De nieuwe raad van elf De Klinge heet u van harte
Foto
Foto

Zoveel bezoekers waren hier al

Onze mascotte
Foto
Foto
Al onze muziek wordt verzorgd door onze eigen dj 'SPIKEY'
Foto
Keigoede muziek. Ambianche verzekerd!
Ons huidig bestuur
Foto

De voorzitter

Foto
Secretaresse/penningmeester
Foto
Bestuurslid
Foto
DJ "Spikey"
Telenet nodig? Klik op onderstaand logo.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
DE NIEUWE RAAD VAN ELF DE KLINGE
Nieuws over onze carnavalvereniging!
Omdat we niet altijd nieuws hebben over onze carnavalvereniging zullen hier ook andere berichtjes te lezen zijn. Geef deze site voldoende tijd om te laden als je ons bezoekt. Want door de vele foto's zou de laadtijd even op zich kunnen laten wachten. Bedankt en veel lees- en kijkgenot!
22-09-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Unesco vond het ruim 600 jaar oude carnaval van Binche zo'n unieke culturele gebeurtenis, dat het Waalse dorpje deze eretitel in de wacht sleepte. Het was de eerste keer dat een traditie en niet een gebouw, stad, landschap of monument de felbegeerde status kreeg. De organisatie zegt daarmee niets te veel: het carnaval van Binche is uniek.

AfbeeldingHele jaar
Het hele jaar door zijn er evenementen in het kader van de carnavalsviering maar de voorbereidingen beginnen eigenlijk pas goed in januari. Bijna wekelijks is er wel een speciale ceremonie of optocht: trommelrepetities door de straten, gemaskerde bals, muziekrepetities en dansfeesten.

Gilles
De Gilles (foto) zijn de belangrijkste figuren in de optocht en het carnavalsfeest. Hun kostuums zijn identiek en mogen alleen door speciaal geselecteerde kleermakers worden gemaakt. Een Gille erft deze titel, na een uitgebreide leerschool, meestal van zijn vader of oudere broer én de echte Gilles van Binche komen nooit buiten Binche. 
 
Fantasiekostuums
Op Vette Zondag (18 februari) klinken de tamboerijnen en lopen de Gilles vanaf 15.00 uur in fantasiekostuums door de straten. Maandag is bestemd voor de ‘gewone' Binchois met feest op de Grote Markt. Vette Dinsdag is de apotheose. Vanaf vier uur in de ochtend klinkt het geroffel van de Gilles in de straten. De Gilles dragen dan nog een vreemd masker met groene bril. '

Sinaasappels
's Middags verschijnen ze met hun hoge hoeden getooid met struisvogelveren en gooien duizenden sinaasappels naar de menigte. Alles wordt constant begeleid door het geroffel van hun klompen op de keien. Traditie wil dat de Gilles op deze laatste carnavalsdaguitsluitend champagne drinken.

Laetare carnaval van Stavelot en Fosses-la-Ville
In Stavelot wordt het carnaval pas later, in maart, gevierd. Dan voeren onherkenbare personen, gekleed in witte mantels en witte maskers met rode neus, de Blancs Moussis, een vreemde act op in de straten van de Waalse stad. Ze mimen, ze maken dansende bewegingen en ze grommen voortdurend.

Confettikanon
Iedereen die er ooit bij is geweest weet dat het 'venijn' van de optocht in de staart zit: een onstuitbaar confettikanon. Op de zondag van Laetare - de derde zondag vóór Pasen, ook wel halfvasten genoemd - trekt in Stavelot de carnavalststoet met de Blancs Moussis door de straten.

Fosses-la-Ville
In Fosses-la-Ville spelen de Chinels een hoofdrol tijdens Laetare Zondag. Deze hansworsten dansen door de straten en blijven onbeweeglijk stil staan telkens als de muziek stopt.


 
     
Als u de gelegenheid heeft, moet u er zeker eens naar toe!!!
         

22-09-2007 om 09:39 geschreven door de nieuwe raad van elf

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carnaval in Rio (februari)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Wie aan Rio denkt, denkt aan carnaval. Het feest in Brazilië ontstond uit een mix van twee culturen, de Afrikaanse en de Portugese. De Portugezen hadden al een feest dat een paar dagen duurde, het Entrudo. Dit feest werd vermengd met Afrikaanse en indiaanse invloeden. Vanaf 1870 gingen alle inwoners minstens één keer per jaar de straat op, om op allerlei verschillende manieren te dansen en te feesten.

Uit deze vermenging kwam ook de samba voort, de muziek en dans die nu onlosmakelijk verbonden zijn met het carnaval van Rio. Aan het carnaval van Rio de Janeiro nemen ruim vier miljoen mensen deel. Het carnaval begint de vrijdag na Pasen, met een stoet van kinderen. Op zaterdag is het defilé van de blocos, kleine muziekgroepjes uit de wijken.

Op zondag en maandag is de parade van de zestien beste sambascholen, ook wel de Sambodromo-parade genoemd. Elke school loopt een rondje rond de ‘sambadrome’ en komt met een eigen carnavalslied. De scholen hebben 500 tot 5000 deelnemers. De eerste school start rond zeven uur ’s avonds, de laatste is pas klaar rond negen uur ‘s morgens. Voor het défilé moet je wel betalen. Voor een plekje op de volkstribunes betaal je ongeveer 45 euro. De volgende zaterdag is er een défilé van de scholen die gewonnen hebben. Hier komen 200.000 toeschouwers naar kijken.

Letterlijk iedereen viert het carnaval uitbundig mee en is mooi verkleed. Natuurlijk kan carnaval ook niet zonder de nodige drank, het dansen en de muziek. De bedoeling van het feest is ook om liefdesverdriet te vergeten, armoede en corrupte politici aan te klagen, maar wel altijd op een vrolijke manier! Het carnaval duurt vier dagen en begint op de vrijdag voor aswoensdag

22-09-2007 om 09:26 geschreven door de nieuwe raad van elf

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (2)
21-09-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.heel aangenaam weekend
Wij wensen alle bloggers een heel aangenaam weekend. Geniet ervan, want volgens de weergoden wordt het een zonnig weekend met aangename temperaturen.

21-09-2007 om 16:58 geschreven door de nieuwe raad van elf

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
20-09-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De drie gouden regels voor iedere dag

1/ We moeten groenten en fruit eten (3 porties groenten en 2 stukken fruit, of 2 porties
groenten en 3 stukken fruit). Alle soorten groenten; ook salades en soep tellen mee. Onthou ook dat fruitsap meetelt.

2/ Het vieruurtje is niet zomaar een tussendoortje, maar een maaltijd. Er is geen uitvlucht om deze maaltijd over te slaan. Het is de ideale bondgenoot om tussendoor snoepen tegen te gaan. Eet bijvoorbeeld brood bij het vieruurtje.

3/ Melkproducten moèten op het menu. Melk is dé bron van calcium, onmisbaar voor de groei en de ontwikkeling van elk kind.

 

20-09-2007 om 06:32 geschreven door de nieuwe raad van elf

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vriendschap


Pic_20060802_074518_1
Vriendschap.

Iedereen heeft er allicht zijn eigen mening over. Maar vriendschap bestaat en jammer genoeg te weinig. Volgens ons is iemand zonder vrienden heel eenzaam. Vrienden zijn er steeds voor elkaar, troosten en steunen elkaar wanneer dat nodig is. Vrienden zijn goud waard, maar helaas niet iedereen heeft het geluk om over dit goud te beschikken.

20-09-2007 om 06:23 geschreven door de nieuwe raad van elf

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
19-09-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Stille waters, diepe gronden

Al jaren kleeft Vlaanderen elke zondagavond aan de buis voor misdaadfictie van eigen bodem. Dit seizoen nog trok Witse pieken van 1.8 miljoen kijkers. Filmmakers kunnen van zo’n cijfers alleen dromen. De Zaak Alzheimer was een doorslaand succes, maar lokte toch “slechts” 750.000 kijkers naar de zalen. Met dat aantal kreeg Witse meteen zijn ontslag. Maar kijkcijfers zijn voor creatieve zielen gelukkig niet heilig. Het witte doek is artistiek aanlokkelijk en biedt mogelijkheden die het tv-scherm niet heeft.

Maar goed dat mensen als Ward Hulselmans dat beseffen. Hij schreef in totaal meer dan honderd afleveringen van series als Niet voor Publicatie, Bex & Blanche, Heterdaad, Stille Waters en Witse. Toen kwam hem een verhaal ter ore dat te groot was voor het kleine scherm. Hulselmans pitchte het idee bij regisseur Frank Van Mechelen en producent Eric Wirix, met wie hij samen de kwaliteitsserie Stille Waters had gemaakt. Het triumviraat kwam snel tot een vergelijk en Hulselmans ging aan het pennen. Twee jaar later drongen drie gelouterde tv-makers met hun bioscoopdebuut nieuw terrein binnen.

In de proloog van De Indringer maken we kennis met Tom Vansant (Koen De Bouw), arts in een Brussels ziekenhuis. Hij is knap, intelligent, vlot en bovendien, na de scheiding van zijn vrouw, opnieuw vrij. Toms leven draait echter volledig om zijn 14-jarige dochter Louise. Wanneer zij op een dag verdwijnt, stort zijn wereld letterlijk en figuurlijk in. Achttien maanden later zwerft hij ’s nachts door de straten van Brussel, nog steeds hopeloos op zoek naar zijn dochter. Het is tijdens zo’n zwerftocht dat hij kennis maakt met de 16-jarige Charlotte (Maaike Neuville). Zij blijkt 18 maanden voordien, in dezelfde periode als Louise, van huis weggelopen te zijn. Op een foto herkent ze Louise.

Hoewel Charlotte blijkbaar is dichtgeklapt en niks wil vertellen, wordt ze verenigd met haar familie in het Ardense dorpje Bergmont. Tom gelooft heilig dat Charlotte iets meer moet weten over de ontvoering van Louise en reist haar achterna. Bergmont blijkt echter een volkomen vreemde, gesloten en bovendien vijandig gezinde gemeenschap waar iedereen elkaar kent en in bescherming neemt. Vooral de lokale boswachter Roland Dunewolt (Filip Peeters) wil niet dat er naar het verleden van Charlotte gegraven wordt.

De Indringer is wellicht de juiste film op het juiste moment. Het succes van De Zaak Alzheimer ligt nog vers in het geheugen en nooit scoorden de Vlaamse misdaadseries beter op televisie. De moed van regisseur Van Mechelen, schrijver Hulselmans en producent Wirix om de stap van tv naar het grote doek te zetten blijft echter lovenswaardig. Qua sfeer leunt De Indringer het dichtst aan bij het op zich al erg filmische Stille Waters. Van Mechelen heeft veel gevoel voor sfeer en opbouw en houdt het tempo van zijn film traag. Met een grauwe kleurenfilter vangt hij een Ardense sfeer vol tristesse. Voortdurend heb je het gevoel dat er iets te gebeuren staat, dat er een groot Shyamalaniaans geheim leeft in de gesloten village. De unheimliche soundtrack van Steve Willaert (ook al Stille Waters) versterkt dat vermoeden.

De tweede serie van Witse (zonder Hulselmans) bewijst hoe moeilijk het is om goede (misdaad)scenario’s te blijven verzinnen. Al te vaak vervallen de scenaristen in makkelijke trucjes die het geoefende publiek stilaan doorheeft (zoals: de eerste verdachte heeft het nooit gedaan). Met De Indringer heeft Hulselmans echter een stevig verhaal in handen. Minstens twee keer weet hij de toeschouwer totaal op het verkeerde been te zetten en komt hij op de proppen met een verhaalwending die kan tellen. Pas helemaal op het einde kom je de ware toelichting te weten en die is, naar Vlaamse normen, toch redelijk groots.

In de aanloop naar zijn release werd De Indringer wel eens De Zaak Alzheimer II genoemd, maar die vergelijking gaat niet op. Wellicht dat de aanwezigheid van Koen De Bouw in beide films voor die wat geforceerde link zorgde. De Bouw beet zich naar verluidt met erg veel gretigheid in zijn rol van ontroostbare vader vast. Hij zit erg goed in zijn moeilijke rol. De rest van de cast is prima. Voor Hulselmans en Van Mechelen is er geen plaats voor belachelijke cameo’s of BV-navelstaarderij. Filip Peeters is de boswachter-met-een-geheim, Els Dottermans mag met Koen De Bouw het bed in en Axel Daeseleire speelt een bevriend politieman van De Bouw. Maaike Neuville deed de eerste dag auditie voor de rol van Charlotte en palmde meteen de casting in. Ze werd gekozen uit veertig andere meisjes. Neuville heeft met haar lange blonde lokken en mooie, grote ogen enorm veel uitstraling.

Elk verhaal heeft recht op het beste medium en in het geval van De Indringer is dat zeker de bioscoopzaal. Het verhaal is té doordacht voor een zondagse Witse, maar anderzijds te rechtlijnig om er een hele serie a la Matroesjka’s aan op te hangen. Met een mooie fotografie, een gedegen regie, prima acteerprestaties en een verhaal dat zich verrassend ontplooit, verdient De Indringer vast en zeker zijn plaats in de bioscoop. Als alle Witse-kijkers hun luie krent uit de tv-zetel hijsen, wordt De Indringer driemaal zo succesvol als De Zaak Alzheimer

19-09-2007 om 17:10 geschreven door de nieuwe raad van elf

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
18-09-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist je dat...

... er in Nederland ook slangen leven?

AdderDe adder komt nog op verschillende plaatsen voor in Nederland. Op de Duurswouderheide in Friesland komt nog een flinke populatie aan adders voor. Dat loopt in de honderden zonder dat de mensen zich daar bewust van zijn (gelukkig maar misschien).

Het zijn totaal onschuldige dieren die snel vluchten voor de mens. Bij aanraking kunnen ze bijten. Ze hebben naalddunne giftanden die zich in de prooi slaan en de prooi na korte tijd verlammen of doden. Het geurspoor wordt gevolgd en daarna wordt de prooi verorberd met de kop naar voren. Voor de mens is het gif meestal ongevaarlijk al zijn er uitzonderingen.

18-09-2007 om 04:58 geschreven door de nieuwe raad van elf

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
16-09-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opgelet a.u.b. !
    Opgelet a.u.b.

De quiz die we aanvankelijk hebben aangekondingd op vrijdag 21 september gaat NIET door vanwege te weinig belangstelling. Sorry, voor dit ongemak en onze excuses hiervoor. Bedankt voor uw aandacht.

16-09-2007 om 11:32 geschreven door de nieuwe raad van elf

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doe het hem na...

Zo jong enne...


al zo sportief!

16-09-2007 om 08:25 geschreven door de nieuwe raad van elf

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kooktip

Nasi met Kipfilet

Hoofdgerecht
30 minuten
4 personen personen
Wat heeft u nodig
300 g snelkookrijst (Super)
400 g kipfilet
150 g prei
150 g wortel
4 stengels bleekselderij
250 g paksoi
3 eetlepels arachideolie
100 g boemboe voor Nasi Goreng
2 eetlepels vissaus
4 eetlepels sojasaus
zout en peper
Bereidingswijze
  • Kook 300 g snelkookrijst (Super) volgens de gebruiksaanwijzing gaar en laat deze afkoelen
  • Snijd 400 g kipfilet in reepjes
  • Maak 150 g prei, 150 g wortel, 4 stengels bleekselderij en 250 g paksoi schoon en snijd ze in hele fijne reepjes of blokjes 
  • Verhit 3 eetlepels arachideolie met 1 eetlepel sesamolie in een wok en roerbak de kipreepjes ca. 4 minuten. Haal ze uit de pan en houd ze warm
  • Roerbak de groenten behalve de paksoi in het achtergebleven vet en roer er 100 g boemboe voor Nasi Goreng (kuipje, Conimex) en 50 ml water door
  • Schep de rijst door de groenten en roerbak ca. 5 minuten 
  • Voeg 2 eetlepels vissaus, 4 eetlepels sojasaus en de paksoi toe aan de nasi. Verwarm de nasi nog even door en breng eventueel verder op smaak met zout en peper

16-09-2007 om 07:43 geschreven door de nieuwe raad van elf

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jou naam
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Ik heb jou naam
in het zand geschreven,
maar de golven
hebben die uitgeveegd.

Ik heb jou naam in een boom gegrift,
maar de schors is afgevallen.

Ik heb jou naam
in het mrmer gegrift,
maar de steen is gebroken.

Ik heb jou naam
in mijn hart geborgen
en de tijd heeft die bewaard.

 


 

16-09-2007 om 06:45 geschreven door de nieuwe raad van elf

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
14-09-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekend

Wij wensen iedereen een :

14-09-2007 om 16:57 geschreven door de nieuwe raad van elf

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
13-09-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Napoleon op paard   Napoleon portret

 

Frans militair en keizer. Bezet Egypte in 1798.

 

·            Geducht vanwege zijn imperialistische politiek in Europese gebieden.

·            Maakt de weg vrij voor emancipatie van de Europese joden.

·            Napoleon wordt op 15 augustus 1769 geboren.

·            Al op tienjarige leeftijd gaat de jonge Napoleon naar een militaire school.

·            In augustus 1794 valt in Frankrijk het bewind van Robespierre. Napoleon is aanhanger van dit bewind en wordt daarom gearresteerd.

·            Vlak daarna wordt hij onschuldig bevonden en vrijgelaten.

·            Twee jaar later trouwt hij met Joséphine Beauharnais.

·            In datzelfde jaar leidt hij de Franse veldtocht naar Italië, die een succes wordt.

·            In 1798 trekt de Fransman Egypte binnen. In 1799 doet hij een staatsgreep in Frankrijk.

·            Een moordaanslag op Napoleon mislukt in 1800.

·            De militair wordt in 1804 tot keizer gekroond.

·            Een jaar later is hij tevens koning van Italië.

·            Dat jaar worden tevens de Spanjaarden overwonnen en trekt de Franse keizer Berlijn binnen.

·            Hij ontmoet Maria Walewska in 1807. Zijn huwelijk wordt in 1809 ontbonden.

·            Op 2 april 1810 trouwt Napoleon met Marie-Louise.

·            Op 9 juli 1810 wordt Nederland geannexeerd bij het koninkrijk.

·            Overal waar Napoleon voet aan de grond zegt herorganiseert hij de bestaande maatschappijen.

·            Dit brengt belangrijke veranderingen meer voor de joodse gemeenschappen in die gebieden. Deze krijgen vaak voor het eerst in de geschiedenis dezelfde rechten als andere burgers.

·            De bepalingen die gelden voor de getto’s waar de joden wonen worden door Napoleon ongeldig verklaard.

·            Dit houdt bijvoorbeeld in dat joden niet langer uit bepaalde beroepen geweerd worden.

·            In 1807 wordt bepaald dat het jodendom in Frankrijk, naast de bestaande religies als het Rooms-katholicisme en het protestantisme, een officiële godsdienst is.

·            Ook heeft Napoleon een joodse staat in Palestijns gebied voorgesteld.

·            Vanaf 1812 zet zich het verval van Napoleons rijk in. De Russen stellen hem een ultimatum.

·            Napoleon trekt Rusland binnen, maar besluit het eigenlijk meteen weer te verlaten.

·            In 1813 verklaart Pruisen Frankrijk de oorlog. Oostenrijk volgt.

·            Bij de slag bij Leipzig in oktober dat jaar verliest Napoleon zijn Duitse gebied.

·            In november wordt ook Nederland onafhankelijk.

·            In maart 1814 raakt hij de controle kwijt over Parijs en een maand later doet Napoleon afstand van de troon. Napoleon wordt verbannen naar Elba.

·            In 1815 ontsnapt napoleon en vertrekt hij weer naar Frankrijk.

·            Hij overwint bij Ligny, maar wordt daarna in de slag bij Waterloo definitief overwonnen door een leger onder leiding van Wellington.

·            Wederom doet de Fransman afstand van de troon. Dit keer wordt hij verbannen naar Sint-Helena.

·            Daar overlijdt hij op 5 mei 1821.




13-09-2007 om 16:58 geschreven door de nieuwe raad van elf

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag mensen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Zoals jullie merken plaatsen wij al een poosje andere berichtjes buiten onze carnavalberichten. Dat komt doordat carnaval een periodiek gebeuren is en wij dus niet altijd over carnaval kunnen schrijven. Vandaar al die andere berichten er even tussendoor gemixed. Maar dat is eens zowat anders en dat maakt het hier misschien ook wel aangenamer om lezen. Het zou kunnen zijn dat onze site een beetje yijd nidig heeft om te laden. Nu ja, dat zou mede de oorzaak kunnen zijn van al de fotos op onze blog. Dus, als je nog eens op bezoek komt, wacht dan geduldig tot de site geladen is. Bedankt en nog veel leesplezier op onze site.

13-09-2007 om 16:55 geschreven door de nieuwe raad van elf

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
12-09-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een stukje geschiedenis

 

Geschiedenis duivelsteen   

Pre-psychiatrische zorg voor de geesteszieken

In de Middeleeuwen beschouwt men waanzin niet als een ziekte op zich. Men schrijft de ziekte toe aan een te grote aanwezigheid van één der lichaamssappen en beschouwt ze dus als een somatische ziekte.


Of de krankzinnige is bezeten door de duivel of een boze geest en dus niet ziek. Of de geesteszieke is gewoon onnozel of zot. De nar of zot is een algemeen maatschappelijk verschijnsel in de Middeleeuwen en een belangrijk thema in de volkscultuur. Het schilderij Het Narrenschip (1490-1500) van Jeroen Bosch toont hoe krankzinnigen verbannen werden op een schip.

Vaak is het de familie die de zorg voor de geesteszieke op zich neemt, zolang deze niet te veel overlast berokkent. De kwaliteit van deze familiale zorg is echter zeer twijfelachtig. 

Rond 1200 ontstaat de stedelijke zorg onder de vorm van gasthuizen. Deze zijn vooral bedoeld voor de arme zieken. Men maakt een onderscheid tussen zieken en arme bejaarden enerzijds en dollen (krankzinnigen) en lijders aan lepra en andere besmettelijke ziekten anderzijds. Voor de dollen maakt men aparte dolhuisjes. Dit zijn een soort verplaatsbare isoleerkamers voor mensen die tijdelijk afgezonderd moeten worden zoals zware dronkaards, nachtverstoorders en onrustzaaiers.
Daarnaast richt men echte dolhuizen op voor agressieve krankzinnigen. Het oudste in Europa is Sint-Jan-ten-Dullen of Sint-Jan-in-de-Olie in Gent, opgericht in 1191.
Belangrijk is de kerkelijke en kloosterlijke zorg. In de abdijen staat men aanvankelijk nogal weigerachtig tegenover het opnemen van geesteszieken, omdat men vreest daardoor de duivel binnen de muren te nemen. In de 13de eeuw komt de armoedebeweging op gang, als reactie tegen het georganiseerde religieuze leven van de benedictijnen en de cisterciënzers. Er ontstaan bedelorden waarvan de bekendste wel de dominicanen en de franciscanen zijn. Verschillende religieuze ordes beschouwen van dan af de zorg voor de geesteszieken als één van hun taken.
Heiligen als St. Joannes de Deo en St. Vincentius a Paulo hebben een grote invloed gehad op de caritas in het algemeen en op de zorg voor geesteszieken in het bijzonder.
Joannes belandt na een bewogen leven in de krankzinnigenafdeling van het gasthuis in Granada en opent er na zijn ontslag een huis voor arme zieken. Zijn voorbeeld krijgt navolging wat resulteert in het ontstaan van de orde van de Broeders van Joannes de Deo.
Vincentius a Paulo zet zich in voor de minstbedeelden en is de mede-oprichter van de Dochters van Liefde.
Tot aan de Franse revolutie is in Vlaanderen een groot deel van de armenzorg én de zorg voor de krankzinnigen in handen van de Kerk.



 



 

12-09-2007 om 06:36 geschreven door de nieuwe raad van elf

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
11-09-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze quiz op 21 september
Beste quizliefhebbers,

U hebt nog 4 dagen de tijd om u in te schrijven voor onde quiz van 21 september. Inschrijven kan door een mailtje te sturen aan onze crnavalsvereniging. Je moet wel een team vormen van 4 personen om te kunnen deelnemen.  Voor meer inlichtingen, nog vlug even e-mailen aan ons bestuur waarvan je het adres vind in de rechter marge.

Alle quizliefhebbers, wees paraat ! Het word een gezellige quiz-avond met heel wat verassingen.

11-09-2007 om 06:27 geschreven door de nieuwe raad van elf

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
10-09-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is lekker !
Moet je ook eens proberen.

10-09-2007 om 17:01 geschreven door de nieuwe raad van elf

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bij gebrek aan carnavalnieuws....

Carnaval is een periodiek gebeuren en daarom hebben wij er niet altijd nieuws over. Maar ondertussen zitten we niet stil en worden er voorbereidingen besproken. Wanneer er nieuws isover onze carnavalvereniging dan laten wij u dat zeker weten. Ondertussen schrijven we dan maar andere dingen, zoals hieronder:

Waarom op bedevaart naar Santiago de Compostela?

Het geloof van de middeleeuwen was uit één stuk en weinig kritisch. Een restje van het lichaam van een heilige reliek, oefende op hen een enorme aantrekkingskracht uit. Het was heel belangrijk voor je geloof in de buurt van zo'n reliek te komen of nog beter, om het aan te raken.

Veel pelgrims gingen dus op weg uit pure vroomheid en bezochten onderweg zoveel mogelijke heiligdommen, waar relieken bewaard werden. Sommigen gingen op bedevaart als penitentie voor een begane zonde, anderen gingen om genezing of om een speciale gunst te verkrijgen voor zichzelf of voor een familielid. Dikwijls veroordeelde een rechtbank een misdadiger tot een zogenaamde strafbedevaart.

En dan waren er natuurlijk de avonturiers, mensen, die eens uit de dagelijkse sleur wilden breken om een stukje van de wereld te zien en nieuwe vrienden te maken. Al met al een bont gezelschap, die pelgrims.

Maar met welke motivatie onze middeleeuwse christen ook op weg ging, hij beschouwde zijn hele leven als een bedevaart naar zijn echte vaderland, een weg die door een tranendal naar zijn eeuwig thuis zal leiden.

Hoeveel onze beschaving te danken heeft aan deze bedevaart naar Compostela is niet te achterhalen, maar zeker is het, dat alleen al op het gebied van de kunst deze pelgrimstocht een belangrijke rol heeft gespeeld.

Ook vandaag de dag nog zijn er altijd pelgrims op de Jacobsweg, mensen met voldoende geloof, interesse voor kunst of liefde voor de natuur. Allemaal redenen om op weg te gaan volgens een aloude traditie.

 

 
 

10-09-2007 om 16:46 geschreven door de nieuwe raad van elf

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
09-09-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verdriet en pijn



Soms moet een mens heel wat verwerken,
is het beter omdat niet alleen te doen.
Praat erover met iemand
zoals je beste vriend,
die je vertrouwen kunt.

09-09-2007 om 09:20 geschreven door de nieuwe raad van elf

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een paar foto's van carnaval in verschillende steden

Carnaval Ninove (N.K.V. Allé Baja)

Carnaval Ninove (N.K.V. Allé Baja) Carnaval Ninove (N.K.V. Allé Baja)
Carnaval Ninove (N.K.V. Allé Baja)

Carnaval Denderleeuw (De Primeurkes)

Carnaval Denderleeuw (De Primeurkes)

Carnaval Dendermonde

Carnaval Dendermonde


Carnaval Aalst ( OLG Gien Gedacht)

Carnaval Aalst OLG Gien Gedacht arnaval Aalst OLG Gien Gedacht

09-09-2007 om 05:49 geschreven door de nieuwe raad van elf

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)



Welkom op het blog van de nieuwe raad van elf De Klinge. Veel leesgenot op onze blog!
Foto

Gastenboek
  • Signal Carnaval Online krant voor Carnavalisten
  • Groetjes van Clara en Silvain
  • kiekeboe
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • Vriendelijke groetjes uit Tessenderlo.

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    e-mailen kan naar: n.r.v.e.deklinge@hotmail.com


    Archief per maand
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007

    Het weer


    Foto

    Klik op logo voor de weersvoorspellingen


    Foto

    Woon jij in de omgeving De Klinge en ben je een plezant en actief iemand, die ook van knotsgekke carnavaltoestanden houd? Word dan lid van ons bestuur!
    Foto

    Voel jij je geroepen voor deze aanbieding, contacteer ons.
    Foto

    Foto

    U kan steunend lid worden van onze carnavalgroep door een steunkaart te kopen. Voor meer informatie stuurt u ons een e-mail.
    Foto

    Foto

    Geen oneerlijke praktijken, geen eigen belang, maar eerlijke praktijken ten voordele van onze carnavalvereniging
    Foto

    Foto

    Telenet-tv? Klik op onderstaand logo.
    Foto

    Foto

    Klik op button


    Foto

    Foto

    Foto


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!