Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
25-05-2025
KLEINE TORENVALK
Nog maar vier keer gezien in ons land: zeldzame kleine torenvalk lokt meteen veel vogelliefhebbers naar vliegveld Malle
Woensdag 21 mei merkte iemand op het vliegveld van Malle een kleine torenvalk op. Deze zeer zeldzame dwaalgast zorgde direct voor een rush van vogelaars, want het gaat om een zeer bijzondere waarneming. Het is slechts de vierde keer dat de kleine torenvalk in ons land opduikt.
Klik op de "play-knop" om het korte filmpje (Jan VANWYNSBERGHE) te bekijken
Ook met de Bunters willen we maar al te graag de tentoonstelling officieel openen zoals we al deden met diverse officiele instanties..... en DIGICAT zal ook aanwezig zijn om dit gebeuren te filmen.
Graag verwelkomen we jullie, Bunters, op vrijdag 30 mei te 13u50 in het historisch gemeentehuis te Dessel. Gezelligheid troef! Gelieve je aanwezigheid te melden voor 25 mei aan Annie/Charlie ( 014 / 37 14 58 of 0472 58 49 45 )
Klik op onderstaande afbeelding om de omzendbrief nog eens na te lezen. (WordDoc)
Nieuw: Genieten van Kleine Netemomentjes op 30 locaties
(Uit : Nieuwsbrief Regionaal Landschap Kleine en Gote Nete)
Ze zijn er! Meer dan 30 Kleine Netemomentjes sieren vanaf nu de Kempen. Gezellige onthaal- en beleefplekken om samen te genieten van het omliggende landschap. Van een wiebelende touwhangbrug tot zalige ligzetels (langs het Buntpad!) en avontuurlijke kinderwandelingen. Ontdek de Kleine Netemomentjes in de vallei van de Kleine Nete: meer dan 30 sfeervolle rust- en beleefplekjes aan de rivier tussen Dessel en Lier. Elk Kleine Netemomentje is een kans om te vertragen, te genieten en het landschap op een bijzondere manier te beleven.
En het Buntpad is één van deze “Kleine Netemomentjes ! En het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete (RLKGN) heeft bij deze gelegenheid een drietalige (Engels – Frans – Duits) folder uitgegeven met de nodige info…. en twee foto’s van mij (rivierdonderpad en kleine modderkruiper) !!
Klik op onderstaande afbeelding om een drietalige folder van het Buntpad te downloaden.
Koollangpootmug of groentelangpootmug- Tipula oleracea
De koollangpootmug wordt tot 26 mm lang en heeft een donker, gestreept rugschild. In rust houdt de koollangpootmug de vleugels gespreid. De voorrand van de vleugels is steenrood. Het achterlijf is grijs tot okergeel. De vleugels van de mannetjes hebben een spanbreedte van 3-4 cm en die van de vrouwtjes 4-5 cm. De vleugels van het vrouwtje zijn langer dan haar achterlijf. De mug heeft zeer lange achterpoten en zoals alle langpootmuggen 13-delige antennen.
De geslachten zijn uiterlijk door de bouw van het achterlijf te onderscheiden. De mannetjes hebben aan het eind een duidelijke, knotsvormige verdikking, het hypopygium. De vrouwtjes hebben een spits toelopende legbuis. (boven: het vrouwtje – onder: het mannetje)
Parende koollangpootmuggen (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Een bezoek aan Mimi in Pellenberg….. gecombineerd met een wandeling !
Samen met Walter Valgaeren heeft Roger een wandeling uitgestippeld van 5,5 km door het Walenbos die vertrekt aan de kerk van Houwaart. Een volledige omschrijving van deze wandeling (met vermelding van de knooppunten) vind je op bijgevoegd document. Hou met de planning van deze wandeling wel rekening met het feit dat een bezoek aan Mimi alleen plaats kan vinden na 16:00 uur.
Klik op onderstaande afbeelding om het document van Roger te lezen (WordDoc)
Klik op de "play-knop" om filmpje van de wandeling te bekijken (Geluid aan) MP4 Klik daarna op het vierkantje rechts onder in beeld om "volledig scherm" te bekijken. Fotografie: Roger DAMEN.
Zuringrandwantsen zijn bruin van kleur en vrij groot voor een wants (tot 15 mm), met een wat afgeplatte ovale vorm. De randen van het achterlijf steken duidelijk uit aan de zijkanten, wat hem de naam "randwants" geeft. Voedt zich vooral met het sap van planten, met name zuring (vandaar ook de naam). Komt ook in ons land voor op plekken met veel vegetatie. Onderstaand exemplaar heb ik gefotografeerd in het Molderbroek, een natuurgebied met moerassige broekbossen langs de Molse Nete.
We hebben U reeds wat foto’s getoond van het spinsel van de spinselmot. Maar ik kon het niet laten en ben nog eens terug geweest om dit wonderlijke schouwspel nog eens gaan te bekijken.
Het spinsel dat je op de foto’s ziet is afkomstig van de spinselmot, ook wel stippelmot genoemd. Het wordt gemaakt door de rupsen van de spinselmot.
Deze rupsen spinnen grote hoeveelheden zijdeachtige draden waarmee ze hele struiken of bomen kunnen omhullen. Dit doen ze als bescherming tegen vijanden (zoals vogels en parasieten) en weersinvloeden terwijl ze in groepen de bladeren van de plant eten. De volwassen nachtvlinder (de spinselmot zelf) legt de eitjes in de zomer op de waardplant, waarna de rupsen in het voorjaar uitkomen en aan hun spinselwerk beginnen.
Alle foto’s zijn genomen in het vrij toegankelijke deel van Natuurreservaat “De Maat” in Mol.
Spinselmot of stippelmot (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)
De veldparelmoervlinder is een dagvlinder uit de familie van de aurelia’s. De vleugels hebben een oranje ondergrond met een patroon van zwarte vlekken en lijnen en een spanwijdte van 35-50 mm. De onderkant van de achtervleugels is kenmerkend met een wit en oranje patroon dat lijkt op parelmoer. Hij komt voor in bloemrijke graslanden, ruigten en schrale weiden. In Nederland en België is hij vrij zeldzaam en sterk gebonden aan specifieke habitats. Dit exemplaar is gefotografeerd in het Molderbroek, een natuurgebied met broekbossen langs de Molse Nete.
Op één of andere manier is er iets misgelopen zodat ik de omzendbrief voor deze daguitstap niet heb ontvangen..... en bijgevolg ook niet op de blog heb kunnen plaatsen. Gelukkiglijk hebben jullie hem wel ontvangen en ingeschreven.
Klik op onderstaande afbeelding om de omzendbrief nog eens na te lezen.
Een ree kan verschillende geluiden maken. Zo kan hij blaffen, klagen en fiepen. Het klagen en fiepen klinkt als piepgeluidjes. Het blaffen lijkt echt op het blaffen van een hond. Het is een laag, kort en hees geluid dat de ree maakt als hij iets bijzonders waarneemt. Als hij niet helemaal zeker is wat het is, blaft de ree om andere reeën te alarmeren of om de mogelijke indringer te imponeren. Onderstaand filmpje werd gemaakt door Roger DAMEN op 10 mei 2025 en je hoort de ree twee maal “blaffen”.
Blaffende ree (Fotografie: Roger DAMEN) Geluid aan (MP4)
Een vos die meer donker is gekleurd, een melanistisch exemplaar, wordt ook wel eens brandvos genoemd. Bij deze is de onderzijde donkergrijs tot bijna zwart en heeft geen witte punt aan de pluimstaart.
Slanke, sierlijke roofvogel met lange, geknikte vleugels en lange, diep gevorkte staart. Oranjebruin lichaam met lichte kop grote witte vleugelvelden. Hij is 60-70 cm groot en heeft een spanwijdte van 140 tot 170 cm. Meestal te zien in halfopen, laag gelegen of heuvelachtige bosrijke gebieden, liefst in combinatie met landbouwgebieden met extensieve beweiding met vee, of met heide. In ons land vrij zeldzaam!
Terwijl Roger hem fotografeerde werd de rode wouw gepest door een kraai die hem wou wegjagen…. maar dat lukte niet want de rode wouw was al druk bezig met het bouwen van zijn nest in een hoge boom (laatste foto: twijgjes tussen zijn klauwen)
Kom dit zeldzame tafereel zeker eens bewonderen…..
( Nieuwsbrief Gemeente Mol - Vrijdag 9 mei 2025 )
De bomen en struiken langs de 12-urendreef in natuurreservaat De Maat lijken compleet ingepakt in spinnenwebben. Wie hier de voorbije weken langs wandelde, heeft het zeker al gezien. Maar er is geen reden tot paniek, het fenomeen hoort bij de natuur. Het gaat hier niet om spinnen of processierupsen, wél om de rupsen van de spinselmot, een onschuldige nachtvlinder. Nadat de rupsen zich verpoppen, herstellen de bomen zich vanzelf. Kom dit zeldzame tafereel zeker eens bewonderen. Het levert een mysterieus en bijna sprookjesachtig beeld op.
De spinselmot of stippelmot is een onschuldige nachtvlinder met witte vleugels en zwarte stippen. In haar rupsenstadium maakt ze opvallende, zijdeachtige webben rond bomen en struiken. Die dienen als bescherming terwijl ze de bladeren opeten. Hoewel de rupsen het verse lentegroen verorberen, raken bomen en struiken niet blijvend beschadigd. Na 4 tot 6 weken verpoppen de rupsen zich tot nachtvlinders en verdwijnen de webben vanzelf. Daarna groeien de bladeren opnieuw aan en herstelt de natuur zich volledig.
De rupsenmassa vormt een feestmaal voor vogels. Ze dienen als voedsel voor jonge mezen en zangvogels. De jonge vogels zijn momenteel talrijk aanwezig. De rupsen zijn dan ook een zegen voor de vogelpopulatie.
Spinselmot of stippelmot (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)
Natuurpunt Kempen zet huiszwaluw in de kijker als soort van het jaar (Uit: Het Nieuwsblad - Donderdag 8 mei 2025)
In de maanden mei en juni vestigt Natuurpunt Kempen de aandacht op de huiszwaluw, een prachtige vogel die na zijn overwintering in Afrika sinds begin april weer in de Kempen te bewonderen is.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige krantenbericht te lezen (WordDoc)
Roger DAMEN, onze voorzitter was onlangs op bezoek in "Ouden Doel" en bezocht onder meer hetPolderMAS, een charmant museum vol archeologische vondsten, kunst en lokale geschiedenis.
PS: Roger had mij gevraagd om nog wat foto's toe te voegen van een bezoek met Den Bunt aan diezelfde zaak. Blijkbaar heb ik verkeerde foto's toegevoegd nl. foto's van café "Het Verdronken Land" gelegen aan de Scheldedijk in Het Verdronken Land van Saeftinge in Nieuw Namen (NL)..... waarvoor mijn excuses!
Klik op onderstaande foto om zijn verslag te lezen (WordDoc)
Klik op de "play-knop" om een kort filmverslag te bekijken (Geluid aan) MP4 Klik daarna rechts onder op het vierkantje om "volledig scherm" in te schakelen.
Roodborsttapuit - Saxicola rubicola - European stonechat
De roodborsttapuit is teruggekeerd uit het zuiden. Je kan ze herkennen aan hun roep, een opgewekt, scherp, ‘wie-tak’ of een fluitende ‘wiet’-roep vanuit de top van een struik. Dat eerste klinkt als of er twee kiezelsteentjes tegen elkaar worden getikt. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een oranje borst, maar bij de mannetjes valt hij het meest op. De meeste kans om ze te zien maak je op de heide, in de duinen, in ruige, open moerasgebieden en in halfopen boerenland.