Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
12-09-2022
MOOI - SCHELDEMEERSEN
Scheldemeersen
In de Scheldemeersen schuilen nog oude Scheldemeanders, die na het rechttrekken van de Schelde zijn overgebleven. Deze natuurparels, verscholen tussen de weiden, hooilanden en bosjes van Canadese populier vormen een deel van het beschermde landschap. En dat is er een met veel geschiedenis, met ‘Sint-Elooi’ als patroonheilige. Het kasteeldomein en de Sint-Martinuskerk van Schelderode zijn beschermd als dorpsgezicht.
Roger DAMEN
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken (Geluid aan) Klikken op eigen tempo om eventuele teksten te lezen.
Grote ratelaar - Rhinanthus angustifolius - Greater yellow-rattle
In de zomer en het begin van de herfst zijn de gele bloemen van grote ratelaar in grasvelden te vinden. De plant steekt uit boven grassen, die, voor wie erop let, opvallend laag zijn. Grote ratelaar parasiteert namelijk op grassen in de omgeving. Met zijn wortels tapt hij mineralen af van andere planten, die daardoor minder hoog worden. Dat maakt de grote ratelaar een zogenaamde halfparasiet. Je vindt hem vooral op vochtige graslanden. Het ging een tijdje slecht met de plant door intensivering van de landbouw, maar tegenwoordig wordt hij weer vaker gezien. Grote ratelaar is makkelijk uit te zaaien en geliefd bij wegbeheerders. Kijk eens of je de soort kunt vinden, en rammel er eens mee. Je hoort dan de zaden ratelen en kunt wel raden hoe deze plant aan zijn naam komt!
Pas een poging gedaan om de slangenarend in Koersel te spotten…. maar niet gezien: pech dus! In een bospad kruiste ons een hazelworm, die verstard bleef liggen. Zelfs bij een toegeworpen stuk hout om de hazelworm te doen opschrikken, bleef het reptiel roerloos.
Uit een artikel uit Kempisch Leefmilieu, het driemaandelijks tijdschrift van Valk, blijkt dat die verstarring vaak de doodsoorzaak is van reptielen die onder fietsbanden terecht komen. (Zie tekst Cartierheide).
Roger DAMEN.
Klik op de "play-knop" om filmpje te bekijken
Klik op onderstaande afbeelding om volledig artikel te lezen.
Daguitstap "Groote Peel" - Zaterdag 27 augustus 2022
Tijdens de namiddagwandeling viel het ons op dat we nog geen roofvogels hadden gezien. En net op dat ogenblik verscheen er, helaas vrij ver, het silhouet van een roofvogel. De verrekijkers en zoomlenzen in aanslag.... maar naargelang "de vogel" dichterbij kwam, bleek het om een drone, een vliegende auto of een UFO (unidentified flying object) te gaan !!
Tijdens onze daguitstap naar de "Groote Peel" spotte Marleen VAN WOLPUTTE een mooie nachtvlinder, "lieveling" genaamd!
De lieveling is een sierlijk vlindertje uit de familie van de spanners. Hij is zowel overdag als ’s nachts actief. Het is een slank gebouwde nachtvlinder met vrij egaal gekleurde vleugels. Deze zijn doorgaans licht beige van kleur. Opvallend is een dwarslijn die van vleugelpunt naar vleugelpunt loopt. De achtervleugels zijn opmerkelijk hoekig.
In graslanden maak je de grootste kans om een lieveling tegen te komen. Dat kan ook overdag: de vlinder laat zich gemakkelijk opjagen uit het gras. De lieveling fladdert vaak rond en kan je ook in tuinen zien: de soort komt ook op licht af.
Het Peelmuseum staat vol met oude gebruiksvoorwerpen, interieurs zoals ze er 100 jaar geleden uitzagen en nog veel meer. Toen onze gids ons een oud "huisken" (nu toilet of WC genoemd) had getoond en had uitgelegd hoe het toen werd gebruikt....wilde Charlie het meteen gaan proberen. Maar zoals je kan zien: hij vergat zijn broek af te doen....!!!
Roger DAMEN kent er alles van !! Toch was ook hij een beetje verbaasd toen hij een plasje ging doen in het Peelmuseum. Een urinoir met een deksel.... dat had hij nog nooit gezien.... en dus maakte hij er foto's van.
Nog een goede raad: steek eerst Uw gerief weg voordat U het deksel sluit !!
Ook "Natuurvereniging Den Bunt" had een standje op deze markt. Het was prachtig weer en er kwamen dan ook honderden bezoekers opdagen.....waaronder ook de burgemeester van Dessel.
Ik heb het idee opgevat om af en toe iets te publiceren over vroeger. Ik noem het “Den goeien awen taid” Een stukje nostalgie uit lang vervlogen tijd maar die menig Bunter nog wel bekend zal voorkomen.
Jef ZOEF
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige document te bekijken (WordDoc)
We hebben U reeds bericht over deze grote natuurbrand. Vorige zaterdag waren we er nog op bezoek en woensdagmorgen rond 06:30 uur kwam het onheilspellend bericht. Jef was een beetje ongerust en informeerde bij Frans, onze gids in het Peelmuseum. Die liet weten dat de brand inmiddels onder controle is. 53 ha gingen in de vlammen op, maar dat was gelukkig wel niet zo heel dicht bij het museum. Het was meer richting Helenaveen. Met zo'n langdurige droogte wordt het risico op brand wel veel groter. Ook in 2020 was er een grote brand, en toen gingen er wel 600 ha in de vlammen op.
Daguitstap “De Groote Peel” – Zaterdag 27 augustus 2022
In het Peelmuseum zetten we de klok terug en laten we u de sfeer opsnuiven van het harde leven en zware werk van de noeste peelarbeiders tijdens de turfwinning en de ontginningen van de Peel vanaf circa 1900. Daarna hebben we gewandeld in “De Groote Peel (1348 ha) een natuurgebied met moeras, heide, bossen en struwelen en veenputten die herinneren aan de turfwinning.
Fotografie: Roger DAMEN, Wim MARTENS, Jef ADRIAENSEN, Karel VERBRUGGEN, Marleen VAN WOLPUTTE
Klik op de "Play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan)
Iedereen slaapt 's nachts met de ramen open om wat verkoeling te zoeken. Deze ochtend werd ik evenwel wakker met een sterke brandlucht. Een bericht van de gemeente Mol (zie ook onze Facebook-pagina) werd rondgestuurd met de verklaring van deze brandlucht: er was een grote natuurbrand in natuurgebied "De Peel"
Wij waren er vorige zaterdag nog op bezoek en op wandel.....
Om twee uur woensdagmiddag was al zo'n 34 hectare in vlammen opgegaan en het vuur breidt nog steeds uit. De brandhaard is slecht te bereiken. Door de veranderende windrichting is het vuur onvoorspelbaar.
Klik op de "play-knop" om een filmpje te bekijken (Geluid aan)
Cultuurmarkt Dessel - Zondag 4 september van 13 tot 18 uur
Locatie: TABLOO, Gravenstraat 3, 2480 DESSEL
Desselse verenigingen, met verschillende kraampjes, een mix van optredens en workshops stellen graag hun werking voor. De inkom is gratis en er zal ook kinderanimatie voorzien worden.
Ook Natuurvereniging “Den Bunt” heeft er een standje…. kom dus zeker een kijkje nemen!!
Klik op onderstaande afbeelding om deelnemerslijst en hun programma te bekijken.
Daguitstap "Groote Peel" - Zaterdag 27 augustus 2022
Aandacht voor De Peel, een uitgestrekt veengebied op de grens van Limburg en Noord-Brabant, dat in de negentiende eeuw grotendeels is ontgonnen. Om aan de groeiende vraag naar turfstrooisel te voldoen wordt er nu ook machinaal afgegraven hoewel enkele Peelbewoners zich nog bezighouden met het handmatig turfsteken. Een deel van De Peel is door Staatsbosbeheer tot natuurreservaat gemaakt om te voorkomen dat het oude landschap verdwijnt.
Onderstaand filmpje werd ons bezorgd door Jef ADRIAENSEN die het wou tonen in de bus.... maar dat bleek technisch niet mogelijk. Daarom tonen we het U hier....
Daguitstap "Groote Peel" - Zaterdag 27 augustus 2022
We bezochten ondermeer het Peelmuseum. Hier zetten we de klok terug en snoven we de sfeer op van het harde leven en zware werk van de noeste peelarbeiders tijdens de turfwinning en de ontginningen van de Peel vanaf circa 1900.
Buiten zijn een turfput, schaapskooi en plaggenhutten, de primitieve onderkomens van de vroegere peelbewoners, met name van schaapsherder ‘Derken Dorus’
Derken Dorus (heb ik die man niet al eens eerder gezien?) in zijn woning (Foto: Jef ADRIAENSEN)
We hebben het allemaal geleerd in de lagere school: voor en na het eten, bij het begin van een belangrijk werk, in bekoring en gevaar....
Maar bidden voor het eten houdt ook enig risico in. Bij ons bezoek aan het Peelmuseum in America hebben we een keukenschort gezien om ons te waarschuwen....!!
Het koevinkje is een echte zomervlinder en in de loop van en juli en augustus zullen er steeds meer gaan vliegen. De tekening van de vlinder is misschien niet heel opvallend: de bovenkant van de vleugels is donkerbruin, soms bijna zwart. Met opgevouwen vleugels is dit vlindertje wel het bewonderen waard. De ondervleugels hebben een goudbruine glans en zijn versierd met vijf opvallende ‘ogen’. Je zal ze niet zo snel in je tuin zien: ze leven vooral in graslanden, in bermen langs bospaden en open plekken in het bos.
De plant die een drama is voor onze flora heeft dan toch een nut..... (Uit: Het Nieuwsblad van donderdag 25 augustus 2022)
De Japanse duizendknoop, een exoot die een dramatische impact heeft op inheemse plantensoorten, heeft dan toch een nut. Je kan er namelijk bier mee brouwen.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen (Pdf) Alle foto's: Karel VERBRUGGEN
Heeft één, soms twee en uitzonderlijk ook drie vervolglegsels per broedseizoen. Eileg van half maart tot in juli. Meestal 5-10 eieren. Broedduur: 21-25 dagen. Broedt meestal in de buurt van andere meerkoeten, die fel bevochten worden om de beste plek. Maar meerkoeten broeden ook wel onbeschut op een drijvend nest. Nesten worden meestal van riet en wortels gemaakt, maar in de parken van de stad wordt soms ook allerlei afval gebruikt. De jongen verlaten het nest meteen en kunnen na zo'n 56 dagen vliegen. Worden in het begin gevoerd door de ouders.