dus hebben we lang genoeg op onze honger gezeten. We nemen jullie dit keer mee naar Bertem, een landelijk dorp in Vlaams Brabant en gelegen in het mooie Voerdal. We beginnen de dag met een bezoekje aan een zeer oud romaans kerkje, één van de mooiste getuigenissen van de landelijke romaanse bouwkunst in het begin van de 11de eeuw. Nadien maken we een wandeling in het Bertembos, een oud bos gelegen op een heuvelrug tussen Leuven en Sterrebeek. Je wandelt via schilderachtige holle wegen en bospaden over een glooiend landschap met veel oude bomen, waaronder de zoete kers en waar nu in het voorjaar het speenkruid en de bosanemonen bloeien.

    Klik op de "play-knop" om het filmpje te starten (Geluid aan)

    01-04-2022 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    31-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GOED OM WETEN - HOUTDUIF

    Houtduif

    Rond deze tijd van het jaar worden altijd veel trekkende houtduiven gezien. Scandinavische en Duitse houtduiven trekken over ons land, soms in grote aantallen. Ze trekken overdag, dus je kunt zelf ook groepen houtduiven zien trekken.  Een deel van de houtduiven blijft in ons land overwinteren, net als de houtduiven die in ons land broeden. In de herfst en de winter komen ze soms in grote groepen voor in bossen, om van gevallen eikels en bessen te eten.

    Houtduif (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)

    31-03-2022 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    30-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NU TE ZIEN - DOTTERBLOEM

    Gewone dotterbloem

    De dotterbloem is één van de eerste voorjaarsbloeiers. En door zijn stevige bloemen is het ook een zeer aantrekkelijke plant om te fotograferen. De bloeitijd is in maart en april.

    Je vindt deze plant vooral langs beken en sloten omdat hij het hele jaar door een vochtige bodem nodig heeft. Omdat de gewone dotterbloem in de winter zijn groene bladeren behoudt, kun je eind februari al op zoek gaan naar vindplekken van deze fotogenieke bloem. Het zijn doorgaans flinke pollen. Als je langs een stromend beekje fotografeert kun je ook het water in de compositie opnemen.

    Dotterbloem (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)


    30-03-2022 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    29-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NU TE ZIEN - KELKZWAMMEN

    Kelkzwammen

    Kelkzwammen behoren tot de bekendste winterpaddenstoelen vanwege hun bonte verschijning. De binnenzijde kleurt scharlakenrood terwijl de buitenkant een witte melkachtige schijn heeft. In ons land komen twee soorten voor, namelijk de Rode kelkzwam en de Krulhaarkelkzwam. Deze twee soorten zijn in het veld echter niet met zekerheid van elkaar te onderscheiden, en het verschil kan alleen maar vastgesteld worden na microscopisch onderzoek. Kelkzwammen zijn te vinden op liggende, dode stammen en takken van loofbomen. Vaak is het hout bedekt met mos en dus ook moeilijk om op naam te brengen, maar meestal gaat het om elzen of wilgen….hoewel er soms ook nog andere houtsoorten voorkomen.

    Kelkzwammen (Foto's: Karel VERBRUGGEN)

    29-03-2022 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    28-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GOED OM WETEN - VROEGE VLINDERS

    Eerste voorjaarsvlinders weer actief….

    Zodra het zonnetje schijnt en de wind wegvalt, worden de eerste voorjaarsvlinders actief. Doordat de temperatuur stijgt, ontwaken de vlinders weer uit hun winterslaap. Veel vlinders overwinteren namelijk als volwassen vlinder op een beschutte plek en vliegen uit zodra het iets warmer wordt. Je maakt nu kans op kleine vos, gehakkelde aurelia en citroenvlinder.

    Kleine vos (Foto: Karel VERBRUGGEN)

    Citroenvlinder (Foto: Karel VERBRUGGEN)

    Gehakkelde aurelia (Foto: Karel VERBRUGGEN)

    28-03-2022 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    27-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GOED OM WETEN - GROENE PADDENVLIEG

    Vlieg eet padden levend op

    Jaarlijks komen, vooral in juli en augustus, bij Natuurpunt meldingen binnen van padden en kikkers met afschuwelijke letsels aan de neusholtes. Deze huiveringwekkende berichten hebben bijna altijd betrekking op padden die lijden aan een huidmadenziekte, veroorzaakt door de Groene paddenvlieg.

    Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen.
    Slachtoffer van de groene paddenvlieg?? (Foto: Achiel CLAESSEN)

    27-03-2022 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    26-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NOSTALGIE 04

    Den goeien awen taid....

    Ik heb het idee opgevat om af en toe iets te publiceren over vroeger. Ik noem het “Den goeien awen taid” Een stukje nostalgie uit lang vervlogen tijd maar die menig Bunter nog wel bekend zal voorkomen.

    Jef ZOEF

    Klik op onderstaande afbeelding om het volledige document te bekijken (WordDoc)

    26-03-2022 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    25-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GOED OM WETEN - PATRIJS

    De patrijs (perdix perdix) is bedreigd.

    Europees is er een afname van 93% sinds 1980. Volgens “Boeren Natuur Vlaanderen” is de achteruitgang te wijten aan: verlies van kwaliteitsvol habitat door schaalvergroting en intensivering van de landbouw, predatie, niet-duurzame jacht, ruimtelijke versnippering en slechte weersomstandigheden. Zowel België als Nederland nemen deel aan de opvolging van deze vogels. Telkens wordt er in een proefgebied van 500 ha gewerkt aan een kwaliteitsvol habitat. In België is dat Ramskapelle en Boekhoute, en in Nederland is dat Schouwen-Duiveland en Land van Heusden en Altena. Een scala aan zaden en insecten voor de kuikens + schuilmogelijkheden zijn noodzakelijk.

    Roger DAMEN

    Patrijs - Perdix perdix - Partridge (Alle foto's: Roger DAMEN)

    25-03-2022 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    23-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GESPOT - RANSUIL

    Ransuil - Asio otus -  Long-eared owl

     De ransuil is iets kleiner en oogt slanker dan de bosuil. Opvallend zijn de lange, vaak omhooggerichte oorpluimen en de oranjegele ogen. Hij komt voor in diverse landschapstypen waar open veld aanwezig is met voldoende veldmuizen. De ransuil broedt veelal in oude nesten van eksters of kraaien. ’s Winters verzamelen ransuilen zich in groepen, vlak bij gunstige voedselgebieden.

    Overdag zit de uil rechtop, dicht tegen de stam gedrukt of tegen een tak (zogenaamde roestplekken) De ogen worden dan tot kleine spleetjes gesloten en de gezichtssluier is langgerekt. In deze onbeweeglijke houding valt de uil nauwelijks op (Foto1). Maar als hij de ogen opent is hij al heel wat beter te zien (Foto 2) en als hij gaat slapen in een bloeiende sleedoorn…. dan valt hij pas echt op!!

    Ransuil in Geel-Bel (Foto: Karel VERBRUGGEN)

    Ransuil in Geel-Bel (Foto: Wim MARTENS)

    Ransuil in Uitkerkse Polder (Foto: Roger DAMEN)

    23-03-2022 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    22-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NU TE ZIEN - MAARTS VIOOLTJE

    Maarts viooltje

    Het Maarts viooltje (Viola odorata), is zowel in Nederland als België  een redelijk zeldzame soort uit de Viooltjesfamilie (Violaceae). De kleine violetblauwe bloemen geuren lekker en zijn aantrekkelijk voor insecten.

    Het is een zich op de grond verspreidende soort met kruipende stengels. Deze meerjarige, overblijvende plant is de allereerste onder de viooltjes die in het vroege voorjaar gaat bloeien. Met de bovengrondse uitlopers van de ondergrondse wortelstok vormt het grote groepen rozetten (bodembedekker) die in de winter groen blijven.

    Maarts viooltje (Foto: Karel VERBRUGGEN)

    22-03-2022 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    21-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KALENDER - DAGUITSTAP

    Weerbericht voor zaterdag 26 maart 2022

    We hebben al enkele mooie weken achter de rug, maar ook zaterdag 26 maart, dag van onze busuitstap naar Bertem - Veltem-Beisem en Tildonk zijn de voorspellingen uiterst gunstig: vrij zonnig - 16° - geen regen - matige wind en weercijfer 9 !!

    Beter kan dus niet.....

    21-03-2022 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    20-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KALENDER - DAGUITSTAP

    Daguitstap - Zaterdag 26 maart 2022

    Bertem - Veltem-Beisem - Tildonk

    Belangrijk bericht voor alle Bunters die ingeschreven zijn voor deze daguitstap.

    Mogen wij U vragen om Uw (propere) wandelschoenen reeds aan te doen van bij het vertrek aan het Buntlokaal (Oud-Gemeentehuis) in Dessel. Want bij de start van de eerste wandeling is er erg weinig gelegenheid om dat alsnog te doen. Alvast bedankt!

    Mimi en Rik

    20-03-2022 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    19-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GESPOT - GOUDVINK

    Goudvink - Pyrrhula pyrrhula - Bullfinch

    16 maart 2022. Ons middageten wordt ‘gestoord’ door twee opvallende, gedrongen vogels, traag bewegend in de bloeiende forsythia. Een koppel goudvinken op zoek naar zachte knoppen, vormt de graag geziene afleiding. En als dan het mannetje nog eens komt kijken naar die vreemde wezens achter het glas, is de unieke klik snel gemaakt.

    Roger DAMEN

    Goudvink (M) - Alle foto's: Roger DAMEN


    19-03-2022 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    18-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KALENDER

    Daguitstap Bertem - Veltem-Beisem - Tildonk
    Zaterdag 26 maart 2022

    Eindelijk is het weer zover en kunnen wij er samen nog eens op uit. In maart beginnen we toch al een beetje de lentekriebels te voelen en onze laatste daguitstap is geleden van januari 2020  dus hebben we lang genoeg op onze honger gezeten.

    Hierbij enkele beelden genomen tijdens de verkenning. Het is nog niet te laat.... als je vandaag nog inschrijft kan je nog mee!!

    Roger DAMEN

    Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluiid aan)

    18-03-2022 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    17-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KALENDER

    Zaterdag 26 maart : daguitstap Bertem/Tildonk met Mimi en Rik
    Brij. "Hof ten Dormaal"

     Niettegenstaande dat o.a. de brandstofprijzen flink gestegen zijn, zijn wij er toch in geslaagd om een ruim aanbod aan de democratische prijs van 58€/Buntlid te kunnen aanbieden : prijs autocar, koffie ’s morgens, soep ’s middags, rondleiding in de brouwerijhoeve met bierproef gevolgd door een maaltijd met eigen streekproducten ….. en dit alles overgoten met een sausje van hartelijke Buntvriendschap!!

    Inschrijven kan nog tot en met vrijdag 18 maart !!

    17-03-2022 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    16-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KALENDER

     Daguitstap Bertem en Veltem-Beisem - Zaterdag 26 maart 2022
    Voorafgaandelijk: les op dinsdag 22 maart (Jan DIRKX)

    Manneken Pis van Geraardsbergen komt ook kijken.
    We zouden hem graag uitdossen in een Buntpak.
    Wie durft de uitdaging aan?

    16-03-2022 om 12:06 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KALENDER

    Daguitstap Bertem en Veltem-Beisem - Zaterdag 26 maart 2022
    Voorafgaandelijk: les op dinsdag 22 maart (Jan DIRKX)

    Om nog meer van deze daguitstap te kunnen genieten kan je op dinsdag 22 maart een les bijwonen van Jan DIRKX. Jan geeft uitleg over de typische kenmerken van de streek.  Als je weet wat je kan zien, dan ga je dat meestal ook wel herkennen. Meer weten is meer zien, is meer genieten. Deze les gaat door in ons lokaal: oud gemeentehuis Dessel.

    De les wordt twee keer gegeven: 18:45u tot 20:15u
                                                         20:30u tot 22:00u
    Wens je de les te volgen dan geef je dit door aan Charlie als je inschrijft. Geef ook het uur op. 
    Na de eerste les of voor de tweede les is er gelegenheid om iets te drinken.

    Dit wil je toch zeker niet missen...?!! (Foto: Jef ADRIAENSEN)

    16-03-2022 om 11:51 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!