Wandeling Dessel - 1 mei om 9 u (vertrek: Sas4-Toren)

      Buienradar

Klik op onderstaande afbeelding en wij linken U door.


Klik op onderstaande afbeelding en wij linken U door naar de Facebookpagina

Downloads
Klik op onderstaande foto om brochure van het Buntpad te downloaden.

Klik op onderstaande foto om activiteitenkalender te downloaden.


Klik op onderstaande foto om de kalender van de cursus te downloaden.

Klik op onderstaande foto om Buntpad-brochure van Gary SPAENENBORGH te downloaden.

Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
    Zoeken in blog

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    Gastenboek
  • Goeden avond
  • ijsvogel
  • mooi
  • mooi
  • Geniet van het mooie weer. Doe ik ook.

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Categorieën
    Natuurvereniging DEN BUNT vzw



    Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
    04-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NU TE ZIEN - REIGERSBEK

    Reigersbek

    Op een zonnige dag in mei kun je ze zomaar zien, de frisse roze bloemetjes van reigersbek. In de berm, op een dijk of langs een akker, overal waar de zon schijnt kun je ze tegenkomen. Ze beginnen vroeg te bloeien maar gaan ook lekker lang door, zodat je ze tot aan de herfst in alle stadia kunt fotograferen.

    De bloemen van reigersbek zijn felroze en zeker in het vroege voorjaar echte ‘eyecatchers’. Op open zonnige plekken kunnen ze soms massaal voorkomen en het gras roze kleuren. Onderstaande exemplaren werden gefotografeerd in Dessel op het terrein achter TABLOO.

    Reigersbek (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)

    04-06-2023 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    03-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NU TE ZIEN - GRAUWE KLAUWIER

    Grauwe klauwier - Lanius collurio – Red-backed shrike

    Middelgrote zangvogel met lange staart en stevige zwarte haaksnavel. Volwassen mannetjes hebben een grijze kop met een zwart masker. De onderdelen zijn lichtroze met een witte keel. Bovendelen zijn kastanjebruin. In vlucht is de grijze stuit en de zwarte staart met witte zijden aan de staartbasis goed te zien. Vrouwtjes zijn minder opvallend getekend, met grof schubpatroon op de lichte onderdelen. De bovendelen zijn oranjebruin. Het grijs op de kop is wat bruinig en de oogstreep is bruin, evenals de staart.
    De naam 'klauwier' slaat op de gewoonte van de vogels om prooidieren op te hangen aan de doornen van bramen, andere stekelige struiken of prikkeldraad en die later op te eten.

    Grauwe klauwier (Alle foto's: Wim MARTENS)

    03-06-2023 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    02-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GESPOT - ENGELSE KWIKSTAART

    Engelse gele kwikstaart

    Dit mannetje Engelse gele kwikstaart spotte ik in de duinen van Petten, Noord Nederland. Zeldzame broedvogel in Nederland in het (bloem)bollen gebied. Rode lijstsoort voor Nederland en Groot-Brittannië. Opvallende verschijning die door de felgele kleur veel kanariepieten jaloers zal maken. Loopt even, staat stil speurend naar insecten, die rennend worden gevangen. Kan zich ‘groot’ maken.

    Engelse gele kwikstaart (Foto: Roger DAMEN)

    02-06-2023 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    01-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GOED OM WETEN

    Geen sex meer in Zeeuwse Duinen....

    Marc MEEUS wil U graag nog eens herinneren aan ons bezoek aan de Zeeuwse Duinen (Oranjezon en Veere) op zondag 29 januari 2023.

    Zeeuwse Duinen (Foto: Jef ADRIAENSEN)

    Marc MEEUS stuurde ons een krantenbericht dat melding maakt van het feit dat daar nieuwe verbodsborden werden geplaatst die verbieden om sex te hebben in de duinen !!

    Klik op onderstaande afbeelding om het volledige krantenbericht te lezen (Pdf)

    01-06-2023 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    31-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAGUITSTAP

    Daguitstap Brussel - Zaterdag 3 juni 2023
    Gidsen: Isa en Patrick Grootaert

    Iemand die je nog niet zo goed kent? Iets wat je nog niet weet?
    Dan Googel je het toch even.... en dit is wat ik gevonden heb !

    Patrick Grootaert

    Patrick Grootaert begon zijn carrière aan de Universiteit Gent en kwam in 1980 naar het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. ‘Ik ben taxonoom geworden nadat ik in mijn eigen tuin vliegensoorten ontdekte die nog nooit waren beschreven. Dat wou ik uitpluizen en zo heb ik zes vrij algemeen voorkomende soorten in België ontdekt die nieuw waren voor de wetenschap. Laatst nog Drapetis bruscellensis, een nieuwe soort gevonden in Brussel.’

    Over taxonomie raakt de praatvaar van het KBIN niet uitverteld. ‘Je ontdekt nieuwe organismen, hun vormen en waarvoor ze dienen, hun gedrag - het dansen van vliegen! -, en de enorme verscheidenheid aan soorten!’ De favoriete soort uitpikken die hij beschreef, is moeilijk. ‘Elke soort heeft zijn eigen thematiek. Erg leuk waren de Ngirhaphium-soorten, een nieuw genus dat uitsluitend in mangroves voorkomt. Vliegen van meer dan vijf millimeter, dus relatief groot. Eerst vond ik drie nieuwe soorten in Singapore, dan twee nieuwe soorten in Zuid-Thailand en nu ook in Borneo en Cambodja. Toch wil ik vooral weten welke niche die organismen innemen in de enorm diverse natuur.'

    Grootaert is een avonturier. Blijven hem vooral bij: de expeditie in de Sahara, door het regenwoud van Borneo met de kano, de mangroves van Zuid-Thailand, in het Koning Leopold III-station op Laing Island in Papoea-Nieuw-Guinea en natuurlijk de grote Boyekoli Ebale-expeditie op de Congostroom in 2010. ‘Wat een totaalervaring daar in Congo, met honderd wetenschappers samen!’

    Patrick Grootaert (Foto: KBIN)

    31-05-2023 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    30-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOOI - BUNTPAD

    Het Buntpad op zijn mooist....

    Smaken verschillen natuurlijk maar persoonlijk vind ik het Buntpad in de maand april het mooist. De bomen beginnen  te botten....en de sleedoorn bloeit!. Dit jaar was april wel vrij regenachtig, maar als je dan een regenboog te zien krijgt is dat weer mooi meegenomen!

    Het Buntpad (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)

    30-05-2023 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    29-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NU TE ZIEN - VELDKREKEL

    Veldkrekel - Gryllus campestris – Field cricket

    Onlangs kreeg ik van Roger DAMEN enkele mooie foto’s toegestuurd van de veldkrekel…. en hij vertelde er meteen bij dat hij de foto’s gemaakt had op het grote terrein achter TABLOO. Je kon ze niet missen want je hoorde ze onophoudelijk tjirpen!

    Ik trok er ‘s anderendaags dus naartoe….. maar was meteen teleurgesteld. Ik hoorde niks (mijn hoorapparaat vergeten) en zag ook geen enkel beestje. Wel een hoop gaatjes in de grond, een duimdik groot, waarin ze zich verscholen.

    Twee dagen later ging ik terug (met hoorapparaat) en nu kon ik ze duidelijk overal horen, maar weer geen krekels te zien. En toen kwam ik op het idee om met een grassprietje in zo’n holletje te gaan keuteren…. en nog geen tien seconden later kwam hij heel voorzichtig met zijn kop naar buiten. Ik bleef hem dan ook maar tergen met dat grassprietje en met succes. Hij kwam volledig naar buiten en zo kon ik ook foto’s maken. Aan het volgende holletje herhaalde ik diezelfde werkwijze…. en weer met succes!!

    Veldkrekel (Foto’s: Roger DAMEN)

    Veldkrekel (Foto's: Karel VERBRUGGEN)

    29-05-2023 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    28-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NU TE ZIEN - HOUTDUIF

    Houtduif - Columba palumbus – Woodpigeon

    De houtduif kan eigenlijk het hele jaar tot broeden komen, voornamelijk in het voorjaar en de zomer. Kan drie legsels per jaar hebben met meestal 2 eieren.  Houtduiven maken rommelige nesten van wat takken, die nog wel eens uit een boom durven vallen. Daarna maken zij weer een nieuw nest. Broedduur 16-17 dagen. De jongen zitten 28-29 dagen op het nest, vanaf 35 dagen volledig vliegvlug.

    Houtduif (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)

    28-05-2023 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    27-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KALENDER

    Wandeling met gids: De landschappen van Jacob Smits

    Zondag 28 mei 2023 om 9:30 uur aan TABLOO

    Het wordt prachtweer.... en toch zijn er nog niet zoveel inschrijvingen! Alle Bunters zijn uiteraard welkom, en je hoeft niet eens in te schrijven! Kom gerust af.... en wij serveren U nog een gratis drankje ook!

    Drie ervaren gidsen (Danny – Roger en Leo van “Den Bunt” en Staf van “De Gagel”) nemen je mee op pad doorheen de landschappen van Jakob Smits. Het landschap van vandaag is een puzzel met stukjes uit verschillende tijden. Tijdens de wandeling van ongeveer 7 kilometer dagen de gidsen je uit om bewust te kijken naar wat je tegenkomt. Welke elementen herken je uit de tijd van Jakob Smits? Vind je stille getuigen van wat niet meer is? En hoe zou het er over 100 jaar uitzien?
    Vanop de voormalige watertoren van FBFC krijg je bovendien de unieke kans om het landschap ook vanuit de lucht te bewonderen.

    Je moet wel vooraf inschrijven: info hieronder.

    27-05-2023 om 10:09 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NU TE ZIEN - HOUTDUIF

    Houtduif - Columba palumbus - Woodpigeon

    De houtduif is de grootste duif van ons land en is gemakkelijk te herkennen aan de witte vlek in de nek. Hij komt in steden voor in tuinen en parken maar ook in het buitengebied op akkers. Meestal zijn ze op de grond naar voedsel aan het zoeken of zitten ze in een boom luid te koeren. Houtduiven maken hun nest op de meest onmogelijke plekken. Onderstaand exemplaar zit nu te broeden binnen in de inkomhal van de vroegere kledingzaak “Tisser” op het Laar in Mol.

    Houtduif (Foto: Karel VERBRUGGEN)

    27-05-2023 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    26-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VOOR U GELEZEN

    Meer ruimte voor water, natuur en mens.....
    (Uit: Het Nieuwsblad 11/03/2023)

    Gemeentebesturen, de provincie Antwerpen, natuurverenigingen en andere lokale en bovenlokale instanties werken samen aan de Grote Nete van de toekomst. Zo willen ze samen meer ruimte creëren voor water, natuur en de mens. Zo denken ze onder meer aan nieuwe onthaalpunten en een grote valleiroute.

    Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen (Pdf)
    "De Vennen" in Balen (Foto: Karel VERBRUGGEN)

    26-05-2023 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    25-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GOED OM WETEN

    Rode Portugese alg

    Leo PEETERS stuurde een foto met daarop de stam van een dode den met oranjerode kleur. Hij vertelde er meteen bij dat die verkleuring ontstaan is doordat rode Portugese algen zich op die stam gevestigd hebben. Sinds zo’n 10 à 15 jaar is deze Portugese rode alg ons land binnengekomen, dankzij de opwarming van de aarde en de schonere lucht. Deze alg veroorzaakt een oranjerode verkleuring op de bast van verschillende soorten bomen, maar vooral op dood staand en liggend hout.

    Rode Portugese alg (Foto: Leo PEETERS)

    25-05-2023 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    24-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KALENDER - FIETSTOCHT

    Fietstocht (44 km) - Zaterdag 24 juni 2023

    Vertrek: 9:30 uur aan de kerk van Schoonbroek
    Kostprijs: 7 euro (soep en brood)
    Inschrijven tot en met zondag 18 juni
    Bellen naar Anny/Charlie: 014/37.14.58 of 0472/58.49.45 (na 17 uur)

    Klik op onderstaande afbeelding om de omzendbrief te lezen (Pdf)
    U heeft geen fiets?? Ik weet er nog eentje staan....!

    24-05-2023 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    23-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KALENDER

    Groene gordel rond Brussel - Zaterdag 3 juni 2023

    Herinnering: Je kan nog inschrijven tot en met 27 mei.... maar doe het vandaag nog!

    Wat je zeker moet weten:

    We vertrekken om 7:30 uur aan het Oud-Gemeentehuis in Dessel.
    Inschrijven kan tot en met 27 mei 2023:
    bellen naar Anny en Charlie SLEGERS: 014/37.14.58 of 0472/58.49.45 (na 17 uur).
    .....en vergeet niet ook 40,00 euro te storten op rekening van "Den Bunt".

    Klik op onderstaande afbeelding om de volledige omzendbrief te bekijken (Pdf)

    23-05-2023 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LAMMERTIJD

    Lammertijd

    Lammertijd bij mijn dochter op de schapenboerderij in de "Pyrénées-Orientales" aan de voet van de Pic du Canigou. De hoogste top van het "Massif du Canigou"  is 2784 meter hoog (opname gemaakt in februari 2023)

    Mimi VERTESSEN.

    Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken.

    23-05-2023 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    22-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOOI

    Tuinbezoekers

    Wie zijn tuin voorziet van nestkasten, voedertafels met eten en drinken.... mag rekenen op heel wat bezoekers! Marleen VAN WOLPUTTE fotografeerde enkele van die bezoekers in haar tuin en stuurde foto's van: eekhoorn, sperwer en grote bonte specht.

    22-05-2023 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    21-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GOED OM WETEN

    Natuurdocumentaire “Het Grote Netewoud” van Frans Verhoeven op Plattelands-TV

    Op donderdag 25 mei om 18 uur (of 22 uur) kan je op Plattelands-TV  kijken naar de unieke natuurdocumentaire ‘Langs kabbelende Neetjes en stille waters in het Grote Netewoud’ van Frans Verhoeven. Je ontdekt er de prachtige natuur van onze eigen streek.

    De rasechte Kempense cineast Frans Verhoeven kreeg al veel internationale prijzen voor zijn natuurdocumentaires van over de hele wereld. In zijn recente films legt hij de natuurpracht uit eigen streek vast, op zoek naar de bron van de Grote Nete. En zo belanden we in de adembenemende natuurgebieden van o.m. De Maat, de Wurft, de Vallei van de Witte Nete, de Belse duinen, Buitengoor, de Scheppelijke Nete, en natuurlijk ook de prachtige natuur van de Vallei van de Grote Nete met in Balen de Keiheuvel, de Most, de Vennen, het Griesbroek en Scheps, met zijn moerassen en zeldzame broekbossen.

    Griesbroek in Balen (Foto: Karel VERBRUGGEN)

    21-05-2023 om 09:46 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAGUITSTAP DIEST 07

    Bezoek Begijnhof Diest - Zondag 14 mei 2023 (NM)

    Natuur en cultuur gaan vaak hand in hand. Na ons bezoek aan het Webbekoms Broek (VM) brachten we in de namiddag nog een bezoek aan het begijnhof van Diest (Gids: Roger DAMEN)

    Klik op de "play-knop" om het fotoverslag te bekijken (MP4 - Geluid aan)

    21-05-2023 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    20-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAGUITSTAP DIEST 06

    Wandeling in Webbekoms Broek - Zondag 14 mei 2023 (VM)

    Zondag 14 mei 2023 trokken 41 Bunters naar het Webbekoms Broek (vlak bij Diest). Het was vrij mooi weer en de meidoorn stond massaal in bloei....

    Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (MP4 - Geluid aan)

    20-05-2023 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    19-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAGUITSTAP DIEST 05

    Daguitstap Diest - Webbekoms Broek (Zondag 14 mei 2023)

    Niet minder dan 43 Bunters tekenden present voor deze daguitstap.
    René OOMS schreef een verslag over de wandeling in Webbekoms Broek (VM)

    Klik op onderstaande afbeelding om het verslag van René te lezen (Pdf)

    19-05-2023 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!